Jedna od važnih kulturnih odrednica kajkavaca već su stoljećima običaji, baština i razne vrste umjetnosti, od čega se uz ples osobito čuva autohtona domaća popevka. Tako je i u Međimurju, a uz sintagmu “međimurske popevke” jedno se ime spominje više od bilo kojega drugog. Naravno, radi se o Elizabeti Toplek, odnosno popularnoj “Teti Lizi”.

Njezinim je odlaskom u kolovozu prije dvije godine Međimurje izgubilo mnogo, a Lizino je ime već odavno sinonim za pravu i izvornu popevku s područja između Mure i Drave.

Rođena je u Donjoj Dubravi, najistočnijoj međimurskoj općini. Nije bila glazbeno obrazovana, no to ne umanjuje njezin značaj unutar korpusa hrvatske glazbe. Do šire je publike doprla sredinom devedesetih, kad je u Hrvatskoj popularan postao pojam “etno”, kojim su obuhvaćene narodne pjesme svih krajeva. Službenu biografiju Elizabete Toplek za njezin je osamdeseti rođendan objavio trenutni ravnatelj Javne ustanove “Međimurska priroda”, Siniša Golub.

Radi se o biografiji tvrdog uveza, s fotografijama iz njezine privatne arhive. Desetljećima je radila u Osnovnoj školi Donja Dubrava kao školska kuharica te je s te pozicije i otišla u mirovinu. Prije devet godina, 2010., osvojila je čak dva Porina: za najbolju folklornu skladbu (“Lepo nam je vu jeseni”) i najbolju izvedbu folklorne glazbe (“Meni mama tak velje”) s albuma “Teta Liza i Tonček”.

Međimurska popevka, tradicijski napjev Međimurja, prošle je godine upisana na UNESCO-ov Reprezentativni popis nematerijalne baštine čovječanstva. Odlučeno je to na sjednici UNESCO-ova Međuvladina odbora za nematerijalnu kulturnu koja se održala u Port Louisu, u Republici Mauricijusu. Popevka je upisana u Registar kulturnih dobara RH 2013. godine. Na inicijativu nositelja, stručnu preporuku Povjerenstva za nematerijalnu kulturnu baštinu i odlukom Ministarstva kulture, 2016. godine započelo se s pripremama za izradu nominacije za upis na Reprezentativni popis nematerijalne baštine čovječanstva.

Najrevnija čuvarica međimurske popevke, Teta Liza, preminula je u Prelogu 12. kolovoza 2017.

Komentari

Komentara