Povežite se s nama

Međimurje

Venodjalica: Dečeci i mlečeci, maslački i cicvarice, cicvare i zlevanjke

Objavljeno:

- dana

Kad smo bili djeca, koliko puta smo se nakon igre na livadi znali vratiti kući s brojnim „rekvizitima“, bilo da se radilo o čičcima, mrljama od trave ili bijelim flekama koje su se misteriozno pojavile na hlačama?

Med i mlijeko

– Kaj, pak si se po mlečeci makotal? – pitala bi baka s mrzovoljnim negodovanjem. U ono vrijeme mislio sam da govori o nekim zamišljenim poljima mlijeka. Tek mi je godinama kasnije postalo jasno da je mlečec naziv i za maslačak – cvijet čije ime prihvaćamo bez razmišljanja i za koji nam možda nikad neće na pamet pasti da je naziv dobio prema maslacu, i upravo tim mliječnim mrljama koje su toliko puta ostale na dječjoj odjeći.

Mlečec je osim toga naziv i za mladi kukuruz šećerac, nekad omiljenu poslasticu i usputni desert koji su vragolani znali ubrati po povratku s polja ili dnevne serije nepodopština.
U donjem Međimurju postoji još jedan interesantan naziv za mladi maslačak, a to je „cicvarica“. Od lišća maslačka nekad su se često radile salate, a ime ga povezuje s drugim popularnim jelom – cicvarom.

Cicvara je još jedan od onih starinskih specijaliteta velike raznovrsnosti – praktički je svako kućanstvo imalo svoj recept, a nije bila popularna samo u dijelovima sjeverozapadne Hrvatske već i puno šire.

Cicvara se u srednjem Međimurju naziva “zlevanjka”, dok postoji i takozvana “žemlejača”, koja se radi od odstajalih žemlji ili starijega kruha

Pripremala se s mlijekom, vodom, brašnom i solju uz dodatak nekog od mliječnih proizvoda – često je to bio kajmak, odnosno vrhnje (pogotovo se rado stavljao „mlečni oblak“, kako smo mi djeca nazivali opnu koja se stvarala na vrućem mlijeku), kiselo mlijeko, jogurt ili neki od drugih domaćih mliječnih proizvoda koji su mnogima obilježili djetinjstvo, a ponekad i maslac, što je vjerojatna veza između naziva cicvare i cicvarice. Ovo se jelo u srednjem Međimurju naziva „zlevanjka“, dok postoji i takozvana „žemlejača“, koja se ne razlikuje mnogo od zlevanjke.

Nostalgija

Razmišljajući o danas suptilnim, a zapravo vrlo logičnim vezama ovih pojmova, ne mogu a da se ne sjetim poznatih stihova Ljubice Duić-Jovanović:
„Na paši su gruntali dečeci / gde buju najslajši mlečeci…“

Međimurje

U Murskom Središću obilježen gradski blagdan svete Barbare – zaštitnice rudara

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Mursko Središće obilježio je spomendan sv. Barbare, zaštitnice rudara, prigodnom svečanošću održanom 4. prosinca u Centru za kulturu “Rudar”.

Svečanost je započela himnom Republike Hrvatske i “Središće grod” u izvedbi Mješovitog pjevačkog zbora KUD-a Mura Mursko Središće. Potom je uzvanicima prikazana prezentacija o investicijama Grada Mursko Središće u 2023. godini, nakon čega se okupljenima obratio gradonačelnik Dražen Srpak.

Nakon pozdravnog govora gradonačelnika za okupljene je zasvirao mladi pijanist Edvin Nedeljko, a nakon njega prigodnim govorima uzvanike su pozdravili i međimurski župan Matija Posavec, Ljubomir Kolarek, gradonačelnik Preloga i izaslanik predsjednika Vlade RH te zastupnik i izaslanik Hrvatskog sabora Siniša Jenkač, a uzvanike je pozdravila i gradonačelnica Grada Ozlja Lidija Bošnjak, koja je sa svojim suradnicima došla u posjet pobratimljenom Gradu rudara.

Također, učenici 4.a razreda OŠ Mursko Središće Petra, Ana, Lana i Jakov predstavili su se scenskim prikazom o svetoj Barbari i rudarima za koji ih je pripremila učiteljica Lidija Vuri, a tekst je napisala učiteljica Mirjana Mošmondor. Glazbenom izvedbom predstavila se i Dora Rebernik.

Održana je i svečanost dodjele nagrada najzaslužnijima pa je tako nagradu za osobu godine primio Tomislav Sabo, a u kategoriji sportaša i sportašice godine nagrađeni su Martin Vuri te Tena i Lea Marodi. Za najbolju sportsku momčad nagradu je primila ekipa NK “Mura” Hlapičina, a u kategoriji rekreativaca nagrade su primili ženska ekipa za disciplinu viseća kuglana Podružnice umirovljenika Mursko Središće te veterani NK Rudar Mursko Središće. Nagradu za najbolje rekreativke i rekreativne primili su Biserka Kozar, Marija Valenta i Jasminka Levačić, Bernard Hrženjak i Saša Antolović.

Nastavite čitati

Međimurje

Dvojica maloljetnika kod Domašinca u vodi uočili muškarca koji se nije micao te ga spasili!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

reanimobil Zavod za hitnu medicinu Međimurske županije1

U nedjelju, 3. prosinca, oko 8 sati na šljunčari nedaleko Domašinca, dvojica maloljetnika prilikom ribolova u vodi nedaleko obale uočili su muškarca koji se nije micao, odnosno nije pokazivao znakove života, javila je PU međimurska.

Mladići ni i u jednom trenutku nisu dvojili te su odvažnom i hrabrom reakcijom izvukli muškarca iz hladne vode, a odmah potom mobitelom o događaju izvijestili hitnu pomoć i policiju. Mladićima je u pomoć priskočio i 28-godišnjak koji je započeo s oživljavanjem unesrećenog.

Ubrzo nakon upućenog poziva na mjesto događaja stigao je tim hitne medicinske pomoći te su preuzeli daljnju medicinsku skrb i unesrećenog prevezli u Županijsku bolnicu Čakovec.

Naknadno je utvrđen identitet starijeg muškarca, a liječničkim pregledom nisu utvrđene ozljede koje bi upućivale na nasilan događaj povezan s počinjenjem kaznenog djela, no zbog pothlađenosti i komatoznog stanja zadržan je na daljnjem liječenju.

U cilju utvrđivanja svih okolnosti opisanog događaja kriminalističko istraživanje se nastavlja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje