Povežite se s nama

Život i društvo

Veliko finale uz sjajni Dubioza kolektiv

Objavljeno:

- dana

ŠPANCIRFEST 2015.

Spektakularnim koncertima Dubioze kolektiva, Gogol Bordella, Amire Medunjanin i Detoura u nedjelju, 30. kolovoza, je završio još jedan Špancirfest. Po ocjenama organizatora dosad najbolje organiziran, najbolje realliziran i najbolje osmišljen, što potvrđuju i brojne reakcije posjetitelja.

 

Prepune ulice, terase i dvorišta, Vinski grad, Park kreative i jedinstvena, opuštena atmosfera bile su slika Varaždina posljednji vikend ovogodišnjeg, 17. izdanja festivala poznatog i izvan hrvatskih granica. Hit pozornica ovogodišnjeg festivala, koja se nalazila u perivoju ispred vile Bedeković, ugostila je miljenicu Špancirfesta etno-divu Amiru Medunjanin.

Na Stančićevom trgu je nastupila hrvatska pop-atrakcija Detour, a na Starom gradu su nakon izvrsnih Gogol Bordella nastupile trenutno najveće regionalne zvijezde Dubioza kolektiv, koji su tisuće ljudi potpuno rasplesali, raspametili i održali koncert za pamćenje. Dubioza kolektiv su na Špancirfestu nastupili treći put u karijeri, a kako ih ove godine prvi put nije omela kiša, bili su posebno raspoloženi za spektakl.

Dubioza kolektiv na Starom gradu rasplesao publiku i održao koncert za pamćenje 

Osim nastupa izvrsnih Gogol Bordella i Dubioze kolektiva, publiku ravnodušnom nije ostavila ni Josipa Lisac, koja je postavila rekord posjećenosti kod vile Bedeković, gitaristički virtuozi Vlatko Stefanovski i Miroslav Tadić, koji su također do posljednjeg mjesta ispunili gledalište te se publici odužili fantastičnim nastupom prilagođenim toploj ljetnoj noći i posebnom ugođaju najintimnije pozornice Špancirfesta.

Iako je koncert Rambo Amadeusa na Stančićevom trgu, na veliku žalost i organizatora i obožavatelja, ali i njega samog, iz privatnih razloga morao biti otkazan, na njegovo mjesto su uskočili uvijek spremni i uvijek sjajni Soulfingersi, koji su rasplesali i raspjevali publiku. Na Starom gradu su hip-hop heroji Edo Maajka, Dječaci i High5 brojnim obožavateljima pružili show za pamćenje. Osim trijumfalnog finala, dobrih koncerata nije nedostajalo svih deset dana trajanja Špancirfesta.

Josipa Lisac postavila je rekord posjećenosti kod vile Bedeković

Za atmosferu na ulicama pobrinuli su se brojni performeri i ulični zabavljači, a mnogi će ovogodišnji Špancirfest zapamtiti po nastupu francuske performerske skupine Transe Express te koncertu Nouvelle Vague. Umjetnici će ga pamtiti po novom ruhu Uske ulice. Ona je ove godine bila rezervirana za 30-ak mladih umjetnika koji su u njoj stvarali i izlagali svoja djela, dok su djeca na svoje došla u uvijek zabavnom Vindilandu, dok su maštu budili u Parku kreative uz brojne radionice, koncerte i predstave.

Podignuta letvica 

– Špancirfest svake godine ima tešku zadaću kreativno nanovo osmisliti sam sebe, zadržavajući pritom poznate i popularne programske obrasce, ali uz dodavanje novih sadržaja i novih atrakcija. Svi programski segmenti 17. Špancirfesta podigli su letvicu i po kvaliteti izvođača, performera, uličnih svirača, kreativnih radionica, umjetnika, ali i u produkcijskim uvjetima. Publika je to prepoznala, pa su ulice, trgovi i dvorišta varaždinske gradske jezgre bili puni posjetitelja iz cijele Hrvatske i regije, svih deset dana – zadovoljni su organizatori 17. Špancirfesta, koji je, po svemu sudeći, ostvario svoj novi slogan “Pokreni svoju kreativnost”.

Šest zemalja na Folkofoniji

Na drugom Međunarodnom festivalu tradicijske kulture Folkofonija 2015., održanom proteklog vikenda na Kapucinskom trgu, nastupili su folklorni ansambli iz šest zemalja – Poljske, Srbije, Makedonije, Italije, Slovenije i Hrvatske. Događanje u organizaciji Centra tradicijske kulture započelo je u petak programom “Večer tamburaške glazbe” i nastupom Dječjeg tamburaškog orkestra CTK. Folkofonija je nastavljena cjelovečernjim koncertom tamburaških orkestara iz Slovenije, Srbije, BiH i Hrvatske. Drugog dana Festivala dnevna su događanja uglavnom bila posvećena djeci, dok je navečer održan “Folklorni gala koncert”. Zadnjega je dana, u nedjelju, ujutro organiziran stručni skup “Učinci bavljenja tradicijskom kulturom na suvremeni život”, dok je navečer usljedila “Etno večer”. Svi su sadržaji bili besplatni.

Kreativna industrija

– Od samih je početaka sastavni dio Špancirfesta bila kultura i kreativnost, no sada je još veći naglasak stavljen na ekonomski aspekt. Na ovogodišnjem Špancirfestu pokazalo se kako je to jedan od elemenata koji je pobudio zanimanje publike i unio živost samom festivalu, a ljudima, mladim kreativcima koji djeluju u Uskoj ulici dao dašak samopouzdanja, pokazao tržište, ali i slabosti cijelog sistema – rekla je Branka Tropp, direktorica Turističke zajednice Grada Varaždina u četvrtak na konferenciji za novinare povodom sudjelovanja Hrvatskog klastera konkurentnosti kreativnih i kulturnih industrija na Špancirfestu. Najavila je kako je to tek početak ulaganja u kreativnu industriju koja će se nastaviti i nakon završetka Špancirfesta, a o čemu će javnost biti upoznata uskoro. Uz nju, o konceptu kreativne industrije i mogućnostima razvoja govorili su Ivana Nikolić Popović iz Hrvatskog klastera konkurentnosti kreativnih i kulturnih industrija, Vedran Kružić iz Ministarstva gospodarstva, Mladen Špehar iz Ministarstva kulture, Nenad Marčec iz ZAMP-a i Andrija Petrović iz Tehnološkog parka Varaždin. 

Purgari i mažoretkinje

U sklopu 17. Špancirfesta u subotu je održan 15. Susret povijesnih postrojbi. Susret je započeo mimohodom sudionika susreta ulicama Varaždina, a potom svečanim postrojavanjem na Korzu, dok je navečer na Starom gradu održana “Bitka za Varaždin”. Na ovogodišnjem susretu Varaždinska građanska garda – Purgari proslavili su 265. rođendan. Osim povijesnih postrojbi, u subotu je u sklopu Špancirfesta održana 12. Revija mažoret timova i 1. Večer mažoret plesa. Ova događanja ove su godine održana uz obilježavanje 20. obljetnice Varaždinskih mažoretkinja, ali i u spomen na njihova osnivača i dugogodišnjeg voditelja Anđelka Zorkovića, čija se četvrta obljetnica smrti navršila 25. kolovoza.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Osnovna škola Kneginec Gornji bogatija za školski vrt i prometni poligon

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Gornji Kneginec pokrenula je inicijativu za školski vrt koji bi uređivali učenici sa zaposlenicima škole.

Odrađeni su poslovi pripreme terena i ograđivanja od susjednih privatnih parcela koje su obavili djelatnici KNEKOM-a. U funkciji je tako ostalo 1600 m2 te je vrt u petak, 12. travnja, predan na korištenje Učeničkoj zadruzi „Kneginja“ i Dječjem vrtiću.

Ujedno je na inicijativu Općine pokrenuto i uređenje prometnog poligona Osnovne škole Kneginec Gornji za što će se utrošiti 10.948,90 eura koje je osigurala Varaždinska županija. Radove obavlja tvrtka CRTORAD iz Jalkovca.

Prometni poligon će služiti za učenje osnovnoškolske djece ponašanju u prometu, prije svega kod vožnje biciklom, a za što će im biti izdavane i odgovarajuće potvrde.

Nastavite čitati

Život i društvo

Učenica Prve gimnazije Varaždin Mila Maretić osvojila srebro na Europskoj matematičkoj olimpijadi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Sjajne vijesti stigle su iz Gruzije, s Europske djevojačke matematičke olimpijade. Mila Maretić, dugogodišnja polaznica Centra izvrsnosti za matematiku, osvojila je 𝐬𝐫𝐞𝐛𝐫𝐧𝐮 medalju u vrlo jakoj konkurenciji.

Mila je bila dio hrvatskog tima kojeg su činile i tri učenice zagrebačke XV. Gimnazije – Lara Semeš (osvojila je zlatnu medalju), Maša Dobrić (osvojila je srebro) i Lucija Pongrac.

Europska djevojačka matematička olimpijada održavala se od 11. travnja u gradu Tskaltubo u Gruziji, a ekipa Hrvatske je u vrlo jakoj konkurenciji od 37 europskih i 16 zemalja s ostalih kontinenata, osvojila izvrsno 𝟔. 𝐦𝐣𝐞𝐬𝐭𝐨, ostavivši iza sebe ekipe mnogo većih zemalja.

Mila je inače odlična učenica 2. razreda Prve gimnazije Varaždin, a za natjecanje se pripremala uz mentore – Tamaru Srnec, Emanuela Tukača i Ratka Višaka u Centru izvrsnosti te Andreju Veršić iz Prve gimnazije Varaždin. S mladim hrvatskim matematičarkama radili su i mentori Hrvatskog matematičkog društva.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje