Povežite se s nama

Međimurje

Venodjalica: Niti ne znamo da jemo bizantske vugorke i lubenice!

Objavljeno:

- dana

Kuhinja kajkavskih krajeva sve je poznatija u Hrvatskoj i šire. Razne promocije, emisije i internetske stranice s receptima doprinijele su prepoznavanju specifičnosti i karakteristika koje izdvajaju naše kulinarstvo od susjednih.

Naše bake i prabake slagale su jaka jela s puno začina koja su trebala nahraniti veliku obitelj, dati snagu za težak fizički rad i sporo se kvariti.

Protiv mamurluka?

Spomenimo stoga najprije „rasol“, mješavinu soli i vode u kojoj se namakalo meso da bi moglo duže stajati. U Rumunjskoj pod tim nazivom nalazimo jelo od mesa, krumpira i drugog povrća, koji se kuhaju zajedno. Kod germanskih naroda naziv rasol odnosi se na sok koji nastane kiseljenjem kupusa solju (drugi naziv je „Krautsaft“). U Rusiji „rassol“ također označava mješavinu vode i soli, ali s dodanim začinima. Osim za kiseljenje, na primjer, krastavaca, koristio se i za liječenje mamurluka.

Kad već spominjemo krastavce, podsjetimo se na domaći izraz „vugorek“. Do nas je došao preko mađarskog jezika („uborka“ ili „ugorka“), ali sličan korijen nalazimo diljem Europe. Srodan mu je, primjerice, njemački izraz „Gurke“, nizozemski „augurk“, staroengleski „gherkin“, litvanski „agurkas“ te današnji grčki „angouri“. Svi oni potječu od bizantske riječi „angourion“. Zanimljivo je što na sjevernome Jadranu izraz „angurija“ dolazi od istog korijena, no ne označava krastavac, već lubenicu.

Petrusina

Kajkavski nazivi začinskog bilja često su drugačiji od onih u standardnom hrvatskom, iako se može prepoznati o kojem se bilju radi.
Tako je „lorbek“ kajkavski izraz za lovor, odnosno lovorov list, dok se mljevenu papriku krstilo imenom „papriš“.

Naše bake i prabake slagale su jaka jela s puno začina koja su trebala nahraniti veliku obitelj, dati snagu za težak fizički rad i sporo se kvariti

Spomenimo i „petrožul“ ili „petrožil“ kao izraz za peršin koji je kod Međimuraca čak i sličniji latinskom nazivu „petroselinum“ (iako postoji i alternativni hrvatski izraz „petrusina“) od standardnog.

Valja primijetiti da su mnoga jela na području Međimurja, Zagorja, Podravine i Prigorja općeslavenska, pri čemu je njihova varijabilnost u raznim krajevima i zemljama prilično velika. Zato se, kad posjećujemo druge slavenske zemlje, često dogodi da nas njihova kuhinja podsjeti na dom.

Međimurje

Čakovec: i ove godine besplatni autobusi prema grobljima u Mihovljanu i Nedelišću

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Kao i ranijih godina Grad Čakovec je povodom nadolazećeg blagdana Svih svetih uveo posebne besplatne linije prema čakovečkom groblju. Autobus će voziti od subote, 30. listopada do utorka, 2. studenoga. U nedjelju, 31. listopada i ponedjeljak, 1. studenoga, autobus će na Gradsko groblje u Mihovljanu voziti pet puta dnevno.

Polazak s autobusnog kolodvora je u 9, 10, 11, 15 i 16 sati, dok je povratak u 10.20, 11.20, 12.20, 16.20 i 17.20. U subotu i utorak autobusi s kolodvora u Čakovcu polaze u 9, 11 i 16 sati, a povratak s Gradskoga groblja je u 10.20, 12.20 i 17.20.

Novost ove godine su linije za groblje u Nedelišću. U nedjelju autobus iz Čakovca polazi u 13.20, a povratak iz Nedelišća je u 14.40. U ponedjeljak prema Nedelišću voze dvije linije u 8.20 i 13.20, dok je povratak u 9.40 i 14.40. U utorak, 2. studenoga, autobus prema Nedelišću kreće u 13.20, a povratak je u 14.40.

Linije koje sa čakovečkog groblja u nedjelju, ponedjeljak i utorak polaze u 16.20 i na čakovečki autobusni kolodvor dolaze u 16.40, nastavljaju prema Nedelišću kamo stižu u 17 sati. Također, u ponedjeljak, 1. studenoga, autobus koji s čakovečkog groblja polazi u 11.20, vozi prema Nedelišću kamo stiže u 12 sati. Sve vožnje za građane su besplatne.

Nastavite čitati

Međimurje

Odluka na Gradskom vijeću Grada Čakovca: ugostiteljima subvencije za korištenje terasa

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

U društvenom domu u Novome Selu Rok održana je 4. sjednica Gradskog vijeća Grada Čakovca. Vijećnici su raspravljali i glasali o 11 točaka Dnevnoga reda, među kojima je bila i odluka o izmjenama i dopunama gradskoga Proračuna za 2021. godinu. U odnosu na prvobitni plan, ukupni je Proračun s 301,86 milijuna kuna smanjen za oko 15,77 milijuna na 286,09 milijuna kuna. Pritom je prihodovna strana smanjena za otprilike 5,5 milijuna kuna.

– Proračun je bio nerealno planiran s prihodima za koje se od početka znalo da neće biti ostvareni. Nakon preuzimanja dužnosti i snimanja stanja, utvrđen je ukupni minus od gotovo 95 milijuna kuna. Kako su ukupni godišnji prihodi gradskog Proračuna po osnovi poreza oko 85 milijuna kuna, mogli bismo godinu dana vraćati dugove i ništa ne raditi, što je nemoguće. Grad će ispoštovati sve valjane ugovorne obveze, no kraj proračunske godine najvjerojatnije ćemo završiti u minusu – naglasila je gradonačelnica Ljerka Cividini u uvodnom obrazlaganju, a rebalans je nakon kraće rasprave i usvojen većinom glasova.

Vijećnici su usvojili i odluku o izradi urbanističkog plana uređenja lokacije „Globetka – istok“. Riječ je o dijelu grada između Županijske bolnice i sjeverne zaobilaznice, istočno od Svetojelenske ceste, koja je najvećim dijelom neizgrađena, a na kojoj postoji interes za gradnju građevina socijalne i zdravstvene namjene. Planom uređenja omogućuje se komunalno opremanje te izrada projektne dokumentacije. Zemljište je u privatnom vlasništvu, a investitor planira graditi objekt namijenjen palijativnoj skrbi.

Vijećnici će dali i zeleno svjetlo za raspisivanje javnog poziva za prikupljanje ponuda za građenja građevina sportsko-rekreacijske namjene unutar sportskog kompleksa u zapadnom dijelu grada.

– Postoji potreba za dodatnom sportskom infrastrukturom na području Grada, a putem ovog poziva pokušat će se pronaći potencijalni investitori koji su na osnovi prava građenja spremni ulagati u sportske sadržaje – rečeno je na sjednici.

Prihvaćen je program potpora ugostiteljima na području Grada Čakovca koji su pogođeni mjerama uvedenim zbog sprječavanja širenja koronavirusa. Grad Čakovec subvencionirat će troškove poreza na korištenje javnih površina za postavu ugostiteljskih terasa u razdoblju od 1. ožujka do 27. srpnja 2021. godine, kad su na snazi bile mjere ograničenja poslovanja.  Svaki ugostitelj koji zatraži i na to ima pravo, može ostvariti povrat cjelokupnog iznosa temeljem izdanih rješenja, a za lipanj i srpanj 30 posto iznosa.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje