Povežite se s nama

Međimurje

Venodjalica: Dej mi mo mrelu, a ti si zemi mamrelu…

mrelu

Objavljeno:

- dana

Ljeto je ove godine iznimno varljivo, pa izgleda da će nam još jedno vrijeme povremeno trebati kišobran.

Mrela, mrelo, mamrela, mamrelo, jemrelo, jembrelo, mambrelo… Popis kajkavskih naziva za kišobran se nastavlja, pri čemu svako selo (ponekad se čini da i svaka ulica) ima svoju verziju izraza.

Mambrelna vulica

Posljednjih nekoliko godina šareni su kišobrani postali zaštitni znak najveće međimurske turističke manifestacije – Porcijunkulova. Uzevši u obzir da je jedan od ciljeva manifestacije i predstavljanje raznolikosti našeg kraja, možemo ustvrditi da je, s jezične strane, simbol dobro pogođen.

Kako je ovaj zanimljiv pojam uopće završio u našim krajevima? Većini će najprije pasti na pamet poveznica s engleskim jezikom, budući da nam je (pogotovo mlađim generacijama) u zadnje vrijeme najbliži i najutjecajniji. Englesko “umbrella” doista nalikuje našem domaćem izrazu te je nedvojbeno da dijele isti korijen, no teško je zamisliti da su naše mamice preuzimale šatrovačke izraze surfajući bespućima interneta ili prateći najnovije serije s BBC-a ili HBO-a. Odakle onda jembrelo u Međimurju?

Sjenica

Jezik koji je definitivno izvršio jedan od najvećih utjecaja u Europi, bilo neposredno ili posredno, sigurno je latinski. Latinski izraz “umbra” označava sjenu. U talijanskom jeziku “umbra” je postala “ombra”, a riječ za kišobran umanjenica tog pojma ili “ombrella” – dakle, doslovno, “mala sjena”. Drugi mogući korijen je “umbella”, umanjenica također latinskog izraza “umbel” koji označava vrstu cvjetnog cvata. Kod takvoga cvata pojedinačne stapke rastu iz iste točke, šireći se u obliku šipki kišobrana.

mrelu

Tomislav Cerovečki jedini je preostali proizvođač pravih šestinskih kišobrana

Nije nevjerojatna ni mogućnost da je neki kreativni lingvist stvorio izraz “umbrella” igrom riječi i spajanjem ova dva pojma. Naviknuti smo da sa sobom danas nosimo prijenosnu instant glazbu, prijenosne slike, mobilni pristup informacijama – pravi “omnia mea mecum porto” – a zaboravljamo na to pravo čudo tehnike – mobilnu sjenu.

Međimurje

Mala Subotica: Tamburaški orkestar KUU „Zvon“ poziva na godišnji koncert

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U nedjelju, 12. veljače, od 17 sati u Domu kulture u Maloj Subotici održat će se godišnji koncert Tamburaškog orkestra KUU „Zvon“ župne zajednice Mala Subotica. Kao gosti koncerta nastupit će Ženska vokalna skupina Erato KUD-a Petrijanec i Tino Jelenić.

– Provedite ugodno popodne uz topli zvuk tambure i milozvučnih glasova Ženske vokalne skupine i solista. Očekuje vas glazbeno putovanje Španjolskom i najveći hitovi velikih glazbenika koji više nisu s nama – poručuju organizatori.

U predvorju Doma kulture moći će se razgledati izložba posvećena dr. Vinku Žgancu pod nazivom „Knjiga koja je ispravila povijest (1916.)“.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Mažoretkinje Nedelišća „prozujale“ karnevalskom povorkom u Crikvenici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon nekoliko godina Mažoretkinje Nedelišća ponovno su gostovale na karnevalskoj povorci u Crikvenici. Nedelišćanke već tradicionalno svake godine sudjeluju na barem jednom od većih karnevala u Hrvatskoj pa su tako nakon prošlogodišnjeg Samoborskog fašnika, ove godine odabrale destinaciju uz more, na Kvarneru.

Mažoretkinje Nedelišća su sa svim sastavima nastupile na Dječjoj maškaranoj povorci, koja je okupila čak 2000 maškara iz svih krajeva Lijepe Naše. Ove godine u novoj maski „mažoret zujalica“, velika grupa od 60 malih i velikih mažoretkinja rasplesala se crikveničkom rivom gdje su bile prava atrakcija.

Ovim gostovanjem mažoretkinje su otvorile ovogodišnju fašničku sezonu, a čekaju ih još dvije povorke i to u Nedelišću ove subote, 11. veljače, te u susjednoj slovenskoj općini Središče ob Dravi.

rpt

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje