Povežite se s nama

Kultura

Objavljeno:

- dana

NOĆ MUZEJA I DAN RAZNOLIKOSTI

Večeras iskoristite priliku i besplatno obiđite sve izložbene postave Gradskog muzeja Varaždin.

Povodom Europske noći Muzeja od 20 sati do ponoći trajat će noćni razgled, pri čemu podsjećamo da je u palači Herzer stalni postav Entomološkog odjela Svijeta kukaca, a u palači Sermage održava se izložba o Ivanu Kukuljeviću Sakcinskom.

Pripremljena su još dva programa. Od 20 do 22 sata u Starom gradu održavaju se Muzejske priče u suradnji s III. c razredom iz I. osnovne škole u Varaždinu. U Žitnici pak povodom Svjetskog dana kulturne raznolikosti u 21 sat počinje izvedba Speculuma “Tamo gdje sve počinje”.

U obilježavanje Svjetskog dana kulturne raznolikosti uključilli su se i Hrvatsko-slovensko društvo prijateljstva Varaždin te Slovensko kulturno društvo Nagelj Varaždin, koji ispred Starog grada organiziraju puštanje više od 150 lampiona.

Događaj počinje u 20 sati, a građani će na lampione moći ispisati svoje želje.

SUBOTA, 20 – 24 h

Stari grad / Palača Herzer / Palača Sermage

Besplatni noćni razgled svih izložbenih postava GMV-a

SUBOTA, 20 h

Ispred Starog grada

Puštanje lampiona u organizaciji Hrvatsko-slovenskog društva prijateljstva Varaždin te Slovenskog kulturnog društva Nagelj Varaždin

SUBOTA, 21 h

Žitnica

Speculum “Tamo gdje sve počinje”

Izvor:
Foto: ARHIVA RT

Kultura

FOTO Otvorena jedinstvena izložba metalnih skulptura Miroslava Prikratkog

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

U teretani Gibi Gib otvorena je izložba metalnih skulptura varaždinskog umjetnika Miroslava Prikratkog.

On je prije svega majstor i umjetnik koji stvara iz ljubavi, čovjek koji je predmetima koje su drugi odbacili udahnuo novi život, rečeno je na izložbi.

Varaždinke i Varaždinci Miroslava znaju kao provjerenog automehaničara i vlasnika Autosalona Prikratki, a svoju ljubav prema umjetnosti taj je samozatajni majstor počeo javnosti prikazivati tek prije osam godina. Od tada pa do danas Miroslav Prikratki je česti gost na izložbama, a svakako treba spomenuti i da su  njegove skulpture bile izložene – ni manje ni više nego uz djela slavnog Picassa

Njegova djela izrađena su od starog alata i starog otpadnog željeza. Stari čekići, kliješta, razni drugi alati, metalni i kovani predmeti, pa čak i razni autodijelovi, nakon Miroslavove umjetničke intervencije dobili su potpuno novi oblik i namjenu.

Varaždincima je sigurno dobro poznata Galerija Prikratki u Padovčevoj ulici, koja ne samo da je jedinstvena i osebujna kao i ovaj samozatajni majstor, već ne može ostaviti ravnodušnim ni one koji su uvjereni da ne vole umjetnost.

– Ovaj varaždinski obrtnik spojio je obrt s umjetnošću te je napravio impresivna umjetnička djela što svi naši gosti mogu vidjeti kada prošeću Padovčevom ulicom – rekao je na otvorenju izložbe varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj.

– Radi se o pravom autohtonom Varaždincu i žao mi je što tek sada izlaže u našem gradu te se nadam da će sljedeća izložba također biti u Varaždinu u još većem obujmu – rekao je Bosilj.

Nastavite čitati

Kultura

U Varaždinu izložba starih razglednica s motivom Gradske vijećnice

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U obnovljenom prostoru Gradske vijećnice Grada Varaždina, u kabinetu gradonačelnika, u četvrtak 7. prosinca, u 16.30 sati bit će otvorena izložba kolekcije starih razglednica varaždinskog kolekcionara Srećka Sačića.

Povodom obilježavanja 500 godina Gradske vijećnice, izložbu organizira Varaždinski klub kolekcionara. Na otvaranju izložbe govorit će Milan Pavleković, predsjednik Varaždinskog kluba kolekcionara i sam kolekcionar, a izložbu će otvoriti Lovro Lukavečki, predsjednik Gradskog vijeća Grada Varaždina.

Varaždinski klub kolekcionara također se potrudio da na sam Dan grada Varaždina 6. prosinca 2023. godine u upotrebi bude poseban, prigodan žig izrađen povodom obilježavanja 500 godina Gradske vijećnice Grada Varaždina. Autori žiga su Milan Pavleković i Dejan Težak.

Prigodan žig će  se moći dobiti na pošiljke u varaždinskoj pošti samo tog dana pa će svaka pošiljka s tim žigom  biti svojevrsni unikat kolekcionarske vrijednosti. Stoga su pozvani svi građani, pogotovo filatelisti, kolekcionari da tog dana pošalju razglednicu, pismo, dopisnicu iz Varaždina.

Nakon tog dana, žig će biti trajno pohranjen u muzeju Hrvatske pošte.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje