Povežite se s nama

Život i društvo

Velika ljubav malog ptiča Gagija i karate majstora Varaždina

Objavljeno:

- dana

LJUBIMCI

Pas je čovjekov najvjerniji prijatelj, ali priča Varaždinca Gorana Cerovečkog pokazuje da jednako pametan i privržen prijatelj može biti i mala ptica čavka.

Cerovečki je poznati varaždinski obrtnik čija obitelj drži staklarsku radionicu u Zagrebačkoj ulici. Također je uspješan varaždinski sportaš u karateu. Glavni je trener Karate kluba Musashido i nositelj crnog pojasa karate majstora 5. dana. Uza sve to, Goran je i veliki ljubitelj životinja.

Osjeća se sigurno

Njegov je najbolji prijatelj čavka kojoj je nadjenuo ime Gagi i koja s Goranovom obitelji živi više od godinu dana.
–  Ptičeku treba osoba koja će mu dati osjećaj sigurnosti i stalno ga imati na oku da ga ne ugrabe razni predatori – objašnjava Goran kako to da Gagi kao slobodna ptičica nije već nekamo odletio. S obzirom na Goranovu snažnu sportsku građu, ali i brižno srce, nije ni čudo da se mala čavka uz njega osjeća sasvim sigurno. Goranov prijatelj Stjepko našao je Gagija kao maloga i nemoćnog ptičeka koji je pao iz gnijezda. Donio ga je Goranu jer je znao da voli ptice te da je već mnoge spasio, izliječio i othranio. Sve bi one nakon toga odletjele, ali Gagi je odlučio ostati uz Gorana.

–  Bio je jako glasan i već je kao mali pokazivao svoju dominaciju – prisjeća se Goran i opisuje kako ga je othranio mačjom hranom i žumanjcima, a sad Gagi jede sve što je na Goranovu tanjuru, čak mu i kavu “zna spiti”. U kući se ponaša kao pravi čuvar, voli “ukrasti” kovanice, koje skriva na raznim mjestima, a gostima ne dopušta ništa dirati, odmah ih kljucne po ruci. Goran je znao s njim hodati po gradu noseći ga na ramenu, ali to više ne radi jer se Gagi plaši buke i prometa.

 

Gagi jede sve, čak si i kavu “zna spiti”

Tako se prošlog ljeta uplašio zvuka motora i odletio s Goranovog ramena. Nikako ga nije mogao dozvati i tjedan ga je dana tražio po cijelom gradu. Na kraju ga je našao u Veterinarskoj stanici, izgladnjeloga i izmučenog. Nije mogao letjeti jer ga je biciklist udario u krilo, ali su ga pronašli dobri ljudi i odveli veterinaru, a Goranu je to dojavila prijateljica Vlatka.

–  Odmah sam otišao po njega i kad sam ga ugledao, radost je bila neopisiva. Kasnije sam čuo da je skakao po stolovima i uletio u jedan kafić tražeći vode i hrane, jer je navikao da ga mi hranimo, ali su ga odande grubo istjerali. Zatim su ga vidjeli kod obližnjeg fast fooda i jedne pekare, sve dok nije završio kod veterinara – opisuje Goran opasne pustolovine svog ljubimca koje su ipak sretno završile. Čavka spada među najmanje ptice u porodici vrana, zatim po veličini slijede crna, pa siva vrana, a najveći su gavrani. Sve su ove ptice zakonom zaštićene.

Izvor:
Foto:

Nekategorizirano

Općina Petrijanec: putem EU projekata zaposleno 10 žena koje su brinule o 79 korisnika

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Petrijanec uspješno je provela projekt „Zaželi – pomoć u zajednici za starije osobe“ te projekt „Zaželi za Petrijanec 2020.“ Sufinancirani su sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda, Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.

Bespovratna sredstva osigurana su iz Državnog proračuna Republike Hrvatske i iz Europskog socijalnog fonda. Prve dvije godine nositelj projekta „Zaželi – pomoć u zajednici za starije osobe” vrijedan 2.179.443,20 kuna bila je Općina Petrijanec, a zatim je projekt nastavljen kao druga faza, ali u suradnji s Udrugom umirovljenika Općine Petirjanec ukupne vrijednosti  925.800,00 kuna.

Riječ je europskom projektu putem kojeg je omogućeno zapošljavanje nezaposlenih žena, koje su brinule za starije osobe i osobe u nepovoljnom položaju. Provodio se 15 mjeseci, putem kojeg je zaposleno je 10 žena koje su se brinule o 79 korisnika.

– Projekt “Zaželi” jako je dobro odjeknuo i bio prihvaćen u Općini Petrijanec i nismo imali nikakvih problema sa krajnjim korisnicima, a suradnja je bila na vrlo visokoj razini. Mislim da bi trebali nastaviti sa sličnim projektom u idućim godinama, no to ne ovisi o nama, jer trenutno javni poziv nije otvoreni te apeliram na Ministarstvo rada i mirovinskog sustava i sva ostala upravljačka tijela da nastave u sljedećim godinama s tim projektom – rekao je na završnoj konferenciji projekta „Zaželi“ načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec. Žene su također prošle edukaciju za gerontodomaćice te za jednostavne poslove u zanimanju kuhar.

Obvezni partneri na projektu su također Centar za socijalnu skrb Varaždin te Hrvatski zavod za zapošljavanje – Područni ured Varaždin.

– U evidenciji varaždinskog Zavoda za zapošljavanje uvijek je evidentirano više nezaposlenih žena, nego muškaraca, i zato ovaj projekt ima dvije važne komponente – socijalnu i humanitarnu, a Zavod za zapošljavanje tu se uključio sa svojom ulogom, a to je informiranje nezaposlenih žena o projektu, oglašavanje javnog poziva, posredovanje pri zapošljavanju. Ovim projektom utječe se na ukupnu nezaposlenost žena i samo je u protekloj godini na području Varaždinske županije kroz projekt „Zaželi“ 90-tak žena – zaključila je Branko Šaško, predstojnica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – Područnog ureda Varaždin.

Nastavite čitati

Život i društvo

Nastavlja se provedba programa gerontodomaćica na području Varaždina i Općine Jalžabet

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradsko društvo Crvenog križa Varaždin potpisalo je ugovore s Gradom Varaždinom i Općinom Jalžabet o financiranju programa gerontodomaćica, koje pružaju pomoć i podršku starijim i nemoćnim osobama.

Nastavak je to provedbe programa koji se do studenog 2021. godine financirao putem EU projekta „Nauči i pruži potporu u lokalnoj zajednici 2“.

Ugovorima su osigurana sredstva za financiranje plaća gerontodomaćica, i to za njih pet na području grada Varaždina i dvije na području Općine Jalžabet.

Svaka od gerontodomaćica brine se za sedam do osam korisnika koji su starije i nemoćne osobe te im je potrebna pomoć oko nabave namirnica, lijekova, održavanju higijene stambenog prostora kao i razgovora i druženja kao nezaobilaznog dijela pomoći osobama koje žive same.

Financiranje ovakvih programa od velike su važnosti za poboljšanje kvalitete života starijih sugrađana i GDCK Varaždin ovim putem zahvaljuje Gradu Varaždinu i Općini Jalžabet na potpori.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje