Povežite se s nama

Međimurje

Velikih srca ne nedostaje

Objavljeno:

- dana

PREPOZNALI IH

Kao jedna od posljednjih aktivnosti u tekućoj kalendarskoj godini, uz već tradicionalni – 17. po redu  – Sajam dobrote, u okviru posljednjeg dana prvog polugodišta u Gimnaziji Josipa Slavenskog Čakovec održana je svečanost dodjele županijske nagrade za volontiranje u 2016. godini.

Prema pravilniku, ona se ove godine sastojala od novčane nagrade u iznosu 500 kuna za najboljeg volontera i 1.000 kuna za najbolju organizaciju volontiranja i diplome. Dobitnicima, koji su kandidirani putem javnog natječaja otvorenog do 15. prosinca, nagrade je uručio župan Međimurske županija Matija Posavec. Nagrada za volontiranje, koju Međimurska županija dodjeljuje 6. put, uručena je dobitnicima u sklopu osebujnog sajma koji organiziraju čakovečki gimnazijalci. Najvolonterkom Međimurja u 2016. godini proglašena je 30-ogodišnja Klaudija Kozol iz Lopatinca, kandidatkinja Društva distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize, dok je za najorganizatora volontiranja proglašena Udruga “Pomoć neizlječivima”. Potonja je, podsjećamo, od 2015. godine partner u projektu “Volonteri u palijativnoj skrbi”, koji sufinancira EU iz europskih socijalnih fondova. Prilikom uručivanja nagrada, međimurski župan Matija Posavec je naglasio da je volonterstvo u Europskoj uniji nešto standardno.

– Kod nas još uvijek prevladava mistika oko toga, te smo u Međimurskoj županiji uspostavili nagradu kako bi javnost senzibilizirali za volonterizam. To je novi standard života. Imamo u Međimurju velika srca koja utkaju svoje vrijeme u širenje životnog optimizma – rekao je Posavec, dodavši da je riječ o vrijednosti koju volonteri svakodnevno pokazuju svojim požrtvovnim radom.

Novčane nagrade i priznanja je najvolonterima uručio župan Međimurske županije Matija Posavec

Inače, među nominiranima za ovogodišnju nagradu za volontiranje našao se i Centar za mlade Čakovec, CeZaM, čijim je predstavnicima uručena plaketa. Svečanost dodjele nagrada i priznanja je, baš poput spomenutoga šarenog izdanja Sajma dobrote, prošla u živom adventskom duhu. To ne čudi, jer je riječ o veselom događaju kojim gimnazijalci već niz godina prikupljaju novac u humanitarne svrhe i na poseban način obilježavaju zadnji dan nastave u prvom polugodištu. Tema ovogodišnjeg Sajma bile su poznate televizijske serije. Stoga su učionicama i hodnicima škole zablistala poznata lica s TV ekrana – od likova iz Igre prijestolja, Uvoda u anatomiju, Dva i pol muškarca, Mućki i Zvjezdanih staza pa sve do Spužva Boba. Učenici su na domišljat način spojili blagdanske motive s onima iz serija koje su predstavljali i ponudili razne ručno rađene proizvode na štandovima. Ponuda je bila široka – kolači, topli sendviči, domaći sokovi i likeri, ukrasi (svijeće, ukrasi za bor, čestitke), a moglo se posjetiti i frizerski i kozmetički salon ili se fotografirati ispred posebnih paravana.

Ispričnice najtraženije

Velik dio donacija prikupljen je aukcijom ispričnica, za koje se pokazalo da su vrlo tražena roba među gimnazijalcima, turnirom u gamingu i prodajom srećki za tombolu, na kojoj su se i ove godine dijelili raznoliki i neuobičajeni darovi. Prihod je ove godine namijenjen Županijskoj ligi protiv raka, Odjelu pedijatrije Županijske bonice Čakovec za kupnju gastroskopa i fondu “Prijatelj prijatelju”. Sajam je i ove godine privukao mnogo ljudi, ne samo učenike i profesore nego i roditelje, učenike drugih škola te bivše gimnazijalce, kojima se povratkom u ovu obrazovnu ustanovu uvijek bude lijepe uspomene.

17. izdanje Sajma dobrote bila je prigoda da se učenici dobro zabave, a prihod je ove godine namijenjen Županijskoj ligi protiv raka, Županijskoj bonici i fondu “Prijatelj prijatelju”

Izvor:
Foto:

Međimurje

Preminuo dugogodišnji profesor njemačkog i latinskog u čakovečkoj Gimnaziji Branko Stojko

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na Facebook stranici Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec objavili su tužnu vijest.

– S tugom smo primili vijest da nas je zauvijek napustio naš cijenjeni i dragi kolega, dugogodišnji gimnazijski profesor njemačkoga i latinskoga jezika, Branko Stojko. Riječi zahvalnosti uputit ćemo mu na komemoraciji koja će se održati u petak, 6. kolovoza, u Gimnaziji Josipa Slavenskog Čakovec u 12 sati.

Posljednji ispraćaj dragog nam kolege i profesora bit će u petak u 15 sati na groblju u Mihovljanu. Uspomenu na našega dragog profesora Stojka vječno ćemo nositi u srcima i mislima – stoji u objavi.

Obitelji i najbližima redakcija Regionalnog tjednika iskazuje iskrenu sućut.

Nastavite čitati

Međimurje

Ovog vikenda u Žabniku predstavljanje knjige “Makovo zrno” i prekrasan koncert “Klasika uz Muru”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U tijeku su zanimljivi i sadržajno bogati programi u sklopu manifestacije „Dani turizma 2021.” u Svetome Martinu na Muri.

U subotu, 7. kolovoza, od 19 sati kod Centra za posjetitelje u Žabniku održavat će se predstavljanje knjige “Makovo zrno” Božene Malekoci-Oletić, koja govori o dugogodišnjem načelniku Općine Sveti Martin na Muri Franji Makovcu, koji je iz potencijala malenih kao makovo zrno preobrazio svoj kraj.

Padarić, Zamuda i gošće

Volite li klasičnu glazbu, u subotu ponesite svoju dekicu i na neklasičan način uživajte na tradicionalnom koncertu „Klasika uz Muru“ u režiji baritona Dominika Padarića, studenta Kraljevske glazbene akademije u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Pratit će ga pijanist virtuoz Patrik Zamuda, dok će se kao gošće pojaviti i Gabriela Hrženjak te Barbara Suhodolčan.

Što se tiče ostalih sadržaja “Dana turizma 2021.”, možete ih pogledati na priloženom plakatu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje