Povežite se s nama

Kultura

Venodjalica: kulko mekoti, a kulko klaftri ste posadili ovo leto?

Objavljeno:

- dana

Slušajući tipični razgovor naših poljoprivrednika, često ćete naići na izraze poput “mekota”, “klafter”, “hvat” ili “hektar”.

Dok je hektar relativno poznata standardizirana jedinica i dio metričkog sustava, ostale su jedinice mnogima nepoznate. Što je, onda, točno “klafter”?

Da bismo odgovorili na to pitanje, moramo spomenuti da poljoprivrednici iz sjeverozapadne Hrvatske, uz standardizirane jedinice, koriste i tradicionalne mjerne jedinice koje su proizašle iz mjernog sustava njemačkoga govornog područja, konkretnije iz imperijalnog sustava Austro-Ugarske. Podsjetimo se ponajprije metričkog sustava!

Jedan ar ima 100 kvadratnih metara. Hektar se sastoji od 100 ara, to jest 10.000 kvadratnih metara, dok kvadratni kilometar ima 100 hektara, odnosno milijun kvadratnih metara. Budući da Međimurje ima površinu od 729,56 kvadratnih kilometara, to znači da je površina 72.956 hektara.

Što je klafter?

Da bismo shvatili klafter, najprije moramo objasniti hvat. Klafter je četvorni hvat, odnosno mjera za površinu koju dobijemo ako pomnožimo hvat duljine s hvatom dužine („hvat na kvadrat“). Hvat (eng. „fathom“, njem. „Klafter“) je tradicionalno širina ispruženih ruku odraslog čovjeka. To se definira kao 6 stopa, odnosno između 1,83 i 1,88 metara. U Austriji (Austro-Ugarskoj) ta je veličina blago korigirana i definirana kao 1,8965 metara. Dakle, u originalnom značenju klafter je zapravo običan hvat, dok kod nas to nije slučaj jer se u Hrvatskoj riječ “klafter” upotrebljava za četvorni hvat. Kad kvadriramo 1,8965 metara dobivamo numeričku vrijednost od 3,596652, što je približno 3,6 kvadratnih metara.

Budući da Međimurje ima površinu od 729,56 kvadratnih kilometara, to znači da je površina Međimurja 72956 hektara

Što se tiče “mekote”, ima ih nekoliko verzija. Kod nas se dugo koristila takozvana “stara mekota”, koja se sastoji od 1600 klaftera. Drugi naziv za tu veličinu je ral ili jutro, a u metričkom sustavu ona čini 5754,642 kvadratna metra. „Nova“ ili „mađarska“ mekota čini tri četvrtine ili 75 posto stare mekote – 1200 četvornih hvatova (klaftera) ili 4315,982 kvadratna metra.

Meter kalampera

Zanimljiv izraz je i “meter”, kojim kajkavci ne označavaju samo mjeru duljine već i mase. “Meter” je u tom smislu skraćena verzija izraza “metrička centa” i sastoji se od 100 kg. Nemojte se zato začuditi čujete li seljake iz kajkavskih krajeva kako govore o tome koliko su metara krumpira dobili na određenoj površini – govore, naime, o stotinama kilograma.

Uz ove, u našem kraju najpopularnije jedinice, postoje i mnoge druge, od kojih su neke izašle iz uporabe, no koje su dokumentirane u starim zapisima i sjećanjima najstarijih pojedinaca.

Kultura

Novi Marof: u Gradskoj knjižnici uskoro počinju radionice “Vesele stranice“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Gradskoj knjižnici i čitaonici Novi Marof na tjednoj se bazi provode participativne aktivnosti poticanja čitanja i podizanja javne svijesti o važnosti čitanja u sklopu projekta „Čitanje na kotačima“.

Radionice „Stranice sjećanja“ uskoro će biti završene, nakon čega slijede „Kreativno pisanje“ i „Vesele stranice“.

U udruzi „Sunce“ iz Novog Marofa koja okuplja djecu i osobe s poteškoćama u razvoju te osobe s invaliditetom, stručnjaci će provesti 16 radionica „Vesele stranice“ koje su ritmičko-glazbene naravi. Izvođači će zajedničkom suradnjom izvesti autorsku interpretaciju priča i pjesama koje će se uz interaktivne zadatke i glazbu prezentirati polaznicima. U tome će im pomoći muzički instrumenti koje je knjižnica nabavila u siječnju ove godine.

Osim radionica „Vesele stranice“, uskoro će početi i radionice „Kreativno pisanje” namijenjene svima koji žele razviti svoj kreativni potencijal u pisanju priča i pjesama. Kroz 20 radionica polaznici će naučiti kako se izražavati u formi poezije i proze te izraziti svoje unutarnje osjećaje.

Radionice „Vesele stranice“ počinju 11. svibnja te će se održavati četvrtkom u poslijepodnevnim satima u prostorima udruge „Sunce“. O početku održavanja radionica „Kreativno pisanje“ knjižnica će obavijestiti sve zainteresirane putem web stranice i društvenih mreža.

Nastavite čitati

Kultura

Rabuzinovi dani u Novom Marofu uz likovne radionice, projekcije filmova, predavanje o kolekcionarstvu …

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U petak su u Novom Marofu započeli 7. Rabuzinovi dani, otvorenjem izložbe pod nazivom “Ivan Rabuzin – zadivljen crtežima drugih umjetnika”. Izložbu u Kulturnom centru Ivan Rabuzin posjetitelji mogu razgledati do 23. travnja.

Da je Ivan Rabuzin bio i kolekcionar, malo je poznata činjenica o ovom proslavljenom slikaru čije slike krase zidove mnogih svjetskih muzeja. Ovogodišnji Rabuzinovi dani temom će pratiti ovaj, svojevrsni hobi umjetnika koji je cijenio druge, ali i sam  bio cijenjen od drugih.

Nit vodilja organizatora ove kulturne manifestacije bila je prikazati Rabuzina iz drugog kuta, ukazati na širinu njegovog djelovanja i ostavštinu koju je ostavio budućim generacijama. Izloženi crteži dio su zbirke iz Gradskog muzeja Varaždin, a koju je Rabuzin darovao 2003.godine.

Tako se na izložbi u Novom Marofu može vidjeti 40- tak crteža eminentnih imena iz slikarskog svijeta. Ivan Meštrović, Slava Raškaj, Bela Čikoš Sesija, Vasilije Jordan, Mirko Rački, Jozo Kljaković, Krsto Hegedušić, Ivan Lovrenčić  samo su neki od autora čiji će crteži krasiti zidove Kulturnog centra Ivan Rabuzin.

Manifestacija će kroz mjesec dana svog trajanja osim izložbe, ponuditi razne likovne radionice, projekcije filmova o Ivanu Rabuzinu, predavanje o kolekcionarstvu, te pričaonice za djecu inspirirane slikovnicama koje je Ivan Rabuzin ilustrirao i tako odati počast svom sugrađaninu svjetskog glasa.

Organizatori Rabuzinovih dana su Turistička zajednica Grada Novog Marofa, Pučko otvoreno učilište Novi Marof, Gradska knjižnica i čitaonica Novi Marof i Gradski muzej Varaždin, kao suorganizator.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje