Povežite se s nama

Zabava & Stil

Veliki potencijal projekta Marina Cvetka i Antona Lisjaka: “Podržite seriju o svima nama!”

Objavljeno:

- dana

Prije nešto manje od triju godina razgovarali smo s mladim filmašem Marinom Cvetkom iz Goričana.

Marin Cvetko, suvlasnik obrta Cvetko & Lisjak iz Goričana

S prijateljem Ivanom Lisjakom suvlasnik je zajedničkog obrta pod nazivom Cvetko & Lisjak koji se bavi filmskom i videoprodukcijom. Nedavno je s drugim prijateljem, bratom suvlasnika obrta Antonom Lisjakom, o kojem smo također već pisali, ušao u novi obećavajući projekt – snimanje velike povijesne serije o Slavenima.

Ljubav i struka

– Do ideje smo došli prije otprilike dviju godina tako što nas je glumac iz moga filma “Tri”, Feđa Zahirović, pitao ne bismo li bili zainteresirani za snimanje serije o Slavenima, s obzirom na to da takvih uradaka nema previše, dok su serije o Germanima, Rimljanima, Vikinzima i drugim narodima polučile uspjeh – objašnjava Marin.

Anton “Rastislav” Lisjak je, naime, poliglot koji govori 25 jezika, većinom slavenskih, a ovaj jezikoslovac, povjesničar i teolog o slavenskim temama i govori u videozapisima na svom YouTube kanalu. Upravo je taj sadržaj tuzlanskoga glumca Feđu, inače unuka poznatoga pokojnog glumca Ilije Ivezića, potaknuo na spomenuti prijedlog.

Poliglot Anton “Rastislav” Lisjak, diplomirani slavenski jezikoslovac, teolog i magistar povijesti

– Bavim se rekonstrukcijom praslavenskog jezika i istraživanjem slavenske povijesti i međuodnosa, tako da su se kod mene odlično povezale struka i ljubav prema slavistici – kaže panslavist Anton. Pridodajmo tomu Marinovo tehničko znanje i u ovome međimurskom dvojcu dobivamo izvrstan spoj.

– Najprije smo napisali priču, koja se s vremenom pretvorila u scenarij. Kad smo bili zadovoljni sa scenarijem, krenuli smo u produkciju, s tim da smo još uvijek na početku. Planiramo napraviti “crowdfunding” kampanju, a zasad nam je u cilju raspiriti interes – ističe Marin. Dečki su seriju nazvali “Dunav” (“Dōnāwi”), s obzirom na činjenicu da će se radnja najvećim dijelom odvijati na području širega Podunavlja. Prvu su najavu za seriju već objavili na YouTubeu, a komentari su isključivo pozitivni.

Autentična dramatizacija

– U stvaranje projekta uključen je i poznati ruski jutjuber poznat pod nadimkom “Mikitko syn Alekseev”, koji na tom video servisu ima gotovo 300.000 pretplatnika. On je glavni savjetnik za praslavenski jezik. Radnju serije smjestili smo u šesto stoljeće, dok se u slavističkoj struci obično rekonstruira praslavenski iz devetoga, odnosno tri stoljeća kasnije!

Mikitko syn Alekseev

Namjeravamo da serija bude povijesno autentična – osim jezika, to uključuje i vjeran prikaz oblačenja, vjerovanja, društvenih odnosa i drugih elemenata važnih za priču – naglašava Lisjak i dodaje da za navedenu tematiku postoji veliki interes u svim slavenskim zemljama – od Rusije do Poljske, od Češke do Bugarske.

Umjetnici bi na projektu voljeli uspostaviti suradnju i s lokalnom zajednicom, s obzirom na to da je Međimurje među prvim lokalitetima na kojima su utvrđeni neki slavenski arheološki nalazi

– Trenutačno smo u fazi prevođenja scenarija na praslavenski i druge autentične jezike koji će se koristiti u seriji. Predviđeno je da jedna epizoda traje između 50 i 70 minuta, dok bi sezone imale po 12 epizoda – o strukturi nam je rekao Cvetko. Na njega se nadovezuje Lisjak, koji nadodaje da će se nastojati držati izvora u najvećoj mogućoj mjeri, no da im je dio zadatka i dati duha likovima, što će zahtijevati određenu dramatizaciju. Među lokalitetima koji će se pojavljivati u seriji isticat će se slavensko selo i neke bizantske utvrde, za koje bi mogle poslužiti postojeće utvrde u Istri te Hrvatskom primorju.

– Zasad smo oduševljeni smjerom u kojem projekt ide i zainteresiranošću pojedinaca i grupa koji bi se htjeli uključiti. No, bez podrške potencijalnih gledatelja sigurno nećemo daleko stići pa pozivamo sve da nas podupru na društvenim mrežama, podijele najavni video sa svojim prijateljima i svima koji bi željeli gledati seriju.

Nakon snimanja postoji mogućnost i da se slavensko naselje koje će se koristiti za potrebe serije trajno ostavi i konvertira u, primjerice, etno selo s muzejom u kojem bi se turistima i gostima predstavio taj dio međimurske povijesti, što bi potencijalno moglo privući i ulagače za daljnja arheološka istraživanja!

Možete nam slati i svoja mišljenja ili komentare – važno je da naše objave vidi što više ljudi. Ova je serija zajednički rad vas i nas: radi se o svima nama – Slavenima! Bez vas ne možemo uspjeti, stoga ne propustite priliku biti dijelom velikog projekta! – za kraj poručuje dvojac. Njihov najavni video dostupan vam je u nastavku.

Instagram serije

Facebook stranica serije

Zabava & Stil

Prvi varaždinski soundtrack i uživo na ljetnoj pozornici, u petak na Kazališnom trgu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prije nekoliko dana udruga REBL FILM u suizdavaštvu s Koncertnim uredom Varaždin objavila je album „Glazba iz filma Rifovi revolucije“.

Ovim filmskim soundtrackom filmska ekipa zaokružila je priču koja je započela prije gotovo pet godina. Naime, na jesen 2019. Arian Peharda i Jurica Hižak započeli su svoju filmsko-glazbenu suradnju i tako udarili temelj za prvi varaždinski glazbeni film Riffs of Revolution.

Iako se projekt činio gotovo nemogućim poduhvatom, ekipa je svojom upornošću i kreativnošću nadišla sve produkcijske prepreke i nakon tri pol godine rada dovršila film. Film o legendarnoj grupi „Razor Jet“ koja slušateljima daje snagu da se bore protiv dr.Zempa, nadišao je sva očekivanja, te je prikazan u 15 gradova na području cijele regije, a nedavno je osvojio nagradu i za najbolji dugometražni glazbeni film za talijanskom FilMuzik Arts Festivalu.

Kao što i priliči, osim zabavne i inteligentne priče, ovu glazbeno-akcijsku komediju obilježava i odlična glazba koja je u potpunosti produkt varaždinskih glazbenika. Tako se Varaždin, odnedavno UNESCO-ov grad glazbe, može pohvaliti i prvim glazbenim filmom i prvim soundtrackom od kad je Hrvatska stekla neovisnost.

Album „ Glazba iz filma Rifovi revolucije“ istovremeno je izašao na svim streaming servisima (Spotify, Deezer, YouTube Music, iTunes, Amazon, TikTok i dr.) i sadrži čak 17 skladbi koje su producirali Arian Peharda i Jura Ščapec, a masterirao ih je američki producent Carl Saff poznat po suradnji s legendarnim rock sastavima poput Sonic Youth. Većinu kompozicija na albumu potpisuje Arian Peharda ili kao autor ili kao aranžer, ali u samoj realizaciji sudjelovalo je mnogo varaždinskih imena (Jura Ščapec, Tihomir Galevski, Tea Lovreković, Neven Stipčić) uključujući i samog redatelja Juricu Hižaka.

Promocija albuma održat će se u petak 19.srpnja ispred HNK Varaždin uz koncert fiktivne grupe „Razor Jet“, kojem će prethoditi kviz na temu filmske glazbe s početkom u 20h.

Nastavite čitati

Zabava & Stil

Znamo gdje početkom kolovoza možete poslušati Mladena Grdovića, Luku Basija i Klapu Samoanu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Sve je spremno za Festival Lovrečevo 2024. u Varaždinskim Toplicama.

Ovogodišnje Lovrečevo traje od 9. do 11. kolovoza, a program je bogat.

Luka Basi i Micah nastupaju u petak, 9. kolovoza. Za subotnju feštu, 10. kolovoza, zadužen je Mladen Grdović i njegovi brojni hitovi.

Posljednjeg dana, u nedjelju, nastupit će Klapa Samoana i 2 Kitice.

P4 kao suorganizator donosi mnogo programa za mlađe generacije; dječji grad, radionice grafita i breakdancea, Slip’n Slide (vodeni tobogan dužine 150 metara) i eko sajam.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje