Povežite se s nama

Zabava & Stil

Venodjalica: Slane ribe i palenta, to nam čreva struže…

Objavljeno:

- dana

“Fašnik ima vel’ke oči i doge mustače, Pepelnica se dosmica, koli njega skače…”

Ova poznata pokladna pjesma u poetskom stilu dočarava međimurski, odnosno slavenski karneval i poklade.

Slaveni su općenito voljeli i cijenili kalendar kao izum. Kalendar je za njih bio poput rokovnika i uza nj su vezivali sve svoje aktivnosti.

Pepelnica ili Čista srijeda nastupa dan nakon Fašnika, koji se u nekim državama zove još i Debeli utorak

Nije stoga čudno što se Fašniku i Pepelnici pridaju osobine živih bića. Veliki broj svetkovina, festivala, blagdana i praznika (ali i pojava!) zamišljalo se personificirano i antropomorfizirano. Pritom bi najčešće osobito upadljive bile jedna ili dvije karakteristike karikaturnog tipa.

Za stare kajkavce je posebno važan bio brak Fašnika i Pepelnice. Naime, Pepelnica ili Čista srijeda nastupa dan nakon Fašnika, koji se u nekim državama zove još i Debeli utorak. Pepelnicom počinje ritualno posno razdoblje prije Uskrsa – korizma.

Zato se dan prije službenoga početka korizme konzumiralo masnija i kalorična jela, budući da se kršćanima iduća prilika za to pruža tek nakon Uskrsa. Ove godine Fašnik nam službeno dolazi 5. ožujka. Čini vrhunac i posljednji dan takozvanog pretkorizmenog perioda, koji počinje devete nedjelje prije Uskrsa. U tih 17 dana kršćani se pripremaju za korizmu i preispituju svoje postupke iz prethodne godine. S druge strane, nakon blagdana Bogojavljenja počinje i razdoblje karnevala.

Fašnik predstavlja vrhunac i posljednji dan takozvanoga pretkorizmenog razdoblja, koje počinje devete nedjelje prije Uskrsa

Ono završava velikom svetkovinom na Pokladni utorak ili Fašnik. Personifikacija Fašnika obično je okrivljena za sve probleme koji su ljude tištili prošle godine. Njezinim spaljivanjem odbacuje se teret tih problema i grijeha te se konačno može nastaviti s životom u novoj godini.

Maškare su stigle! Povezuju nekoliko tradicija koje ukazuju na izvore kojima se napaja naša kultura. Ove velike rijeke uspjeli smo do određene mjere sačuvati do danas. Potrudimo se da ih sačuvamo i dalje!

Zabava & Stil

Na ovogodišnjem Srakarskom fašniku očekuje se oko 1500 sudionika iz 10 zemalja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na 7. međunarodnom Srakarskom fašniku očekuje se oko 1500 sudionika iz 10 zemalja, najavljeno je na konferenciji za medije 30. siječnja.

Udruga maškara Črna sraka i Općina Sračinec pripremile su za 3. i 4. veljače bogat program te dobru zabavu pod grijanim karnevalskim šatorom.

– Nakon godina korone ponovno nam se pružila mogućnost za održavanje “ozbiljnog” fašnika. Srakarski fašnik bit će uključen u međunarodni projekt naziva Lion, s ciljem stabilnost političke i znanstvene zajednice, a Sračincu je partner grad Ljubuški iz BIH. Sve je to financirano kroz projekt Europa za građane. Tako ćemo kroz trodnevno događanje imati radionice i panele, a sve u sklopu razmjene iskustava između naših mjesta. Puno je truda uloženo u organizaciju Srakarskog fašnika – rekao je načelnik Općine Sračinca Božidar Novoselec i te dodao da će na sam dan održavanja povorke, 4. veljače, za promet biti zatvorena državna cesta D-2.

U petak, 3. veljače, maškarama će biti predani ključevi Općine. Fašnička povorka počinje u subotu od 14 sati, od OŠ Sračinec prema Parku velika graba, gdje će se sa svojim programom predstaviti svaka od oko 50 udruga koje će sudjelovati u Srakarskom fašniku.

– Teško je organizirati ovako veliku manifestaciju i to bi bilo jako teško da nemamo udrugu poput Udruge maškara Črna sraka, i njezinog predsjednika Slobodana Drožđeka, koji je obilaženjem brojnih manifestacija tijekom godine stekao veliki broj prijatelja. Ne znam jeste li znali da je iza Rijeke i Samobora fašnik u Sračincu treći po veličini u Hrvatskoj. Hvala našoj udruzi. Uložit ćemo maksimalan trud da sve odradimo na najbolji način – završio je Novoselec.

Drožđek je dodao da u Sračinec dolaze skupine iz Makedonije, Njemačke, BIH, Crne Gore, Srbije, Slovenije i drugih zemalja.

– Svatko tko dođe mislim da će biti oduševljen jer svaka od grupa ima svoju koreografiju. Svake godine radimo na povećanju kvalitete. Najbitnije je da ljudi budu zadovoljni. Naša udruga je članica Federacije europskih karnevalskih gradova (FECC) i Hrvatske udruge karnevalista te radimo na tome da fašnik bude još veći i bolji – rekao je Drožđek.

U petak, 3. veljače, od 20 sati u šatoru će se održati koncert Miroslava Ilića, a zabavljat će i DJ Mirek. Dan kasnije priprema se odlična fešta uz Privatt band.

Potpredsjednik Federacije europskih karnevalskih gradova za Hrvatsku Željko Posilović potvrdio je da je fašnik u Sračincu među tri najveća u Hrvatskoj. Dodao je da je važno čuvati našu fašničku tradiciju.

Izložba karnevalskih fotografija slovenskog fotografa Janka Levaniča može se pogledati u atriju Županijske palače u Varaždinu do kraja tjedna.

Nastavite čitati

Zabava & Stil

Znamo gdje možete proslaviti Valentinovo uz “Neki to vole vruće”, Titanic te kazališnu predstavu i koncerte

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Centar za kulturu Čakovec nizom događanja pod nazivom “Tjedan Valentinova” obilježit će ovaj Dan zaljubljenih.

Program traje od 13. do 19. veljače.

Umjetnička škola Miroslav Magdalenić Čakovec 14. veljače održat će Romantični koncert.

Titanic, jedan od najvećih filmskih hitova u povijesti kinematografije, vraća se na velika platna u osvježenoj verziji povodom svoje 25. obljetnice, a moći će se pogledati od 10. do 13. veljače.

Prikazivat će se i romatična komedija “Što ljubav ima s tim?”.

Popularni “Neki to vole vruće” koncert će održati 15. veljače, a već 17. veljače posjetitelje očekuje vas poetsko-glazbena večer ZsaZsu, Andru Damiša i Hanu Kunić.

Kazališna grupa Lictirum pak će 16. veljače izvesti romatičnu komediju “Hotel nostalgija”.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje