Povežite se s nama

Crna kronika

Veliki požar na odlagalištu otpada u Piškornici: “Oprez, s odlagališta se šire otrovni plinovi”

Objavljeno:

- dana

OPASNO

Veliki požar izbio je na odlagalištu otpada Piškornica u Koprivničkom Ivancu, na lokaciji na kojoj bi trebao biti izgrađen regionalni centar za gospodarenje otpadom, a kojem bi se trebao odlagati i otpad iz Varaždinske županije.

Vatra je oko 15 sati izbila na dijelu odlagališta na kojem je požar izbio i prije tjedan dana. 

Vatrogasci nemaju dovoljno vode

– Iako nema otvorenog plamena, izvještaji s terena govore o gustom oblaku dima od kojeg se ne vidi ni Sunce, a sve to pokušavaju staviti pod kontrolu deset vatrogasaca i tri interventna vozila istovremeno. Na terenu je trenutno situacija ravna katastrofi jer, kako doznajemo od očevidaca, vatrogasci nemaju dovoljno vode za gašenje požara koji se širi. Naime, priključeni su na jedan hidrant koji je na Piškornici te njime opskrbljuju šmrkove koji nisu dovoljno jaki da u potpunosti ugase požar. S druge strane, isti taj hidrant također je preslab da puni vodene topove na vatrogasnim vozilima, za koje se voda naknadno dovodi u cisternama – javlja portal ePodravina.

Direktor Piškornice d.o.o. Mladen Jozinović je za ePodravinu rekao da se vjerojatno radi o kemijskoj reakciji duboko u otpadu.

Naveo je da se “Piškornica koristi kao alat u predizbornoj kampanji te da će se ovakvi slučajevi događati sve dok se ne dobiju sredstva za gospodarenje otpadom”. On se, naime, bori za izgradnju regionalnog centra, čija bi izgradnja bila financirana novcem EU. Međutim, Plan gospodarenja otpadom, koji predlaže Mostov tehnički ministar Slaven Dobrović, ne predviđa izgradnju takvog centra.

Bosanac: Evo nam sad posljedice pohlepe

I dok je Jozinović u požar upleo politiku, na Facebook stranici “Koprivnica kakvu zaslužujemo” Siniša Bosanac je upozorio da je nužan oprez jer se stvaraju otrovni plinovi.

“Ovu sam obavijest dobio od pomoćnice u Ministarstvu zaštite okoliša Lidije Runko. Radi se o tome da gori plastika i stvaraju se izuzetno otrovni plinovi dioksini. Moli se stanovništvo da zatvara prozore. Ljude koji sudjeluju u gašenju treba upozoriti da se opreme maskama. Ono što se vidi je najmanje opasno (plamen, dim). Najgori su plinovi koji se ne vide”, objavio je Bosanac.

Ujedno je oštro optužio Jozinovića. “Mjesecima s kolegama upozoravam o Piškornici. Evo nam ga sad, pohlepe Jozinovićeve koji natrpava desetke, ako ne i stotine tisuća tona smeća”, napisao je.

Izvor:
Foto: Ivan Brkić / epodravina

Crna kronika

Dvojica muškaraca prekršila mjere samoizolacije i obveznoga kućnog liječenja, 18-godišnjak kažnjen s 16.000 kuna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Jučer, 26. siječnja 2021. godine u 11 sati i 40 minuta u Murskom Središću u ulici Sitnice, policijski službenici Policijske postaje Murske Središće izvršenim provjerama putem Informacijskog sustava MUP-a utvrdili su kako 34-godišnjak i 18-godišnjak ne poštuju izrečenu mjeru obaveznog liječenja od bolesti COVID-19 u kući, odnosno izrečenu mjeru sigurnosne samoizolacije.

Naime, spomenuti dvojac zatečen je na ulici, dok je provjerama putem spomenutih evidencija utvrđeno kako je 34-godišnjaku određena mjera liječenja od bolesti COVID-19 u kući, i to u razdoblju od 23. siječnja do 1. veljače 2021. godine. Kriminalističko istraživanje nad 34-godišnjakom zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela širenja i prenošenja zarazne bolesti, dovršit će se po prestanku izrečene mjere, odnosno nakon izlječenja.

Nadalje, izvršenim provjerama za 18-godišnjaka utvrđeno je kako mu je određena sigurnosna mjera samoizolacije, i to u razdoblju od 26. siječnja do 5. veljače ove godine, koju je prekršio boravkom na ulici. Nekoliko sati kasnije, točnije u 16 sati i 25 minuta, policijski službenici ponovo su zatekli spomenutog 18-godišnjaka na ulici (Mursko Središće, ulica Sitnice) u kršenju izrečene mjere samoizolacije.

Zbog počinjenja dvaju prekršaja iz Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, 18-godišnjak je novčano kažnjen u ukupnom iznosu od 16.000 kuna (okrivljeniku su uručeni prekršajni nalozi).

O opisanom događaju obaviješten je nadležni Državni inspektorat.

Nastavite čitati

Crna kronika

Varaždin: usred dana iz skladišta ukrali staklo dimenzija 4 x 1 metar

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Policija javlja o nesvakidašnjoj krađi u Varaždinu.

U ponedjeljak, 18. siječnja, oko 13 sati, iz skladišnog prostora trgovačkog centra u Ulici Gustava Krkleca u Varaždinu, dvojica nepoznatih muškaraca, otuđila su zaštitno staklo dimenzija 4 x 1 metar.

Visina materijalne štete procjenjuje se na više tisuća kuna.

Policijski službenici nastavljaju rad na otkrivanju počinitelja ovog kaznenog djela.

Nastavite čitati