Povežite se s nama

Kultura

Venodjalica: „Lepih pesmi je čuda, a Teta Liza – sam jana!“

Objavljeno:

- dana

Jedna od važnih kulturnih odrednica kajkavaca već su stoljećima običaji, baština i razne vrste umjetnosti, od čega se uz ples osobito čuva autohtona domaća popevka. Tako je i u Međimurju, a uz sintagmu “međimurske popevke” jedno se ime spominje više od bilo kojega drugog. Naravno, radi se o Elizabeti Toplek, odnosno popularnoj “Teti Lizi”.

Njezinim je odlaskom u kolovozu 2017. Međimurje izgubilo mnogo, a Lizino je ime već odavno sinonim za pravu i izvornu popevku s područja između Mure i Drave.

Rođena je u Donjoj Dubravi, najistočnijoj međimurskoj općini. Nije bila glazbeno obrazovana, no to ne umanjuje njezin značaj unutar korpusa hrvatske glazbe. Do šire je publike doprla sredinom devedesetih, kad je u Hrvatskoj popularan postao pojam “etno”, kojim su obuhvaćene narodne pjesme svih krajeva. Službenu biografiju Elizabete Toplek za njezin je osamdeseti rođendan objavio ravnatelj Javne ustanove “Međimurska priroda”, Siniša Golub. Radi se o biografiji tvrdog uveza, s fotografijama iz njezine privatne arhive.

Desetljećima je radila u Osnovnoj školi Donja Dubrava kao školska kuharica te je s te pozicije i otišla u mirovinu. Godine 2010. osvojila je čak dva Porina: za najbolju folklornu skladbu (“Lepo nam je vu jeseni”) i najbolju izvedbu folklorne glazbe (“Meni mama tak velje”) s albuma “Teta Liza i Tonček”.

Međimurska popevka, tradicijski napjev Međimurja, 2018. upisana je na UNESCO-ov Reprezentativni popis nematerijalne baštine čovječanstva. Odlučeno je to na sjednici UNESCO-ova Međuvladina odbora za nematerijalnu kulturnu koja se održala u Port Louisu, u Republici Mauricijusu. Popevka je upisana u Registar kulturnih dobara RH 2013. godine. Na inicijativu nositelja, stručnu preporuku Povjerenstva za nematerijalnu kulturnu baštinu i odlukom Ministarstva kulture, 2016. godine započelo se s pripremama za izradu nominacije za upis na Reprezentativni popis nematerijalne baštine čovječanstva.

Najrevnija čuvarica međimurske popevke, Teta Liza, preminula je u Prelogu 12. kolovoza 2017.

Kultura

U Varaždinu uskoro počinje 14. VAFI & RAFI – internacionalni festival animiranog filma djece i mladih

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U srijedu, 31. svibnja u jutarnjim satima u Varaždinu s projekcijama počinje 14. VAFI & RAFI – internacionalni festival animiranog filma djece i mladih!

Nakon Rijeke, gdje je festival održan od 25. do 27. svibnja u suorganizaciji Art-kina, sve ljubitelje animiranih filmova očekuje vikend pregršt animiranih filmova u varaždinskom kinu Gaj.  

Osim na besplatnim projekcija, sva zainteresirana djeca i mladi mogu sudjelovati na dvije radionice animiranog filma koje će biti održane za vrijeme trajanja varaždinskog dijela festivala, a za polaznike su također besplatne. Riječ je o radionici stop animacije keramičkih radova i o radionici osnova animacije crtanjem na rižinom papiru koju vodi animatorica iz Japana Maya Yonesho.

Svi zainteresirana djeca i mladi od 8 do 15 godina mogu se prijaviti za sudjelovanje na jednoj od navedenih radionica na e-mail adresu: [email protected] a najkasnije do 30. svibnja do 12 sati.

Radionicu stop animacije keramičkih radova vodit će voditelji Filmsko-kreativnog studija VANIMA u partnerstvu s udrugom Kerameikon i njenim voditeljicama. Radionica će biti održana od srijede do petka u popodnevnim terminima od 17:30 do 19 sati u prostorima Galerije K1.

Radionicu osnova animacije vodit će gošća iz Japana, animatorica Maya Yonesho. Radionica će biti održana od utorka do četvrtka u popodnevnim terminima od 15 do 19 sati u prostorijama Filmsko-kreativnog studija VANIMA u Centru za mlade i nezavisnu kulturu P4.

Nastavite čitati

Kultura

U srijedu u palači Herzer predavanje posvećeno židovskoj obitelji Schönwald u Varaždinu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu „Srijede u Muzeju“ 31. svibnja u palači Herzer GMV-a održava se predavanje posvećeno židovskoj obitelji Schönwald u Varaždinu.  

– Dobro jutro, dobar dan / kuda ideš moj dragan? / Idem Šenvaldu u dućan / tamo je dobar kilogram. / Mere vaga je baš prava / svakom čovjeku odgovara. / Idi, idi dragi moj da / budeš i ti kupac moj – ovaj propagandni štiklec ostao je u sjećanju potomaka obitelji Schönwald, koja se početkom 19. stoljeća doselila u Varaždin, gdje su se mnogi od njih bavili trgovinom.

Obitelj Josipa Schönwalda imala je nekoliko trgovina mješovitom robom. U Varaždinu je od 1891. do 1939. godine, prema podacima Matice rođenih, vjenčanih i umrlih Izraelitične bogoštovne općine, bilo 18 osoba prezimena Schönwald.

Tijekom Drugoga svjetskog rata članovi obitelji Schönwald deportirani su u logore.

Iz te obitelji jedina koja je preživjela holokaust i nacistički logor, gospođa Biserka Haberfeld rođ. Militz, danas boravi u Izraelu, a svoje iskustvo podijelit će s posjetiteljima ove „Srijede u Muzeju“.

O obitelji Schönwald i njezinu djelovanju i doprinosu razvoju Varaždina tom prigodom govorit će Štefica Pokorny, profesorica savjetnica na Gospodarskoj školi u Varaždinu.

U glazbenom dijelu programa nastupit će učenice Glazbene škole u Varaždinu Jana Kelemen (flauta) i Lucija Čehok (klavir) te Barbara Pokorny (sopran), studentica na KUG-u, Sveučilištu za glazbu i izvedbene umjetnosti u Grazu.

Program počinje u 19 sati, a ulaz je besplatan.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje