Povežite se s nama

Život i društvo

Veliko čišćenje: sva voda iz Trakošćanskog jezera bit će ispuštena u pet dana

Objavljeno:

- dana

Osobito i prepoznatljivo obilježje Dvoru Trakošćan daje veliko umjetno jezero, dugo oko kilometar i pol, čija površina iznosi oko 17 hektara, a dubina oko 2,5 metara. Jezero će “nestati” čim zatopli, i to na godinu dana, u velikom projektu izmuljivanja.

Radi se o velikom i zahtjevnom projektu ispuštanja vode i čišćenja jezera od mulja, što će stajati oko 15 milijuna kuna. O detaljima smo se raspitali kod Hrvatskih voda, koje su odgovorne za ovaj posao.

Hrvatske vode

Trakošćansko jezero izgradio je grof Drašković u razdoblju od 1850. do 1862. godine kao krajobrazni dodatak, a u njemu se uzgajala riba. Tada se jezero praznilo svake dvije do tri godine, pokupio se mulj i odlagao na njive za poboljšanje plodnosti tla, a nakon punjenja jezera novom vodom obavljeno je poribljavanje. Tako je bilo do kraja Drugoga svjetskog rata i nakon toga mulj više nije uklanjan iz jezera.

– Ideja i namjera o uklanjanju mulja stara je petnaestak godina, a Dvor Trakošćan dao je izraditi studiju utvrđivanja stanja vode u Trakošćanskom jezeru s programom mjera za njegovu sanaciju i revitalizaciju u studenome 2007. godine. Nakon toga izrađena je projektna i studijska dokumentacija, što je rezultiralo tehničkim rješenjem čišćenja Trakošćanskog jezera u veljači 2020. godine. Na navedeno tehničko rješenje od nadležnog tijela trebalo je ishoditi Potvrdu i Rješenje o mjerama, uvjetima i ograničenjima kod provedbe projekta, s obzirom na to da se lokacija nalazi u području Park-šume Trakošćan i dio je Dvora Trakošćan kao zaštićenog kulturnog dobra – objašnjavaju iz Hrvatskih voda.

Na pripremi projekta radili su stručnjaci iz područja građevinarstva, geotehnike, geodezije, biologije i kemije. Osnovna svrha izmuljivanja je poboljšanje ekološkog stanja jezera jer je oko 200.000 kubičnih metara u njemu mulj, a ukupna zapremnina jezera je 400.000 kubičnih metara.

Šetnja moguća

Pitali smo i za tehničke detalje te hoće li izletnici moći i dalje u šetnju oko jezera.

– Voda iz jezera će se kroz novoizgrađenu branu i ispust na istočnoj strani ispuštati kontrolirano jer će se istodobno izloviti i preseliti riba, što je u nadležnosti ovlaštenika ribolovnog prava, ŠRK Trakošćan, tako da će ispuštanje trajati pet dana. Planirani rok izvršenja radova je 12 mjeseci i očekivani rok ponovnog punjenja jezera svježom vodom je u proljeće 2022. godine. Radove na uklanjanju mulja izvodit će odabrani izvoditelj odabran putem javnog nadmetanja, Bagerkop Roberto d.o.o. iz Novog Marofa, a Hrvatske vode obavit će ispuštanje vode i po završetku radova ponovno punjenje. Izletnici će biti u mogućnosti šetati uz isušeno jezero, izuzev na manjem dijelu staze koja se nalazi na jugozapadnom dijelu, na kojem će se mulj mehanizacijom transportirati iz jezera. Pripremit će se transportni put po isušenom jezeru i građevinskom mehanizacijom će se transportirati sediment na privremeni deponij koji je udaljen 1,5 kilometar od jezera. Kako bi se očuvalo biljno i životinjsko stanište, pregradit će se dio jezera koji se neće dirati. Ribe će ovlaštenik za ribolovno pravo kod ispuštanja vode izloviti i selektirati, autohtone vrste premjestiti u drugu vodu, a autohtone vrste zbrinuti kako je predviđeno odgovarajućom dokumentacijom, planom gospodarenja i uvjetima Ministarstva poljoprivrede, Uprave za ribarstvo – objasnili su iz Hrvatskih voda.

Podsjetimo, projekt isušivanja Trakošćanskog jezera najavljen je još 2019. godine kao vrlo specifičan zahvat s obzirom na mnogobrojna ograničenja i uvjete koji proizlaze iz činjenice da je jezero sastavni dio kompleksa Dvor Trakošćan, koji ima status kulturnog dobra. Jezero je također unutar Park-šume Trakošćan, a uz vodotok Bednje je posebno zaštićeno područje Natura 2000.

Život i društvo

FOTO Ministrica Vučković u novomarofskom Dječjem vrtiću: Ovo je projekt po najvišim standardima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Novi Marof u dogradnju i energetsku obnovu svojeg Dječjeg vrtića uložio je 13 milijuna kuna.

Dogradnja Dječjeg vrtića sufinancirana je bespovratnim sredstvima Europske unije putem Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, a u subotu je vrtić posjetila ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Obišavši u društvu gradonačelnika Siniše Jenkača obnovljeni i dograđeni vrtić, ministrica Vučković je naglasila da je riječ o projektu koji se financira iz  programa ruralnog razvoja Ministarstva poljoprivrede.

– Mi imamo niz takvih projekata u Varaždinskoj županiji, a i diljem Hrvatske je gotovo dvjesto vrtića izgrađeno ili rekonstruirano ili pak je u tijeku izgradnja i rekonstrukcija u organizaciji Ministarstva poljoprivrede. Naše ministarstvo jest zaduženo za poljoprivredu, ali ima i širu funkciju za ruralni razvoj. Osnovni nam je cilj, kojem smo prilično privrženi, podizanje produktivnosti i konkurentnosti hrvatske poljoprivrede, no s tim u vezi je demografska obnova Hrvatske, preuzimanje gospodarstava od strane mladih. Da bi ti mladi ostajali u ruralnom prostoru, bavili se poljoprivredom, preuzimali nova znanja i vještine i zadržali interes, da bi nam ovaj prostor bio atraktivan, mora imati sve funkcije kao najbolje u odnosu na urbanije sredine u Hrvatskoj. Zato mi imamo i ovu mjeru u programu ruralnog razvoja i naša potpora vrtićima vrjednija je od milijardu kuna. Novomarofski vrtić je sjajan projekt po najvišim standardima, a naša je potpora gotovo 7 milijuna kuna – rekla je ministrica Vučković.

Gradonačelnik Jenkač je rekao da ova dva projekta doprinose većem standardu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja u Novom Marofu te zahvalio svima koji su sudjelovali u sufinanciranju ova dva projekta.

– Mogu samo izraziti zadovoljstvo što smo realizirali ovaj veliki projekt dogradnje i energetske obnove Dječjeg vrtića u Novom Marofu, sveukupno 13 milijuna kuna. Podignuti su standardi i povećani su kapaciteti. Zahvaljujem Ministarstvu poljoprivrede i Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, kao i Ministarstvu za demografiju jer su svi oni sudjelovali u sufinanciranju uz naše vlastito učešće. Ovo je veliki projekt za Novi Marof, a posebno je važno da smo ga većinom financirali europskim novcem – naglasio je Jenkač.

Projekt energetske obnove bio je vrijedan gotovo 3 milijuna kuna, a sufinanciran je putem Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku s 850 tisuća kuna.

Rekonstrukcija i dogradnja vrtića, „teška“ više od 9 milijuna kuna, sufinancirana je 85 posto sredstvima Europske unije.

Dječji vrtić je dograđen za četiri odgojne skupine u koje su smještena djeca jasličke dobi, što je itekako potrebno s obzirom na to da je natalitet u Novom Marofu u porastu.

Kapacitet vrtića je povećan gotovo dvostruko, a uz postojeće privatne vrtiće, u Novom Marofu su zadovoljene potrebe smještaja djece za sljedećih deset godina.

Inače, Dječji vrtić Novi Marof je započeo s radom 8. listopada 1972. godine, kada je u vrtić krenulo 36-ero djece o kojima je skrbilo pet djelatnika. Sada ima 188 mališana o kojima brine 36 djelatnika.

Nastavite čitati

Život i društvo

Grad Varaždin poziva građane na prijavu štete od mraza

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Područje Grada Varaždina je u periodu od 7. do 9. travnja bilo zahvaćeno mrazom pa je uslijed niskih temperatura došlo do oštećenja i propadanja cvjetova i plodova u dugogodišnjim nasadima.

Kako bi se utvrdili uvjeti za proglašenje prirodne nepogode od mraza, Gradsko povjerenstvo Grada Varaždina za procjenu šteta od prirodnih nepogoda poziva oštećenike na čijoj je imovini nastala šteta uslijed mraza na području Grada Varaždina, da se jave na Prethodni poziv koji je objavljen na stranicima Grada Varaždina.

Upiti u vezi prijava radnim danom od 11 do 13 sati na telefon: 042/402-523 ili putem e-pošte: [email protected]

Nastavite čitati