Povežite se s nama

Međimurje

Venodjalica: Fakin i fačuk vam nadu nikaj, ali pazite se huncuta i hahara!

Objavljeno:

- dana

Mnogi izrazi koje smo preuzeli iz drugih jezika nose stilsku obilježenost koja se ne može postići domaćim pojmom ili prevedenicom.

Riječi zvuče strano, što u nekom kontekstu može pojačati osnovni dojam. Kad, na primjer, kažemo da je netko „fakin“, imamo drukčiju predodžbu nego u slučaju da upotrijebimo neki od hrvatskih izraza („deran“, „obješenjak“).

Podmetanja

Pojam „fakin“ označava osobu koja radi sitne nepodopštine, obično na lukav način. Izraz dolazi iz talijanskog jezika („il facchino“), gdje je originalno (a u nekim regijama je još uvijek tako!) označavao dječaka koji je služio na nekoj od pozicija pomoćnog osoblja, na primjer kao nosač u hotelu, pomoćnik sluge i slično. Nosači su često kratili vrijeme upravo takvim sitnim podmetanjima – gostima, prolaznicima, policiji…

Pojam “fakin” označava osobu koja radi sitne nepodopštine, obično na lukav način

U Međimurju se za sličnog obješenjaka upotrebljava i izraz „fačuk“, iako je taj pojam mnogo ozbiljnijega, pogrdnog porijekla. Naime, riječ „fačuk“ je iskrivljeni, pluralni oblik mađarskog izraza „fattyu“ (množina „fattyuk“), što znači kopile, odnosno dijete rođeno izvan braka.

“Huncut” ili vragolan k nama je došao iz njemačkog jezika

Relativno pogrdan naziv može poprimiti i prisniji, zaštitnički ton, osobito prema osobama koje ne mogu brinuti same za sebe (poput mlađe djece). Tako se dijete odmila može nazvati „gjusom“ ili „gnjusom“, što dolazi od praslavenskoga „gnus“, čije je osnovno značenje „izmet male životinje“. Metaforički se zapravo želi izreći da se radi o djetetu dovoljno malenome da ne može brinuti o sebi, zbog čega treba zaštitu odrasle osobe.

Nasilnik

Nešto su drukčiji izrazi „hahar“ i „huncut“. Huncut ili vragolan k nama je došao (preko mađarskog) iz njemačkog jezika, gdje „Hundsfott“ (doslovno „reproduktivni sustav kuje“) kao pojam može označavati i fakina i fačuka. „Hahar“ (mađarski: nasilnik) je obično fizički jača osoba – siledžija ili skitnica.

S ostalima ne biste trebali imati previše problema, no obratite pozornost na hahare oko sebe!

 

Međimurje

Udruga umirovljenika Prelog poziva slavljenike zlatnog i dijamantnog pira da se jave

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Iz Udruge umirovljenika Prelog obavještavaju sve članove da članarine za 2022. godinu mogu uplatiti u prostorijama Udruge svakog utorka i četvrtka od 8 do 11 sati.

– Ukoliko ste u nemogućnosti doći zbog starosti ili bolesti, članarinu za vas može uplatiti bilo koja vama bliska osoba. Povjerenici Udruge naknadno će sakupljati preostale članarine kada se epidemiološka situacija poboljša.

Također, pozivaju se svi koji su ili će u razdoblju od 4. travnja 2021. do 17. travnja 2022. godine proslaviti 50. i 60. godišnjicu braka da nam se jave na broj telefona: 099/213-4698.

Sve obavijesti za izlete, druženja i ostala događanja koja ćemo imati tijekom godine pratite putem naših društvenih stranica na Facebooku i oglasnim pločama Udruge u okolnim naseljima – javljaju iz preloške Udruge.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Mališani iz skupine “Leptirići” Dječjeg vrtića “Cvrčak” posjetili PU međimursku

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U jutarnjim satima u utorak, 18. siječnja, u posjet Policijskoj upravi međimurskoj stiglo je dvadesetak mališana iz skupine “Leptirići” Dječjeg vrtića „Cvrčak“ sa svojim odgojiteljicama.

Na ulazu u zgradu Policijske uprave male goste i njihove tete dočekala je policijska službenica za Odnose s javnošću Ureda načelnika Policijske uprave Danijela Turk te im zaželjela dobrodošlicu.

Za djecu je bio pripremljen niz zanimljivih sadržaja. Uz šetnju prostorima zgrade Policijske uprave upoznali su se s radom i radnim ozračjem u kojem policijski službenici i drugi zaposlenici obavljaju svoje svakodnevne poslove.

U šalter sali Policijske uprave službenica Odjela za upravne poslove, prezentirala je svrhu i izgled osobnih dokumenata; osobnu iskaznicu, putovnicu i vozačku dozvolu. Potom su obišli prostorije za zadržavanje koje su kod njih pobudile bujnu maštu i potaknule vesele komentare, kažu u PU međimurskoj.

U sportskoj dvorani Policijske uprave dočekao ih je policijski sportski trener, od kojeg su doznali na koji način policijski službenici održavaju dobru fizičku kondiciju te su isprobali pravi policijski trening. Bilo je tu zagrijavanja trčanjem, vježbanja gardova, pa čak i elemenata nogometa. Na kraju druženja sportski trener mališanima je podijelio prigodni promotivni materijal nabavljen sredstvima Vijeća za prevenciju Međimurske županije i Vijeća za prevenciju Grada Čakovca – privjeske.

U dvorištu Policijske uprave policijski službenici prometne i interventne policije pripremili su raznu opremu, pomagala i službeni motocikl, koje koriste u svom svakodnevnom radu te su im na zanimljiv način opisali kako izgleda njihov radni dan.

Vrlo im je zanimljiva bila oprema koju koristi Interventna jedinica policije, osobito zaštitne kacige, štitovi i „ovan“ koji se koristi za razvaljivanje vrata, a ništa manje i službeni policijski motocikl, pa su mnogi od njih iskoristili priliku i sjeli na njega uz neizbježno fotografiranje.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje