Povežite se s nama

Kultura

Večer internacionalnih ljubavnih pjesama ove nedjelje u varaždinskom HNK-u

Objavljeno:

- dana

HNK u Varaždinu poziva na večer internacionalnih ljubavnih pjesama koja će se održati u nedjelju, 5. rujna, s početkom u 19 sati i 30 minuta u velikoj koncertnoj dvorani HNK u Varaždinu.

Koncert će održati sopranistica Tanja Ruždjak uz klavirsku pratnju Marcina Koziela.

Tanja Ruždjak jedna je od najnagrađivanijih hrvatskih sopranistica mlađe generacije. Živi i radi u Beču, gdje je završila Postdiplomski studij pjevanja na Sveučilištu za glazbu i izvedbene umjetnosti 2019. u klasi prof. Claudije Visce. Školovala se i na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasama prof. Martine Zadro i prof. Dunje Vejzović, gdje je diplomirala i magistrirala na izvođačkom smjeru.

S uspjehom nastupa u zemlji i inozemstvu (Italija, Austrija, SAD, Nizozemska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Slovenija, Irska, Španjolska…). Dobitnica je nagrade Zagrebačke filharmonije za najboljeg mladog umjetnika u 2016. godini, a od međunarodnih natjecanja izdvajaju se: „Grand Prix“ na Međunarodnom pjevačkom natjecanju u Rigi (Latvija) u Rujnu 2019. godine, posebna nagrada „Opera mladych“ na mađunarodnom natjecanju „Gabriela Benačkova“ u Češkoj u Listopadu 2019, Prva nagrada na Međunarodnom pjevačkom natjecanju IMMC u Mariboru (Slovenija) 2018. te brojne druge.

Ostvarila je desetke važnih opernih uloga na Hrvatskoj i inozemnoj opernoj sceni (Susanna, Musetta, Tatjana, Mimi, Jelena, Ninetta, Melka…). Redovito nastupa na važnim domaćim i inozemnim festivalima: Nei suoni dei luoghi i Gaetano Calido u Italiji, Varaždinske barokne večeri, Hvarski ljetni festval, Osorske glazbene večeri i ostali u Hrvatskoj, Allegro vivo i Alpenarte u Austriji, Gostičevi dnevi i Festival Seviq u Sloveniji i slično.

Surađuje sa eminentnim dirigentskim imenima: Nikša Bareza, Leopold Hager, Simon Robinson, Ricardo Estrada, Ivo Lipanović, David Danzmayr, Hans Graf, Loris Voltolini, Pavle Dešpalj i drugi. Ostvarila je suradnje s vodećim hrvatskim orkestrima i opernim umjetnicima.

Marcin Koziel rođen je u Gdanjsku (Poljska), gdje je diplomirao na Muzičkoj akademiji u klasi prof. Waldemara Wojtala. Živi i radi u Beču, gdje se usavršavao na Sveučilištu za glazbu i izvedbenu umjetnost (2003-2008) u klasi prof. Davida Lutza i na Konzervatoriju Bečkog sveučilišta kod Kirstin Okerlund. Od 2010. godine ima svoju klasu „ solo korepeticije“ na Sveučilištu za glazbu i izvedbenu umjetnost u Beču, a od 2015. godine djeluje kao voditelj studija opernih uloga u cijenjenoj Bečkoj opernoj kući „Theater an der Wien“.

Surađivao je s brojnim Poljskim i inozemnim opernim pjevačima: Andržej Hiolski, Lucija Prus, Danuta Blažejcyk, Hanka Bielicka, Angelika Kirchschlager, Malin Hartelius, Matjaž Robaus i mnogi drugi.

Njegove sposobnosti zapažene su na poznatim međunarodnim festivalima i natjecanjima poput „Ada Sari“ Festvala,“ Mara Callas međunarodnog pjevačkog natjecanja“ u Ateni, „ Robert Schumann“ međunarodnog natjecanja u Zwickau, „Belvedere“ natjecanja u Beču i slično. Surađuje sa poznatim vokalnim pedagozima i umjetnicima kao što su Helena Lazarska, Francisco Araiza, prof. Gerhard Kahry, prof. Rudolf Piernay i drugi.

Kao pijanist i glazbeni voditelj sudjelovao je u brojnim opernim produkcijama. Za izdvojiti su: „Šišmiš“ J. Straussa (Y. Menuhin Festival, Gstaad 2008, i Comodie Theater, Nuremberg 2009), „Der Prinz von Homburg HWHenzea (Theaer an der Wien ), „Elektra“ R.Straussa ( Staatsoper Warsaw 2011), „Medematerial“ P.dusapina (Warsaw 2012), „Premiere“ T.Schulzea ( Theater an der Wien)

Koncert je ostvaren uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske. Ulaz na koncert je slobodan.

Kultura

U nedjelju u Varaždinu počinje COFA – novi Međunarodni folklorni festival

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

COFA – Contemporary Folklor Adventure ( suvremena folklorna avantura) novi je međunarodni folklorni festival unutar mreže CIOFF UNESCO festivala, koji će se održati  od 10. do 15. srpnja u gradu Varaždinu te Varaždinskoj županiji.

Program COFA-e u sastoji se od pet atraktivnih festivalskih  cjelina, a u jednoj od  najatraktivnijih pod nazivom  Dobri stari folklorni nastupi, posjetitelji će moći uživati u  pet folklornih skupina koje dolaze iz čitavog svijeta: Kolumbije, Sjedinjenih Američkih Država, Slovenije, Švicarske i Ukrajine. Od domaćih folklornih grupa predstavit  će se i Varaždinski folklorni ansambl.

Službena ceremonija  otvorenja  festivala COFA započinje u nedjelju,  10. srpnja s početkom u 19:30 sati na Kapucinskom trgu u Varaždinu, uz atraktivne nastupe gostujućih folklornih grupa, no već u jutarnjim satima ( 10:00 sati)  festivalski program  započinje nastupom dječjih folklornih grupa na istoj pozornici.

Unutar festivalske cjeline pod nazivom Razgovori o budućnosti folklora, za predstavnike institucija te za širu i stručnu javnost održat će se   program pod nazivom Razgovori o budućnosti folklora, a riječ je o dvije panel-rasprave i dva masterclass predavanja u Multimedijskoj dvorani palače Herzer u Varaždinu.

Za najmlađe posjetitelje na rasporedu su četiri  kreativne radionice/čitaonice u sklopu festivalske cjeline pod nazivom Kreativni folklorni lab.

Za nešto stariju  djecu organizatori su pripremili kreativnu radionicu Od poslovice do zidnjaka, koja će rezultirati pop-up izložbom izrađenih dječjih radova pod naslovom Suvremeni zidnjaci u tradicijskom ruhu, dok ćemo s mlađom djecom čitati narodne priče iz zemalja  gostujućih folklornih grupa.

Međunarodni folklorni festival COFA, kao novi festivala unutar mreže CIOF UNESCO festivala, pokrenula je Petra Golubar, ujedno i direktorica festivala a u koncipiranju ovog festivala pomogla joj je udruga SVIMA.

Generalni pokrovitelj festivala je Varaždinska županija uz pokroviteljstvo grada Varaždina.

Nastavite čitati

Kultura

Ministarstvo kulture i medija još jednom prepoznalo vrijednost topličke kulturne baštine  

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Da se Grad Varaždinske Toplice može pohvaliti bogatom kulturnom baštinom jedinstvenom u Hrvatskoj dobro je poznato, a u svoje kulturne građevine koje čine ostavštinu prijašnjih generacija i nasljeđe za buduće naraštaje itekako ulaže.

Gradu je za to sada stigao i dodatan vjetar u leđa. Naime, Ministarstvo kulture i medija u sklopu programa zaštite nepokretnih kulturnih dobara za 2022. godinu Varaždinskim Toplicama je za sanaciju kamenog ogradnog zida Crkve sv. Duha dodijelilo 100.000 kuna.

Zahvalivši Ministarstvu što je još jednom prepoznalo vrijednost kulturne baštine koja se krije u Varaždinskim Toplicama, gradonačelnica Dragica Ratković poručila je kako je ovo značajna financijska pomoć Gradu.

– Svaka kulturna građevina komadić je u mozaiku naše vrijedne kulturne i povijesne baštine na koju smo ponosni i po kojoj smo prepoznati u ovom dijelu Hrvatske, ali i šire. Osim našeg arheološkog kompleksa koji je jedan od najvrednijih na sjeveru Hrvatske, možemo se pohvaliti i ostalom vrijednom arhitekturom koja Varaždinske Toplice čini poželjnim turističkim odredištem – rekla je gradonačelnica Ratković.

Kapela sv. Duha uz koju je i grob Antuna Kukuljevića Sakcinskog nalazi se na istočnoj strani Varaždinskim Toplicama. Ponovno je izgrađena 1774. godine na ostacima župne crkve koju su uništili Tartari 1242. godine, a nakon 1912. i 1984. godine, 2018. je ponovno pokrenuta njena obnova.

Podsjetimo, Ministarstvo kulture i medija ranije je Institutu za arheologiju i Arheološkom muzeju u Zagrebu odobrilo 400.000 kuna za arheološki park Aquae Iasae. To potvrđuje da Ministarstvo kulture i medija, kao što je i sama ministrica Nina Obuljen Koržinek najavila prošle godine u posjetu Varaždinskim Toplicama, ima velike planove za grad i daljnju prezentaciju bogatstva baštine koju krije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje