Povežite se s nama

Život i društvo

Veliko čišćenje: sva voda iz Trakošćanskog jezera bit će ispuštena u pet dana

Objavljeno:

- dana

Osobito i prepoznatljivo obilježje Dvoru Trakošćan daje veliko umjetno jezero, dugo oko kilometar i pol, čija površina iznosi oko 17 hektara, a dubina oko 2,5 metara. Jezero će “nestati” čim zatopli, i to na godinu dana, u velikom projektu izmuljivanja.

Radi se o velikom i zahtjevnom projektu ispuštanja vode i čišćenja jezera od mulja, što će stajati oko 15 milijuna kuna. O detaljima smo se raspitali kod Hrvatskih voda, koje su odgovorne za ovaj posao.

Hrvatske vode

Trakošćansko jezero izgradio je grof Drašković u razdoblju od 1850. do 1862. godine kao krajobrazni dodatak, a u njemu se uzgajala riba. Tada se jezero praznilo svake dvije do tri godine, pokupio se mulj i odlagao na njive za poboljšanje plodnosti tla, a nakon punjenja jezera novom vodom obavljeno je poribljavanje. Tako je bilo do kraja Drugoga svjetskog rata i nakon toga mulj više nije uklanjan iz jezera.

– Ideja i namjera o uklanjanju mulja stara je petnaestak godina, a Dvor Trakošćan dao je izraditi studiju utvrđivanja stanja vode u Trakošćanskom jezeru s programom mjera za njegovu sanaciju i revitalizaciju u studenome 2007. godine. Nakon toga izrađena je projektna i studijska dokumentacija, što je rezultiralo tehničkim rješenjem čišćenja Trakošćanskog jezera u veljači 2020. godine. Na navedeno tehničko rješenje od nadležnog tijela trebalo je ishoditi Potvrdu i Rješenje o mjerama, uvjetima i ograničenjima kod provedbe projekta, s obzirom na to da se lokacija nalazi u području Park-šume Trakošćan i dio je Dvora Trakošćan kao zaštićenog kulturnog dobra – objašnjavaju iz Hrvatskih voda.

Na pripremi projekta radili su stručnjaci iz područja građevinarstva, geotehnike, geodezije, biologije i kemije. Osnovna svrha izmuljivanja je poboljšanje ekološkog stanja jezera jer je oko 200.000 kubičnih metara u njemu mulj, a ukupna zapremnina jezera je 400.000 kubičnih metara.

Šetnja moguća

Pitali smo i za tehničke detalje te hoće li izletnici moći i dalje u šetnju oko jezera.

– Voda iz jezera će se kroz novoizgrađenu branu i ispust na istočnoj strani ispuštati kontrolirano jer će se istodobno izloviti i preseliti riba, što je u nadležnosti ovlaštenika ribolovnog prava, ŠRK Trakošćan, tako da će ispuštanje trajati pet dana. Planirani rok izvršenja radova je 12 mjeseci i očekivani rok ponovnog punjenja jezera svježom vodom je u proljeće 2022. godine. Radove na uklanjanju mulja izvodit će odabrani izvoditelj odabran putem javnog nadmetanja, Bagerkop Roberto d.o.o. iz Novog Marofa, a Hrvatske vode obavit će ispuštanje vode i po završetku radova ponovno punjenje. Izletnici će biti u mogućnosti šetati uz isušeno jezero, izuzev na manjem dijelu staze koja se nalazi na jugozapadnom dijelu, na kojem će se mulj mehanizacijom transportirati iz jezera. Pripremit će se transportni put po isušenom jezeru i građevinskom mehanizacijom će se transportirati sediment na privremeni deponij koji je udaljen 1,5 kilometar od jezera. Kako bi se očuvalo biljno i životinjsko stanište, pregradit će se dio jezera koji se neće dirati. Ribe će ovlaštenik za ribolovno pravo kod ispuštanja vode izloviti i selektirati, autohtone vrste premjestiti u drugu vodu, a autohtone vrste zbrinuti kako je predviđeno odgovarajućom dokumentacijom, planom gospodarenja i uvjetima Ministarstva poljoprivrede, Uprave za ribarstvo – objasnili su iz Hrvatskih voda.

Podsjetimo, projekt isušivanja Trakošćanskog jezera najavljen je još 2019. godine kao vrlo specifičan zahvat s obzirom na mnogobrojna ograničenja i uvjete koji proizlaze iz činjenice da je jezero sastavni dio kompleksa Dvor Trakošćan, koji ima status kulturnog dobra. Jezero je također unutar Park-šume Trakošćan, a uz vodotok Bednje je posebno zaštićeno područje Natura 2000.

Život i društvo

Novi Marof: Danijela Treska i njezina obitelj godinama su uzor svim udomiteljima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U travnju ove godine objavljen je Javni poziv za dodjelu nagrada udomiteljima za izuzetne uspjehe ostvarene u promicanju i obavljanju udomiteljstva u 2021. godini. Isti je organiziran od strane Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. Centar za socijalnu skrb Novi Marof tom prigodom je za godišnju nagradu odlučio nominirati udomiteljicu Danijelu Treska.

Navedena nominacija podržana je preporukom od strane čelnika Varaždinske županije. Danijela Treska se nesrodničkim udomiteljstvom za odrasle osobe bavi unazad nešto više od deset godina.

U tom dugom vremenskom periodu osigurala je smještaj brojnim korisnicima u potrebi, nerijetko onima koji su bili životno ugroženi i prethodno živjeli u teškim stambenim i socijalnim uvjetima.

Udomiteljica im je u svojoj obitelji, osim brige i skrbi, uvijek pružala emocionalnu potporu i podršku te su čak i oni zahtjevni i tzv. teški i nesuradljivi korisnici odlično funkcionirali u udomiteljskoj obitelji. Danijela Treska se kao udomiteljica od početka suradnje sa stručnim radnicima Centra za socijalnu skrb Novi Marof isticala kao izrazito emocionalno topla i srdačna osoba, puna razumijevanja za svaku od osoba koja je svoj dom našla u njenoj obitelji, neovisno o tome da li se radilo o hitnom, privremenom ili dugotrajnom smještaju.

– Zbog dugogodišnje suradnje obilježene isključivo pozitivnim iskustvima, kao i općenito pozitivnog stava i pristupa korisnicima koji udomiteljica ima i kojima daje primjer ostalim udomiteljima, ona zasigurno daje izrazit doprinos unapređenju udomiteljstva na području svoje lokalne zajednice – ističu u novomarofskom Centru za socijalnu skrb.

Nastavite čitati

Život i društvo

Uređena cesta u lepoglavskom naselju Sestranec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U naselju Sestranec u Lepoglavi dovršeno je uređenje lokalne nerazvrstane ceste.

Postojeći oštećeni asfaltni sloj saniran je korištenjem nove tehnologije – bitumenske emulzije koja će, uz sanaciju oštećenja, spriječiti njegovo daljnje propadanje.

Radove je temeljem sklopljenog ugovora s Gradom Lepoglavom izvela tvrtka Colas koja je tom prigodom organizirala i prezentaciju koju su pratili predstavnici susjednih općina i gradova s područja Varaždinske i Krapinsko-zagorske županije.

– Ova nova tehnologija sanacije cesta pruža odličan omjer kvalitete i cijene što je itekako važno jer nam omogućava sanacije većeg broja lokalnih cesta uz znatno manji trošak. Grad Lepoglava među prvim je gradovima odnosno jedinicama lokalne samouprave u ovom dijelu Hrvatske koji je počeo koristiti ovu tehnologiju što potvrđuje da pratimo inovativne trendove koji nam omogućavaju efikasnije održavanje komunalne infrastrukture, a time zadržavanja visokog komunalnog standarda važnog za naše građane – poručio je gradonačelnik Marijan Škvarić tijekom 135.000 kuna vrijednih radova na uređenju 440 metara ceste u naselju Sestranec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!