Povežite se s nama

Međimurje

Venodjalica: Pričam ti bajku – nosi baukač kaputa?

Objavljeno:

- dana

U bakinim pričama i pričama starih susjeda često sam slušao o „baukaču“, zlobnom liku donekle sličnom krampusu (ili engleskom „pješčenjaku“ – „sandmanu“) koji dolazi po zločestu djecu i odvodi ih na razna mjesta – neki su nas plašili paklom, neki Nigdjezemskom, a neki i odlaskom u Merhatovec, što je za naše pojmove (a i za neke od njih) bilo ravno odlasku na kraj svijeta.

Baukač-woogie

U donjemu Međimurju istu spodobu nazivaju sličnim, ali ponešto jasnijim nazivom „bajkač“: to je lik iz bajke koji u njoj predstavlja nadnaravni element, bio to demon, vrag, vila, patuljak ili neko drugo natprirodno biće. „Bajka“ je zadržala svoj naziv iz praslavenskih vremena, a usko je povezana sa glagolom „bajati“, koji je značio „upotrebljavati magiju“. To znači da je bajka priča koja uključuje magične motive.

U donjemu Međimurju baukača nazivaju “bajkačem”

Danas se u kolokvijalnom smislu ta riječ u međimurskim govorima prvenstveno upotrebljava u lošem kontekstu i znači „prigovarati, loše govoriti“, iako se običaj bajanja na Štefanje (u nekim mjestima i na Badnjak ili neki drugi dan!) zapravo odnosi na blagoslov.

Vrijedi spomenuti da postoji i odjevni predmet koji se također nazivalo „bajkom“. Za taj je pojam vezana i zanimljiva činjenica da je u raznim selima označavao razne predmete. Tako u većem broju sela (Mala Subotica, Kotoriba, Donji Vidovec) bajka označava glomazan zimski kaput, predmet za koji je lako zamisliti da bi ga mogao obući jedan baukač, dok se u govoru Belice i Gardinovca isti pojam odnosi na strukiranu vrst sakoa s posebno ušivenim džepovima.

Naziv bajke je usko povezan sa glagolom “bajati” kojim se označavala upotreba (najčešće crne!) magije

Međimurski Hogwarts

Imaju li spomenuta književna forma i odjevni predmet ikakve veze, vrijedilo bi pomnije istražiti, da ne bi ispalo da smo samo pričali bajke. U tom bi nas slučaju jedan bajkač mogao otpratiti čak i do, ne znam, Merhatovca…

Međimurje

Ovrhe u Međimurju: 6472 blokirana građana duguju gotovo 371 milijun kuna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

stečaj potrošača bankrot siromaštvo novac
Ilustracija

Zaključno s 31. prosincem 2021. godine u Hrvatskoj je pod ovrhom bilo 15.440 tvrtki i 239.278 građana. Njihov ukupni dug iznosio je 22,3 milijarde kuna, od čega su blokirani građani dugovali 18,1 milijardu, a tvrtke 4,2 milijarde, a riječ je samo o iznosu glavnica.

U odnosu na isti datum 2020. godine je devet više blokiranih poslovnih subjekata, ali i gotovo 7500 više građana. I dok se ukupni dug tvrtki u godinu dana smanjio za visokih 14,7 posto, odnosno 720,5 milijuna kuna, dug blokiranih građana se povećao za gotovo sedam posto, što iznosi oko 1,3 milijarde kuna. Od ukupnog dugovanja građana, najveći iznos otpada na nepodmirena potraživanja banaka što je oko 5,8 milijardi kuna.

U Međimurskoj županiji su sa zadnjim danom 2021. godine u blokadi bila 6472 građana, što je udio u ukupnom broju stanovnika od 5,69 posto. Njihov dug iznosio je gotovo 371 milijun kuna. Susjedna Varaždinska županija imala je 8451 blokiranog stanovnika, što je udio od 4,8 posto, a njihov dug je dosegao 723 milijuna kuna. Najviše udjele blokiranih u ukupnom broju stanovnika s 6,43 posto ima Bjelovarsko-bilogorska županija, a slijede je Sisačko-moslavačka i Koprivničko-križevačka s udjelom od 6,41 posto. Najviše duguju stanovnici Grada Zagreba, više od 5,3 milijarde kuna, a slijede Splitsko-dalmatinska županija s dugom blokiranih građana od 1,65 milijardi kuna i Zagrebačka županija s 1,3 milijarde.

Na području Grada Čakovca kraj lanjske godine dočekalo je 2119 blokiranih građana s ukupnim dugom od gotovo 170 milijuna kuna. Najzaduženiji su stanovnici Zagreba. Njih 48.948 pod ovrhom imaju potraživanja u iznosu od 5,3 milijarde kuna. Slijede gradovi Split (8785 blokiranih građana; dug od 851 milijuna kuna), Rijeka (7765 blokiranih; 491 milijun kuna), Osijek (6196 blokiranih; 392 milijuna kuna) i Varaždin (2612 blokiranih; 346 milijuna kuna).

Nastavite čitati

Međimurje

U Međimurskoj županiji danas 678 novozaraženih, preminuo je muškarac (89)

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađen je 941 uzorak, od čega je evidentirano 678 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 72% pozitivnih od broja testiranih.

U protekla 24 sata oporavilo se 344 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 3437. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 103.362 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 49 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata hospitalizirano je 10 pacijenata, otpušteno je 7 pacijenata, 6 pacijenta je na invazivnoj respiraciji. Preminula je muška osoba stara 89 godina.

Građani se mogu cijepiti svakim radnim danom svim dostupnim cjepivima od 9 do 13 sati u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije te od 13 do 18 sati u trijaži Županijske bolnice Čakovec. Za cijepljenje nije potrebna prethodna najava.

U subotu, 29. siječnja 2022. godine cijepljenje će se održati na cijepnom punktu u trijaži Županijske bolnice Čakovec i u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije od 9 do 13.30.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje