Povežite se s nama

Međimurje

Venodjalica: Dečeci i mlečeci, maslački i cicvarice, cicvare i zlevanjke

Objavljeno:

- dana

Kad smo bili djeca, koliko puta smo se nakon igre na livadi znali vratiti kući s brojnim „rekvizitima“, bilo da se radilo o čičcima, mrljama od trave ili bijelim flekama koje su se misteriozno pojavile na hlačama?

Med i mlijeko

– Kaj, pak si se po mlečeci makotal? – pitala bi baka s mrzovoljnim negodovanjem. U ono vrijeme mislio sam da govori o nekim zamišljenim poljima mlijeka. Tek mi je godinama kasnije postalo jasno da je mlečec naziv i za maslačak – cvijet čije ime prihvaćamo bez razmišljanja i za koji nam možda nikad neće na pamet pasti da je naziv dobio prema maslacu, i upravo tim mliječnim mrljama koje su toliko puta ostale na dječjoj odjeći.

Mlečec je osim toga naziv i za mladi kukuruz šećerac, nekad omiljenu poslasticu i usputni desert koji su vragolani znali ubrati po povratku s polja ili dnevne serije nepodopština.
U donjem Međimurju postoji još jedan interesantan naziv za mladi maslačak, a to je „cicvarica“. Od lišća maslačka nekad su se često radile salate, a ime ga povezuje s drugim popularnim jelom – cicvarom.

Cicvara je još jedan od onih starinskih specijaliteta velike raznovrsnosti – praktički je svako kućanstvo imalo svoj recept, a nije bila popularna samo u dijelovima sjeverozapadne Hrvatske već i puno šire.

Cicvara se u srednjem Međimurju naziva “zlevanjka”, dok postoji i takozvana “žemlejača”, koja se radi od odstajalih žemlji ili starijega kruha

Pripremala se s mlijekom, vodom, brašnom i solju uz dodatak nekog od mliječnih proizvoda – često je to bio kajmak, odnosno vrhnje (pogotovo se rado stavljao „mlečni oblak“, kako smo mi djeca nazivali opnu koja se stvarala na vrućem mlijeku), kiselo mlijeko, jogurt ili neki od drugih domaćih mliječnih proizvoda koji su mnogima obilježili djetinjstvo, a ponekad i maslac, što je vjerojatna veza između naziva cicvare i cicvarice. Ovo se jelo u srednjem Međimurju naziva „zlevanjka“, dok postoji i takozvana „žemlejača“, koja se ne razlikuje mnogo od zlevanjke.

Nostalgija

Razmišljajući o danas suptilnim, a zapravo vrlo logičnim vezama ovih pojmova, ne mogu a da se ne sjetim poznatih stihova Ljubice Duić-Jovanović:
„Na paši su gruntali dečeci / gde buju najslajši mlečeci…“

Međimurje

Mursko Središće: uključite se u programe Tjedna promicanja tjelesne aktivnosti „Move Week“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Udruga sportske rekreacije „Sport za sve“ u suradnji s Gradom Mursko Središće i gradskom Turističkom zajednicom i ove godine organizira program „Move Week – Tjedan promicanja tjelesne aktivnosti“.

Organizatori pozivaju sve zainteresirane da se uključe u brojne sportsko-rekreativne aktivnosti na nekoliko lokacija u gradu.

Ponedjeljak, 23. svibnja:

– Rekreativne igre djece vrtićke dobi – dvorište Dječjeg vrtića „Maslačak“ od 9 do 19 sati

– Pretrčimo 300 stepenica uz Muru na šetnici sv. Barbara: potezanje užeta, bacanje kugle, skok u dalj… – kod OŠ Mursko Središće od 18 do 19 sati

Utorak, 24. svibnja:

– Fizička aktivnost u zlatnim godinama – prostori Podružnice umirovljenika u 9 sati

– Joga i tehnike disanja – šetnica sv. Barbare od 18 do 19 sati

Srijeda, 25. svibnja:

– Rekreativne igre djece vrtićke dobi – šetnica sv. Barbare od 9 do 10 sati

– Nordijsko hodanje – ispred Centra za kulturu „Rudar“ od 18.30 do 19.30

Petak, 27. svibnja:

– Biciklijada – ispred zgrade Gradske uprave u 15.30

Nastavite čitati

Međimurje

Čakovec: Franciska Ćetković na čelu Udruge umirovljenika zamijenila Antuna Golubića

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga umirovljenika Grada Čakovca održala je redovnu godišnju skupštinu. Tom je prigodom temeljem odluke Izvršnog odbora za novu predsjednicu potvrđena dosadašnja dopredsjednica Franciska Ćetković, koja je na čelu Udruge zamijenila Antuna Golubića. Funkciju dopredsjednice je preuzela Dragica Dokleja.

Okupljene je pozdravila gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini, iskoristila priliku da zahvali na suradnji dosadašnjem vodstvu. Cividini je potvrdila da je svjesna problema s nedostatkom prostora za održavanje aktivnosti te naglasila da se u suradnji s Međimurskom županijom radi na pronalasku adekvatnog rješenja. Cividini je također otkrila da će se Grad Čakovec prijaviti i na novu fazu projekta „Zaželi“, koji uključuje organiziranje pomoći starim i nemoćnim građanima.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje