Povežite se s nama

Život i društvo

Večer svih varaždinskih Rotarijanaca posvećena velikim obljetnicama

Objavljeno:

- dana

Velike obljetnice utemeljenja varaždinskih Rotary klubova biti će obilježene u petak 16. studenoga. Biti će to večer posvećena 90. godišnjici rotarijanstva u Hrvatskoj, 25. godišnjici utemeljenja RC Varaždin, 15. godišnjici osnivanja RC Varaždin 1181 te 10. godišnjici djelovanja RC Varaždin Jug.

Na prigodnoj svečanosti u obnovljenoj Koncertnoj dvorani HNK u Varaždinu očekuje se  nazočnost 200-tinjak  rotarijanaca  te njihovih gostiju iz Hrvatske i inozemstva, prije svega  Slovenije, Austrije i Mađarske.

Bit će to prigoda da se okupljeni prisjete na dosadašnji rad varaždinskih klubova, ali i raspravi budući tijekom panel-rasprave na temu „Rotarijanstvo u našoj sredini“.  U prigodnom glazbenom programu nastupit će učenici Glazbene škole Varaždin, koja ove godine obilježava također vrlo rijedak jubilej – 190. godina osnutka.

Od osamostaljenja Republike Hrvatske, kada je u našoj zemlji obnovljen rad rotarijanske zajednice, područje sjeverne Hrvatske jedno je od rotarijanskom idejom i pokretom najrazvijenijih u Hrvatskoj. Danas na području Varaždinske i Međimurske županije djeluje sedam Rotary klubova te dva Rotaract i jedan Interact klub s više od 200 članova.

Nakon što je 1905. godine američki poduzetnik Paul Harris sa svojim prijateljima utemeljio u Chicagu prvi Rotary klub, ideja prijateljskog druženja i služenja zajednici koju su promovirali utemeljitelji Rotary pokreta, već je 1928. godine našla svoje poklonike i u Hrvatskoj, a 1930. godine utemeljen je i prvi Rotary klub u Varaždinu.

Njegovi su članovi bili mnogobrojni uglednici iz javnog života, a do drugog svjetskog rata taj je klub ostavio vidljiv trag u doprinosu i služenju zajednici. No, tijekom i nakon drugog svjetskog rata rotarijanska je misao i ideja bila zabranjena, pa su se do 1958. godine članovi prijeratnog Rotary kluba Varaždin jednom tjedno okupljali u domovima pojedinaca na tzv. „kartaškim srijedama“, kada je uz kartanje bilo riječi i o aktualnim društvenim temama.

Ipak, demokratskim promjenama potkraj 80-ih rotarijanstvo se vraća u Hrvatsku, a jedan od prvih klubova čiji je rad obnovljen bio je Rotary klub Varaždin, koji je u članstvo međunarodne organizacije Rotary International primljen potkraj 1992. godine, a to je priznanje obilježeno u lipnju 1993. godine velikim charterom  u HNK Varaždin. Ubrzo su počele i pripreme za osnivanje Rotary kluba u Čakovcu, koji je osnovan 1997. godine, a istovremeno je počelo i djelovanje Rotaract kluba, svojevrsnog podmladka rotarijanaca.

I upravo je skupina članova Rotaracta bila začetnik formiranja novog Rotary kluba u Varaždinu –  RC Varaždin 1181. koji je u članstvo Rotary Internationala primljen 2003 godine. Tri godine kasnije osnovan je Interact klub 1181, a 2008. još je jedan klub postao članom Rotary Internationala – RC Varaždin Jug. Istodobno, u Ludbregu se osniva RC Ludbreg, a u Prelogu RC Prelog.

Najmlađim klubom u rotarijanskoj zajednici sjeverne Hrvatske 2015. godine postao je RC Trakošćan, koji djeluje na zapadnom području Varaždinske županije.

Stotinjak varaždinskih rotarijanaca, rotaraktovaca i interaktovaca okuplja se kako bi, sukladno  etičkim i moralnim principima, služili, kako struci, tako i zajednici, razvijali prijateljstvo i razumijevanje. Tko je bilo svih ovih godina, tako će biti i ubuduće.

Život i društvo

Mlinčeni kolač sve je zanimljiviji, a nekad je bio težačka hrana lepoglavskog kraja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U okviru aktivnosti koje se provode s ciljem, nedavno pokrenute inicijative, zaštite izvornosti mlinčenog kolača, u Lepoglavskoj Vesi održana je promocija njegove pripreme “Kako se sprema ovaj jedinstveni kolač”, koji se kroz povijest blagovao u lepoglavskim obiteljima i bio težačka hrana brojnim Lepoglavčanima, snimale su kamere Hrvatske radiotelevizije i ekipa Jutarnjeg lista.

Prikaz pripreme mlinčenog kolača održan je u novoizgrađenom društvenom domu u Lepoglavskoj Vesi gdje su članovi KUD-a Lepoglavski pušlek zorno prikazali izradu mlinčenog kolača u čiju se zaštitu izvornosti krenulo temeljem inicijative koju je Grad Lepoglava pokrenuo u suradnji s KUDom Lepoglavski pušlek i Agro-turističkim klasterom Lepoglava, a koja je dobila potporu Varaždinske županije.

Nastavite čitati

Život i društvo

Varaždinski policajci u srijedu kontroliraju bicikliste i pješake

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Policijski službenici Policijske uprave varaždinske će sutra, 27. listopada, od 6 do 9 i 19 do 23 sata provoditi preventivno-represivnu akciju “Pješaci i biciklisti“.

Akcija će se provoditi na cjelokupnom području policijske uprave, ovisno o mjestima i vremenima događanja prometnih nesreća, prvenstveno onih s najtežim posljedicama, a kontrola prekršaja provodit će se na mjestima gdje je zabilježeno učestalo činjenje istih.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje