Povežite se s nama

Međimurje

Venodjalica: Kak su se Ernušti i Keglevići sa Zrinskima svadili za Međimurje…

Objavljeno:

- dana

Povijest obitelji Zrinski dobro je poznata i istražena, budući da je njihovo ime postalo svojevrsnim međimurskim brendom; međutim, bilo je i drugih plemenitih obitelji koje su, na ovaj ili onaj način, u svom posjedu držale prostor između Mure i Drave. Naime, prije Zrinskih Međimurjem je od 1473. do 1540. godine upravljala obitelj Ernušt, kojima su pridjenuli atribut “Čakovečki”. Radi se o plemićkoj židovskoj obitelji koja je iz Švedske stigla u Ugarsku, a odanle u Hrvatsku.

Rast Ernušta

Za početka vladavine mladoga hrvatsko-ugarskog kralja Matije Korvina bili su budimska veletrgovačka i bankarska obitelj. Ivan I. Ernušt zvan „Hampo“ postao je kraljev stalni bankar i unosnim poslovima povećavao svoje bogatstvo. Za svoje bankarske usluge stekao je mnoge titule i imanja, koja je kupio ili dobio od kralja u zalog. Dana 20. studenog 1473. imenovan je slavonskim banom, istodobno došavši u posjed međimurskog vlastelinstva sa sjedištem u Čakovcu, zbog čega je dobio pridjevak „Čakovečki“. Ivana I. su nakon njegove smrti 3. ožujka 1476. godine naslijedili sinovi Ivan II. i Sigismund.

Sigismund je postao pečuškim biskupom, a Ivan II. je ostao na očevom posjedu u Međimurju, postavši 1508. godine, zajedno s Jurjem Kaniškim, hrvatskim banom. Umro je 1519. godine, a naslijedio ga je sin Franjo. Franjo Ernušt je, osim Međimurja, posjedovao Koprivnicu, Virje, Molve i Đurđevac. Poginuo je u bitki na Mohačkom polju 29. kolovoza 1526. godine. Iza njega su ostala dva sina, Ivan III. i Gašpar.

Uzurpator Keglević

Prvi je umro 1537. godine bez potomaka, dok se potonji oženio Anom, kćeri hrvatskog bana Petra Keglevića. Budući da Gašpar Ernušt u svom braku nije imao djece, njegovom je naglom i nenadanom smrću 1540. ili 1541. godine izumrla ta plemićka obitelj. Njegova udovica htjela je Međimurje zadržati za sebe pa je čakovečku utvrdu sa svojim postrojbama zaposjeo njen otac Petar Keglević.

Kralj Ferdinand I. Habsburški to nije dozvolio, pa su, nakon višegodišnjih napetosti i oružanog otpora, Keglevići silom istjerani iz Čakovca. Nikola Zrinski Sigetski Čakovec je zauzeo, a Keglevića zatočio te Međimurje pretvorio u nasljedni posjed svoje obitelji. U tom je kontekstu poznato i jedno pismo u kojem su spomenuti tajni tuneli za bijeg, koji i danas golicaju maštu brojnih pisaca i sanjara, pomalo i na tragu poznate HBO-ove serije “Igra prijestolja”…

Foto i video

FOTO & VIDEO “Hrabri ljudi” Triju soprana & Igora Bakse za potresom pogođena mjesta!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Izvedbom pjesme “Hrabri ljudi” međimurski glazbenici i Društvo međimuraca u Zagrebu žele zahvaliti volonterima, zaposlenicima službi spašavanja, ali i svim dobrim ljudima koji su pokazali veliko srce, hrabrost i snagu te brzo reagirali za pomoć građanima potresom pogođenih mjesta.

– Pomoć ovom području biti će potrebna još danima i mjesecima nakon što se podrhtavanja smire, stoga pjesmom “Hrabri ljudi” želimo uz zahvalu, svakog pojedinca motivirati i ohrabriti u ustrajnosti u obnovi, pomoći i zajedništvu!

Glazbenici za glazbenu

Ovom izvedbom međimurski glazbenici nastoje dati i svoj mali doprinos akciji #zajednozaglazbenu, kako bi se glazbena scena revitalizirala i ponovo bila u mogućnosti educirati mlade talentirane ljude toga kraja.

Akciju #zajednozaglazbenu možete podržati na GoGetFunding platformi na ovoj poveznici!

Pjesmu “Hrabri ljudi” izveli su Tri soprana & Igor Baksa. Vokali grupe Tri soprana su Irma Dragičević, Tamara Korunek i Gabriela Hrženjak. Na glasoviru je inicijator projekta Nikola Grabar, a na violini Marino Tomasović.

Autor glazbe pjesme najpoznatije u izvedbi Gabi Novak je Đorđe Novković, a teksta Arsen Dedić. Zasluge za aranžman idu Nikoli Grabaru i Trima sopranima, za glazbenu produkciju Filipu Horvatu (Studio Pušćine), a za videoprodukciju Benjaminu Hameru (FilmX).

Organizator akcije je Društvo Međimuraca u Zagrebu. Društvo okuplja Međimurce svih generacija i prijatelje koji rade i žive izvan Međimurske županije. Skrbi o očuvanju kulturne baštine te promiče međimurske vrijednosti i gospodarsku suradnju.

Nastavite čitati

Kultura

Članovi i članice mihovljanskoga KUD-a skupili donacije za folkloraše iz Gline

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

KUD Mihovljan

Članovi i članice KUD-a Mihovljan 2016. godine na poziv tamošnjega Hrvatskoga amaterskog kulturno-umjetničkog društva “Glinska tamburica” sudjelovali su na 10. Međunarodnoj smotri folklora “Ivanje u Glini”.

– Nakon folklornog nastupa uslijedilo je druženje svih KUD-ova, a nama je ostalo u sjećanju kao ono na kojem je, osim veselja, poslužen izvrstan bograč koji je pripremilo domaće lovačko društvo. Nažalost, mnogobrojne članice i članove HAKUD-a “Glinska tamburica” i njihove obitelji pogodio je nedavni potres te su mnogi od njih ostali bez svojih domova, bilo privremeno, bilo trajno – objašnjava predsjednik mihovljanskoga KUD-a dr. sc. Predrag Kočila.

Članice i članovi KUD-a Mihovljan, kao i brojni simpatizeri HAKUD-a, u ovoj teškoj situaciji nisu zaboravili na svoje folklorne prijatelje iz Gline te su skupili donacije koje su 22. siječnja dostavljene u njihov sabirni centar.

– Nemoguće je riječima opisati emocije koje su me prožimale prolaskom kroz razrušeno područje, ali isto je tako i nemoguće opisati i nesebičnu zahvalnost gospođe Anite Kramarić na dopremljenoj pomoći. Usprkos nezaobilaznoj temi o koroni i potresu, kao istinski kudovci koji čuvaju tradicijsku i kulturnu baštinu dogovorili smo neki novi zajednički nastup u nekoj novoj i obnovljenoj Glini. Još jednom veliko “Hvala!” svima koji su na bilo koji način sudjelovali u ovoj akciji! – poručuje Kočila.

Nastavite čitati