Povežite se s nama

Zabava & Stil

Venodjalica: Nosite peneze v kobilaru, buksi, kesi ili jih mortik mečete vu vanjkuš?

Objavljeno:

- dana

Jedan od predmeta koje upotrebljavamo svaki dan svakako je i novčanik, za koji u kajkavskim krajevima postoje razni nazivi.

Među najraširenijima je “kabelar” ili “kobilar”. Zanimljivo je da u Slavoniji, Srijemu, Vojvodini, Baranji i okolnim krajevima postoji termin „buđelar“, s kojim kobilar vjerojatno dijeli zajedničko porijeklo. Buđelar ili „bućular“ je talijanskoga porijekla. Talijanski „pugilare“ dolazi od latinskog izraza „pugillaris“, što znači „koji je veličine šake“.

U kajkavskim je krajevima vjerojatno došlo do pojave narodne etimologije u kojoj se riječ dovela u vezu s materijalom od kojega su se često pravili novčanici: kobilje kože. Tako je „pugillaris“ možda postao „kobilar“.

Ljudi i penezi

Drugi čest izraz koji se koristi za novčanik je i „buksa“, što je i žargonski termin za zatvorsku ćeliju. Zanimljivo je da isti pojam upotrebljavaju i Šokci te drugi stanovnici krajeva istočne Hrvatske i zapadne Srbije. Radi se o riječi koju su kod nas ostavili Nijemci. Glagol „bugsieren“ dolazi od nizozemskog „boegseren“, što je, opet, posuđeno od portugalskog „puxar“ – „vući“, a odnosi se na vuču brodova do dokova luke.

Kolokvijalno znači „staviti nešto na mjesto pohrane ili stajanja“. Tako je buksa kao ćelija zatvor za ljude, dok je kao novčanik „zatvor za novac“! Osim ovoga, u upotrebi je još barem jedan germanizam: „šlajpek“ ili „šrajbtok“, od njemačkoga „Schreibbuch“ – „notes“.

Deni robu v mošjicu!

Još jedan termin koji se koristi u kontekstu pohrane novca je „kesa“, što može služiti i kao naziv za novčanik, ali i za vrećicu, u kakvima su se nekad držali kovani novac ili sitne potrepštine. Radi se o turcizmu („kese“) koji je perzijskoga porijekla (od perzijske riječi „kīse“).

Drugi naziv za vrećicu koji se koristi u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, ali i šire, jest „mošnja“ ili „mošja“. Dok pojam u standardu označava skrotum, odnosno dio muškoga spolovila u kojem se nalaze sjemenici, u kajkavskom je zadržao svoje općenito značenje (“vrećica”) koje dolazi od praslavenskoga „mošьna“, odnosno praindoeuropskoga *mak-s-in-eh.

Neki od navedenih izraza koriste se samo u pojedinim kajkavskim krajevima, dok drugi variraju od obitelji do obitelji. Unatoč svemu, prva je briga svakome kako skupiti novac, dok je pohrana obično sekundarna, osim možda ako se pare čuvaju u vanjkušu, to jest, jastuku…

Zabava & Stil

Odbojkašica Mirjam Varga iz Čakovca finalistica je izbora Miss sporta Hrvatske

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Borna Mohač, aktualna Miss sporta Hrvatske

Već 30 godinu zaredom organizira se izbor za Miss sporta Hrvatske.

To je najdugovječniji izbor ljepote u Hrvatskoj, koji je krenuo nekoliko mjeseci prije izbora Miss Hrvatske. Djevojke poput Lane Banely, Stefani Hohnjec, Vanje Rupene, Dvine Meler, Valerije Čilaš, Mie Šlogar, Elene Dizdar, Cindy Šoštarić, Ivane Jurković, Anje Ožanić, Amine Kajtaz, ponijele su u povijesti ovog izbora lentu pobjednice. To su danas renomirana imena u showbizzu, poznate tv voditeljice i eminentne hrvatske manekenke. Od 2006. godine organizatori izbora i vlasnici licence Miss sporta Hrvatske su Tamara Roglić, vlasnica modne agencije Tarol i Damir Mrvec, novinar Večernjeg lista.

Aktualna Miss Sporta Hrvatske je tenisačica Borna Mohač.

Izbor će se održati u četvrtak, 7. srpnja, u hotelu Panorama u gradu Prelogu. Finalistice će boraviti hotelu Panorama na pripremama četiri dana gdje će odraditi brojne fotosessione, razne sportske aktivnosti te sve pripreme potrebite za nastup. Na samom izboru sportašice će se žiriju predstaviti u tri izlaza – sportska odjeća brenda Body feeling, kupaći kostimi dizajnerice Mirsade Jureša, uz koje će nositi sunčane naočale brenda Prooptika, te večernje haljine G-Blue. Tvrtka Paul Green izradila je sandale i tenisice za svih 17 finalistica. Posebnost izbora je talentshow. U 45 sekundi svaka sportašica osmislila je sama koreografiju i muziku u kojoj će predstaviti sport iz kojeg dolazi. U zabavnom dijelu programa nastupit će plesači akrobatskog rock’n’rolla, Paula Hude i Vedran Sraga, prvaci Hrvatske u latino-američkim plesovima, operna pjevačica Barbara Otman, violinistica i pjevačica Sasha Ciu te Minea. Voditelj programa je Davor Garić.

U finalu će se nadmetati 17 finalistica – Gabrijela Babić (Pula, umjetničko inline rolanje), Maja Dravinec (Zagreb, gimnastika), Anny Alves (Zagreb, ples), Mirjam Varga (Čakovec, odbojka), Noa Kosić (Sisak, sinkronizirano plivanje), Matea Sertić (Zagreb, sinkronizirano klizanje), Lorena Bartaković (Zagreb, atletika), Natalija Krznarić (Zagreb, košarka), Nikolina Tufekčić (Zagreb, nogomet), Nika Brajković Kvesić (Zagreb, atletika), Rea Krvavica (Zagreb, ritmička gimnastika), Dorotea Kudelić (Zagreb, ritmička gimnastika), Matea Ćato (Slavonski Brod, odbojka), Magdalena Orlić (Zagreb, odbojka), Ivana Matijašević (Zagreb, jahanje), Anet Mrdalj (Zagreb, košarka) i Sara Šandrić (Zadar, atletika).

Nastavite čitati

Zabava & Stil

Ovogodišnje Porcijunkulovo otvaraju Prljavci, a zatvara ga Neda Ukraden

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Turistička zajednica grada Čakovca započela je s prijavama za ovogodišnje “Porcijunkulovo” koje će se održati od 28. srpnja do 2. kolovoza.

“Porcijunkulovo” je tradicionalna kulturno – turistička manifestacija, jedno od TOP DOGAĐANJA u Hrvatskoj, a održava se već 58 godina.

Broj izlagačko-prodajnih prostora na manifestaciji je ograničen. Više detalja možete doznati na stranicama Turističke zajednice.

Poznati su i izvođači koji će ove godine zabavljati publiku, a to su, redom, Prljavo kazalište (četvrtak, 28. srpnja), Novi fosili (petak, 29. srpnja), Matija Cvek (subota, 30. srpnja), Maja Šuput (nedjelja, 31. srpnja), Crvena jabuka (ponedjeljak, 1. kolovoza) i Neda Ukraden (utorak, 2. kolovoza).

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje