Povežite se s nama

Život i društvo

Venodjalica: Došel bu Đurđ i sve bu zazelenel!

Objavljeno:

- dana

Mnoge kajkavske pjesme govore o prirodi, zelenilu, šumama, što ne čudi s obzirom na činjenicu da je nekad veći dio površine Međimurja bio prekriven drvećem i livadama.

Jedan od mitoloških likova koji se povezuje s proljećem i buđenjem zelenila te života nakon zimskog sna općenito je i Zeleni Jure ili Jura(j). Kao što je i inače tipično za hrvatske kajkavske krajeve, mitologija se i u Međimurju često miješala s kršćanskim motivima te se tako Zelenoga Juru, zapravo staroslavenskog boga plodnosti, Jarila, počelo izjednačavati (između ostalog i zbog sličnosti u imenima) sa sv. Jurjem, svecem za kojeg se smatra da je kao mučenik umro 23. travnja 303. godine.

Črenslo

Taj dan obilježava se diljem Azije, Europe i ostatka kršćanskog svijeta. U Međimurju i Hrvatskoj zove se Jurjevo ili Đurđevo, no vjerojatno je, zahvaljujući pjesmi Bijelog dugmeta (zapravo prerađenoj narodnoj romskoj pjesmi “Ederlezi”), na Balkanu najpoznatiji pod nazivom Đurđevdan.

Za Međimurce je povodom Đurđeva karakteristično ukrašavanje ograda “črenslom”, biljkom latinskog naziva “Prunus padus”

Za Međimurce je povodom Đurđeva karakteristično ukrašavanje ograda tzv. “črenslom” ili “črenjšljom”, biljkom latinskog naziva “Prunus padus” koja se na standardu zove “sremza”, a zapravo je vrsta trešnje. Odatle i iskrivljeni naziv, črenšlja, koji podsjeća na međimursko ime za trešnju – “čreš(n)ja”.

Danas taj običaj već pomalo odumire, no u pojedinim selima, osobito u srednjem Međimurju velik broj stanovnika još uvijek ukrašava ograde dvorišta. Stariji seljani prisjećaju se da su nekad urešavali sve zgrade, osobito gospodarske, smatrajući da će tako primiti pomoć od sv. Jurja koji će ih zaštititi od uroka te blagosloviti poljoprivredne kulture i osigurati bogat urod.

Čakoski pozoj

Legenda nadalje kaže da je sv. Juraj ubio zmaja i spasio neku princezu podno grada Silene (nedaleko Bejruta u današnjem Libanonu). U Međimurju opet postoji lokalizirana verzija ove legende koja kaže da zmaj – pozoj – spava pod starim čakovečkim zidinama kamo ga je Jura natjerao.

Legenda kaže da je sveti Juraj ubio zmaja i spasio neku princezu podno grada Silene (u današnjem Libanonu)

Kad se pozoj probudi, Jura će se vratiti i borba će se ponoviti, što će događati vječno. U romskome folkloru Đurđevdan ili Ederlezi slavi se 6. svibnja. Na taj dan Jurjevo obilježavaju i pravoslavci te svi koji se služe julijanskim kalendarom. Označava “pravi” početak proljeća, a ako toga dana padne kiša, godina će biti plodna.

Život i društvo

I svadbe su sve skuplje – evo koliko će eura okvirno mladenci morati izdvojiti po gostu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Cijene vjenčanja iz dana u dan rastu. Crkva je poskupjela s 40 na 50 eura, a izdavanje vjenčanog lista s četiri na osam eura.

No to je tek početak, piše Dnevnik.hr.

Svadbene torte za 100 osoba, zbog poskupljenja jaja i maslaca, skuplje su i za 30 posto, te im se cijena sada kreće od 300 do 450 eura. Navodno će i vjenčanice uskoro biti skuplje. Još se ne zna točno koliko, jer u idućim tjednima dobavljači šalju ponude za cijenu materijala za koji se očekuje da će skočiti…

Godinu prije, stolice su se ugovarale po 65-70 eura, a sada je novi prosjek 80 eura. No hrana i piće iz dana u dan poskupljuju, pa je novi trend da se dvorana rezervira bez fiksne cijene.

“Mi upite koje dobivamo za recimo 2024., 2025., nažalost, ne možemo poslati ponudu jer je još uvijek velika neizvjesnost, makar prema nekim pokazateljima se ta inflacija smiruje, ali je još uvijek aktualna. Kad gledam našu branšu, mi smo korigirali cijene ovisno o tipu događanja negdje od 10 do 15 posto”, kazao je Jurica Protić, iz Nezavisne udruge ugostitelja.

Ni glazba nije jeftina. Kome je prosječan bend od 2000 eura preskup, jeftinija varijanta – više nije jeftina.

Tu su i usluge fotografa lani prosječno od 500 do 1000 eura.

I kad se sve zbroji, gost na vjenčanju mladence će teško izaći manje od 100 eura. Pokloni su svakakvi pa se mnogi boje da će završiti u minusu. To je jedan od razloga zašto i gosti navode kako je novac najbolji poklon – 200, 300 ili 500 eura.

Nastavite čitati

Život i društvo

Trnovečki mališani uz predstavu Kristijana Ugrine učili o važnosti ekologije i razvrstavanju otpada

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Iz maštovitog Malog grada u Općinu Trnovec Bartolovečki stigla je predstava „Eko patrola” koja se bavi vrlo važnom i aktualnom temom – ekologijom i razvrstavanjem otpada. 

Predstava je odigrana u Dječjem vrtiću Zeko, Osnovnoj školi Trnovec i na kraju, Osnovnoj školi Šemovec gdje ju je pratilo i njoj sudjelovalo 59 učenika od 1. do 4. razreda.

U predstavi su mališani pratili Puža i Ježa kojima prolaznici napune livadu smećem i onečiste njihov dom, a oni potom, kako bi taj otpad sanirali, pune šarene kantice odgovarajućom vrstom otpada.

Uz to, predstava je interaktivna jer se Puž i Jež cijelo vrijeme obraćaju publici kao leptirićima pa ih zamole i da im pomognu pospremiti taj nered i oforme eko patrolu od njih tako da svakom daju krilca u boji spremnika koji mora napuniti. Osim o odvajanju otpada, predstava djecu educira i o važnosti zdrave prehrane i tjelovježbe.

Ravnateljica OŠ Šemovec Marina Hižak istaknula je kako u školi pridaju veliku važnost ekologiji.

–  Predstava ekološke tematike pobuđuje ekološku svijest kod naših učenika, a na taj način želimo djelovati na naše učenike kako bi bili svjesni važnosti očuvanja našeg okoliša te pitanja razvrstavanja otpada što je bitno u kućanstvima, o čemu u školi vodimo posebnu brigu. U učionicama imamo posebne spremnike za različite vrste otpada – kazala je Hižak dodavši kako kod učenika posebno žele pobuditi svijest i o biootpadu što je važno kod školskih užina, a upravo je ova predstava jedna zaokružena priča ovogodišnjeg projekta kojeg škola provodi.

– Hrana ne bi smjela biti otpad, već bismo prema tome što dolazi pred nas trebali imati poštovanje. Predstavu nam je omogućila Općina i vjerujem da će učenici u njoj uživati – dodala je ravnateljica uoči predstave.

Ovaj hvalevrijedan projekt ne bi bio moguć bez podrške Općine čija načelnica Verica Vitković često naglašava važnost brige o očuvanju okoliša.

-Ovo je još jedan dokaz koliko nam je bitno poticati svijest o zaštiti okoliša i razvrstavanju otpada koji je danas goruća tema. A s takvim pristupom potrebno je krenuti od najmanjih nogu. Zato je značaj ove predstave za naše školarce i vrtićarce iznimno velik jer kroz igru i na slikovit način djeca najbolje uče kako takve stvari primijeniti kasnije u životu – kazala je načelnica i napomenula kako će Općina i ubuduće uvijek rado podržavati ovakve projekte.

Poznat hrvatski glumac i autor predstave Kristijan Ugrina rekao je kako je ekologija, koja je tema predstave, bila važna oduvijek, samo joj se sada počela pridavati veća pažnja i medijski prostor.

-Volim predstave po manjim sredinama jer su djeca mirna, prate predstavu, uživaju u njoj i sudjeluju. Dosad su predstave bile dobro prihvaćene – rekao je Ugrina koji u predstavi glumi Puža uz Ježa, odnosno Vedrana Živolića.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje