Povežite se s nama

Život i društvo

Varaždinski folkloraši plesom na ulicama i trgovima oduševili stanovnike belgijskog Leuvena

Objavljeno:

- dana

VFA u Belgiji

Varaždinski folklorni ansambl (VFA) vratio se iz Belgije gdje je sudjelovao na uskršnjem festivalu folklora Paasfeesten u Leuvenu.

Paasfeesten se već 43 godine tradicionalno održava za vrijeme Uskrsa, a festival su zajednički organizirali folklorne skupine iz Leuvena – Reuzegom, Rozemarijntje, ‘t Havermeuleke i Carpevento.

U bivšem industrijskom gradu, danas sveučilšnom centru

Leuven je bivši industrijski grad u kojem živi 100.000 stanovnika, a ujedno je i veliki sveučilišni centar u kojem studira oko 55.000 studenata. Većina starih obrtničkih i industrijskih građevina je preuređeno i danas se u njima nalaze studentski domovi.

Upravo su ulice i trgovi Leuvena bili najljepša pozornica za folkloraše iz Češke, Portugala, Mađarske i Hrvatske. Programi i parade u više su se navrata izvodili na ulicama Leuvena, gdje je folkloraše pratilo više tisuća ljudi, a neki su čak i zaplesali s njima.

Osim na ulicama grada, članovi VFA nastupili su i na dva festivalska popodneva u dvorani Rijschoool. Izveli su plesove i pjesme Hrvatskog zagorja i Međimurja

Središnji koncert održao se na Grote Markt, glavnom gradskom trgu ispred srednjovjekovne gradske vijećnice, zaštitnog znaka Leuvena. Tom je programu nazočio i gradonačelnik Leuvena, a nakon koncerta je održan svečani prijem na kojem su članovi VFA gradonačelniku predstavili grad Varaždin.

Osim na ulicama grada, programi su se održavali u dvorani Rijschool. Dva festivalska poslijepodneva bila su rezervirana za višesatne koncerte na kojima su nastupile sve domaće i gostujuće grupe. Članovi VFA na tim je programima izveo koreografije plesova i pjesama Hrvatskog zagorja i Međimurja. Program su pripremili i uvježbali umjetnički voditelj ansambla Pjerino Hrvaćanin, plesni voditelj Tim Hrvaćanin i voditelj tamburaške sekcije Matija Auker.

Prigodni program u sklopu misnog slavlja

 

Na Uskrs je u crkvi Sv. Petra, srednjovjekovnoj crkvi gotičke arhitekture koja se nalazi nasuprot gradske vjećnice, održana svečana misa kojoj su prisustvovali svi sudionici festivala. Gostujuće grupe, uključujući i tamburaški sastav Varaždinskog folklornog ansambla, izvele su prigodan program u sklopu misnog slavlja.

Jedna večer bila je rezervirana za radionice na kojima su domaće i gostujuće grupe izvođače i organizatore festivala podučavale plesovima iz svoje države. Varaždinci su tako naučili nekoliko čeških, mađarskih, portugalskih i belgijskih narodnih plesova, dok su drugima pokazali autohtone plesove iz Podravine, Hrvatskog Zagorja, Gradišća i Posavine.

U neformalnom dijelu festivalskog programa jednu je večer bila organizirana igra u kojoj su izvođači i domaćini zajedno istraživali Leuven. Podijeljeni u timove od 12 do 15 osoba, uz to da su u svakom timu bile osobe iz svih država, “natjecatelji” su morali otkriti poznata i manje poznata mjesta u Leuvenu te naučiti nešto o njegovoj prošlosti i sadašnjosti. Put ih je odveo od Oude Markta (Starog trga) i okolnih ulica koje su popularno mjesto za izlazak, do rijeke Dijle koja sa svojim kanalima oblikuje izgled gradske jezgre. Bilo je vremena i za izlet u Bruxelles, gdje su razgledali Atomium, kraljevsku palaču, slavnog Manneken-Pisa i druge znamenitosti. Varadžinci su posjetili i njemački srednjovjekovni grad Aachen, prijestolnicu Karla Velikog, u kojem se napravili kratku stanku na putu u Belgiju.

 

Izvor:
Foto: Izvor: VFA

Život i društvo

Varaždinska biskupija: pričesti i krizme nakon 20. svibnja, preporuka je da budu vani

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija/Varaždinska biskupija

U vremenu prije epidemije nakon Uskrsa počelo se s održavanjem prvih pričesti i krizmi.

Vjernici mnogih župa u Varaždinskoj biskupiji već su od svojih župnika dobili najavu datuma održavanja privih pričesti i krizmi, ali uglavnom uz napomenu da će navedeno ovisiti o epidemiloškim mjerama. Na primjer, za učenike Centra Tomislav Šoljar već je održana svečana misa na kojoj su primili sakramente.

Održavanje istih potvrdila nam je i Varaždinska biskupija, ali iako smo tražili, nisu nam poslali raspored po župama.

– Slavlja prve svete pričesti i svete potvrde u Varaždinskoj biskupiji planiraju se od svetkovine Duhova, točnije nakon 20. svibnja 2021. godine. Župnici su u svojim župama objavili datume za ta slavlja i poznata su vjernicima. Nastojat ćemo da se slavlja odvijaju redovito, ne pod cijenu zdravlja, i sigurno, uz pridržavanje epidemioloških mjera. Preporuka je da se, gdje je to moguće, slavlja održe na otvorenom. Pratimo epidemiološku situaciju i s obzirom na nju donijet će se konačan sud – odgovorio je Regionalnom tjedniku Marko Domiter, tajnik biskupa Varaždinske biskupije.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Uređuje se „Srednjoškolac“: košarkaško igralište je spremno, stižu i golovi za nogomet

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradonačelnik grada Varaždina Ivan Čehok je jučer, 20. travnja, na igralištu „Srednjoškolac“ uz pročelnika Upravnog odjela za komunalne poslove, urbanizam i zaštitu okoliša Grada Varaždina Roberta Krajcera govorio o uređenju malonogometnog i košarkaškog igrališta u sklopu navedenog sportskog centra.

Na zahtjev samih sportaša, kao i građana ovog dijela grada krenulo se u sanaciju ovog igrališta koje je bilo zapušteno i nije se dugo vremena koristilo, istaknuo je gradonačelnik.

Uređeno je košarkaško igralište, posađeno nekoliko novih stabala, postavljene klupice kako bi građani mogli doći i provesti vrijeme s djecom u sportskim aktivnostima.

Gradonačelnik je naglasio i da će na ovoj lokaciji biti uređeni i podzemni spremnici jer je riječ o frekventnoj lokaciji te postoji realna potreba za navedenim.

Planira se i urediti novi sloj asfalta u Ulici Tome Masaryka i Slavenskoj ulici, čime će se kompletno urediti ovaj dio grada.

– Grad u ovom trenutku radi i na šest nogometnih igrališta u svim naseljima grada od Kućana do Gojanca, ali i dalje ide sanacija postojećih terena, malonogometnih i košarkaških. U planu je i igralište u Novakovoj ulici, iza kućanske rampe kao i igralište u Biškupcu te obnova još pet dječjih  igrališta, nakon što se provede javna nabava i nakon što vremenski uvjeti to dozvole. Na ovom igralištu već od prvog dana kad je sanirano, djeca igraju košarku, što je zapravo i smisao svega i na veliko zadovoljstvo građana i svih nas. Golovi za nogomet dolaze kad svi radovi budu gotovi tako da će se već ovaj tjedan ukoliko ne bude kiše ovdje igrati mali nogomet, zaključio je gradonačelnik – rekao je gradonačelnik.

Nastavite čitati