Povežite se s nama

Život i društvo

Veterani varaždinskih “Puma“ obilježili 28. obljetnicu akcije “Drače“

Objavljeno:

- dana

U nedjelju, 7. ožujka  2021. godine izaslanstvo Udruge veterana 7. gardijska brigada „Puma“ obilježilo je 28. obljetnicu pogibije jedanaestorice i ranjavanja 21-og pripadnika brigade pri oslobađanju mjesta Drače u Zadarskom zaleđu.

Podsjećamo, taktička grupa 7. gardijske brigade izvela je 3. i 5. ožujka 1993. godine dva napada na selo Drače u kojima su živote izgubili Darko Tomić, Mladen Poturiček, Josip Pavličević, Marijan Zebec, Ivan Kovačević, Dražen Obrstar, Ivica Uranić, Veseljko Kreća, Ivo Hruško, Dražen Miljević i Stjepan Labaš, a još 21 pripadnik postrojbe je ranjen.

– Stoga smo ove godine u suradnji s 2. oklopno mehaniziranom bojnom „Pume“ (dalje OMB), uz obilježavanje obljetnice, organizirali i terensku nastavu o akciji „Drače“ za dio mladih pripadnika OMB. “ Edukacija sed odvijala se na terenu, odnosno na autentičnim lokacijama mjesta Suhovare, Drače i kod Zemunika Gornjeg, na kojima se odvijala spomenuta akcija – ističe Robert Puja, predsjednik Udruge veterana 7. gardijske brigade.

Obilježavanje je počelo u 9 sati Svetom misom u crkvi Gospe od Zdravlja u Suhovarama, nakon čega su izaslanstva UV 7. gardijske brigade „Puma“, 2. OMB „Pume“, Općine Poličnik i udruga proisteklih iz Domovinskog rata sa zadarskog i splitskog područja, položila vijence i zapalila svijeće na spomen-obilježju kraj mjesnog groblja i crkve.

Uvodno izlaganje o situaciji na zadarskom bojištu, 1993. godine, održao je brigadir Danijel Kotlar, tadašnji zapovjednik Sektora i zapovjednik 7. domobranske pukovnije. O akciji „Drače“ govorili su bivši pripadnici 7. gbr, odnosno sudionici akcije – Krasnodar Kišur, Josip Merlak, Željko Habunek, Tihomir Buden, Mladen Vuković, Ljubo Volarić, Robert Herkov, Branko Ipša i Vlado Miketek.
Terensku nastavu i autentična svjedočanstva sudionika akcije „Drače“ su snimali pripadnici Odjela multimedije MORH-a, te su na taj način svjedočanstva veterana „Puma“ sačuvana za buduće generacije.

Dodajmo da je kroz 7. gardijsku brigadu tijekom Domovinskog rata prošlo oko 4.500 pripadnika, od kojih je 91 poginuo, a jedan se još uvijek vodi kao nestali. Čak 500 bojovnika je ranjeno ili ozlijeđeno u akcijama oslobađanja RH. Ova postrojba je tijekom ratnog puta nanizala najvažnije i najsjajnije pobjede u Domovinskom ratu.

– Zahvaljujemo se 2. OMB „Pume“, Odjelu multimedije MORH-a, brigadiru Danijelu Kotlaru i općini Poličnik na suradnji i očuvanju sjećanja na poginule pripadnike 7. gardijske brigade „Puma“ – zaključio je Robert Puja. 

Život i društvo

Odličan Halloween party u subotu u Cestici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Udruga mladih Hiperaktivni Cestica/Facebook

Udruga mladih Hiperaktivni Cestica u subotu, 30. listopada, organizira Halloween Party 2021, a početak je u 20 sati.

– Došlo je ono doba godine kada se u jednom napuštenom atomskom skloništu okupljaju najstrašnije nemani Cestice i šire. Vještice, vukodlaci, duhovi, vampiri, klaunovi.. Svi oni bude se na nabrijavajuće ritmove DJ VOLTAIR-a, DJ INPAX-a i DJ LITL POKET-a. Nemoj propustiti priliku na cijelonoćnu zabavu uz naše DJ-eve, koji će osigurati ludu i nezaboravnu atmosferu – poziv je iz udruge.

Najbolje maske bit će nagrađene.

Ipak, ulazak u sklonište bit će moguć samo s COVID potvrdom.

Nastavite čitati

Život i društvo

Verica Vitković: “U Trnovcu radimo puno, a ispred nas još su brojni projekti i planovi”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon što je preuzela vlast u Općini Trnovec Bartolovečki, načelnica Verica Vitković ne staje s projektima i planovima.

Dosad su već donesene odluke koje se odnose na najmlađe – odluka o financiranju zapošljavanja na neodređeno za pet učiteljica u produženom boravku za djecu od 1. do 4. razreda u OŠ Trnovec i OŠ Šemovec. Realizirani su i dodatni programi za djecu predškolskog uzrasta, kao što su učenje stranog jezika, organizacija stručnog rada pomoćnika za djecu s teškoćama u razvoju i predškolski program za djecu koja dosad nisu polazila vrtić. Već ovog tjedna bit će objavljen natječaj za stipendiranje studenata s područja Općine.

Radovi

Radi se i u Zamlaki i Žabniku, za čija su nogometna igrališta naručene mreže za golove te zaštitne mreže. U Šemovcu traju radovi na uređenju prostorija koje koristi Agro udruga, a radi se na uređenju sanitarnog čvora, uredskog prostora i kuhinje te prostora za održavanje sastanaka i edukacija članova Udruge. Za Šemovec počinje i javna nabava za adaptaciju i uređenje grobne kuće. U Štefancu se izvode radovi na Društvenom domu, a odnose se na osposobljavanje sanitarnih čvorova. U Zamlaki je u tijeku sanacija odvodnje oborinskih voda na dijelu Novakovečke ulice.

Rebalansom je predložila i osposobljavanje nekoliko novih dječjih igrališta u naseljima na području Općine

Također, trenutno je u fokusu rada i prometna infrastruktura. Sanacija oštećenih cesta u cijeloj Općini očekuje se već prije zime, a u tijeku su dogovori s Hrvatskim cestama i PU varaždinskom za povećanje sigurnosti na D2: postavljanje dvaju kućišta za kamere te svjetlosnih signala na svim pješačkim prijelazima. Ovih dana počinju radovi na postavljanju ležećih policajaca u Žabniku. Za sanaciju dviju cesta, Kralja Tomislava i Ruđera Boškovića u Trnovcu, objavljena je javna nabava. Pripremljen je natječaj za izgradnju nove ceste na relaciji Dravska – Zeleni put.

Vrlo važan projekt je i sanacija 76 kilometara poljskih putova koji su zatečeni u iznimno lošem stanju.

U fokusu su i poljski putovi

Optika

Na posljednjem Općinskom vijeću načelnica Verica Vitković predložila je da svi priključci na optičku mrežu budu besplatni, te su zatražena pisma namjere od investitora za izgradnju optičke mreže. Rebalansom proračuna načelnica je izdvojila dodatna 2 milijuna kuna za projektnu dokumentaciju neophodnu za natječaje (Dječji vrtić, Dom za dnevni boravak starijih osoba, Dom kulture, vatrogasno spremište i spremište civilne zaštite, Jagina hiža). Također, rebalansom je predložila i osposobljavanje nekoliko novih dječjih igrališta u naseljima na području Općine.

– Napravit ćemo sve da Općina Trnovec Bartolovečki bude bolja i naprednija. Sve loše što smo zatekli ubrzano popravljamo, ali i maksimalno smo se posvetili novim projektima. Moj cilj je maksimalno poboljšati uvjete života našim sumještanima te ću za ostvarenje tog cilja koristiti sve raspoložive alate koje Općina ima – poručuje načelnica Verica Vitković.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje