Povežite se s nama

Međimurje

Veliki dan za jednu malu školu: dvorana “pod krovom” do rujna

Objavljeno:

- dana

PROJEKT U ZAMAHU

– Naša je škola samostalna od 1. rujna 2004. godine, prije sedam godina prešli smo u jednosmjenski rad, a ono što nam je potrebno cijelo to vrijeme je sportska dvorana.

Zahvaljujem u ime naših učenika i profesora Gradu i Županiji, presretna sam jer smo potpisali ovaj vrijedan ugovor – rekla je Margit Mirić, ravnateljica Osnovne škole Draškovec u utorak na svečanosti potpisivanja Sporazuma o izgradnji školske sportske dvorane OŠ Draškovec vrijednog 3,6 milijuna.

Bolji standard

Izgradnju dvorane financiraju Međimurska županija i Grad Prelog, pri čemu će 60 posto novaca osigurati Županija, a 40 posto Grad Prelog. Izgradnjom jednodijelne sportske dvorane podići će se pedagoški standard u Draškovcu na višu razinu i povećati kvalitetu života na području naselja za sve one koji će je koristiti, a interesa itekako ima.
– Zadovoljstvo mi je potpisati sporazum kojim utvrđujemo jedan zajednički interes potrebe daljnjeg ulaganja u naše obrazovanje. Donedavno su to bile neke druge sredine, poput Sv. Jurja na Bregu, Čakovca ili Goričana, sada je to Draškovec, sutra će to biti neka nova lokacija. Ovo je dovoljan dokaz da kada želite ulagati u podizanje standarda, tada morate gledati isključivo i jedino potrebe svake sredine. Svih 105-ero učenika ove škole, među kojima su i županijski prvaci u nogometu, zaslužuje svoju dvoranu, kao i članovi desetak udruga koje gravitiraju na tom području – rekao je Matija Posavec, međimurski župan.

Nova sportska dvorana bit će izgrađena po jednome novome modelu, a troškovi izgradnje su tri puta manji nego što je uobičajeno.
– Ovo je veliki dan i meni je posebno drago što se još jednom dokazalo kako se u Međimurju možemo, za razliku od drugih županija, odmaknuti od nekih kolotečina. Inicijativu, koja je krenula do Mjesnog odbora, Grada Preloga, pa preko osnovne škole, u konačnici je prepoznala i podržala Županija. Kroz tjedan dana raspisat ćemo natječaj i krenuti s radovima, a ako se sve poklopi, mislim da će najesen dvorana imati krov – najavio je Ljubomir Kolarek, gradonačelnik Preloga.

Pokaže li se ovaj model dobrim, Posavec najavljuje izgradnju sličnih dvorana i u drugim sredinama u Međimurskoj županiji. Podsjetio je da je u Međimurskoj županiji pokrenut jedan veliki investicijski ciklus u obrazovanju, od energetske učinkovitosti vrijedne 27 milijuna koju će sufinancirati EU, do adaptacije Učeničkog doma, gradnje Studenskog centra i skorog otvaranja dvorane u Orehovici. – Ponosan sam što ćemo u skoro vrijeme u ovom dijelu Međimurja ući u investiciju gdje će se vidjeti dizalice – zadovoljan je međimurski župan.

60 % novaca za izgradnju jednodijelne sportske dvorane OŠ Draškovec osigurat će Međimurska županija, a 40 % Grad Prelog. Inicijativa je krenula od Mjesnog odbora, Grada Preloga, preko OŠ Draškovec.

Izvor:
Foto:

Međimurje

FOTO Predstavljanjem monografije 34. Inženjerijska bojna obilježila 30 godina od osnutka

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kako bi se sačuvalo sjećanje na djelovanje 34. inženjerijske bojne Hrvatske vojske Čakovec u Domovinskom ratu, članovi Udruge veterana inženjerijske bojne Domovinskog rata Čakovec (UVIBDR) odlučili su svoja sjećanja pretvoriti u prigodnu monografiju povodom obilježavanja trideset godina od osnutka.

34. inženjerijska bojna Domovinskog rata Čakovec prva je samostalna inženjerijska postrojba Zbora narodne garde, formirana 1991. godine. Od početka rata, kako je istaknuo predsjednik UVIBDR-a Dragutin Remenar, pa sve do njegova kraja, ova je postrojba obavljala mnoge velike i važne zadaće, posebice u ratom zahvaćenoj Slavoniji. Njezini su pripadnici i nakon službenog proglašenja kraja rata provodili razminiranja stavljajući na kocku svoje zdravlje i živote.

Predstavljanje je nastupom uveličala Ženska vokalna skupina KUU “Veseli Međimurci”

– Kako godine prolaze, tako se za 34. inženjerijsku bojnu manje čuje i zna, a doprinos njezinih pripadnika u stvaranju Lijepe Naše polako se zaboravlja. Želja nam je bila na jednom mjestu predstaviti doprinos 34. inženjerijske bojne pobjedi u Domovinskom ratu, zahvaliti onima koji su nas pratili i pomagali nam, predstaviti rad naše Udruge široj javnosti i pohvaliti se svojim uspjesima – rekao je predsjednik UVIBDR-a Dragutin Remenar prilikom obilježavanja 30. obljetnice ustroja 34. inženjerijske bojne i predstavljanje monografije.

Predstavljanje monografije u zgradi Scheier okupilo je brojne pripadnike 34. inženjerijske bojne, sudionike Domovinskog rata, predstavnike braniteljskih udruga, ali i građane koji su željeli čuti osobne priče i sjećanja iz Domovinskog rata iz prve ruke. Monografije je izdana u nakladi Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu, čiji je predsjednik Ivan Pranjić predstavio tijek nastajanja ove povijesno vrijedne monografije.

Autor monografije, mladi povjesničar Zoran Turk, objasnio je da je jedan od ciljeva njezina izdavanja to da mlađe generacije budu upoznate s prošlošću, ali i velikim zaslugama 34. inženjerijske bojne postrojbe, koja se nažalost malo spominje.

Umirovljeni pukovnik Željko Tomašić ukazao je na važnost ove monografije, jer predstavlja izuzetan doprinos zabilježbi povijesnih događanja o Domovinskom ratu viđenih očima neposrednih sudionika te je nezamjenjiv dokaz o značaju Međimurja u stvaranju i obrani Republike Hrvatske.

– Nakon osvajanja svih vojnih objekata u Međimurju, postali smo prvi oslobođeni teritorij u Hrvatskoj. Vojarna u Čakovcu bila je oslobođena bez ljudskih žrtava i to je daljnjim posljedicama odredilo tijek rata. Međimurci su svojim ponosom, hrabrošću, puna srca i bez previše razmišljanja krenuli dalje. Nažalost, mnogih vaših prijatelja danas nema, ostavili su svoje živote za oslobođenje naše nam domovine.

Trebamo biti ponosni na sve Međimurce koji su dali živote i zdravlje na svim bojištima diljem Hrvatske, vjerujem da ćemo svi zajedno ovom monografijom shvatiti vaš veliki utjecaj u Domovinskom ratu – rekla je gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini.

Obilježavanju 30. obljetnice ustroja 34. inženjerijske bojne prisustvovali su i pročelnica Upravnog odjela za civilno društvo, ljudska prava i sport Međimurske županije Maja Odrčić Mikulić, saborska zastupnica Andreja Marić, kao i izaslanik potpredsjednika Vlade RH i ministra hrvatskih branitelja Vladimir Bergman, koji je u svom obraćanju istaknuo važnosti digniteta Domovinskog rata i hrvatskih branitelja, ali i ostavljenim traumama koje treba liječiti i u ovim vremenima.

Nastavite čitati

Međimurje

U Međimurju zadnje rujanske subote 24 novozaražena COVID-om, dosad uzeto gotovo 70.000 uzoraka

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađeno je 130 uzoraka, od čega je evidentirano 22 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2, što je 16,9 % od broja testiranih. Iz drugih županija prijavljena su 2 pozitivna slučaja kod osobe s prebivalištem/boravištem u Međimurskoj županiji.

U protekla 24 sata oporavilo se 16 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 151. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 68.433 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 15 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata hospitaliziran je 1 pacijent, nema pacijenata na respiraciji te nema preminulih osoba.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje