Povežite se s nama

Međimurje

Venodjalica: Fakin i fačuk vam nadu nikaj, ali pazite se huncuta i hahara!

Objavljeno:

- dana

Mnogi izrazi koje smo preuzeli iz drugih jezika nose stilsku obilježenost koja se ne može postići domaćim pojmom ili prevedenicom.

Riječi zvuče strano, što u nekom kontekstu može pojačati osnovni dojam. Kad, na primjer, kažemo da je netko „fakin“, imamo drukčiju predodžbu nego u slučaju da upotrijebimo neki od hrvatskih izraza („deran“, „obješenjak“).

Podmetanja

Pojam „fakin“ označava osobu koja radi sitne nepodopštine, obično na lukav način. Izraz dolazi iz talijanskog jezika („il facchino“), gdje je originalno (a u nekim regijama je još uvijek tako!) označavao dječaka koji je služio na nekoj od pozicija pomoćnog osoblja, na primjer kao nosač u hotelu, pomoćnik sluge i slično. Nosači su često kratili vrijeme upravo takvim sitnim podmetanjima – gostima, prolaznicima, policiji…

Pojam “fakin” označava osobu koja radi sitne nepodopštine, obično na lukav način

U Međimurju se za sličnog obješenjaka upotrebljava i izraz „fačuk“, iako je taj pojam mnogo ozbiljnijega, pogrdnog porijekla. Naime, riječ „fačuk“ je iskrivljeni, pluralni oblik mađarskog izraza „fattyu“ (množina „fattyuk“), što znači kopile, odnosno dijete rođeno izvan braka.

“Huncut” ili vragolan k nama je došao iz njemačkog jezika

Relativno pogrdan naziv može poprimiti i prisniji, zaštitnički ton, osobito prema osobama koje ne mogu brinuti same za sebe (poput mlađe djece). Tako se dijete odmila može nazvati „gjusom“ ili „gnjusom“, što dolazi od praslavenskoga „gnus“, čije je osnovno značenje „izmet male životinje“. Metaforički se zapravo želi izreći da se radi o djetetu dovoljno malenome da ne može brinuti o sebi, zbog čega treba zaštitu odrasle osobe.

Nasilnik

Nešto su drukčiji izrazi „hahar“ i „huncut“. Huncut ili vragolan k nama je došao (preko mađarskog) iz njemačkog jezika, gdje „Hundsfott“ (doslovno „reproduktivni sustav kuje“) kao pojam može označavati i fakina i fačuka. „Hahar“ (mađarski: nasilnik) je obično fizički jača osoba – siledžija ili skitnica.

S ostalima ne biste trebali imati previše problema, no obratite pozornost na hahare oko sebe!

 

Međimurje

Postavljen prvi paketomat u Općini Goričan

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Goričan je 8. srpnja dobio svoj prvi paketomat, smješten u sklopu buduće tržnice u Goričanu.

Paketomat građani tako mogu nesmetano koristiti za primanje i slanje paketa.

Paketomat je uređaj koji omogućuje preuzimanje paketa na lokacijama koje vama najviše odgovaraju u vrijeme kada vam najviše odgovara. Paketomat će biti dostupan svaki dan, od 0-24, a korisnici će moći preuzimati i  slati svoje pakete u vrijeme kad njima najviše odgovara te vršiti povrat robe kupljene putem e-trgovina.

U vrijeme kad je internetska prodaja jako razvijena, puno puta se može desiti da paketi dolaze na vašu kućnu adresu, a vas u tom trenutku nema kod kuće, od sad ćete moći vaš paket preusmjeriti u GLS paketomat i pokupiti paket kad Vama odgovara.

Više informacija kako preuzeti paket ili poslati paket možete pronaći na linku: Informacije o paketomatu

Nastavite čitati

Međimurje

U Parku Mladosti u Prelogu otvoren nogometni teren s umjetnom travom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Studio Vipro

U Parku Mladosti u Prelogu 2. srpnja otvoren je novi teren s umjetnom travom.

Teren je otvorio predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Marijan Kustić, a svečanosti u Parku Mladosti nazočili su i saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek, članovi Izvršnog odbora HNS-a Nenad Horvatić i Mato Kljajić, ujedno i predsjednik Zajednice sportskih udruga te mnogi drugi.

Grad Prelog prijavio je projekt pod nazivom „Rekonstrukcija pomoćnog nogometnog igrališta – FAZA I“, na Natječaj za sufinanciranje izgradnje, građevinskog zahvata i opremanja sportskih građevina u 2022. godini, kojeg je provodilo Ministarstvo turizma i sporta. Ovaj se projekt odnosio na izvedbu pripremnih radova za postavljanje igrališta s umjetnom travom, na pomoćnom igralištu Nogometnog kluba Mladost Komet, u Parku Mladosti u Prelogu. Izvođač radova je bila tvrtka Pavlic Asfalt Beton. Nakon izvedbe pripremnih radova, igralište sa umjetnom travom, postavljala je tvrtka tvrtka Maxmar Grupa iz Zagreba, dok je kompletno postavljanje travnjaka financirao Hrvatski nogometni savez.

– Zahvalio bih gradonačelniku i ljudima iz Nogometnog kluba Mladost na ostvarenju ovog projekta koji predstavlja sve ono što zagovaramo već godinama, a to je ulaganje u infrastrukturu, sportske terene, što je ujedno zalog za budućnost, za našu djecu, za buduće reprezentativce – istaknuo je prvi čovjek HNS-a Marijan Kustić.

studio VIPRO

– Zahvaljujem se svima koji su podržali ovaj projekt, koji nije bio jednostavan! Ovaj projekt je nastao zajedničkim radom Grada Preloga, Ministarstva turizma i sporta, Hrvatskog nogometnog saveza našoj djeci da se maknu od pošasti interneta, facebooka, igrica i krenu na zrak zaigrati nogomet te nauče ne samo pobjeđivati nego i izgubiti i tako mentalno ojačaju – rekao je gradonačelnik Kolarek.

Simbolično je igralište otvoreno puštanjem u zrak 111 balona u bojama Nogometnog kluba Mladost Komet, u spomen na 111 godina dugu povijest igranja nogometa u Prelogu. Prvi su igralište isprobali predsjednik HNS – a Marijan Kustić i predsjednik Gradskog vijeća Grada Preloga Đuro Ujlaki, a nakon njih mališani iz Nogometne škole Nogometnog kluba Mladost Komet te njihovi gosti, vršnjaci iz Cirkovljana

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje