Povežite se s nama

Kultura

“Veseli Zagorci”: KUD Salinovec nastupao na 53. vinkovačkim jesenima

Objavljeno:

- dana

Kulturno umjetničko društvo Salinovec 15. i 16. rujna sudjelovalo je na najvećoj folklornoj manifestaciji u Hrvatskoj – Državnoj smotri izvornoga folklora na 53. vinkovačkim jesenima gdje je predstavljao Varaždinsku županiju.

KUD Salinovec sudjelovao je s 30 članova, a predstavili su se pjesmama i plesovima salinovečkoga kraja. Koreografiju pod nazivom „Išla je djevojka“ osmislio je voditelj folklora Tihomir Kukulić, za glazbenu pratnju zaslužan je voditelj tamburaša Jurica Žibek, a za pjevnu obradu učitelj Robert Štorga.

Koreografija je ujedno na Državnoj smotri izvornoga foklora osvojila visoko drugo mjesto 2015. godine.

Na Vinkovačkim jesenima KUD Salinovec nastupio je u nedjelju u 12 sati na glavnome trgu. U mimohodu, gdje su bili 64-i u koloni, uz iznimno veselu atmosferu, pjesmu i ples te ogroman broj gledatelja prepoznatljivi su bili „veseli Zagorci“.

Domaćin KUD-u Salinovec bio je KUD „Strizivojna“ iz mjesta Strizivojna. Domaćini su KUD-ovce odveli na predstavu konjskih zaprega i jahača u Državnu ergelu Đakovo te u razgledavanje đakovačke katedrale.

Divni domaćini, bogatstvo ljudi, običaja i narodnih nošnji, vesela atmosfera i stvaranje novih prijateljstava obilježili su ovo nezaboravno gostovanje.

KUD Salinovec zahvaljuje Gradu Ivancu te svim ostalim sponzorima koji im nesebično pomažu kako bi cijelu Lijepu Našu upoznali s ivanečkim i salinovečkim običajima te plesom.

Kultura

U ponedjeljak u P4 spomen izložba „zaboravljene“ varaždinske umjetnice Aleksandrine Pascuttini

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pomalo neuobičajena, ali zanimljiva izložba očekuje nas ovaj ponedjeljak u Centru za mlade i nezavisnu kulturu – P4 i to u organizaciji Filmsko-kreativnog studija VANIMA i ogranka Matice Hrvatske Varaždin.

Riječ je o izložbi grafika i gvaševa Aleksandrine Pascuttini koja je preminula prošle godine. Iako je njena smrt prošla neopaženo, osim manje-više u obiteljskom krugu, zahvaljujući znatiželji i ljubavi njenog nećaka i nećakinje na tavanu obiteljske kuće u Varaždinu je pronađeno nekoliko njenih slika, crteža i grafika.

Njeni radovi, mahom grafike nastale šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća, a svojom likovnom svježinom, snagom pokreta i ritmom izvanprosječni su, ne samo u varaždinskim već i u hrvatskim likovnim krugovima uopće.

Aleksandrina Pascuttini rođena je u Varaždinu 1938. godine. Nakon varaždinske Gimnazije, pohađala je Likovnu Akademiju u Beogradu, gdje je 1966. godine i diplomirala. Postdiplomski studij, smjer grafika završila je 1968. godine. Cijenjena mlada grafičarka, članica tzv. Beogradskog grafičkog kruga, izlagala je na više izložbi, a za jednu je svoju grafiku svojevremeno dobila i Oktobarsku nagradu. Odlaskom na dvogodišnju specijalizaciju u Düsseldorf, a prilikom svog boravka u Njemačkoj pridružila se bratu, poznatom hrvatskom dirigentu Krešimiru Pascuttiniju koji je tada dirigirao filharmonijom u Ulmu. Svoje je grafike predstavila i na nekoliko izložbi u Njemačkoj. Ranih sedamdesetih godina prošlog stoljeća zauvijek napušta slikarstvo i grafiku i prestaje se ozbiljno baviti likovnom umjetnošću, uz koju ju veže tek povremeni pedagoški rad. Kako Aleksandrina ne bi živjela tek u sjećanjima dijela svoje obitelji i poznanika kojih je danas sve manje, organizatori su odlučili ispraviti tu nepravdu i upriličiti joj spomen izložbu.

Time nakon kratke stanke VANIMA nastavlja program „Podrum ponedjeljkom“, a neformalno otvorenje bit će održano 26. travnja od 19 sati.

Izložba će biti dostupna zainteresiranoj javnosti do 8. svibnja i to radnim danom od 10 do 14 sati uz pridržavanje epidemioloških mjera.

Nastavite čitati

Kultura

Povodom Dana planeta Zemlje u ludbreškoj knjižnici izložba fotografija Branka Težaka

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom današnjeg Dana planeta zemlje u ludbreškoj knjižnici otvara se izložba fotografija Branka Težaka pod nazivom “Čovjek i priroda”.

Otvorenje je 22. travnja u 18 sati.

Branko Težak se fotografijom počeo baviti u šestom razredu osnovne škole, a izlaže od 1978. godine. Od tada je sudjelovao na više od tristo izložbi od čega na više od sto u inozemstvu. Nagrađivan je 90 puta od toga 16 puta u inozemstvu.

Sudjelovao je na izložbama fotografije na svim kontinentima i na Novom Zelandu.

Zvanje KMF FSJ dodijeljeno mu je 1983. godine, zvanje AFIAP od FIAP-a 1993., a 1995. primljen je u ULUPUH. Fotografijom se profesionalno bavi od 1983. godine.

Godine 2010. izdao je knjigu fotografija pod naslovom “Fotografija” u kojoj je predstavio osamdeset crno-bijelih fotografija. Za izniman doprinos ivanečkoj fotografskoj tradiciji i pronošenja imena Ivanca diljem svijeta, godine 2009. nagrađen je Plaketom grada Ivanca.

Nastavite čitati