Povežite se s nama

Život i društvo

Veliki tjedan u Varaždinskoj biskupiji u katedrali, ali i na televiziji te internetu

Foto: Ilustracija

Objavljeno:

- dana

Pred nama je Uskrs, najveći kršćanski blagdan.

U Varaždinskoj biskupiji on će se dostojno proslaviti, ali u skladu s epidemiološkim mjerama.

Svete mise u Varaždinskoj katedrali na Veliki četvrtak bit će ujutro u 10 sati i navečer, u 19 sati.

Na Veliki četvrtak ujutro, biskup u katedralnoj crkvi, zajedno sa svojim svećenicima, slavi misu na kojoj će posvetit krizmeno ulje te blagosloviti bolesničko ulje, čime se očituje zajedništvo prezbitera s vlastitim biskupom. Tom prigodom svećenici obnavljaju svoja svećenička obećanja. Iznimno radi epidemioloških mjera, ove će godine sudjelovati samo svećenici iz središnjih biskupijskih ustanova, dekani, jubilarci i prošlogodišnji mladomisnici. Ovu misu posvete ulja, mons. Bože Radoš, predslavit će u 10 sati uz izravni prijenos na YouTube kanalu Varaždinske biskupije.

Slavlje vazmenog otajstva započinje misom Večere Gospodnje koja će u varaždinskoj katedrali biti slavljenja u 19 sati uz izravni prijenos na VTV-televiziji i YouTube kanalu Varaždinske biskupije. Nakon mise biti će Getsemanska ura do ponoći uz mogućnost osobne molitve i razmatranja Kristove žrtve.

Na Veliki petak vjernici se okupljaju na slavlje Muke Gospodinove. Obred se sastoji od Službe riječi čiji sastavni dio je i navještaj Muke Gospodina našega Isusa Krista po Ivanu, drugi dio obreda je klanjanje svetom križu, a treći dio sveta pričest.

Slavlje Gospodinove Muke u varaždinskoj katedrali započet će u 15 sati uz izravni prijenos na VTV-televiziji i YouTube kanalu Varaždinske biskupije.

Podsjećamo, toga dana zapovijedani je post i nemrs.

Na Veliku subotu Crkva ostaje uz grob Gospodnji razmatrajući njegovu muku, i smrt. Vazmeno bdjenje u varaždinskoj katedrali započet će u 22 sata uz izravni prijenos na VTV-televiziji i YouTube kanalu Varaždinske biskupije.

Svete mise na dan Vazma u varaždinskoj će katedrali biti prema nedjeljnom rasporedu u 7:30, 9, 11 i 18 sati. Svečano euharistijsko slavlje u 9 sati bit će izravno prenošeno na VTV-televiziji i YouTube kanalu Varaždinske biskupije.

Život i društvo

Svjetleće dekoracije i ove godine pod budnim okom inspektora Državnog inspektorata

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U cilju zaštite i sigurnosti potrošača, tržišna inspekcija Državnog inspektorata i ove godine provodi inspekcijske nadzore sukladnosti rasvjetnih lanaca i rasvjetne užadi.

Nadzori su usmjereni prvenstveno prema gospodarskim subjektima koji uvoze i na tržište Republike Hrvatske stavljaju te distribuiraju tkz. ‘lampice’. Ovim nadzorima se želi postići da proizvodi koji su distribuirani u prodajne objekte i koji se nude potrošačima budu sukladni s propisanim zahtjevima.

S obzirom na zahtjeve kojima navedeni proizvodi moraju udovoljiti, a koji su određeni kroz Pravilnik o električnoj opremi namijenjenoj za uporabu unutar određenih naponskih granica te odgovarajućim usklađenim europskim normama, tržišni inspektori prvenstveno nadziru sukladnost predmetnih proizvoda kroz provjere dokumentacije o sukladnosti, ispravnost označavanja, uputa o korištenju i sigurnosnih upozorenja.

– Napominjemo kako je istovjetnu akciju Državni inspektorat proveo tijekom 2020. godine. Tada je izvršena provjera dokumentacije o sukladnosti, ispravnosti označavanja te ispravnosti uputa o uporabi i sigurnosnih upozorenja priloženih uz proizvod te je obavljen 41 inspekcijski nadzor nad gore navedenim subjektima. Pregledano je 85 modela proizvoda, pri čemu su za 15 odnosno za 17,6 % pregledanih modela utvrđeni nedostatci označavanja proizvoda kao i nepotpune upute, a što su gospodarski subjekti po traženju inspektora otklonili tijekom nadzora. U preostala dva slučaja, budući da gospodarski subjekti nisu otklonili nepravilnosti, izrečena je upravna mjera kojima je naređeno otklanjanje nepravilnosti, odnosno zabranjeno stavljanje na tržište kontroliranih proizvoda koji su predstavljali rizik za potrošače, te su poduzete propisane prekršajne mjere – objavio je Državni inspektorat.

Nastavite čitati

Život i društvo

Sračinec prekrasno okićen za Božić

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Djeca članice i članovi Dječjeg vijeća Općine Sračinec, uz pomoć članica Udruge žena Preslica i Općine Sračinec, okitila su božićna drvca u centru Sračinca.

Došla su pod vodstvom učiteljice Đurđice Kovačić, vijećnice Općinskog vijeća Općine Sračinec, a s pripremljenim ukrasima dočekala ih je Stanka Miko, predsjednica Udruge žena Preslica Sračinec.

– Tradicionalno uz blagdan Božića palimo ukrasnu uličnu rasvjetu, kitimo drvca na zelenoj površini uz općinsku zgradu, a upaljena je i druga adventska svijeća. Bilo bi lijepo da nam za Božić padne snijeg, to bi nas razveselilo sve, a posebno djecu koja u ovim blagdanima najviše uživaju – rekao je načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec koji je zajedno s predsjednikom Općinskog vijeća Krunoslavom Lukačićem asistirao u božićnom kićenju.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje