Povežite se s nama

U fokusu

VegeFest Varaždin 2016

Objavljeno:

- dana

Počeo Gourmet 2016.

Eno – gastronomski sajam “Gourmet Varaždin 2016.” u petak je, 3. lipnja, započeo Vegefestom – sajmu posvećenom zdravom i održivom življenju, dobrobiti ljudi, okoliša i životinja.

Na sajmu na Kapucinskom trgu predstavilo se 60-ak  izlagača iz cijele Hrvatske.

Na sajmu na Kapucinskom trgu predstavilo se 60-ak  izlagača iz cijele Hrvatske.

Izlagala se hrana, ekološki proizvodi i inovacije te kozmetika koja nije testirana na životinjama, razne udruge te humanitarne i ekološke inicijative. Prezentirana je i biljna hrana za kućne ljubimce, ekološko voće i povrće, bezalkoholno pivo…Na licu mjesta su se mogla kušati veganska jela koja su pripremili vrhunski kuhari, ali i primjerice veganska ponuda učeničke zadruge škole iz  Maruševca. 

Učenice su prodavale ukusne veganske sendviče za pet kuna, voćnu salatu za dvije i klipiće od kukuruznog brašna za jednu kunu.
Izlagač iz Nove Gradiške, proizvođač zdrave tjestenine s vrganjima, špinatom, chilli paprikom… na Vegefest je došao sa željom da proširi tržište. – U Varaždinu još nismo bili, ali s obzirom da ljudi sve više paze što jedu, vjerujem da ćemo ubuduće biti prisutni na sjeveru Hrvatske, veli.

Tijekom cijeloga dana dobro posjećenog sajma na programu su bile brojne radionice i predavanja. Moglo se naučiti kako pripremiti ljetni vege tanjur, konasice od soje, humus, slatko bez šećera, sirovu hranu… I najveći skeptici su na Vegefestu mogli uživati u okusima i mirisima odlične hrane, unatoč nedostatku mesa na tanjuru.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Evo koliko su iznosile prosječne plaće ove godine u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za rujan 2023. iznosila je 1156 eura, objavio je Državni zavod za statistiku.

To je nominalno niže za 0,6%, a realno za 1,1% u odnosu na kolovoz 2023.

Prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za rujan 2023. iznosila je 1596 eura, što je u odnosu na kolovoz 2023. nominalno niže za 1,1%, a realno za 1,6%.

Najviša prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama za rujan 2023. isplaćena je u djelatnosti Zračni prijevoz, u iznosu od 1857 eura, a najniža u djelatnosti Proizvodnja odjeće, u iznosu od 754 eura.

Medijalna neto plaća za rujan 2023. iznosila je 998 eura, dok je medijalna bruto plaća iznosila 1341 euro.

Po županijama

DZS je objavio i podatke za plaće po županijama za treće tromesječje 2023.

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u trećem tromjesečju 2023., u odnosu na isto razdoblje 2022. porasla je u svim županijama. Najveći porast bio je u Brodsko-posavskoj županiji, za 16,8 %, a najmanji u Istarskoj županiji, za 12,2 %.

Najviša prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u trećem tromjesečju 2023. isplaćena je u Gradu Zagrebu, u iznosu od 1343 eura, a najmanja u Virovitičko-podravskoj županiji, u iznosu od 1006 eura.

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome za treće tromjesječje ove godine za Varaždinsku je županiju iznosila 1073 eura. Ista je plaća za Međimursku županiju izosila 1074 eura.

Time su dvije županije sa sjevera Hrvatske negdje u sredini tablice, a budući da je hrvatski prosjek 1153 mi smo ispod toga.

Nastavite čitati

U fokusu

Radnici jedne dobro poznate tvrtke dobit će božićnicu od 1670 eura

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Mnogi će radnici u prosincu dobiti tradicionalne božićnice od svojeg poslodavca koje se obično isplaćuju s plaćom za studeni.

Rekordnu božinicu i ove će godine isplatiti lanac drogerija dm-drogerie markt čiji radnici na kraju svake godine dobivaju stimulaciju u iznosu mjesečne plaće svakog pojedinog zaposlenika.

Kako je prosječna neto plaća prodavačica u dm-u u ovoj poslovnoj godini iznosila oko 1670 eura, što je 12 posto više nego lani, božićnica, odnosno godišnja nagrada iznosit će im upravo toliko.

Podravka i Belupo značajno su digli plaće radnicima od 1. prosinca. No, kako se ovih dana čuje u kompaniji, božićnica bi trebala biti ista kao i lani: 1500 kuna, odnosno 200 eura.

U Kauflandu su već objavili kako su se “pobrinuli da svi zaposlenici na nerukovodećim radnim mjestima u predblagdansko vrijeme dobiju prikladne darove poslodavca u obliku poklon bona u vrijednosti od 331.81 eura”.

U sestrinskoj tvrtki Lidlu očekuje se također ista božićnica kao i lani, kad su radnici dobili 2500 kuna, odnosno 331,81 euro.

Izvor: Danica

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje