Povežite se s nama

Zabava & Stil

Venodjalica: Nega dobre fešte bez gibanice, vanjkovci i pogače!

Objavljeno:

- dana

U sjeverozapadnoj Hrvatskoj gastronomija se razvila iz prehrane povezane s radnim navikama i potrebama naroda, uglavnom seljaka i poljoprivrednika. Prevladavali su proizvodi koji su se mogli dobiti od životinja koje su kmetovi uzgajali na selištu: svinja, krava, peradi, koza, konja i ovaca.

Kmetovi obrađuju zemlju. FOTO: Joseph Beuzon/lookandlearn.com

Naravno, u kontinentalnoj Hrvatskoj apsolutno su najbrojnije kokoši, patke, guske, svinje i krave. Ima i drugih nabrojenih životinja, kao i divljači, no ipak se radi o nešto egzotičnijem mesu i drugim proizvodima koje se nije toliko često konzumiralo.

Žarište hiže

Jela koja su pogodna za svečane prilike, ali i za predah tijekom poljoprivrednih radova, svakako su pogača, gibanica i vanjkovci. Ovi se termini često ne koriste kritički, već se sva tri, ovisno o tome u kojem smo kraju Hrvatske, mogu koristiti za iste ili potpuno različite stvari.

Krenimo od pogače. Pojam se razvio od praslavenskoga izraza istog oblika, koji su Slaveni preuzeli iz srednjovjekovnog latinskog. U tome romanskom jeziku, naime, riječi focacea i focacia predstavljaju izvedenice od pojma focus, koji danas označava žarište u prenesenom smislu, dok je nekad to činio i u doslovnom!

‘Panis focacius’ ili ‘žarišni kruh’. FOTO: Wikimedia Commons

Focus predstavlja središnju točku kuće – ognjište kod kojega se ukućani griju, okupljaju, blaguju, slave… Panis focacius je ‘žarišni kruh’ ili ‘kruh s ognjišta’, sličan pecivima koje dobivamo pečenjem u krušnoj peći. Od istoga korijena dolazi i talijanski pojam focaccia koju možete pronaći u mnogim pekarama, a odnosi se na vrstu plosnatoga kruha s dodacima, odnosno ‘topinzima’.

U donjemu Međimurju jednu vrstu pogače, koja, što ne čudi, također ima mnogobrojne varijacije, nazivaju “vanjkovcima“. Ime dolazi od pojma “vanjkuš”‘, što na kajkavskom znači ‘”jastuk”. Riječ je k nama došla iz mađarskoga jezika, u kojem glasi vánkos, a u nj je ušla iz njemačkoga (Wangenkissen). Razlog iz kojega je kolač dobio to ime jest što se komadi oblikuju u jastučiće.

… gibanica se pod zdelom motala

Gibanica se priprema na cijelome Balkanu. Tradicionalna ili originalna verzija pravi se s vučenim tijestom u koje se dodaje bijeli sir, obično kravlji, iako se može koristiti i ovčji ili neki drugi. Često se dodaju i jaja ili mlijeko.

Ime je dobila po glagolu “gibati”, koji je u hrvatski ušao iz praslavenskoga jezika (“gybati”), a označava kretanje ili preklapanje. U početku se, zanimljivo, odnosio na umiranje, što i u današnjemu hrvatskom standardnom jeziku vidimo u glagolima “pogibati” i “ugibati”.

Međimurska gibanica zapravo nije ‘prava’ gibanica. Izvor: Pansion ‘Mamica’ Pušćine/Facebook

U Međimurju je najpopularnija međimurska gibanica sa svoja karakteristična četiri sloja. Zato, što čekate? Pravac Međimurje i probajte fini desert!

VIDEO: Youtube/Recepti Index.hr

Zabava & Stil

Odbojkašica Mirjam Varga iz Čakovca finalistica je izbora Miss sporta Hrvatske

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Borna Mohač, aktualna Miss sporta Hrvatske

Već 30 godinu zaredom organizira se izbor za Miss sporta Hrvatske.

To je najdugovječniji izbor ljepote u Hrvatskoj, koji je krenuo nekoliko mjeseci prije izbora Miss Hrvatske. Djevojke poput Lane Banely, Stefani Hohnjec, Vanje Rupene, Dvine Meler, Valerije Čilaš, Mie Šlogar, Elene Dizdar, Cindy Šoštarić, Ivane Jurković, Anje Ožanić, Amine Kajtaz, ponijele su u povijesti ovog izbora lentu pobjednice. To su danas renomirana imena u showbizzu, poznate tv voditeljice i eminentne hrvatske manekenke. Od 2006. godine organizatori izbora i vlasnici licence Miss sporta Hrvatske su Tamara Roglić, vlasnica modne agencije Tarol i Damir Mrvec, novinar Večernjeg lista.

Aktualna Miss Sporta Hrvatske je tenisačica Borna Mohač.

Izbor će se održati u četvrtak, 7. srpnja, u hotelu Panorama u gradu Prelogu. Finalistice će boraviti hotelu Panorama na pripremama četiri dana gdje će odraditi brojne fotosessione, razne sportske aktivnosti te sve pripreme potrebite za nastup. Na samom izboru sportašice će se žiriju predstaviti u tri izlaza – sportska odjeća brenda Body feeling, kupaći kostimi dizajnerice Mirsade Jureša, uz koje će nositi sunčane naočale brenda Prooptika, te večernje haljine G-Blue. Tvrtka Paul Green izradila je sandale i tenisice za svih 17 finalistica. Posebnost izbora je talentshow. U 45 sekundi svaka sportašica osmislila je sama koreografiju i muziku u kojoj će predstaviti sport iz kojeg dolazi. U zabavnom dijelu programa nastupit će plesači akrobatskog rock’n’rolla, Paula Hude i Vedran Sraga, prvaci Hrvatske u latino-američkim plesovima, operna pjevačica Barbara Otman, violinistica i pjevačica Sasha Ciu te Minea. Voditelj programa je Davor Garić.

U finalu će se nadmetati 17 finalistica – Gabrijela Babić (Pula, umjetničko inline rolanje), Maja Dravinec (Zagreb, gimnastika), Anny Alves (Zagreb, ples), Mirjam Varga (Čakovec, odbojka), Noa Kosić (Sisak, sinkronizirano plivanje), Matea Sertić (Zagreb, sinkronizirano klizanje), Lorena Bartaković (Zagreb, atletika), Natalija Krznarić (Zagreb, košarka), Nikolina Tufekčić (Zagreb, nogomet), Nika Brajković Kvesić (Zagreb, atletika), Rea Krvavica (Zagreb, ritmička gimnastika), Dorotea Kudelić (Zagreb, ritmička gimnastika), Matea Ćato (Slavonski Brod, odbojka), Magdalena Orlić (Zagreb, odbojka), Ivana Matijašević (Zagreb, jahanje), Anet Mrdalj (Zagreb, košarka) i Sara Šandrić (Zadar, atletika).

Nastavite čitati

Zabava & Stil

Ovogodišnje Porcijunkulovo otvaraju Prljavci, a zatvara ga Neda Ukraden

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Turistička zajednica grada Čakovca započela je s prijavama za ovogodišnje “Porcijunkulovo” koje će se održati od 28. srpnja do 2. kolovoza.

“Porcijunkulovo” je tradicionalna kulturno – turistička manifestacija, jedno od TOP DOGAĐANJA u Hrvatskoj, a održava se već 58 godina.

Broj izlagačko-prodajnih prostora na manifestaciji je ograničen. Više detalja možete doznati na stranicama Turističke zajednice.

Poznati su i izvođači koji će ove godine zabavljati publiku, a to su, redom, Prljavo kazalište (četvrtak, 28. srpnja), Novi fosili (petak, 29. srpnja), Matija Cvek (subota, 30. srpnja), Maja Šuput (nedjelja, 31. srpnja), Crvena jabuka (ponedjeljak, 1. kolovoza) i Neda Ukraden (utorak, 2. kolovoza).

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje