Povežite se s nama

U fokusu

Veliko finale Špancirfesta uz Dubioza kolektiv

Objavljeno:

- dana

ZAVRŠIO ŠPANCIRFEST 2015.

Spektakularnim koncertom Dubioze kolektiva, Gogol Bordella, Amire Medunjanin i Detoura jučer je završio još jedan Špancirfest.

Po ocjenama organizatora dosad najbolje organiziran, najbolje realiziran i najbolje osmišljen, što potvrđuju i brojne reakcije posjetitelja.

I posljednji vikend sve puno

Prepune ulice, terase i dvorišta, Vinski grad, Park kreative i jedinstvena, opuštena atmosfera bile su slika Varaždina posljednji vikend ovogodišnjeg, 17. izdanja festivala poznatog i izvan hrvatskih granica. Hit pozornica ovogodišnjeg festivala, koja se nalazila u perivoju ispred vile Bedeković, ugostila je miljenicu Špancirfesta etno divu Amiru Medunjanin. Na Stančićevom trgu je nastupila hrvatska pop atrakcija Detour, a na Starom gradu su nakon izvrsnih Gogol Bordella nastupile trenutno najveće regionalne zvijezde Dubioza kolektiv koje su tisuće ljudi potpuno rasplesale, raspametile i održale koncert za pamćenje. Dubioza kolektivsu na Špancirfestu nastupili treći put u karijeri, a kako ih ove godine prvi puta nije omela kiša, bili su posebno raspoloženi za spektakl.

Dubioza kolektiv je prije koncerta na Starom gradu zasvirala i zapjevala u Parku kreative i oduševila velike i male

Osim nastupa izvrsnih Gogol Bordella i Dubioze kolektiva, publiku ravnodušnom nije ostavila ni Josipa Lisac, koja je postavila rekord posjećenosti kod vile Bedeković, gitaristički virtuozi Vlatko Stefanovski i Miroslav Tadić, koji su također do posljednjeg mjesta ispunili gledalište te se publici odužili fantastičnim nastupom prilagođenim toploj ljetnoj noći i posebnom ugođaju najintimnije pozornice Špancirfesta. Iako je koncert Rambo Amadeusa na Stančićevom trgu, na veliku žalost i organizatora i obožavatelja, ali i njega samog, iz privatnih razloga morao biti otkazan, na njegovo mjesto su uskočili uvijek spremni i uvijek sjajni Soulfingersi koji su rasplesali i raspjevali publiku. Na Starom gradu su hip-hop heroji Edo Maajka, Dječaci i High5 brojnim obožavateljima pružili show za pamćenje.
Osim trijumfalnog finala, dobrih koncerata nije nedostajalo svih deset dana trajanja Špancirfesta. Za atmosferu na ulicama pobrinuli su se brojni performeri i ulični zabavljači, a mnogi će ovogodišnji Špancirfest zapamtiti po nastupu francuske performerske skupine Transe Express te koncertu Nouvelle Vague.

Umjetnička Uska ulica

Ovogodišnji Špancirfest ostat će zapamćen i po novom ruhu Uske ulice. Ona je ove godine bila rezervirana za 30-ak mladih umjetnika koji su u njoj stvarali i izlagali svoja djela, dok su djeca na svoje došla u uvijek zabavnom Vindilandu, dok su maštu budili u Parku kreative uz brojne radionice, koncerte i predstave.

– Špancirfest svake godine ima tešku zadaću kreativno nanovo osmisliti sam sebe, zadržavajući pritom poznate i popularne programske obrasce, ali uz dodavanje novih sadržaja i novih atrakcija. Svi programski segmenti 17. Špancirfesta podigli su letvicu i po kvaliteti izvođača, performera, uličnih svirača, kreativnih radionica, umjetnika, ali i u produkcijskim uvjetima. Publika je to prepoznala, pa su ulice, trgovi i dvorišta varaždinske gradske jezgre bili puni posjetitelja iz cijele Hrvatske i regije, svih deset dana – zadovoljni su organizatori 17. Špancirfesta festa koji je, po svemu sudeći, ostvario svoj novi slogan – “Pokreni svoju kreativnost”.

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJE/ŠPANCIRFEST

U fokusu

Bunić nudi sporazumni raskid ugovora s Varkomom, Bosilj tvrdi da će tvrtka tako uštedjeti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Željko Bunić uskoro će biti bivši direktor Varkoma, a pod kojim uvjetima odlazi za sad ostaje nepoznanica. Pitanje vezano za uvjete odlaska, odnosno hoće li zamjena na direktorskoj fotelji Varkoma podrazumijevati i izdašnu isplatu postavili smo prošlog tjedna Gradu Varaždinu, ali do danas nismo dobili odgovor. Međutim, o tome se raspravljalo i na današnjoj sjednici Gradskog vijeća.

– Pitanje se odnosi na medijski istup gradonačelnika Bosilja u kojem je naveo da je s aktualnim direktorom Varkoma postigao sporazumni raskid njegove funkcije. Pitanje je tko je taj sporazumni raskid dogovorio i pod kojim uvjetima – upitao je Hrvoje Petrić iz platforme Budimo.

Gradonačelnik Bosilj na pitanje nije odgovorio konkretno.

– Gospodin Bunić je zatražio prijem kod mene kao član skupštine i većinskog dioničara i zamolio da se sporazumno raziđemo. Ja sam rekao da je to stvar Nadzornog odbora, da ja mogu Nadzornom odboru predložiti. Vjerujem da će u utorak, kada je Nadzorni odbor Varkoma, prihvatiti takav prijedlog i inicijativu s obzirom da bi gospodinu Buniću moglo pripasti puno više otkazivanjem ugovora, nego sporazumno,  tako da vjerujem da će Nadzorni odbor vidjeti na ovaj način popriličnu uštedu – objasnio je gradonačelnik Neven Bosilj.

Petrić nije bio zadovoljan odgovorom.

– Na moje pitanje i njegovu nagodbu nisam dobio odgovor. Dobio sam odgovor da će biti povoljnije pa zanima me koliko je to povoljnije i po čemu ako je sam stupio u kontakt da želi ići pa zašto bi mu se platilo – rekao je Petrić.

Prošlog tjedna Gradu Varaždinu postavili smo konkretna pitanja, ima li trenutni direktor pravo na otpremninu i koliko bi iznosila s obzirom na njegov ugovor.

Nastavite čitati

U fokusu

Varaždinci sve više mijenjaju imena, a sklopljeno je nešto manje brakova nego prošle i pretprošle godine

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Mladenci diljem Varaždinske županije s veseljem su, ali i nestrpljenjem dočekali ljetne mjesece kako bi konačno izrekli sudbonosno “da”, s obzirom na to da su neki unazad dvije godine zbog koronavirusa i aktualnih epidemioloških uvjeta svadbenu svečanost odgađali nekoliko puta.

Ljubav kroz statistiku

Je li stoga ljetos, prije dva do tri mjeseca, u ovom kraju obavljen rekordan broj vjenčanja, crkvenih i građanskih, provjerili smo kod matičnih ureda Varaždinske županije, odnosno nadležnoga Upravnog odjela za opću upravu, na čijem je čelu privremeni pročelnik Miljenko Plukavec.

Naime, ove je godine sklopljeno 245 crkvenih i 271 građanski brak. Građanski oblik braka podrazumijeva sklapanje braka pred matičarem, dok se u vjerskom obliku s učincima građanskog braka sklapa pred službenikom vjerske zajednice koja s Hrvatskom ima uređene pravne odnose. Tako je ukupan broj svih brakova sklopljenih 2019. godine 752, dok je u 2020. godini sklopljeno nešto manje, 676 brakova.

Nadalje, pročelnika Plukavca upitali smo i o najvećem dnevnom broju sklopljenih brakova u Varaždinskoj županiji, na što odgovara da je ovoga kolovoza u jednom danu vjenčano čak sedam parova. Nevjesta i ženik mogu se vjenčati i u inozemstvu, a ukupan broj brakova sklopljenih izvan granica Hrvatske u 2021. godini iznosi 62.

Izvan službenih prostorija, odnosno matičnih ureda, u ovoj je godini održano ukupno 10 vjenčanja, što se, naravno, i dodatno naplaćuje. Cijena se izračunava prema prosječnoj bruto plaći zaposlenih u Hrvatskoj za mjesec u kojem se radi zapisnik za vjenčanje, prema danu u tjednu i satu održavanja vjenčanja, a raspon cijena je od 2500 do čak 6500 kuna.

U Varaždinskoj županiji trenutno djeluje 10 matičara, a ako želite da vas jedan od njih vjenča, za upravne pristojbe potrebno je izdvojiti 210 kuna (70 kuna za prijavu sklapanja braka i 140 kuna za čin sklapanja braka pred matičarem).

Odlučite li se na brak u vjerskom obliku s učincima građanskog braka, to će vas stajati nešto manje – 90 kuna (70 kuna za prijavu sklapanja braka, odnosno upravnu pristojbu propisanu za sastavljanje zapisnika prijave o sklapanju braka, te 20 kuna za izdavanje dviju potvrda o ispunjenju pretpostavki za sklapanje braka u vjerskom obliku).

Ove godine je izdano i 245 potvrda o ispunjenju pretpostavki za sklapanje braka, a brakova stranih državljana nije bilo. Unutar tri godine sklopljena su i dva životna partnerstva, oba u 2020. godini, a riječ je o hrvatskim državljanima.

Zanimljiv je i podatak da je ove godine zabilježen jedan slučaj u kojem je ženik uzeo prezime nevjeste, s obzirom na to da u većini slučajeva nevjesta uzima prezime ženika ili dodaje svom prezimenu i prezime ženika, izvijestio je Plukavec.

Promjena imena

Osim što nadležni upravni odjel obavlja djelatnosti vezane uz maticu vjenčanih, izdaje i druge isprave i dokumente, poput zahtjeva za promjenu osobnog imena. U 2019. godini takvih je zahtjeva bilo 83, u 2020. godini 89, a do 30. rujna 2021. godine upućen je čak 121 zahtjev za promjenu osobnog imena.

– Razlozi promjene osobnog imena su različiti, najčešći razlog je vraćanje na prezime prije sklapanja braka (ako je prošao rok od godine dana od dana razvoda) – objašnjavaju iz matičnih ureda Varaždinske županije.

Pritom napominju da nema određenog popisa zabranjenih imena u Hrvatskoj te da se promjena osobnog imena neće odobriti ako se, primjerice, predloženim osobnim imenom vrijeđaju i ugrožavaju prava i slobode drugih ljudi, pravni poredak i javni moral i slično.

Ove je godine provedeno i 1119 upisa djece u maticu rođenih. Unazad tri godine dvoje djece je rođeno kod kuće (jedno 2020. godine i jedno ove godine), a ostala u nadležnim ustanovama, bolnicama. Provedena su i ukupno 93 upisa djece rođene u inozemstvu u ovoj godini.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje