Povežite se s nama

Međimurje

Venodjalica: Baukač ide “bau, bau”, a Babaroga?

Objavljeno:

- dana

Sjeverozapadna Hrvatska je prepuna priča o raznim nadnaravnim bićima.

U Međimurju „bajkač“, poznat i pod imenom „baukač“, ekvivalent je germanskog „Sandmana“ („Pješčenjaka“), u slavenskoj verziji zlog stvora koji se skriva pod krevetima ili u ormarima djece i plaši ih te izaziva noćne more.

U kajkavskoj usmenoj predaji mnogo je likova koji su preuzeti iz staroslavenskih mitova i legendi

U kajkavskoj usmenoj predaji mnogo je likova koji su preuzeti iz staroslavenskih mitova i legendi. „Babaroga“ ili „Baba Jaga“ jedan je od lako pamtljivih, a susrećemo je kod svih slavenskih naroda.

Kokošje noge

Zamišlja je se kao staru ženu koja putuje u letećemu mužaru. Ponekad ne leti, nego plovi rijekom u mužaru, pri čemu stupu koristi kao veslo. Živi u kolibi duboko u šumi. Pritom joj nastamba počiva na kokošjim nogama. U opisu Babaroge nastaju brojne varijacije, pa je tako ponekad samo jedna od triju sestara, u čemu pronalazimo paralele s grčkom mitologijom.

U opisu Babaroge nastaju brojne varijacije, pa je tako ponekad samo jedna od triju sestara, u čemu pronalazimo paralele s grčkom mitologijom

Prvi dio imena, „baba“, mnogi slavenski narodi i dan-danas koriste kao općeniti naziv za staru ženu. Pojam može biti pejorativan, a osim toga može označavati vješticu ili pramajku, u ruskom i ukrajinskom jeziku i slabog muškarca.

Drugi dio imena, „Jaga“ (kod nas iskrivljeno Roga) dijeli korijen s riječju „jeza“, koja ima razna značenja, pa tako u hrvatskom jeziku označava „strah koji izaziva drhtanje“, u slovenskom ljutnju, dok u zapadnoslavenskim područjima (Poljska, Češka, Slovačka) opisuje zlu ženu, vješticu ili šumsku nimfu (drijadu).

Hiti copriju!

Kajkavska riječ koja se obično koristi za vješticu je „cop(e)rnica“, što nije slavenskog porijekla. Taj smo pojam, naime, preuzeli iz njemačkog jezika, gdje glagol „zaubern“ označava čaranje, proricanje sudbine ili horoskopa i slične radnje. Tako koristimo i izvedene pojmove kao što su „coprija“ (trik, čini ili magija), „copr(n)jak“ (muškarac koji se bavi čaranjem – čarobnjak, vještac, iluzionist, mađioničar) te glagol „coprati“ (čarati, prizivati čini).

Riječ “jeza” u hrvatskom jeziku označava “strah koji izaziva drhtanje”

Danas je najpopularniji stereotip vještice koja u društvu crne mačke i metle potkraj listopada izlazi na sijelo, no pripazite da vas nespremne ne bi zatekla i neka pritajena međimurska copernica!

Međimurje

VIDEO “Oprosti mi” novi singl i spot međimurskog pjevača Hjera

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Novi singl i videospot nedavno je izdao Hrvoje Krištofić-Hjer.

Pjevač iz Čakovca o kojem smo već pisali ovoga se puta predstavlja pjesmom “Oprosti mi”. Izdavač je Hamar Media/Vera Music. Autor teksta je sam Hjer, dok je glazbu napisao Miroslav Lesić Lesique, koji je zaslužan i za aranžman, produkciju, mix te mastering.

Prateće back vokale otpjevali su Bruno Kovačić, Vjekoslav Ključarić, Miroslav Lesić Lesique, Mario Jagec, Alen Železnjak, Ivan-Goran Herman, Alen Horvat-Zeko, Vanja Ovčar, Dorian Stipčić, Gabriela Hrženjak, Tamara Korunek i Klementina Vodušek.

Poslove režije, kamere i montaže odradio je Žan Novosel, dok je Virna Hošnjak iz Plesnog studija “Korak” autorica koreografije, a u paru s Bernardom Baračem iz istog Studija u spotu je i plesala.

Uživajte u spotu!

Nastavite čitati

Međimurje

Početna konferencija projekta „Snažno zaželi“ u D. Kraljevcu: 10 žena pruža pomoć za 70-ak korisnika

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO Studio M

U srijedu, 13. listopada, u prostorijama Općine Donji Kraljevec održana je početna konferencija projekta „Snažno zaželi“ USR-a „Sport za sve“ Općine Donji Kraljevec.

Ovim projektom omogućeno je da se i dalje u lokalnoj zajednici pruži prilika za dodanom vrijednošću koja će se manifestirati u boljoj svakodnevnici naših sumještana u nepovoljnom položaju, kao i osjećaju korisnosti žena koje će se zaposliti na projektu. 

Projekt „Snažno zaželi“ i Program zapošljavanja žena u Općini Donji Kraljevec u skladu su s europskim i nacionalnim preporukama o unapređenju položaja žena na tržištu rada i zaštite prava žena. Navedeni projekt uspješan je nastavak projekta „Snažno zaželi i ostvari – faza I“.

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava potpisan je 28. lipnja 2021. godine te se provodi u razdoblju od 15 mjeseci, odnosno do 9. mjeseca 2022. godine, a ukupna vrijednost projekta iznosi 900.480 kuna.

U stopostotnom je iznosu financiran bespovratnim sredstvima Europske unije. 

Prema planu i programu projekta, na području Općine zaposleno je 10 žena koje pružaju pomoć u kući za 70-ak krajnjih korisnika u razdoblju od 12 mjeseci, što će spriječiti preranu institucionalizaciju te dovesti do smanjenja siromaštva i nezaposlenosti.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje