Povežite se s nama

Život i društvo

Varaždinski folkloraši plesom na ulicama i trgovima oduševili stanovnike belgijskog Leuvena

Objavljeno:

- dana

VFA u Belgiji

Varaždinski folklorni ansambl (VFA) vratio se iz Belgije gdje je sudjelovao na uskršnjem festivalu folklora Paasfeesten u Leuvenu.

Paasfeesten se već 43 godine tradicionalno održava za vrijeme Uskrsa, a festival su zajednički organizirali folklorne skupine iz Leuvena – Reuzegom, Rozemarijntje, ‘t Havermeuleke i Carpevento.

U bivšem industrijskom gradu, danas sveučilšnom centru

Leuven je bivši industrijski grad u kojem živi 100.000 stanovnika, a ujedno je i veliki sveučilišni centar u kojem studira oko 55.000 studenata. Većina starih obrtničkih i industrijskih građevina je preuređeno i danas se u njima nalaze studentski domovi.

Upravo su ulice i trgovi Leuvena bili najljepša pozornica za folkloraše iz Češke, Portugala, Mađarske i Hrvatske. Programi i parade u više su se navrata izvodili na ulicama Leuvena, gdje je folkloraše pratilo više tisuća ljudi, a neki su čak i zaplesali s njima.

Osim na ulicama grada, članovi VFA nastupili su i na dva festivalska popodneva u dvorani Rijschoool. Izveli su plesove i pjesme Hrvatskog zagorja i Međimurja

Središnji koncert održao se na Grote Markt, glavnom gradskom trgu ispred srednjovjekovne gradske vijećnice, zaštitnog znaka Leuvena. Tom je programu nazočio i gradonačelnik Leuvena, a nakon koncerta je održan svečani prijem na kojem su članovi VFA gradonačelniku predstavili grad Varaždin.

Osim na ulicama grada, programi su se održavali u dvorani Rijschool. Dva festivalska poslijepodneva bila su rezervirana za višesatne koncerte na kojima su nastupile sve domaće i gostujuće grupe. Članovi VFA na tim je programima izveo koreografije plesova i pjesama Hrvatskog zagorja i Međimurja. Program su pripremili i uvježbali umjetnički voditelj ansambla Pjerino Hrvaćanin, plesni voditelj Tim Hrvaćanin i voditelj tamburaške sekcije Matija Auker.

Prigodni program u sklopu misnog slavlja

 

Na Uskrs je u crkvi Sv. Petra, srednjovjekovnoj crkvi gotičke arhitekture koja se nalazi nasuprot gradske vjećnice, održana svečana misa kojoj su prisustvovali svi sudionici festivala. Gostujuće grupe, uključujući i tamburaški sastav Varaždinskog folklornog ansambla, izvele su prigodan program u sklopu misnog slavlja.

Jedna večer bila je rezervirana za radionice na kojima su domaće i gostujuće grupe izvođače i organizatore festivala podučavale plesovima iz svoje države. Varaždinci su tako naučili nekoliko čeških, mađarskih, portugalskih i belgijskih narodnih plesova, dok su drugima pokazali autohtone plesove iz Podravine, Hrvatskog Zagorja, Gradišća i Posavine.

U neformalnom dijelu festivalskog programa jednu je večer bila organizirana igra u kojoj su izvođači i domaćini zajedno istraživali Leuven. Podijeljeni u timove od 12 do 15 osoba, uz to da su u svakom timu bile osobe iz svih država, “natjecatelji” su morali otkriti poznata i manje poznata mjesta u Leuvenu te naučiti nešto o njegovoj prošlosti i sadašnjosti. Put ih je odveo od Oude Markta (Starog trga) i okolnih ulica koje su popularno mjesto za izlazak, do rijeke Dijle koja sa svojim kanalima oblikuje izgled gradske jezgre. Bilo je vremena i za izlet u Bruxelles, gdje su razgledali Atomium, kraljevsku palaču, slavnog Manneken-Pisa i druge znamenitosti. Varadžinci su posjetili i njemački srednjovjekovni grad Aachen, prijestolnicu Karla Velikog, u kojem se napravili kratku stanku na putu u Belgiju.

 

Izvor:
Foto: Izvor: VFA

Život i društvo

Grad Varaždin daje potpore poljoprivrednicima, evo kako se prijaviti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Varaždin objavio je sedam javnih poziva za poljoprivrednike s područja Grada Varaždina za 2023. godinu.

A) Sufinanciranje programa samoopskrbnog poljoprivrednog gospodarstva (SOPG), obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva (OPG) te udruga i zadruga –  ukupno raspoloživo 5.400,00 EUR

B) Sufinanciranje izravne prodaje poljoprivrednih proizvoda na Gradskoj tržnici u Varaždinu za samoopskrbna obiteljska poljoprivredna gospodarstva (SOPG) i obiteljska poljoprivredna gospodarstva (OPG) – ukupno raspoloživo 6.700,00 EUR

C) Sufinanciranje nabave nove opreme za preradu i pakiranje poljoprivrednih proizvoda – ukupno raspoloživo 19.900,00 EUR

D) Sufinanciranje okrupnjavanja poljoprivrednog zemljišta na području Grada Varaždina – ukupno raspoloživo 13.300,00 EUR

E) Sufinanciranje prihrane pčelinjih zajednica – ukupno raspoloživo 10.700,00 EUR

F) Sufinanciranje nabave i postavljanje novih plastenika ili staklenika na području Grada Varaždina – ukupno raspoloživo 6.700,00  EUR

G) Sufinanciranje projektne dokumentacije za prijavu projekata na natječaje nacionalnih i međunarodnih fondova – ukupno raspoloživo 6.700,00 EUR

Poljoprivrednicima je na raspolaganju ukupno 69.400,00 EUR kroz sedam mjera koje direktno pomažu poboljšanja razvoja poljoprivredne proizvodnje te poticanja konkurentnosti poljoprivrednih proizvođača na području Grada Varaždina.  

Javni pozivi objavljeni su na službenim mrežnim stranicama Grada Varaždina, a rok prijave za sve pozive je 15. prosinca 2023. godine.

 Sve informacije mogu se dobiti isključivo pisanim putem na e-mail adresu [email protected].

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Purgarice i purgari tradicionalno okitili božićno drvce

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu Adventa u Varaždinu članovi Varaždinske građanske garde su na varaždinskom Korzu okitili purgarsko božićno drvce ukrasima koje su izradile vrijedne članice i najmlađi članovi udruge.

Purgarice su kostimirane dame koje utjelovljuju varaždinske dame, dobrotvorke i aktivistice kroz povijest, a ovom prigodom izradile su s Malim purgarima poseban nakit za ukrašavanje božićnog drvca. Na varaždinskom Korzu pridružili su im se Purgari i time započeli vrijeme posebno radosnog druženja u Adventu.

Tom prigodom pridružila im se i Danijela Vusić, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti grada Varaždina, kojoj je ove godine pripala čast paljenja lampica na okićenoj božićnoj jelki te su joj tako članovi Varaždinske građanske garde zahvalili na odličnoj suradnji.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje