Povežite se s nama

U fokusu

VegeFest Varaždin 2016

Objavljeno:

- dana

Počeo Gourmet 2016.

Eno – gastronomski sajam “Gourmet Varaždin 2016.” u petak je, 3. lipnja, započeo Vegefestom – sajmu posvećenom zdravom i održivom življenju, dobrobiti ljudi, okoliša i životinja.

Na sajmu na Kapucinskom trgu predstavilo se 60-ak  izlagača iz cijele Hrvatske.

Na sajmu na Kapucinskom trgu predstavilo se 60-ak  izlagača iz cijele Hrvatske.

Izlagala se hrana, ekološki proizvodi i inovacije te kozmetika koja nije testirana na životinjama, razne udruge te humanitarne i ekološke inicijative. Prezentirana je i biljna hrana za kućne ljubimce, ekološko voće i povrće, bezalkoholno pivo…Na licu mjesta su se mogla kušati veganska jela koja su pripremili vrhunski kuhari, ali i primjerice veganska ponuda učeničke zadruge škole iz  Maruševca. 

Učenice su prodavale ukusne veganske sendviče za pet kuna, voćnu salatu za dvije i klipiće od kukuruznog brašna za jednu kunu.
Izlagač iz Nove Gradiške, proizvođač zdrave tjestenine s vrganjima, špinatom, chilli paprikom… na Vegefest je došao sa željom da proširi tržište. – U Varaždinu još nismo bili, ali s obzirom da ljudi sve više paze što jedu, vjerujem da ćemo ubuduće biti prisutni na sjeveru Hrvatske, veli.

Tijekom cijeloga dana dobro posjećenog sajma na programu su bile brojne radionice i predavanja. Moglo se naučiti kako pripremiti ljetni vege tanjur, konasice od soje, humus, slatko bez šećera, sirovu hranu… I najveći skeptici su na Vegefestu mogli uživati u okusima i mirisima odlične hrane, unatoč nedostatku mesa na tanjuru.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Građevinska inspekcija zatvorila je radove na parkiralištu u Trakošćanskoj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Građevinska inspekcija zatvorila je radove na proširenju parkirališta u varaždinskoj Trakošćanskoj ulici.

Podsjetimo, tamo se ruše breze i proširuje se parkirališe od prošlog tjedna. Mnogim građanima se ovo nije svidjelo, iz niza razloga, te su upozorili na nepravilnosti gradsku upravu Varaždina.

FOTO Žena u Trakošćanskoj stala ispred stroja i ne da rušiti zdrava stabla

Gradnja parkirališta bila je i tema aktualnog sata sjednice Gradskog vijeća, održane, 22. veljače. SDP-ov Neven Bosilj tada je pitao ima li Grad sve potrebne dozvole za grdanju, ali konkretan odgovor nije dobio.

Bosilj je objavio da je on prijavio Grad građevinskoj inspekciji, a isto je učinila inicijativa Budimo grad.

Nepravilnosti su uočene i Građevinska inspekcija je zatvorila gradilište, te je postavljen njihov znak upozorenja.

– Još prošli četvrtak 18.2. sam osobno predao prijavu građevinskoj inspekciji zbog sumnje na protuzakonito uništavanje zelene površine u Trakošćanskoj koju je gradska vlast naumila pretvoriti u parking. TEK jučer (23.2.) je gradonačelnik Čehok dao nalog i elektroničkim putem je potpisan glavni projekt i prijava gradilišta. Tek je jučer, 23.2. inspekcija zatvorila gradilište i dala rok da svi nedostaci uklone – napisao je Bosilj.

Gradonačelnik Ivan Čehok potvrdio je zatvaranje gradilišta, rekao je da je Grad predao svu potrebnu dokumentaciju i očekuje vrlo brzo otvaranje gradilišta.

Nastavite čitati

U fokusu

U tijeku radovi na rekonstrukciji Trga Svetog Petra u Petrijancu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Petrijanec

U Općini Petrijanec nastavljaju se velika ulaganja u podizanje razine komunalnih usluga i standarda.

U veljači 2020. godine Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja raspisalo je Javni poziv za sufinanciranje projekata gradova i općina za poticanje razvoja komunalnog gospodarstva i ujednačavanje komunalnog standarda u 2020. godini. Na temelju tog poziva Općini Petrijanec je u lipnju 2020. godine odobreno sufinanciranje rekonstrukcije Trga Svetog Petra, centra i javnih površina u iznosu od 168.000 kuna.

Predmetnom lokacijom danas prolazi nerazvrstana prometnica, s koje je moguć prilaz na trg i okolne parcele uz trg. Prometnica trga urediti će se i spojiti sa novouređenom ulicom Butina. Na trg su orijentirane povijesne zgrade: zgrada Stare vijećnice i zgrada stare škole koje su upisane u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. S istočne strane na trg su orijentirane i zgrade vatrogasnog doma DVD-a Petrijanec i društveni dom Petrijanec, dok je sa zapadne strane crkva svetog Petra, a u nastavku se nalazi i zdravstvena i stomatološka ambulanta.

– Ukupna vrijednost investicije je 948.931,25 kuna. Nakon provedenog postupka nabave ugovoren je izvođač, a vrijednost ugovora o izvođenju iznosi 803.506,88 kuna. Glavne aktivnosti koje će se projektom ostvariti su rekonstrukcija postojeće nerazvrstane prometnice, parterno uređenje središnjeg pješačkog trga, izgradnja parkirališta za osobna vozila kod ambulante i uređenje površine parka te opločenje šetnih staza. Ovo je prva faza projekta uređenja trga, a iduće godine krenuti ćemo sa drugom fazom u kojoj ćemo u potpunosti urediti sve popratne površine uz trg, hortikulturno uređenje i prilaz kućama koje se nalaze na trgu – pojasnio je načelnik Općine Željko Posavec te dodao da će uređen Trg biti reprezentativan prostor uređen za mnoge sadržaje na području Općine Petrijanec.

Nastavite čitati