Povežite se s nama

Međimurje

Veselje u Pribislavcu: kod obitelji Ladić na svijet stigla Sila, ždrijebe međimurskog konja

Objavljeno:

- dana

Ždrijebe po imenu Sila razlog je sreće obitelji Ladić iz Pribislavca, ali i svih ljubitelja ugrožene autohtone pasmine međimurskog konja.

Kako kaže Matija Ladić, inače načelnik Općine Pribislavec, njihova 20-godišnja kobila Simpa 30. svibnja oždrijebila se i na svijet donijela žensko ždrijebe koje su nazvali “Sila”.

– Ždrijebljenje je prošlo uredno, bez poteškoća. Sila veselo trčkara poljanama zelenim… – s neskrivenom radošću rekao nam je Ladić.

Već smo mnogo pisali o ugroženosti međimurskog konja, plemenite čistokrvne pasmine čiji počeci sežu do kraja 18. stoljeća kad se započelo s postupnim križanjem domaćih kobila, koje su imale primjese angloarapske krvi, s pastusima noričke, ardenske, peršeronske i brabantske uzgojne linije.

O konjima se, uz Matiju, brinu i njegova supruga Ivona te kći Mila i sin Roko.

Međimurje

Mursko Središće: Šetnica sv. Barbare širit će se nizvodno prema Podturnu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Mursko Središće nastavlja s projektom proširenja kapaciteta i sadržaja na popularnoj Šetnici sv. Barbare. Naime, već dulje vrijeme postoji ideja za njezino proširenje i nizvodno od Murskog Središća sve do Podturna.

Tim je povodom u Murskom Središću održan sastanak na kojem je projektant Lorand Klemenčić koji je dosad projektirao sve sadržaje na Šetnici sv. Barbare prezentirao idejno rješenje njezina produžetka kroz naselja Peklenica, Križovec, Miklavec, Ferketinec i Podturen, a u budućnosti i sve do ušća Mure u Dravu kod Legrada. Na sastanku su bili gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak, gradski pročelnik Josip Sršan i načelnik Općine Podturen Perica Hajdarović.

Već za ovaj tjedan je planiran sastanak s predstavnicima Hrvatskih voda s kojima se surađivalo na uređenju šetnice prema Svetom Martinu na Muri. Želja je urediti servisne puteve Hrvatskih voda koji bi također bili u funkciji pješačkih i biciklističkih staza.

– I kod ovog projekta na prvome mjestu bit će zaštita prirode jer niti jedan zahvat neće zadirati u prirodni okoliš rijeke Mure – poručuju iz Grada Murskog Središća.

Nastavite čitati

Međimurje

Započelo trasiranje buduće atraktivne planinarske staze pod nazivom „Pješke oko Međimurja“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Članovi Hrvatskog planinarskog društva Međimurje u petak ujutro krenuli su trasirati buduću planinarsku stazu pod nazivom „Pješke oko Međimurja“.

Staza se trasira u okviru projekta „Međimurje Europska regija sporta 2022.“, a donijet će dodatnu prepoznatljivost međimurskoj sportskoj, ali i turističkoj ponudi. Kako je objasnio predsjednik HPD-a Međimurje Željko Poljak u prvoj fazi tijekom tri dana prešla se dionica od mosta u Donjoj Dubravi pa uzvodnu uz Muru do Prhovca.

– Riječ je o oko 100 kilometara staza. Imali smo dobar tempo i smo u petak smo prešli 34 kilometra. U Murščaku kod Domašinca smo prenoćili u šatorima nakon čega smo se zaputili dalje prema Hlapičini – otkrio je predsjednik Poljak.

Staza „Pješke oko Međimurja“ zamišljena je da ide od Pažuta preko Donje Dubrave uzvodno uz Muru do Čestijanca i preko Štrigove, Mađerkina brega, Stanetinca i Badličana završit će u Gornjem Kuršancu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje