Povežite se s nama

Život i društvo

Veselo Vincekovo 21. siječnja u Novom Marofu i Beretincu: dobra muzika, špek, kobase i vino

Objavljeno:

- dana

Slavi se Vincekovo

Subota, 21. siječnja, veliki je praznik za vinogradare. Tog se datuma slavi blagdan sv. Vinka, a dosad su proslave Vincekovog najavljen iz Beretinca i Novog Marofa.

U Bertincu će se za Vincekovo pobrinuti lokalna VIV-BER Udruga. Svečani početak rezidbe vinove loze i tradicionalno prvo druženje vinogradara počinje u 13 sati u Planinarskom domu Ledinec i nastavlja se u vinogradu Ivana Piskača. Druženje se nastavlja u vinogradu Ivana Piskača.

Marofski vinogradari i voćari blagdan sv. Vinka će slaviti na otvorenom, u Kališču iznad Remetinca.

Program u organizaciji Udruge voćara i vinogradara Pinta Novi Marof počinje Božjom riječju u podne. Poslije molitve će remetinečki župnik Josip Pavlek u društvu rektora bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu, Anđelka Košćaka, blagosloviti vinograd i vinogradare. Simbolični obred rezidbe trsa obaviti će se u vinogradu Stjepana Hajduka.

Nakon tog, službenog dijela, počinje veselica. Za štimung će se pobrinuti „Fiškali“ iz Budinšćine, a Pinta će sve goste počastiti vinskim gulašom,kotlovinom, špekom, kobasicom i jegerom na ražnju te kuhanim i svježim vinom.  Za besplatnu gozbu treba samo kupiti čašu s natpisom „Vincekovo 2017. Kališće-Cecelj“, koja će koštati 30 kuna ili kriglek za kuhano vino po 20 kuna.  

Za još bolju atmosferu će se pobrinuti gosti kuburaši – „Gromovi Zagorja“ iz Tuheljskih Toplica.

 

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Parkovi intenzivirali obnovu klupa u varaždinskoj gradskoj jezgri

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Iako im vremenske prilike ne idu na ruku, varaždinska gradska komunalna tvrtka Parkovi intenzivirala je obnovu klupa u užem centru grada.

Započeli su s klupama na Trgu slobode, a do kraja godine obnovit će se klupe  u Pavlinskoj i Habdelićevoj ulici te na Trgu bana Jelačića.

Dodajmo da zaposlenici spomenute tvrtke marljivo rade i na uređivanju gredica u centru grada te na rotoru kod Bauhausa.

– Sadimo maćuhice, potočnice i tratinčice, te lukovice narcisa i tulipane koji će procvjetati na proljeće – ističu vrijedni vrtlari.

Nastavite čitati

Život i društvo

Grad Lepoglava mladim obiteljima sufinancira izgradnju kuća ili kupnju stana

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nastavljajući s provođenjem demografskih mjera Grad Lepoglava će i ove godine pružiti potporu mladim obiteljima koje žele riješiti svoje stambeno pitanje.

Za tu je namjenu u tekućoj 2023. godini u proračunu osigurao 26.540,00 eura koje će, do kraja tekuće godine, zainteresiranim mladim obiteljima Grad Lepoglava podijeliti u okviru raspisanog Javnog poziva za dodjelu potpora mladim obiteljima za rješavanje njihovog stambenog pitanja.

Mlade će obitelji moći, u okviru navedenog Javnog poziva, ostvariti potporu u iznosu do 50 % prihvatljivih troškova, a najviše 5.308,91 eura za sufinanciranje izgradnje obiteljske kuće odnosno za sufinanciranje kupnje obiteljske kuće ili stana na području Grada Lepoglave.

Rok za podnošenje zahtjeva za sufinanciranje traje do zatvaranja Javnog poziva koji je dostupan na službenoj internet stranici Grada Lepoglave (www.lepoglava.hr).

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje