Povežite se s nama

Međimurje

Venodjalica: Negda se na semu šparalo, pa tak i na mesi!

Objavljeno:

- dana

Tiblica ili lojdrica (“loj” – “mast” + “vedrica” – “kantica”) drvena je ili, u suvremeno doba, metalna posuda, u kojoj Međimurci odvajkada čuvaju svinjsko meso nabijeno kosanom mašću da bi ono što duže trajalo.

Meso se postavljalo na dno te se kosana mast, u Međimurju popularno okrštena “slaninama” (pri čemu je naglasak na drugom, a ne na prvome slogu!) nanosila u slojevima.

Kruha i ljuka!

Dobro se pazilo da se mašću popuni svaka rupa oko mesa da bi se onemogućio pristup zraka i kvarenje. Slanine su pak predstavljale zasebno jelo, neovisno o mesu ‘z tiblice, te su se često konzumirale s kruhom i lukom ili krumpirom. Međimurski je govor inficiran specifičnim izrazima kojima se skraćivala komunikacija pa tako često postoji jedna riječ kojom se označava pojam inače opisan čitavim rečenicama.

Slanine su predstavljale zasebno jelo, neovisno o mesu ‘z tiblice, te su se često konzumirale s kruhom i lukom ili krumpirom

Primjerice, “ščavnjak” ili “ščovjek” označava kantu ili posudu u kojoj se čuvao napoj. Kajkavsko narječje općenito obiluje pojmovima koji ne samo da imenuju predmet, već i opisuju njegovu namjenu. Time je ekonomičnost u govoru (ne nužno i jeziku!) vrlo izražena. Čuvanje i štednja nekad su bili preduvjeti za preživljavanje, a ova je, nekada bogata zimnica, postala specijalitet i zaštitni znak međimurske kuhinje.

Kajkavsko narječje općenito obiluje pojmovima koji ne samo da imenuju predmet, već i opisuju njegovu namjenu

Iz perspektive siromašne djece tiblica je skrivala mnoge tajne koje nisu često izlazile na vidjelo, a bile su cjenjenije od ikojeg današnjeg deserta. Bilo je tu vratine, sušenih kobasica i domaćeg pajceka na sto načina, a poseban su interes izazivali suhi jezici.

Ljudstvo moje šparavno

Danas nam je zanimljivija druga vrst jezičnih tajni, ali tiblica ostaje simbolom Međimurja i njegovih tradicionalnih jela, međimurske štedljivosti (sjećate li se šparavaca Međimurske banke?), radišnosti (te su se kalorije morale negdje i istopiti!), snalažljivosti te čuvanja kulturne baštine.

Međimurje

Postavljen prvi paketomat u Općini Goričan

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Goričan je 8. srpnja dobio svoj prvi paketomat, smješten u sklopu buduće tržnice u Goričanu.

Paketomat građani tako mogu nesmetano koristiti za primanje i slanje paketa.

Paketomat je uređaj koji omogućuje preuzimanje paketa na lokacijama koje vama najviše odgovaraju u vrijeme kada vam najviše odgovara. Paketomat će biti dostupan svaki dan, od 0-24, a korisnici će moći preuzimati i  slati svoje pakete u vrijeme kad njima najviše odgovara te vršiti povrat robe kupljene putem e-trgovina.

U vrijeme kad je internetska prodaja jako razvijena, puno puta se može desiti da paketi dolaze na vašu kućnu adresu, a vas u tom trenutku nema kod kuće, od sad ćete moći vaš paket preusmjeriti u GLS paketomat i pokupiti paket kad Vama odgovara.

Više informacija kako preuzeti paket ili poslati paket možete pronaći na linku: Informacije o paketomatu

Nastavite čitati

Međimurje

U Parku Mladosti u Prelogu otvoren nogometni teren s umjetnom travom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Studio Vipro

U Parku Mladosti u Prelogu 2. srpnja otvoren je novi teren s umjetnom travom.

Teren je otvorio predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Marijan Kustić, a svečanosti u Parku Mladosti nazočili su i saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek, članovi Izvršnog odbora HNS-a Nenad Horvatić i Mato Kljajić, ujedno i predsjednik Zajednice sportskih udruga te mnogi drugi.

Grad Prelog prijavio je projekt pod nazivom „Rekonstrukcija pomoćnog nogometnog igrališta – FAZA I“, na Natječaj za sufinanciranje izgradnje, građevinskog zahvata i opremanja sportskih građevina u 2022. godini, kojeg je provodilo Ministarstvo turizma i sporta. Ovaj se projekt odnosio na izvedbu pripremnih radova za postavljanje igrališta s umjetnom travom, na pomoćnom igralištu Nogometnog kluba Mladost Komet, u Parku Mladosti u Prelogu. Izvođač radova je bila tvrtka Pavlic Asfalt Beton. Nakon izvedbe pripremnih radova, igralište sa umjetnom travom, postavljala je tvrtka tvrtka Maxmar Grupa iz Zagreba, dok je kompletno postavljanje travnjaka financirao Hrvatski nogometni savez.

– Zahvalio bih gradonačelniku i ljudima iz Nogometnog kluba Mladost na ostvarenju ovog projekta koji predstavlja sve ono što zagovaramo već godinama, a to je ulaganje u infrastrukturu, sportske terene, što je ujedno zalog za budućnost, za našu djecu, za buduće reprezentativce – istaknuo je prvi čovjek HNS-a Marijan Kustić.

studio VIPRO

– Zahvaljujem se svima koji su podržali ovaj projekt, koji nije bio jednostavan! Ovaj projekt je nastao zajedničkim radom Grada Preloga, Ministarstva turizma i sporta, Hrvatskog nogometnog saveza našoj djeci da se maknu od pošasti interneta, facebooka, igrica i krenu na zrak zaigrati nogomet te nauče ne samo pobjeđivati nego i izgubiti i tako mentalno ojačaju – rekao je gradonačelnik Kolarek.

Simbolično je igralište otvoreno puštanjem u zrak 111 balona u bojama Nogometnog kluba Mladost Komet, u spomen na 111 godina dugu povijest igranja nogometa u Prelogu. Prvi su igralište isprobali predsjednik HNS – a Marijan Kustić i predsjednik Gradskog vijeća Grada Preloga Đuro Ujlaki, a nakon njih mališani iz Nogometne škole Nogometnog kluba Mladost Komet te njihovi gosti, vršnjaci iz Cirkovljana

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje