Povežite se s nama

Međimurje

Veliki dan za jednu malu školu: dvorana “pod krovom” do rujna

Objavljeno:

- dana

PROJEKT U ZAMAHU

– Naša je škola samostalna od 1. rujna 2004. godine, prije sedam godina prešli smo u jednosmjenski rad, a ono što nam je potrebno cijelo to vrijeme je sportska dvorana.

Zahvaljujem u ime naših učenika i profesora Gradu i Županiji, presretna sam jer smo potpisali ovaj vrijedan ugovor – rekla je Margit Mirić, ravnateljica Osnovne škole Draškovec u utorak na svečanosti potpisivanja Sporazuma o izgradnji školske sportske dvorane OŠ Draškovec vrijednog 3,6 milijuna.

Bolji standard

Izgradnju dvorane financiraju Međimurska županija i Grad Prelog, pri čemu će 60 posto novaca osigurati Županija, a 40 posto Grad Prelog. Izgradnjom jednodijelne sportske dvorane podići će se pedagoški standard u Draškovcu na višu razinu i povećati kvalitetu života na području naselja za sve one koji će je koristiti, a interesa itekako ima.
– Zadovoljstvo mi je potpisati sporazum kojim utvrđujemo jedan zajednički interes potrebe daljnjeg ulaganja u naše obrazovanje. Donedavno su to bile neke druge sredine, poput Sv. Jurja na Bregu, Čakovca ili Goričana, sada je to Draškovec, sutra će to biti neka nova lokacija. Ovo je dovoljan dokaz da kada želite ulagati u podizanje standarda, tada morate gledati isključivo i jedino potrebe svake sredine. Svih 105-ero učenika ove škole, među kojima su i županijski prvaci u nogometu, zaslužuje svoju dvoranu, kao i članovi desetak udruga koje gravitiraju na tom području – rekao je Matija Posavec, međimurski župan.

Nova sportska dvorana bit će izgrađena po jednome novome modelu, a troškovi izgradnje su tri puta manji nego što je uobičajeno.
– Ovo je veliki dan i meni je posebno drago što se još jednom dokazalo kako se u Međimurju možemo, za razliku od drugih županija, odmaknuti od nekih kolotečina. Inicijativu, koja je krenula do Mjesnog odbora, Grada Preloga, pa preko osnovne škole, u konačnici je prepoznala i podržala Županija. Kroz tjedan dana raspisat ćemo natječaj i krenuti s radovima, a ako se sve poklopi, mislim da će najesen dvorana imati krov – najavio je Ljubomir Kolarek, gradonačelnik Preloga.

Pokaže li se ovaj model dobrim, Posavec najavljuje izgradnju sličnih dvorana i u drugim sredinama u Međimurskoj županiji. Podsjetio je da je u Međimurskoj županiji pokrenut jedan veliki investicijski ciklus u obrazovanju, od energetske učinkovitosti vrijedne 27 milijuna koju će sufinancirati EU, do adaptacije Učeničkog doma, gradnje Studenskog centra i skorog otvaranja dvorane u Orehovici. – Ponosan sam što ćemo u skoro vrijeme u ovom dijelu Međimurja ući u investiciju gdje će se vidjeti dizalice – zadovoljan je međimurski župan.

60 % novaca za izgradnju jednodijelne sportske dvorane OŠ Draškovec osigurat će Međimurska županija, a 40 % Grad Prelog. Inicijativa je krenula od Mjesnog odbora, Grada Preloga, preko OŠ Draškovec.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Potpisivanje ugovora s Međimurskom županijom: „Prijateljima životinja“ 200.000 kuna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župan Međimurske županije Matija Posavec potpisao je u ponedjeljak, 25. siječnja, Ugovor vrijedan 200.000 kuna s udrugom „Prijatelji životinja“, koja djeluje od 2004. godine s ciljem promicanja zaštite životinja te zbrinjavanja i udomljavanja napuštenih životinja na području Međimurske županije.

Predsjednica Zaštitarsko-ekološke udruge „Prijatelji životinja i prirode“ Aleksandra Hampamer objasnila je da je riječ o najvećem skloništu za napuštene životinje u Hrvatskoj te na površini od 15.000 četvornih metara svakodnevno skrbe o 300 napuštenih pasa osiguravajući im smještaj do udomljenja, veterinarsku skrb, hranu, cijepljenje, sterilizaciju i udomljavanje.

Kroz godinu organiziraju 30-ak radnih volonterskih akcija s ciljem podizanja svijesti zajednice o odgovornom odnosu prema životinjama i udomljavanju napuštenih pasa.

Ove godine sklonište za napuštene životinje obilježava 20 godina rada, a Međimurska županija već četvrtu godinu zaredom u svom proračunu osigurava financijska sredstva za projekt prihvata, skrbi i udomljavanja napuštenih životinja, čime je prva županija u Hrvatskoj koja kontinuirano financira sklonište, iako joj to nije zakonska obveza, već je to obveza jedinica lokalne samouprave.

– Sklonište se iz godine u godinu širi te vjerujemo da će ova sredstva iskoristiti u dobre svrhe, kako bi dodatno poboljšali skrb o napuštenim životinjama – kazao je župan Posavec, podsjetivši da s Udrugom „Prijatelji životinja“ sudjeluju u dva projekta: „S.N.A.G.A. života“ te „Anima mundi“.

Nastavite čitati

Međimurje

Koronavirus: u Međimurju evidentirano pet novih slučajeva zaraze, a preminula je jedna osoba

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

korona

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata testiranjima PCR metodom, brzim antigenskim testovima, kliničkim slikama i informacijama o pozitivnim slučajevima iz drugih županija, evidentirano je 5 pozitivnih slučajeva na virus COVID-19, priopćio je 25. siječnja županijski Stožer civilne zaštite.

U protekla 24 sata oporavile su se 34 osobe. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 272.

Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 36.845 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

Prema dnevnim informacijama Županijske bolnice Čakovec, ukupno su hospitalizirana 54 pacijenta pozitivna na COVID-19. U protekla 24 sata hospitalizirana su 4 pacijenta, a otpuštena su također 4 pacijenta.

Na invazivnoj respiraciji se nalazi 1 COVID pozitivan pacijent. U protekla 24 sata preminula je jedna osoba, muška osoba stara 75 godina s dodatnim pridruženim bolestima.

U funkciji je pozivni centar Doma zdravlja za prijavu zainteresiranih za cijepljenje protiv COVID-a 19 na broju 040/372-350, na kojem se mogu dobiti sve potrebne informacije i predbilježiti na listu za cijepljenje.

Najava testiranja može se izvršiti na broju 040/386-841 ili na e-mail adresi [email protected]

Pozivni centar Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije vezan uz virus COVID-19 je na broju 040/386-835.

Pozivni centar primarne zdravstvene zaštite je na broju 040/372-372.

Nastavite čitati