Povežite se s nama

Međimurje

Venodjalica: Pre Borošu se dobro pije!

Objavljeno:

- dana

Prva uža zajednica kojoj pripadamo naša je obitelj.

Pripadnost obitelji izražavamo obiteljskim imenom, odnosno prezimenom. Ono često sa sobom nosi dašak prošlosti i može nam dati naznaku povijesnih tokova i razvitka roda, obitelji, plemenske zajednice… Međimurska su prezimena osobito zanimljiva, najviše zbog utjecaja susjednih i bliskih naroda: Mađara, Slovenaca, Austrijanaca… Popriličnu baštinu ostavili su i Turci.

Šoštar i vrag

Najraširenije međimursko (a i hrvatsko) prezime, Horvat, dolazi od mađarskog termina za Hrvata. Kad su, naime, evidentirali stanovništvo, Hrvate se često nije popisivalo prezimenom, nego se uz ime pojedinca naprosto stavila napomena – „Horvat“.

Budući da su međimurska obiteljska imena prilično stara, za većinu možemo istražiti samo djelić bogate povijesti

Niz obiteljskih imena nastao je prema zanimanju glave obitelji. Pritom su Mlinarić i Kovač prosječnom čovjeku prilično jasna prezimena, dok za neka valja znati i strani jezik. Primjerice, prezime Šoštarić nastalo je prema riječi „šoštar“, koja označava postolara (njemački „Schuster“). Druga su obiteljska imena nastala prema području na kojem žive ili su živjeli preci osobe u pitanju (Posavec, Preksavec, Podravec, Međimurec, Zagorec…), no nama su najinteresantnija prezimena stranog podrijetla, kojima se i najlakše prati razvoj.

Međimurska su prezimena osobito zanimljiva, najviše zbog utjecaja susjednih i bliskih naroda: Mađara, Slovenaca, Austrijanaca…

Tako, primjerice, kod nas vrlo rašireno prezime Varga dolazi od mađarske riječi za već spomenutog obućara, dok također često prezime Farkaš označava vuka. Najviše ih je ipak nastalo od zanimanja, pa je tako Sabol – krojač, Kočiš – kočijaš, Hegeduš – violinist, a Boroš označava vinara. Vadas je lovac, dok za prezime Oršuš postoji više teorija, pri čemu je najvjerojatnija tvrdnja da se radi o nazivu za prelca.

Obiteljske legende

Ovakvih primjera ima još podosta (Tot – Slaven, Polgar – građanin, Kerekeš – kolar, Nađ – velik, Kiš – malen, Salaj – pripadnik Županije Zala…), a svaki od njih krije neku priču. S obzirom na činjenicu da su međimurska imena stara, kod većine možemo istražiti samo dio bogate povijesti. Preostale dijelove možemo tek – prepustiti mašti.

Međimurje

Zajednica sportskih udruga Čakovca za programe i projekte osigurala dva milijuna kuna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Zajednica sportskih udruga Čakovca poziva sportaše i sportske klubove da se jave na javni poziv putem kojeg će se isplaćivati financijske potpore za projekte i programe. Ukupna vrijednost javnog poziva je 2,07 milijuna kuna. Najmanji iznos financijskih sredstava koji se može prijaviti i ugovoriti po pojedinom projektu je 1000 kuna, a najveći 200.000 kuna.

Prihvatljivi prijavitelji programa i projekata su udruge građana članovi Zajednice sportskih udruga Čakovca čije aktivnosti doprinose zadovoljavanju javnih potreba u sportu i ispunjavanju ciljeva i prioriteta definiranih Statutom Zajednice i javnim pozivom. Prednost u ostvarivanju financijske potpore imaju programi ili projekti koji su do sada kontinuirano sufinancirani i uspješno provedeni, koji trajno, sustavno i intenzivno utječu na korisnika, koje podnositelji programa ili projekta provode u suradnji sa srodnim udrugama i drugim pravnim i fizičkim osobama te oni koji se odvijaju na području Čakovca.

Poziv će biti otvoren do 4. veljače, a prijave će ove godine biti isključivo online.

Nastavite čitati

Međimurje

Do 23. siječnja prikupljaju se prijedlozi kandidata u izboru za najsportaše Međimurja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zajednica športskih udruga i saveza Međimurske županije i ove godine poziva na predlaganje kandidata za izbor najboljih sportaša Međimurja u 2021. godini. Klubovi mogu dostaviti ime po jednog kandidata iz svojeg sporta u kategorijama: najboljih sportašica i sportaša, ženske ekipe i muške momčadi te para, štafete ili posade. Predloženi kandidati trebali bi biti pojedinci i ekipe koji su članovi klubova i udruga s područja Međimurske županije te koji su ostvarili najbolji uspjeh u svom sportu.

Također, klubovi mogu dostaviti prijedloge za nagradu „Darovite sportašice i sportaši“, a kriteriji za nominaciju su: prvo mjesto na državnom prvenstvu mlađih kategorija, reprezentativni status, kategorizacija Hrvatskog olimpijskog odbora i da kandidat nije dosada nagrađivan kao daroviti sportaš.

Klubovi mogu slati i prijedloge za dodjelu priznanja „Franjo Punčec“ koje se dodjeljuje kao priznanje za životno djelo i godišnje priznanje.

Županijska Zajednica športskih udruga i saveza u suradnji s Udrugom sportskih novinara Međimurja i ove će godine izabrati dobitnika natječaja u izboru „Sportski fair-play potez 2021. godine“.

U obzir će doći svi prijedlozi koji budu dostavljeni do 23. siječnja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje