Povežite se s nama

Kultura

Veliki Gustav Krklec i ove je godine “stigao” u omiljeni Maruševec

Objavljeno:

- dana

S Krklecom u srcu

Četrdeseta godišnjica smrti znamenitog pisca, književnika i pjesnika Gustava Krkleca prošla je –  u sjeni aktualnih događanja – gotovo pa u tišini. Ali ne i za Krklečev Maruševec.

Za to se pobrinula Udruga prijatelja dvorca Maruševca, koja dugi niz godina  – od 1999. godine i 100. rođendana pisca – obilježava obljetnice vezane uz velikana hrvatske književnosti.

Prijatelji dvorca su organizirali nekoliko zanimljivih događanja.

Svečanost obilježavanja obljetnice započela je glazbeno – poetskom večeri, u kojoj su uz glazbenu pratnju Petra Crnogorca, stihove čitali Ljubica Ribić, Milan Novak, Nenad Slukić, Zlatko Peharda, Stjepan Kolenko, Đurđica Garvanović – Porobija i Ivica Pepelko, uz moderiranje Blanke Glavica – Ječmenica i Ljubice Ribić .

Ulogu pjesnika Krkleca utjelovio je posebni gost, Dražen Marek, a stihove su recitirali maruševečki osmoškolci dok su učenici Srednje škole Maruševec  izveli glazbeni program.

Osmoškolci su također, pod vodstvom  učiteljice Sandre Šincek, izveli prigodni  recital pjesama Gustava Krkleca, a odslužena je i sveta mise u Župnoj crkvi sv.Jurja pjesniku za dušu.

Delegacija Udruge, Općine i Matice Hrvatske – Damir Šprem, Blanka Glavica-Ječmenica i Ernest Fišer  pjesniku se poklonila i na njegovom grobu na zagrebačkom Mirogoju, gdje su se susreli s njegovom kćerkom, Inom Krklec.

Jedan je dan na pošti u Maruševcu u upotrebi bio prigodni žig s Krklečevim potpisom, a otisnuta je i prigodna dopisnica.

 – Obilježavanjem ove obljetnice Maruševec   je još jednom zahvalio čovjeku koji je, kao rijetko koji pisac, svoje brojne radove a najviše pjesme, posvetio rodnom zavičaju.

– Gustav Krklec svoj je Maruševec, Cerje, Ladanje Donje, Brezje, crkvu na brijegu, konje, livade i jablanove, mnogobrojne likove iz djetinjstva, srebrnu cestu što vodi….vječito nosio sa sobom i pretočio u stihove. Zato Krklec i dalje živi kroz svoje stihove, u srcima brojnih naraštaja Maruševčana – sažela je Blanka Glavica – Ječmenica, predsjednica Udruge dvorca Maruševec.

Izvor:
Foto:

Kultura

Od ponedjeljka, 4. srpnja, ljetno radno vrijeme varaždinske Gradske knjižnice

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Arhiva RT

Gradska knjižnica i čitaonica „Metel Ožegović“ Varaždin od danas, 4. srpnja, prelazi na ljetno radno vrijeme. Ljetno radno vrijeme Knjižnice trajat će do 3. rujna.

Svi Odjeli Gradske knjižnice i čitaonice „Metel Ožegović“ Varaždin rade prema sljedećem ljetnom radnom vremenu:

Ponedjeljak – utorak: 14 – 20 sati

Srijeda, četvrtak, petak: 7:30 – 14 sati

Subota: 7:30 – 12 sati

Nastavite čitati

Kultura

U nedjelju u Varaždinu počinje COFA – novi Međunarodni folklorni festival

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

COFA – Contemporary Folklor Adventure ( suvremena folklorna avantura) novi je međunarodni folklorni festival unutar mreže CIOFF UNESCO festivala, koji će se održati  od 10. do 15. srpnja u gradu Varaždinu te Varaždinskoj županiji.

Program COFA-e u sastoji se od pet atraktivnih festivalskih  cjelina, a u jednoj od  najatraktivnijih pod nazivom  Dobri stari folklorni nastupi, posjetitelji će moći uživati u  pet folklornih skupina koje dolaze iz čitavog svijeta: Kolumbije, Sjedinjenih Američkih Država, Slovenije, Švicarske i Ukrajine. Od domaćih folklornih grupa predstavit  će se i Varaždinski folklorni ansambl.

Službena ceremonija  otvorenja  festivala COFA započinje u nedjelju,  10. srpnja s početkom u 19:30 sati na Kapucinskom trgu u Varaždinu, uz atraktivne nastupe gostujućih folklornih grupa, no već u jutarnjim satima ( 10:00 sati)  festivalski program  započinje nastupom dječjih folklornih grupa na istoj pozornici.

Unutar festivalske cjeline pod nazivom Razgovori o budućnosti folklora, za predstavnike institucija te za širu i stručnu javnost održat će se   program pod nazivom Razgovori o budućnosti folklora, a riječ je o dvije panel-rasprave i dva masterclass predavanja u Multimedijskoj dvorani palače Herzer u Varaždinu.

Za najmlađe posjetitelje na rasporedu su četiri  kreativne radionice/čitaonice u sklopu festivalske cjeline pod nazivom Kreativni folklorni lab.

Za nešto stariju  djecu organizatori su pripremili kreativnu radionicu Od poslovice do zidnjaka, koja će rezultirati pop-up izložbom izrađenih dječjih radova pod naslovom Suvremeni zidnjaci u tradicijskom ruhu, dok ćemo s mlađom djecom čitati narodne priče iz zemalja  gostujućih folklornih grupa.

Međunarodni folklorni festival COFA, kao novi festivala unutar mreže CIOF UNESCO festivala, pokrenula je Petra Golubar, ujedno i direktorica festivala a u koncipiranju ovog festivala pomogla joj je udruga SVIMA.

Generalni pokrovitelj festivala je Varaždinska županija uz pokroviteljstvo grada Varaždina.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje