Povežite se s nama

U fokusu

VegeFest Varaždin 2016

Objavljeno:

- dana

Počeo Gourmet 2016.

Eno – gastronomski sajam “Gourmet Varaždin 2016.” u petak je, 3. lipnja, započeo Vegefestom – sajmu posvećenom zdravom i održivom življenju, dobrobiti ljudi, okoliša i životinja.

Na sajmu na Kapucinskom trgu predstavilo se 60-ak  izlagača iz cijele Hrvatske.

Na sajmu na Kapucinskom trgu predstavilo se 60-ak  izlagača iz cijele Hrvatske.

Izlagala se hrana, ekološki proizvodi i inovacije te kozmetika koja nije testirana na životinjama, razne udruge te humanitarne i ekološke inicijative. Prezentirana je i biljna hrana za kućne ljubimce, ekološko voće i povrće, bezalkoholno pivo…Na licu mjesta su se mogla kušati veganska jela koja su pripremili vrhunski kuhari, ali i primjerice veganska ponuda učeničke zadruge škole iz  Maruševca. 

Učenice su prodavale ukusne veganske sendviče za pet kuna, voćnu salatu za dvije i klipiće od kukuruznog brašna za jednu kunu.
Izlagač iz Nove Gradiške, proizvođač zdrave tjestenine s vrganjima, špinatom, chilli paprikom… na Vegefest je došao sa željom da proširi tržište. – U Varaždinu još nismo bili, ali s obzirom da ljudi sve više paze što jedu, vjerujem da ćemo ubuduće biti prisutni na sjeveru Hrvatske, veli.

Tijekom cijeloga dana dobro posjećenog sajma na programu su bile brojne radionice i predavanja. Moglo se naučiti kako pripremiti ljetni vege tanjur, konasice od soje, humus, slatko bez šećera, sirovu hranu… I najveći skeptici su na Vegefestu mogli uživati u okusima i mirisima odlične hrane, unatoč nedostatku mesa na tanjuru.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Odluka Vlade: još dva tjedna cijene goriva neće rasti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas je, 4. srpnja, na telefonskoj sjednici Vlade donesena Uredba o utvrđivanju najviših maloprodajnih i veleprodajnih cijena naftnih derivata, te Uredba o izmjeni Uredbe o visini trošarine na energente i električnu energiju, kojima režim određivanja najviših maloprodajnih cijene naftnih derivata ostaje isti kao i prethodnih 14 dana.

U tom kontekstu i dosadašnje smanjenje trošarina na naftne derivate produljuje se za još 14 dana. Uz sve poduzete mjere, cilj Vlade je očuvati standard građana, sigurnost opskrbe energenata, a ujedno i prihode za vrijeme turističke sezone, ističu iz Vlade.

Veleprodajne cijene se fiksiraju tako da sa svim javnim davanjima ne mogu iznositi više od krajnje maloprodajne cijene propisane Uredbom za maloprodajna mjesta izvan autocesta. Navedenom izmjenom dodatno će se zaštititi male distributere naftnih proizvoda.

Ovaj režim primjenjivat će se sljedećih 14 dana.

Evo kakve cijene ostaju:

Nastavite čitati

U fokusu

Kaznena prijava protiv pilota zločinačke JNA koji su raketirali Koprivnicu, a prije toga Varaždin i Čakovec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.) podnijela je Državnom odvjetništvu RH kaznenu prijavu protiv N.N. počinitelja, odnosno pilota zločinačke JNA, koji su 7. listopada 1991. sa dva aviona (po promatračima) tipa „Jastreb“ oko 15,45 sati raketirali Koprivnicu, koja se nije nalazila u borbenoj, ratnoj zoni.

Cilj ovog zločinačkog napada bila je vojarna, koju su pripadnici JNA 30. rujna 1991. bez ispaljenog metka prepustili Hrvatskoj vojsci, u kojoj se tom prigodom nalazilo i zapovjedništvo i  nekoliko stotina vojnika slavne 117. Koprivničko-križevačke brigade.

>>Varaždin: ratnom pilotu Danijelu Boroviću svečano uručeno priznanje “Junak Domovinskog rata“

Međutim, sa avionima su napali   i područja oko vojarne nastanjene civilnim stanovništvom.

Tom prigodom smrtno je stradao David Piskor (izvan kruga vojarne), a nekoliko branitelja je ranjeno. Učinjena je i relativno velika materijalna šteta. Sve je moglo i mnogo teže završiti da pravovremeno i učinkovito nije svoj obol dala protuzračna obrana.

Važno je također istaknuti da su nakon Koprivnice ti ili drugi zločinački avioni raketirali i područje Čakovca i Varaždina, koji se također nisu nalazili u tzv. ratnoj zoni!

– U Beogradu su podigli optužnicu protiv četvorice hrvatskih ratnih pilota za navodne ratne zločine iz 1995. Oni očito znaju  tko je sve letio i činio ratne zločine na području Republike Hrvatske, pa će se stoga pretpostavljamo iznimno brzo sjetiti i optužiti  srpske, odnosno jugoslavenske ratne zločince koji su i u zrakoplovima ubijali i nanosili veliku štetu hrvatskom narodu, koji u to vrijeme nije imao ni osnovnog naoružanja, a kamoli ratne zrakoplove. Tm prije što je zločin-zločin. Nu, ako nije ratni zločin to što se 7. listopada 1991. dogodilo u Koprivnici, onda što je? – zapitao se Mladen Pavković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.).

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje