Povežite se s nama

Zabava & Stil

Venodjalica: Bojte dobri kaj vas nej što moral kaštigovati!

Objavljeno:

- dana

Naslovna fotografija: Zgrada Općinskoga suda u Čakovcu

Otkad je društva, postoje razna uređenja koja podrazumijevaju nekakva pravila, propise, upute i mjere, koji nam, osobito u ovo čudno doba na globalnoj razini nepovoljne epidemiološke situacije, nikako nisu strani.

Iz toga, naravno, logično slijedi da za nepoštivanje takvih pravila postoje sankcije, ukori, prijekori, kazne ili posljedice po „nepridrživača“ u nekom drugom obliku.

Sudbo kleta!

Često te posljedice dolaze samo u vidu društvene osude, no ponekad se službeno, primjerice na sudu, izriču kazna ili upozorenje. „Sud“ u hrvatskome jeziku može označavati svašta: od ustanove, zaključka, izjave do same sankcije, religioznoga koncepta (“Božji sud”), i tako dalje.

Sama riječ porijeklo vuče iz praslavenskog i staroslavenskoga pojma „sǫdъ“ (ruski „sud“, poljski „sąd“), koji pak najvjerojatnije potječu od indoeruopskog izraza *k’om-dh’o- (staroiranski „condum“). Od pojma „sud“ izvedene su i mnoge riječi povezane s nekim od navedenih značenja, kao što su „presuda“, „suditi“, „osuditi“, „sudben“, ali i „sudba“, odnosno „sudbina“.
Značenjski donekle povezan s pojmom suda je i već prije spomenuti izraz „kazna“, koji korijen dijeli s glagolom „kazati“, budući da se kazna javno izriče. Tako je u praslavenskom ona glasila „kazń“, a slično i danas zvuči na ruskom te poljskom jeziku.

Još jedan povezani pojam jest i riječ „sankcija“. Zanimljivo je da se primarno značenje ne odnosi na pravne posljedice kršenja zakona, što je danas vjerojatno najraširenije značenje, već je to „odobrenje nekog čina niže vlasti koje daje viša vlast“. Dolazi iz latinskoga jezika („sanctio“), a korijen dijeli s riječju „sanctus“ („svet, posvećen, nepovredljiv, častan, čist, potvrđen“). Poznate su i brojne tzv. „pragmatičke sankcije“, to jest, propisi koje je izdavao vladar o nekom državnom pitanju od velike važnosti i trajnoga značenja.

Vjerojatno najpoznatija Pragmatička sankcija na našim prostorima je ona od 19. travnja 1713. koju je donio njemačko-rimski car i ugarsko-hrvatski kralj Karlo VI. (ili III.) Tim je, naime, zakonom Karlo regulirao pitanje nasljedstva u slučaju da umre bez sina. U to vrijeme bio je jedini muški Habsburgovac pa je želio osigurati prijestolje i za žensku lozu svoje dinastije, što se kasnije i dogodilo, budući da je caricom postala njegova kći Marija Terezija.

Poticaj mu je dao Hrvatski sabor, budući da je godinu ranije donio Hrvatsku pragmatičku sankciju, koja je zbog toga što su staleži u Saboru samostalno donijeli odluku o tom pitanju važna potvrda državnosti Kraljevine Hrvatske. Zato je često isticana jednim od ključnih dokaza hrvatskoga državnoga kontinuiteta i tradicije.

Božja strela

Još jedan pojam koji valja spomenuti je i „kaštiga“, koja se koristi osobito u kajkavskim krajevima za izrečenu ili izvršenu sankciju za krivicu, propust, prijestup ili zločin. Talijanskoga je porijekla te na tom jeziku „castigare“ znači „ukoriti“ (mletački „castigo“).

Zato se ponošajte kak tre, kaj vas nebu Božja kaštiga snašla…

Zabava & Stil

Ivan Dečak iz Vatre: “Jedva čekam da se popnemo na čakovečku pozornicu!”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dani Grada Čakovca 2022. kreću u četvrtak, 19. svibnja, a programi, manifestacije i događanja za sve generacije nikada nisu bili brojniji.

Ove godine Grad Čakovec povodom svoga dana sugrađankama i sugrađanima donosi čak 11 dana slavlja i više od 50 manifestacija, od 19. do 29. svibnja.

Atraktivan program

– Uz svečanosti otvorenja vanjskih bazena i dodjele nagrada najzaslužnijim pojedincima, udrugama i društvima, ali i niza evenata koji će okupiti djecu i mlade, jedan od atraktivnijih programa očekuje nas u subotu, 28. svibnja, kada glavnu pozornicu čakovečkoga Trga Republike zauzima grupa Vatra – rekla je uvodno gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini.

Što priprema poznati virovitički bend na sjeveru zemlje posljednje subote u svibnju, osobno je dolaskom u Čakovec najavio frontmen grupe Vatra Ivan Dečak.

– Prije svega hvala na pozivu, hvala što ste se odlučili za nastup Vatre za dane svoga Čakovca. U zadnjih nekoliko tjedana nastupili smo u nizu gradova koje vode žene i moram priznati da su mi ti koncerti ostali u odličnom sjećanju, tako da apsolutno vjerujem da će isto tako biti u Čakovcu 28. svibnja od 21 sata, na vašem prekrasnom trgu. Jedva čekam da se popnemo na pozornicu i vidimo sa svima s kojima se nismo vidjeli u Čakovcu više od dvije godine, ali upoznamo i neke nove ljude. Vidimo se! – jasan je bio Dečak.

Vatrena atmosfera

– Čakovec i Međimurje jedva su dočekali manifestacije i događaje uživo, okupljanja i druženja nakon pandemije, a još kada im pripremamo odličan koncert i svirku uživo, znam da će Trg Republike biti premalen za sve koji će htjeti biti dio vatrene atmosfere – naglasila je čakovečka gradonačelnica te poželjela Dečaku dobrodošlicu u Čakovec, gdje su ga obožavatelji s veseljem dočekali i pozdravili.

Frontmen je u ime Vatre i Grada Čakovca pozvao sve željne odličnog koncerta i zabave da kraj svibnja provedu u Čakovcu te uživaju u odličnoj atmosferi uz poznate i nove hit pjesme s njihova desetog albuma.

Nastavite čitati

Zabava & Stil

Varaždinka Iris Kralj natjecat će se za titulu Miss Universe Hrvatske

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Jedan od najprestižnijih izbora ljepote u Hrvatskoj, Miss Universe Hrvatske, održat će se 23. svibnja 2022. u Smaragdnoj dvorani hotela Esplanade u Zagrebu, a 13 djevojaka, koje dolaze iz cijele Hrvatske, natjecat će se za titulu najljepše.

Među 13 finalistica je i 25-godišnja Varaždinka Iris Kralj.

Kojoj će od ovogodišnjih finalistica Ora Ivanišević predati krunu, saznat ćemo uskoro, a ona će time steći pravo i privilegiju predstavljati Hrvatsku na najprestižnijem svjetskom izboru ljepote, Miss Universe, koji bi se krajem godine trebao održati u Kostariki.

Izvor: Index.hr

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje