Povežite se s nama

Međimurje

Venodjalica: Kak su se Ernušti i Keglevići sa Zrinskima svadili za Međimurje…

Objavljeno:

- dana

Povijest obitelji Zrinski dobro je poznata i istražena, budući da je njihovo ime postalo svojevrsnim međimurskim brendom; međutim, bilo je i drugih plemenitih obitelji koje su, na ovaj ili onaj način, u svom posjedu držale prostor između Mure i Drave. Naime, prije Zrinskih Međimurjem je od 1473. do 1540. godine upravljala obitelj Ernušt, kojima su pridjenuli atribut “Čakovečki”. Radi se o plemićkoj židovskoj obitelji koja je iz Švedske stigla u Ugarsku, a odanle u Hrvatsku.

Rast Ernušta

Za početka vladavine mladoga hrvatsko-ugarskog kralja Matije Korvina bili su budimska veletrgovačka i bankarska obitelj. Ivan I. Ernušt zvan „Hampo“ postao je kraljev stalni bankar i unosnim poslovima povećavao svoje bogatstvo. Za svoje bankarske usluge stekao je mnoge titule i imanja, koja je kupio ili dobio od kralja u zalog. Dana 20. studenog 1473. imenovan je slavonskim banom, istodobno došavši u posjed međimurskog vlastelinstva sa sjedištem u Čakovcu, zbog čega je dobio pridjevak „Čakovečki“. Ivana I. su nakon njegove smrti 3. ožujka 1476. godine naslijedili sinovi Ivan II. i Sigismund.

Sigismund je postao pečuškim biskupom, a Ivan II. je ostao na očevom posjedu u Međimurju, postavši 1508. godine, zajedno s Jurjem Kaniškim, hrvatskim banom. Umro je 1519. godine, a naslijedio ga je sin Franjo. Franjo Ernušt je, osim Međimurja, posjedovao Koprivnicu, Virje, Molve i Đurđevac. Poginuo je u bitki na Mohačkom polju 29. kolovoza 1526. godine. Iza njega su ostala dva sina, Ivan III. i Gašpar.

Uzurpator Keglević

Prvi je umro 1537. godine bez potomaka, dok se potonji oženio Anom, kćeri hrvatskog bana Petra Keglevića. Budući da Gašpar Ernušt u svom braku nije imao djece, njegovom je naglom i nenadanom smrću 1540. ili 1541. godine izumrla ta plemićka obitelj. Njegova udovica htjela je Međimurje zadržati za sebe pa je čakovečku utvrdu sa svojim postrojbama zaposjeo njen otac Petar Keglević.

Kralj Ferdinand I. Habsburški to nije dozvolio, pa su, nakon višegodišnjih napetosti i oružanog otpora, Keglevići silom istjerani iz Čakovca. Nikola Zrinski Sigetski Čakovec je zauzeo, a Keglevića zatočio te Međimurje pretvorio u nasljedni posjed svoje obitelji. U tom je kontekstu poznato i jedno pismo u kojem su spomenuti tajni tuneli za bijeg, koji i danas golicaju maštu brojnih pisaca i sanjara, pomalo i na tragu poznate HBO-ove serije “Igra prijestolja”…

Međimurje

Neka međimurska mjesta bez struje u ponedjeljak, 24. siječnja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

U nekim međimurskim mjestima u ponedjeljak, 24, siječnja, neće biti struje.

– Cijenjenim kupcima električne energije zahvaljujemo na razumijevanju – poručuju iz čakovečke Elektre.

Tako će bez struje zbog radova u trafostanici od 8.30 do podneva biti dijelovi Belice (ulice Matije Gupca 2, 6-18 parni, 22-26 parni, 30, 40-46 parni, 50-52 parni, 1, 1/A, 3-19 neparni, 23, 31-33 neparni, 39-51 neparni; Pavleka Miškine 2-10 parni, 14-22 parni, 1-23 neparni; Kralja Tomislava 28, 42-50 parni, 152-154 parni, 154/A, 156-158 parni, 162-166 parni, 37, 43-51 neparni, 153-165 neparni).

U Toplicama Sveti Martin zbog radova na niskonaponskoj mreži električnu energiju od 9 do 12 sati neće imati objekti u Sportskoj ulici (18-20 parni), kao ni Zelena 27.

U Murskome Središću, također zbog radova na niskonaponskoj mreži, bez struje od 13 do 15 sati bit će Frankopanska ulica 50.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Vincekovo na svetomartinskom Venec bregu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Vincekovo u našim krajevima tradicionalno obilježava početak vinogradarske godine. Obavljaju se prvi radovi u vinogradima, kreće se s rezidbom i priziva proljeće.

Župni vinograd na svetomartinskom Venec bregu svake je godine bio nezaobilazno mjesto proslave, okupilo se uvijek mnoštvo ljudi koji su prisustvovali ceremoniji rezidbe trsa, njegova „krštenja“, a usto su se neizostavno gorice „okitile“ domaćim kobasicama i špekom kako bi donijeli plodnu i rodnu godinu.

– Ove godine Vincekovo na Venec bregu zbog važećih epidemioloških mjera neće se održati u tradicionalnom obliku.

Hvala župniku Župe sv. Martina biskupa, velečasnome Mladenu Gorupiću što je nastavio tradiciju i blagoslovio vinograd i sve ljude koji tokom godine mukotrpno rade u njemu – kažu iz Turističke zajednice Općine Sveti Martin na Muri.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje