Povežite se s nama

Međimurje

Venodjalica: Velika Gospa ili Velika meša kaže da leto ide kraju!

Objavljeno:

- dana

Svake godine kršćani u Hrvatskoj 15. kolovoza slave svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo.

Toga je dana državni blagdan. Međimurci blagdan Velike Gospe nazivaju “Velikom mešom”, odnosno, doslovno “Velikom misom”. U skladu s katoličkom teologijom, za Djevicu Mariju vrijede četiri istine: da je Bogorodica, djevica, bezgrešno začeta te da je na nebo uznesena dušom i tijelom.

Istodobno s Velikom Gospom, u susjednoj Italiji obilježava se nacionalni praznik po kojem je nazvan jedan od najpoznatijih hrvatskih alternativnih festivala

Sveta Marija

Nauk o njezinu uznesenju proglašen je 1950. godine, a proglasio ga je papa Pio XII. Blagdan se slavi u mnogim državama, napose u Europi te Južnoj Americi. Organiziraju se razni festivali i procesije, odnosno “prošecije”. Isusova majka izuzetno je štovana u Hrvatskoj, pa tako i u Međimurju. Brojne su crkve baš njoj posvećene. Spomenimo da se najveće “proščenje” ili proštenje u Međimurju posvećeno Uznesenju 15. kolovoza održava u Svetoj Mariji, mjestu koje je po Mariji dobilo i ime. Drugo veliko proštenje za Veliku mešu organizira se na Belici.

Mnogi kajkavci oko Velike Gospe (često već i sredinom srpnja!) odlaze na Mariju Bistricu, jedno od najvećih hrvatskih marijanskih svetišta. Hodočasnike kajkavci okrštavaju terminom “romari”. Naime, originalno se on odnosio prvenstveno na ljude koji su se zaputili u Rim (“Roma”), najvažnije katoličko svetište. Kasnije se taj naziv proširio na sve hodočasnike.

Ferragosto

Istodobno s Velikom Gospom, u susjednoj Italiji obilježava se nacionalni praznik po kojem je nazvan jedan od najpoznatijih hrvatskih alternativnih festivala, Ferragosto. U novijem su se dobu blagdan Velike Gospe i Ferragosto, koji je puno stariji, toliko isprepleli da su gotovo sinonimni. Ferragosto (latinski “Feriae Augusti” = praznici cara Augusta) korijene vuče iz 18. godine prije Krista te je predstavljao proslavu povodom vrhunca ljeta i kraja žetvene sezone te intenzivnoga poljoprivrednog rada. Osim toga, Ferragosto se smatrao i najtoplijim danom ljeta te kao takav granicom između dvaju godišnjih doba.

Iako potonji nije nužno povezan s kajkavskim narječjem, zanimljiv je kao presudni utjecaj koji je pobliže odredio period pojačanoga slavljenja Djevice, “najveće zagovornice Hrvata” koja je i u Međimurju te ostatku sjeverozapadne Hrvatske osobito omiljena.

Međimurje

U Međimurju danas 104 novozaražene osobe, ukupno 659 aktivnih slučajeva

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađeno je 245 uzoraka, od čega je evidentirano 97 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 39,6% pozitivnih od broja testiranih.

U protekla 24 sata oporavila se 71 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 659.

Obavljenim testiranjima brzim antigenskim testovima evidentirana su 2 pozitivna slučaja, epidemiolozi su na temelju kliničke slike dijagnosticirali 1 pozitivan slučaj, dok je iz drugih županija javljeno o 4 pozitivna slučaja osoba s prebivalištem/boravištem u Međimurju. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 51.675 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 76 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata hospitalizirano je 8 pacijenata, otpušteno je 6 pacijenta, a 3 pacijenta su na invazivnoj respiraciji. U protekla 24 sata nema preminulih osoba.

Od 25. veljače 2020. godine, kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas u Međimurskoj županiji bilježimo 13.849 osoba oboljelih od SARS-CoV-2 virusa, od čega se oporavilo 12.931.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Djeca koja uče ruski u međimurskim školama razgovarala s kozmonautom Sergejom Ryazanskyjem!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nedavno se navršila 60. godišnjica svemirskog leta prvoga kozmonauta Jurija Gagarina.

U sklopu proslave velike obljetnice u dvodnevni posjet Republici Hrvatskoj došao je pilot-kozmonaut, heroj Ruske Federacije Sergej Ryazansky. Osim navedenog, Ryazansky je i prvi svjetski znanstvenik – zapovjednik svemirskog broda i doktor bioloških znanosti.

Diplomirao je na Biološkom fakultetu Moskovskoga državnog sveučilišta “M. V. Lomonosov” i proveo 306 dana u svemiru tijekom dvaju svemirskih letova. Pritom je izveo četiri svemirske šetnje, od kojih je jedna postala rekordnom (više od 8 sati neprekidno).

Djeluje kao govornik o vodstvu, motivaciji, izgradnji tima, radu u stresnim situacijama i slično. U subotu, 17. travnja, u Gradskome parku Stara Trešnjevka u Zagrebu održani su ceremonija polaganja cvijeća kod biste Jurija Gagarina i razgovor s djecom ruskih sunarodnjaka koji žive u Hrvatskoj i djecom koja uče ruski jezik u međimurskim školama.

Kozmonaut je odgovarao na brojna pitanja mladih znatiželjnika: koliko je kilometara do svemira te ima li mirisa u svemiru. Djeca su na poklon dobila fotografije iz svemira i autograme kozmonauta.

Nadalje, u Tehničkom muzeju Nikole Tesle u Zagrebu otvorena je izložba fotografija Sergeja Ryazanskog “Nevjerojatna Zemlja”, koja se sastoji od desetaka fotografija koje je kozmonaut osobno snimio tijekom letova u svemir.

Putovanje je omogućila Udruga ruskog govornog područja u Međimurju “Kalinka”.

– Vode se i pregovori da izložba doputuje u Čakovec! – dodaje predsjednica “Kalinke” Tatjana Mikolaj.

Nastavite čitati