Povežite se s nama

U fokusu

Velik interes za POS u Cestici: grade kuće u nizu za 800 eura m2

Objavljeno:

- dana

RAZVOJ ZA BUDUĆNOST

Cestica će uskoro dobiti najmodernije kuće u Programu poticajne stanogradnje u Županiji, a sve o uvjetima za njihovu kupnju zainteresiranima su pojasnili načelnik Cestice Mirko Korotaj i predstavnici Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama.

Na Javnom savjetovanju o poticajnoj stanogradnji „Kuće u nizu o Općini Cestica“ prisutni su se uglavnom interesirali o uvjetima za kupnju, kolika je cijena četvornog metra te o detaljima modela otplate stanova.

Prijave za kupovinu stana se mogu predati do 29. prosinca, a useljenje se očekuje u roku od najviše dvije godine

Kvadrat stana – za čiju je kupovinu Javni poziv za prikupljanje zahtjeva objavljen sredinom studenoga – prodavat će se najvjerojatnije za 800 eura, budući da je Općina besplatno ustupila građevinsko zemljište iza sportske dvorane Osnovne škole u centru, Općina će osigurati i svu potrebnu komunalnu infrastrukturu. Zbog toga nema razloga, rekao je načelnik, da cijena bude veća od 800 eura, što je tristotinjak eura manje od prosjeka.
Predviđena je gradnja pet stambenih, niskoenergetskih jedinica s deset stanova, a kupci uz stan dobivaju i vrt, parkirno ili garažno mjesto te spremište.

Sve više doseljavanja

Načelnik Korotaj kaže da se u realizaciju projekta ušlo zahvaljujući tome što je Cestica sve poželjnije mjesto za život, što pokazuju podaci da je u Općinu doselilo dvadesetak novih, mladih obitelji, a demografska slika je i prije toga bila pozitivna.

Kupci uz stan dobivaju i vrt, parkirno ili garažno mjesto te spremište

– Život u Cestici je poželjan onima koji žele mir i odrastanje djece u sigurnom okruženju, a po istim obrazovnim i društvenim standardima kao i u velikim gradovima. Istovremeno je blizu Varaždina, pa ljudi svakodnevno mogu bez problema odlaziti na posao. Blizu su i Ormož te Ptuj. Pozicija je odlična, pa je i to jedan od glavnih razloga za uvažavanje Cestice kao poželjnog mjesta za obiteljski život – rekao je načelnik Korotaj.

Općinskim poduzetnicima također trebaju radnici, a plaće su prilagođene tržištu rada, što je dodatni razlog za projekt POS-a u Cestici.
Općina Cestica je među prvima u Hrvatskoj, prije 14 godina, krenula u projekt izgradnje stanova po programu POS-a, koji je završio vrlo uspješno, pa se načelnik nada da će i s novim stanovima biti tako.

Poduzetnicima u Cestici trebaju radnici, a plaće su prilagođene tržištu rada

Pravo na kupnju stanova u Cestici ostvaruju svi hrvatski državljani, ali prvenstvo imaju oni koji prvi put stječu stambeni prostor u vlasništvo, odnosno nemaju odgovarajuće riješeno stambeno pitanje.
– Na natječaj se mogu prijaviti i građani koji nemaju prebivalište na području Općine Cestica i mogu reći da posljednjih dana imamo mnogo upita iz naše općine, ali i iz ostalih krajeva Varaždinske županije – pojasnio je Mirko Korotaj.
Prijave za kupovinu stana se mogu predati do 29. prosinca, a useljenje se očekuje u roku od najviše dvije godine.

Izvor:
Foto: Privatna arhiva

U fokusu

Najviše radnika u godinu dana izgubili su Hrvatska pošta, Kaufland i Boxmark

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Broj zaposlenih u Hrvatskoj već godinama kontinuirano raste, a posebno je to izraženo lani i ove godine.

No, ima tvrtki koje su prošle godine zabilježile osjetniji pad broj zaposlenih, iz različitih razloga. Podaci Financijske agencije otkrivaju kako je najviše radnika izgubila Hrvatska pošta, koja je lani ostala bez čak 426 ljudi, piše Danica.

U skupini najvećih hrvatskih tvrtki po prihodima, značajno manje zaposlenih nego prethodne godine bilježe i Kaufland (268), Boxmark (250) te Kraš (166).

Među 10 velikih tvrtki koje su izgubile najviše zaposlenih, najveću prosječnu neto plaću isplaćivali su lani INA i Telemach (po 1840 eura), a slijede samoborska Klimaoprema (1730), Kaufland (1390) i Hrvatske šume (1130).

Istodobno, najmanju plaću u toj skupini isplaćivao je Kraš, tek 970 eura neto mjesečno.

Nastavite čitati

U fokusu

Jezero u Trakošćanu počet će se puniti vodom u rujnu, povećan je njegov kapacitet, a gradit će se i most

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Radovi na trakošćanskom jezeru na području Općine Bednja u Varaždinskoj županiji dobro napreduju i završeni će biti do kraja kolovoza, a nakon toga će tijekom rujna početi punjenje jezera vodom.

Time će biti priveden kraju projekt koji provode Hrvatske vode, a koje su uspjele riješiti niz izazova tijekom odvijanja radova na jezeru uz dvorac Trakošćan.

Istaknuto je to u četvrtak, 18. srpnja, tijekom posjeta ministrice zaštite okoliša i zelene tranzicije Marije Vučković Varaždinskoj županiji.

U Trakošćanu je ministrica Vučković s direktorom Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Lukom Balenom načelnicima i gradonačelnicima iz Varaždinske županije uručila ugovore za sufinanciranje razvoja pametnih i održivih rješenja i usluga u javnom sektoru.

Ujedno je održala sastanak sa županom Anđelkom Stričakom, generalnim direktorom Hrvatskih voda Zoranom Đurokovićem i direktorom Fonda za zaštitu okoliša Lukom Balenom te njihovim suradnicima.

– Imali smo jako dobar sastanak na kojem smo razgovarali o tri teme. Prva se odnosila na proglašenje parka prirode Zagorske gore, odnosno da se područje Ivanščice, Strahinjčice, Ravne gore i Maceljskog gorja zaštiti kategorijom parka prirode. Zasad se sve dobro odvija, stručna podloga je završena, a pri završetku je i geodetska, tako da mogu najaviti da će negdje sredinom rujna biti proveden postupak javnog uvida u sklopu kojeg će se javnost detaljnije upoznati s područjem predviđenim za zaštitu – najavio je Stričak.

Tema sastanka bile su i investicije Hrvatskih voda, među kojima su projekti aglomeracije, uspješno završene sanacije šteta nakon lanjske prirodne nepogode koja je pogodila čak 24 općine i grada Varaždinske županije, kao i projekt čišćenja jezera Trakošćan od nataloženog sedimenta.

– S projektom čišćenja jezera započelo se prije tri godine, pri čemu treba napomenuti da nisu Hrvatske vode odabrale prvog izvođača radova, nego DKOM i Upravni sud nakon što je stigla žalba na izbor Hrvatskih voda. To je neslavno završilo. Kao što vidimo, sada se zajedničkim angažmanom projekt dobro odvija, pa očekujemo da će do rujna sve biti više-manje završeno te će početi punjenje trakošćanskog jezera vodom. Treba napomenuti da je prvi projekt predvidio jedino vađenje sedimenta, a u međuvremenu se utvrdilo da bi trebalo urediti šetnice oko jezera i prilagoditi ih osobama s invaliditetom, što je i učinjeno, pa će i osobe u kolicima same moći obilaziti jezero. Uz to očekujemo izgradnju još jednog elementa, a to je most. Mogu izraziti zadovoljstvo, jer se sve dobro odvija i na kraju će sve dobro završiti – rekao je Stričak.

– Aktualna regionalna i područna samouprava zajedno s Hrvatskim vodama doprinijela je rješavanju višedesetljetnog problema. Jezero Trakošćan je primjer najvrjednije hrvatske kulturne i prirodne baštine, predstavlja važan ekosustav i značajno je prirodno stanište za različite biljne i životinjske vrste. Ovaj rezervoar, okružen bogatim šumskim područjem, pridonosit će bioraznolikosti i ekološkoj stabilnosti regije – rekla je ministrica Vučković.

Hrvatske vode

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković naveo je da na području jezera pritječe 16 bujičnih potoka i 17 vodotoka te su se u 50 godina nepražnjenja jezera stvorili uvjeti gdje je sve bilo prepuno podzemnih voda.

– Povećali smo kapacitet jezera koji je nekada imao nekoliko stotina tisuća kubnih metara, a sada će moći primiti 500.000 kubnih metara, što će bitno značiti za biljni i životinjski svijet, kao i kvalitetu vode samog jezera – rekao je Đuroković, dodavši kako nije bilo lako procijeniti ukupnu količinu mulja niti posebno prilagoditi tehnologiju.

Treća tema sastanka odnosila se na rad Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Ugovori

Ugovori za sufinanciranje razvoja pametnih i održivih rješenja i usluga u javnom sektoru su uručeni gradonačelnicima Novoga Marofa i Lepoglave, Siniši Jenkaču i Marijanu Škvariću, te načelnicima općina Trnovec Bartolovečki i Vinica, Verici Vitković i Branimiru Štimecu, a sredstva su odobrena i za projekte Grada Varaždina i Općine Donja Voća.

– Uručili smo ugovore koji se odnose na treći poziv u posljednje dvije godine s primjenom pametnih rješenja, a koji se odnose na promet, javnu upravu, zelenu tranziciju. Poziv objavljuje Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u suradnji s Ministarstvom zaštite okoliša i zelene tranzicije. Do sada je ukupno sufinancirano 419 pametnih rješenja diljem Hrvatske, a potpore iznose nešto više od 13 milijuna eura za projekte vrijedne 23 milijuna eura – rekla je ministrica Vučković i najavila raspisivanje još jednog takvog natječaja za poticanje razvoja pametnih i održivih rješenja i usluga do kraja godine.

Dodajmo da su sastanku, dodjeli ugovora i obilasku jezera Trakošćan prisustvovali i domaćin, načelnik Općine Bednja Damir Poljak, zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Davor Vukmirić, direktor VGO za Muru i gornju Dravu Hrvatskih voda Milan Rezo, ravnatelj Zavoda za zaštitu okoliša i prirode pri Ministarstvu Aljoša Duplić, ravnateljica Uprave vodnoga gospodarstva i zaštite mora pri Ministarstvu Elizabeta Kos, ravnateljica JU Priroda Varaždinske županije Sanja Kopjar, ravnateljica Dvora Trakošćan Goranka Horjan, kao i županijski pročelnici Dragutin Vincek, Renata Skoko i Mario Sambolec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje