Povežite se s nama

Međimurje

Venodjalica: Međimurske gorice skrivleju čuda tajni…

međimurske gorice

Objavljeno:

- dana

Spomenemo li Međimurje i vino u istoj rečenici, bujica asocijacija vodi nas u smjeru gornjeg Međimurja.

Međimurske “gorice” stoljećima su dom vinorodnih trsova – spomenimo samo da su i plemići Zrinski ovdje uzgajali svoju “kapljicu”, a neki datiraju pojavu vinove loze u doba Rimljana.

Liter i voda

Međimurska vinska cesta svojevrsna je “posveta” konceptu kretanja “od vinograda do vinograda” jer daje priliku svakom tko to želi da posjeti sve značajnije vinare u brdovitom dijelu hrvatskog mursko-dravskog bazena. Zanimljiv je put međimurskog vina i vinogorja: od nekadašnje slike “litra i vode” na stolu uz “karteraj”, vinska cesta postavila je prostor između Mure i Drave na europsku vinsku geografsku kartu.

Kao što se uz druga zemljopisna područja vežu proizvodi (paška čipka, istarski pršut ili malvazija, zagorski mlinci, slavonski kulen), uz međimursko vinogorje “iskače” ime pušipela što je najraširenija i najprepoznatljivija sorta. U Hrvatskoj je ova sorta najpoznatija pod nazivom “moslavac”, u Sloveniji “šipon”, u Mađarskoj to je “furmint”, a u njemačkom govornom području “mosler”.

Nekad se ga smatralo pogodnim za popularni kajkavski “koktel” – gemišt (njem. “Gemischt” – “miješano”), odnosno bijelo vino i gazirana mineralna voda (soda) u omjeru otprilike pola-pola (ili s nešto više vina).

Vinske zanimljivosti

Za pohranjivanje vina Međimurci su često koristili staru ciglu koja je u sredini imala rupe otprilike širine vinske boce. Više komada takve cigle činilo je svojevrsni “vinored” u podrumu u koji su se pohranjivale boce te je vino ostajalo na idealnoj temperaturi i ljeti.

Stariji Međimurci razlikuju “gemišt”, “špricer” i “škropec”. Špricer se pravio sa soda-vodom koja se posluživala iz specijalne boce pod pritiskom (sličnu danas koriste uglavnom koktel-majstori), dok je “škropec” obično decilitar vina s vrlo malo mineralne vode.

Međimurski naziv za “podrum” je “palnica” ili “pelnica”; etimologija riječi nije u potpunosti poznata, iako postoji nekoliko teorija. Jedna popularna, vjerojatno pučka etimologija, kaže da je riječ nastala od sintagme “pasti nice (ničice)”. On je “pel nice” bi u tom slučaju značilo “On je pao na pod.” Puno je vjerojatnija druga teorija koja “pelnicu” dovodi u vezu s “pilnicom”, odnosno mjestom na kojem se pije.

Međimurje

Malu slobodnu knjižnicu u Čukovcu svečano otvorili Sven Murk i Roko Gorupić

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Knjižnica i čitaonica Grada Preloga, u suradnji sa svojim osnivačem i predsjednikom Mjesnog odbora Čukovec Zdravkom Marčecom, u petak, 20. svibnja, otvorila je sedmu Malu slobodnu knjižnicu na području Grada Preloga.

Knjižnica je postavljena pokraj autobusne stanice, a svečano su je otvorili mladi predstavnici MO-a Čukovec, osnovnoškolci Sven Murk i Roko Gorupić.

Nova kućica s knjigama obojana je bojama ukrajinske zastave kako bi se pružila simbolična podrška Ukrajini i njezinim stanovnicima.

Mala slobodna knjižnica iz Čukovca već je postala dio šire zajednice te je se može pronaći na karti Malih slobodnih knjižnica Hrvatske. Njezina priča je zapisana i u katalogu kućica istoimene mreže.

Pozivaju se žitelji na slobodno korištenje knjiga u bilo koje doba dana ili noći, ali i na čuvanje kućice s knjigama.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO U Prelogu: nakon ribolovnog natjecanja, okušali se u pripremanju jela od dravske ribe

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Drugi po redu Dani dravske ribe održani su u subotu, 21. svibnja, na prostoru Marine u Prelogu. Riječ je o događaju organiziranom u okviru projekta „Aqua Adventures“, uz veliku potporu Turističke zajednice Grada Preloga.

Jutarnji sati donijeli su ribolovno natjecanje za Kup Grada Preloga članova sportsko ribolovnih društava s područja Preloga.

Pobjednici po sektorima bili su Filip Horvat (ŠRD Ostriž Cirkovljan), Mladen Hozjak (ŠRD Smuđ Draškovec), Nikola Kutnjak (ŠRD Glavatica Prelog) i Željko Slaviček (ŠRD Smuđ Draškovec), koji je ostvario i najveći ulov od 1586 grama.

Ukupno prvo mjesto osvojila je ekipa Športsko ribolovnog društva „Smuđ“ iz Draškovca, ispred „Ostriža“ iz Cirkovljana, „Glavatice“ Prelog te ekipe „Sloge“ iz Oporovca. Nagrade su najboljima podijelili gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek te predsjednik Zajednice sportskih udruga Grada Preloga Dejan Naranđa.

Članovima sportsko ribolovnih društava „Glavatica“ iz Preloga, „Smuđ“ iz Draškovca, „Sloga“ iz Oporovca i „Ostriž“ iz Cirkovljana, u pripremanju specijaliteta od dravske ribe pridružili su se i članovi Nautičkog kluba „Labud“ iz Preloga te ekipa Grada Preloga, koju je predvodio predsjednik Gradskog vijeća Grada Preloga Đuro Ujlaki.

Okupljenim posjetiteljima Marine podijeljeno je više od 500 porcija jela. Ribočuvari Saveza sportsko ribolovnih društava Međimurske županije prikazali su dio svoje opreme i aktivnosti koje provode u svrhu očuvanja ribljeg fonda, a za dobru glazbu pobrinuli su se Andrea i Goran Šafarić.

Programu su se priključili i članovi Nautičkog kluba „Labud“, koji su otvorili svoja vrata te su svi zainteresirani posjetitelji mogli uživati u panoramskoj vožnji jezerom Hidroelektrane Dubrava. „Dani dravske ribe“ probudili su i dravsko čudovište, Pesjaneka, koji je ipak, ovoga puta, bio dobro raspoložen te su svi posjetitelji mogli iskoristiti priliku i slikati se sa njime.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje