Povežite se s nama

U fokusu

Velik interes za POS u Cestici: grade kuće u nizu za 800 eura m2

Objavljeno:

- dana

RAZVOJ ZA BUDUĆNOST

Cestica će uskoro dobiti najmodernije kuće u Programu poticajne stanogradnje u Županiji, a sve o uvjetima za njihovu kupnju zainteresiranima su pojasnili načelnik Cestice Mirko Korotaj i predstavnici Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama.

Na Javnom savjetovanju o poticajnoj stanogradnji „Kuće u nizu o Općini Cestica“ prisutni su se uglavnom interesirali o uvjetima za kupnju, kolika je cijena četvornog metra te o detaljima modela otplate stanova.

Prijave za kupovinu stana se mogu predati do 29. prosinca, a useljenje se očekuje u roku od najviše dvije godine

Kvadrat stana – za čiju je kupovinu Javni poziv za prikupljanje zahtjeva objavljen sredinom studenoga – prodavat će se najvjerojatnije za 800 eura, budući da je Općina besplatno ustupila građevinsko zemljište iza sportske dvorane Osnovne škole u centru, Općina će osigurati i svu potrebnu komunalnu infrastrukturu. Zbog toga nema razloga, rekao je načelnik, da cijena bude veća od 800 eura, što je tristotinjak eura manje od prosjeka.
Predviđena je gradnja pet stambenih, niskoenergetskih jedinica s deset stanova, a kupci uz stan dobivaju i vrt, parkirno ili garažno mjesto te spremište.

Sve više doseljavanja

Načelnik Korotaj kaže da se u realizaciju projekta ušlo zahvaljujući tome što je Cestica sve poželjnije mjesto za život, što pokazuju podaci da je u Općinu doselilo dvadesetak novih, mladih obitelji, a demografska slika je i prije toga bila pozitivna.

Kupci uz stan dobivaju i vrt, parkirno ili garažno mjesto te spremište

– Život u Cestici je poželjan onima koji žele mir i odrastanje djece u sigurnom okruženju, a po istim obrazovnim i društvenim standardima kao i u velikim gradovima. Istovremeno je blizu Varaždina, pa ljudi svakodnevno mogu bez problema odlaziti na posao. Blizu su i Ormož te Ptuj. Pozicija je odlična, pa je i to jedan od glavnih razloga za uvažavanje Cestice kao poželjnog mjesta za obiteljski život – rekao je načelnik Korotaj.

Općinskim poduzetnicima također trebaju radnici, a plaće su prilagođene tržištu rada, što je dodatni razlog za projekt POS-a u Cestici.
Općina Cestica je među prvima u Hrvatskoj, prije 14 godina, krenula u projekt izgradnje stanova po programu POS-a, koji je završio vrlo uspješno, pa se načelnik nada da će i s novim stanovima biti tako.

Poduzetnicima u Cestici trebaju radnici, a plaće su prilagođene tržištu rada

Pravo na kupnju stanova u Cestici ostvaruju svi hrvatski državljani, ali prvenstvo imaju oni koji prvi put stječu stambeni prostor u vlasništvo, odnosno nemaju odgovarajuće riješeno stambeno pitanje.
– Na natječaj se mogu prijaviti i građani koji nemaju prebivalište na području Općine Cestica i mogu reći da posljednjih dana imamo mnogo upita iz naše općine, ali i iz ostalih krajeva Varaždinske županije – pojasnio je Mirko Korotaj.
Prijave za kupovinu stana se mogu predati do 29. prosinca, a useljenje se očekuje u roku od najviše dvije godine.

Izvor:
Foto: Privatna arhiva

U fokusu

Varaždin: počinje isplata „božićnica“ za djecu i umirovljenike

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas, u petak, 3. prosinca, počinje isplata božićnica djeci i umirovljenicima u Varaždinu putem poštanskih uputnica na kućne adrese korisnika, a prema podacima Hrvatske pošte ista bi mogla trajati do Božića.

Božićnice za najmlađe, u iznosu od 150 kuna, obuhvaćaju djecu rođenu od 1. siječnja 2004. godine s prebivalištem na području Grada Varaždina. Grad Varaždin je u tu svrhu za ukupno 6.897 mališana osigurao iznos od  1.034.550,00 kuna u Proračunu. Isplate za novorođenu djecu, rođenu od 20. studenog do 31. prosinca ove godine,  vršiti će se po službenoj dužnosti te će ista biti isplaćena na tekući račun podnositelja zahtjeva.

Također, počinje isplata božićnica i za umirovljenike čija ukupna mirovinska primanja ne premašuju limit od 2.500 kuna, osobe s invaliditetom koje su korisnici osobne invalidnine CZS Varaždin i osobe koje imaju status nezaposlene osobe s invaliditetom u evidenciji Regionalnog ureda HZZ Varaždin.

Grad Varaždin je u tu svrhu osigurao preko 800 tisuća kuna, a božićnicu u iznosu od 200 kuna primit će ukupno 4 tisuće korisnika.

Reklamacije za dječje i „božićnice“ za umirovljenike biti će moguće nakon isplate o čemu će svi korisnici biti pravovremeno obaviješteni.

Nastavite čitati

U fokusu

Nemojte čekati u redu: mobitelom rezervirajte termin za izradu osobne ili vozačke

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nemojte čekati u redu, već si rezervirajte mobitelom termin za izradu potrebnih dokumenta.

Putem aplikacije za mobilni pristup redomat.mup.hr građani od srijede, 1. prosinca, mogu rezervirati svoj termin za izradu osobne iskaznice ili vozačke dozvole na Odjelu za upravne poslove Policijske uprave varaždinske na adresi Augusta Cesarca 18, Varaždin, dok u drugim policijskim postajama trenutno ova aplikacija nije moguća.

Aplikacijom, na jednostavan i brz način građani, putem svog pametnog mobitela ili računala osim zahtjeva za izradu osobne iskaznice ili vozačke dozvole, mogu rezervirati i termin za izradu putovnice, prijavu prebivališta i boravišta, te za preuzimanje dokumenata.

Mogućnost rezervacije termina zasigurno će doprinijeti smanjenju gužvi na Odjelu za upravne poslove budući da će u rezerviranom terminu građanin biti pozvan na prvi slobodan šalter. Upute za rezervaciju termina sadržane su unutar aplikacije.

Ujedno molimo građane da poštuju pravilo jedna punoljetna osoba – jedan broj, te da u slučaju spriječenosti dolaska, otkažu svoj termin kroz aplikaciju.

Također iz PU varaždinske sreću pozornost, kako se u šalter sali Odjela za upravne poslove nalazi kiosk za aktivaciju osobnih iskaznica gdje građanima službenici pomažu u aktivaciji osobnih iskaznica. Aktiviranim osobnim iskaznicama građani dalje mogu koristiti usluge sustava e-građani.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje