Povežite se s nama

Život i društvo

Varaždinski folkloraši plesom na ulicama i trgovima oduševili stanovnike belgijskog Leuvena

Objavljeno:

- dana

VFA u Belgiji

Varaždinski folklorni ansambl (VFA) vratio se iz Belgije gdje je sudjelovao na uskršnjem festivalu folklora Paasfeesten u Leuvenu.

Paasfeesten se već 43 godine tradicionalno održava za vrijeme Uskrsa, a festival su zajednički organizirali folklorne skupine iz Leuvena – Reuzegom, Rozemarijntje, ‘t Havermeuleke i Carpevento.

U bivšem industrijskom gradu, danas sveučilšnom centru

Leuven je bivši industrijski grad u kojem živi 100.000 stanovnika, a ujedno je i veliki sveučilišni centar u kojem studira oko 55.000 studenata. Većina starih obrtničkih i industrijskih građevina je preuređeno i danas se u njima nalaze studentski domovi.

Upravo su ulice i trgovi Leuvena bili najljepša pozornica za folkloraše iz Češke, Portugala, Mađarske i Hrvatske. Programi i parade u više su se navrata izvodili na ulicama Leuvena, gdje je folkloraše pratilo više tisuća ljudi, a neki su čak i zaplesali s njima.

Osim na ulicama grada, članovi VFA nastupili su i na dva festivalska popodneva u dvorani Rijschoool. Izveli su plesove i pjesme Hrvatskog zagorja i Međimurja

Središnji koncert održao se na Grote Markt, glavnom gradskom trgu ispred srednjovjekovne gradske vijećnice, zaštitnog znaka Leuvena. Tom je programu nazočio i gradonačelnik Leuvena, a nakon koncerta je održan svečani prijem na kojem su članovi VFA gradonačelniku predstavili grad Varaždin.

Osim na ulicama grada, programi su se održavali u dvorani Rijschool. Dva festivalska poslijepodneva bila su rezervirana za višesatne koncerte na kojima su nastupile sve domaće i gostujuće grupe. Članovi VFA na tim je programima izveo koreografije plesova i pjesama Hrvatskog zagorja i Međimurja. Program su pripremili i uvježbali umjetnički voditelj ansambla Pjerino Hrvaćanin, plesni voditelj Tim Hrvaćanin i voditelj tamburaške sekcije Matija Auker.

Prigodni program u sklopu misnog slavlja

 

Na Uskrs je u crkvi Sv. Petra, srednjovjekovnoj crkvi gotičke arhitekture koja se nalazi nasuprot gradske vjećnice, održana svečana misa kojoj su prisustvovali svi sudionici festivala. Gostujuće grupe, uključujući i tamburaški sastav Varaždinskog folklornog ansambla, izvele su prigodan program u sklopu misnog slavlja.

Jedna večer bila je rezervirana za radionice na kojima su domaće i gostujuće grupe izvođače i organizatore festivala podučavale plesovima iz svoje države. Varaždinci su tako naučili nekoliko čeških, mađarskih, portugalskih i belgijskih narodnih plesova, dok su drugima pokazali autohtone plesove iz Podravine, Hrvatskog Zagorja, Gradišća i Posavine.

U neformalnom dijelu festivalskog programa jednu je večer bila organizirana igra u kojoj su izvođači i domaćini zajedno istraživali Leuven. Podijeljeni u timove od 12 do 15 osoba, uz to da su u svakom timu bile osobe iz svih država, “natjecatelji” su morali otkriti poznata i manje poznata mjesta u Leuvenu te naučiti nešto o njegovoj prošlosti i sadašnjosti. Put ih je odveo od Oude Markta (Starog trga) i okolnih ulica koje su popularno mjesto za izlazak, do rijeke Dijle koja sa svojim kanalima oblikuje izgled gradske jezgre. Bilo je vremena i za izlet u Bruxelles, gdje su razgledali Atomium, kraljevsku palaču, slavnog Manneken-Pisa i druge znamenitosti. Varadžinci su posjetili i njemački srednjovjekovni grad Aachen, prijestolnicu Karla Velikog, u kojem se napravili kratku stanku na putu u Belgiju.

 

Izvor:
Foto: Izvor: VFA

Život i društvo

U Petrijancu održana prva radionica u sklopu projekta “Budimo spremni”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Održana je prva radionica u sklopu projekta “Budimo spremni” kojeg provodi Gradsko društvo Crvenog križa Varaždin.

Radionica je bila održana za članove udruga civilnog društva. Zahvaljujemo svim sudionicima na radionice kao i dobrim predavačima i naravno pozivamo sve sudionike na iduću radionicu.

Predavači Nenad Vidović i Mario Musolin održali su zanimljiva predavanja i radionicu na temu “Budimo spremni – Upoznajmo naše područje”. Uz članove 11 udruga koje su bile prisutne na radionici, na predavanju je bio nazočan i načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec.

Prisutni su imali priliku pobliže upoznati ključne rizike svog područja, postupanja u slučaju krize ili ugroze.

Dogovoreni termini sljedećih radionica za općinu Petrijanec u sklopu projekta “Budimo spremni” :

• 30.9.2022. (petak) u 17:00 – tečaj “Budimo spremni – Naučimo prvu pomoć”
• 14.10.2022. (petak) u 18:00 – radionica “Budimo spremni – Pripremimo se prije”
• 4.11.2022. (petak) u 18:00 – radionica “Budimo spremni – Volonteri u pomoć zajednici”

Nastavite čitati

Život i društvo

U Svibovcu Topličkom pokopane 72 ekshumirane žrtve masovnih partizanskih likvidacija

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U nedjelju su na groblju Svibovec, nakon gotovo 80 godina, pokopani posmrtni ostaci žrtava Drugog svjetskog rata, ekshumiranih 2014. godine s lokacije Leskovec, predio Jakšenica.

Misu za 72 ekshumirane žrtve masovnih likvidacija na području sjeverne Hrvatske koje su se dogodile nakon zauzimanja Varaždinskih Toplica od strane partizanskih postrojbi 29. rujna 1943. godine,  predvodio je  mons. Vlado Košić u koncelebraciji sa župnikom Jurajem Kopjarom.

– Dao Bog da se svi tragovi totalitarnih režima što prije uklone iz naše zemlje i da budemo slobodno društvo sa svojom budućnošću koje mrtve štuje, a gradi si budućnost u slobodi i miru – rekao je Košić.

Izaslanica ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda i ravnateljica Uprave za zatočene i nestale Ivona Paltrinieri kazala je da se ispravlja nepravda kako ove žrtve više ne bi bile u crnoj zemlji zabačene u šumi.

– U dvije grobne jame pronađene su 72 osobe, odnosno 71 muška te jedna ženska, a uglavnom se radi o mlađim odraslim osobama, u dobi od 20 do 40 godina. Antropološkom obradom utvrdili smo na minimalno 37 lubanja ozljede nastale u trenutku smrti ili neposredno prije ili poslije nje, što dokazuje da su žrtve stradale nasilnom smrću – opisala je Paltrinieri naglasivši  kako je prioritet ministarstva da se pronađu sve osobe stradale u Domovinskom ratu za koje se još ne zna gdje su te kako se i dalje istražuju grobišta u kojima se nalaze žrtve poraća.

Tim ljudima nije bilo ni suđeno!

Izgradnju zajedničke grobnice financirao je Grad Varaždinske Toplice, a gradonačelnica Dragica Ratković naglasila je kako je ovaj komemorativan skup održan radi svih žrtava, kako bi im se vratilo dostojanstvo i poštovanje predstavljajući ih kao ljudska bića, a ne kao statistiku i broj.

-Teško je danas održati govor, naći prave riječi za sve ljude, znane i neznane, kojima je uništen i zadnji djelić ljudskog dostojanstva i bez njihove krivnje, pravo na život. Povijest ne možemo promijeniti, ne možemo promijeniti tragične povijesne činjenice, ali moramo ustrajati u potpori svima, kako bi se na temelju činjenica utvrdila povijesna istina. Jer to je naš dug prema nevinim žrtvama, istini i pravednosti. I to nas obvezuje – rekla je Ratković izrazivši najdublje poštovanje prema svim nedužnim žrtvama koje su patile i  u neljudskim uvjetima izgubile svoje živote.

– Neka njihove kosti u ovoj našoj zemlji, na ovom mjestu,  počivaju u miru – dodala je.

Zamjenica varaždinskog župana Silvija Zagorec  naglasila je kako ovaj događaj mora služiti kao podsjetnik da je ljudski život vrjedniji od bilo čega, te da svatko ima pravo na dostojan ukop i na uređeno posljednje počivalište.

-Tim ljudima nije bilo ni suđeno, nisu imali pravo na obranu niti na pomilovanje već su lišeni života. No ono što je najgore, ti ljudi nisu imali ni pravo na dostojan ukop i ispraćaj pa današnjim danom to ispravljamo jer su nedužne žrtve to zaslužile – rekla je Zagorec.

Spomenula je kako je 1991. godine, nakon osamostaljenja Hrvatske, donesen Zakon o utvrđivanju ratnih i poratnih žrtava te godinu kasnije osnovana i istoimena komisija koja je s radom u Varaždinskoj županiji započela 1997. godine, a godinu kasnije i u Međimurju.

Predsjednik Društva za obilježavanje grobišta ratnih i poratnih žrtava Franjo Talan u svom je govoru kazao kako na području Varaždinske biskupije postoji stotinjak lokacija na kojima se nalaze žrtve poraća, te naglasio kako je Društvo dosad na dostojan način obilježilo desetak lokacija.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje