Povežite se s nama

Međimurje

Venodjalica: Fakin i fačuk vam nadu nikaj, ali pazite se huncuta i hahara!

Objavljeno:

- dana

Mnogi izrazi koje smo preuzeli iz drugih jezika nose stilsku obilježenost koja se ne može postići domaćim pojmom ili prevedenicom.

Riječi zvuče strano, što u nekom kontekstu može pojačati osnovni dojam. Kad, na primjer, kažemo da je netko „fakin“, imamo drukčiju predodžbu nego u slučaju da upotrijebimo neki od hrvatskih izraza („deran“, „obješenjak“).

Podmetanja

Pojam „fakin“ označava osobu koja radi sitne nepodopštine, obično na lukav način. Izraz dolazi iz talijanskog jezika („il facchino“), gdje je originalno (a u nekim regijama je još uvijek tako!) označavao dječaka koji je služio na nekoj od pozicija pomoćnog osoblja, na primjer kao nosač u hotelu, pomoćnik sluge i slično. Nosači su često kratili vrijeme upravo takvim sitnim podmetanjima – gostima, prolaznicima, policiji…

Pojam “fakin” označava osobu koja radi sitne nepodopštine, obično na lukav način

U Međimurju se za sličnog obješenjaka upotrebljava i izraz „fačuk“, iako je taj pojam mnogo ozbiljnijega, pogrdnog porijekla. Naime, riječ „fačuk“ je iskrivljeni, pluralni oblik mađarskog izraza „fattyu“ (množina „fattyuk“), što znači kopile, odnosno dijete rođeno izvan braka.

“Huncut” ili vragolan k nama je došao iz njemačkog jezika

Relativno pogrdan naziv može poprimiti i prisniji, zaštitnički ton, osobito prema osobama koje ne mogu brinuti same za sebe (poput mlađe djece). Tako se dijete odmila može nazvati „gjusom“ ili „gnjusom“, što dolazi od praslavenskoga „gnus“, čije je osnovno značenje „izmet male životinje“. Metaforički se zapravo želi izreći da se radi o djetetu dovoljno malenome da ne može brinuti o sebi, zbog čega treba zaštitu odrasle osobe.

Nasilnik

Nešto su drukčiji izrazi „hahar“ i „huncut“. Huncut ili vragolan k nama je došao (preko mađarskog) iz njemačkog jezika, gdje „Hundsfott“ (doslovno „reproduktivni sustav kuje“) kao pojam može označavati i fakina i fačuka. „Hahar“ (mađarski: nasilnik) je obično fizički jača osoba – siledžija ili skitnica.

S ostalima ne biste trebali imati previše problema, no obratite pozornost na hahare oko sebe!

 

Međimurje

Međimursko izaslanstvo u Austriji: gradić Güssing primjer je kako postići energetsku neovisnost

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Postići energetsku neovisnost i osigurati lokalnoj zajednici dovoljne količine toplinske i električne energije po prihvatljivim cijenama, misao je kojoj se društvo danas okreće više nego ikada. Izuzetno turbulentno stanje na energetskom tržištu natjeralo je nacionalne vlade diljem Europe da sve više pažnje posvete detaljnijem planiranju budućnosti. Također, Europska komisija zatražila je od članica EU-a da ulože dodatne napore u ostvarivanje Europskog zelenog plana i njegovih ciljeva puno prije zacrtanog roka od 2050. godine.

Osim nacionalnih vlada i lokalne vlasti traže energetska rješenja kojima bi se olakšao život stanovnicima i njihovom području. Upravo s tim ciljem su izaslanstva Međimurske županije i Grada Čakovca predvođeni županom Matijom Posavcem i gradonačelnicom Ljerkom Cividini, boravili u službenom posjetu austrijskom gradiću Güssingu. Smješten u južnom dijelu Gradišća, u blizini austrijsko-mađarske granice, grad Güssing je već više d četvrt stoljeća dom Europskog centra za obnovljive izvore energije u kojem se za potrebe tamošnjih kućanstava i industrijskih pogona iz biomase proizvode toplinsku i električnu energiju te etanol i prirodni plin.

O projektu su govorili njegovi voditelji Joachim Hacker i Reinhard Koch, istaknuvši da je Centar pokrenut sredinom 90-ih godina prošlog stoljeća s ciljem stvaranja novih mogućnosti za gospodarski izoliran i osiromašen dio austrijskog Gradišća. S obzirom da je riječ o poljoprivrednom kraju, s velikim šumskim površinama, nastala je ideja da se raspoloživa biomasa iskoristi za proizvodnju zelene energije. Prvi korak učinjen je 1996. godine gradnjom centrale za proizvodnju toplinske energije na biomasu, koja je u to vrijeme bila najveća u Europi. Danas pogon ima više od 30 postrojenja za proizvodnju toplinske energije, biogoriva i bioplina.

– Tvrtka je u vlasništvu tamošnjih jedinica lokalne samouprave koje na taj način izravno utječu na cijenu energije i energenata za svoje korisnike, što se pokazalo izuzetno korisnim upravo u vrijeme aktualne energetske krize – istaknuto je tijekom prezentacije projekta.

Lokalna zajednica sama upravlja cijenama energije

Sustav se i dalje razvija s novim energetskim postrojenjima, poput sunčanih elektrana, pa se u ovom gradu i njegovoj okolici proizvodi dovoljno električne energije za potrebe lokalnog stanovništva. Ništa manje važno za istaknuti je da je sva dobivena energije iz obnovljivih izvora.

Izaslanstvu iz Međimurja posebno je zanimljiv model proizvodnje energije i energenata iz obnovljivih izvora energije koji su osmislili i implementirali u Güssingu, a koji pak lokalnoj zajednici omogućuje upravljanje cijenama energije.

– Međimurje u cjelini je u hrvatskim okvirima prepoznatljivo kao sredina koja je među „najzelenijima“. Veća energetska neovisnost putem proizvodnje energije iz obnovljivih izvora, logični je korak naprijed, te su iskustva sredina koje su taj put već prošle, izuzetno vrijedna – poručila je međimurska delegacija.

Nastavite čitati

Međimurje

U Čakovcu i ove godine Zimski kamp tehničke kulture: besplatne radionice za osnovnoškolce

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Društvo pedagoga tehničke kulture Međimurske županije s partnerima Radioklubom „Međimurje“, Aeroklubom „Međimurje“ i Foto-kino klubom Ivanovec, organizira 7. zimski kamp tehničke kulture pod nazivom „Učenje tehnike kroz igru“.

Kamp će se održati od ponedjeljka, 20. veljače, do petak, 24. veljače, u prostorima III. osnovne škole Čakovec. Učenike očekuju 11 radionica, a da bi se moglo sudjelovati na njima potrebna je prethodna prijava putem obrasca dostupnih na internetskim stranicama Grada Čakovca.

Za sve učenike od 1. do 8. razreda predviđene su radionice: „Radiokomunikacije“, „Kreativna radionica suradnja s Gospodarskom školom“ i „Zrakoplovno i raketno modelarstvo“. Za učenike nižih razreda održat će se radionica „Modelarstvo kreativna tehnička tvorevina 1.“. Dvije radionice predviđene su za učenike od 3. do 8. razreda: „Strojarstvo i strojarske konstrukcije“ i „Foto video radionica“, dok je preostalih pet radionica predviđeno za učenike viših razreda: „Modelarstvo kreativna tehnička tvorevina 2.“, „Code Club – programiranje robota za početnike“, „3D modeliranje“, „Robotika“ i „Elektronika“.

Svoje radove s radionica učenici mogu ponijeti kući, a sudjelovanje na Zimskom kampu je besplatno.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje