Povežite se s nama

Crna kronika

Veliki požar na odlagalištu otpada u Piškornici: “Oprez, s odlagališta se šire otrovni plinovi”

Objavljeno:

- dana

OPASNO

Veliki požar izbio je na odlagalištu otpada Piškornica u Koprivničkom Ivancu, na lokaciji na kojoj bi trebao biti izgrađen regionalni centar za gospodarenje otpadom, a kojem bi se trebao odlagati i otpad iz Varaždinske županije.

Vatra je oko 15 sati izbila na dijelu odlagališta na kojem je požar izbio i prije tjedan dana. 

Vatrogasci nemaju dovoljno vode

– Iako nema otvorenog plamena, izvještaji s terena govore o gustom oblaku dima od kojeg se ne vidi ni Sunce, a sve to pokušavaju staviti pod kontrolu deset vatrogasaca i tri interventna vozila istovremeno. Na terenu je trenutno situacija ravna katastrofi jer, kako doznajemo od očevidaca, vatrogasci nemaju dovoljno vode za gašenje požara koji se širi. Naime, priključeni su na jedan hidrant koji je na Piškornici te njime opskrbljuju šmrkove koji nisu dovoljno jaki da u potpunosti ugase požar. S druge strane, isti taj hidrant također je preslab da puni vodene topove na vatrogasnim vozilima, za koje se voda naknadno dovodi u cisternama – javlja portal ePodravina.

Direktor Piškornice d.o.o. Mladen Jozinović je za ePodravinu rekao da se vjerojatno radi o kemijskoj reakciji duboko u otpadu.

Naveo je da se “Piškornica koristi kao alat u predizbornoj kampanji te da će se ovakvi slučajevi događati sve dok se ne dobiju sredstva za gospodarenje otpadom”. On se, naime, bori za izgradnju regionalnog centra, čija bi izgradnja bila financirana novcem EU. Međutim, Plan gospodarenja otpadom, koji predlaže Mostov tehnički ministar Slaven Dobrović, ne predviđa izgradnju takvog centra.

Bosanac: Evo nam sad posljedice pohlepe

I dok je Jozinović u požar upleo politiku, na Facebook stranici “Koprivnica kakvu zaslužujemo” Siniša Bosanac je upozorio da je nužan oprez jer se stvaraju otrovni plinovi.

“Ovu sam obavijest dobio od pomoćnice u Ministarstvu zaštite okoliša Lidije Runko. Radi se o tome da gori plastika i stvaraju se izuzetno otrovni plinovi dioksini. Moli se stanovništvo da zatvara prozore. Ljude koji sudjeluju u gašenju treba upozoriti da se opreme maskama. Ono što se vidi je najmanje opasno (plamen, dim). Najgori su plinovi koji se ne vide”, objavio je Bosanac.

Ujedno je oštro optužio Jozinovića. “Mjesecima s kolegama upozoravam o Piškornici. Evo nam ga sad, pohlepe Jozinovićeve koji natrpava desetke, ako ne i stotine tisuća tona smeća”, napisao je.

Izvor:
Foto: Ivan Brkić / epodravina

Crna kronika

Varaždin: pedofil dobio 7 godina zatvora, Državno odvjetništvo žali se da je to preblago

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu je 14. siječnja 2022. podnijelo žalbu protiv prvostupanjske presude Županijskog suda u Varaždinu kojom je optuženi hrvatski državljanin starog 49 godina proglašen krivim zbog počinjenog teškog kaznenog djela spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta iz Kaznenog zakona i osuđen na kaznu zatvora od sedam godina.

Optuženik je oglašen krivim zbog počinjenja navedenog kaznenog djela u travnju 2021. godine u mjestu kraj Varaždina na štetu djeteta.

– Žalba je podnesena zbog odluke o kazni, jer državno odvjetništvo smatra da je sud optuženiku izrekao preblagu kaznu, na donjoj granici zakonom propisane minimalne kazne od pet godina zatvora, a takva kazna nije primjerena težini i okolnostima počinjenog kaznenog djela. U žalbi je predloženo da se optuženiku izrekne kazna zatvora u duljem trajanju – objavio je DORH.

Nastavite čitati

Crna kronika

U polju “Hrženička” netko je ukrao vrijednu lovačku kameru

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Zaprimljenom prijavom utvrđeno je da je između 11. i 15. siječnja 2022. godine u polju „Hrženička“ nedaleko mjesta Otok nepoznati počinitelj ukrao lovačku kameru.

Vrijednost predmeta je nekoliko tisuća kuna.

Protiv počinitelja podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje