Povežite se s nama

Život i društvo

Vid Pongrac boluje od multiple skleroze: Društvo je uz mene i u onim mračnim danima

Objavljeno:

- dana

U organizaciji Savjeta za zdravlje Varaždinske županije i Društva multiple skleroze Varaždinske županije ispred Županijske palače obilježen je Nacionalni dan multiple skleroze – autoimune bolesti s „tisuću lica“.

Predsjednica Savjeta za zdravlje doc. prim. dr. sc. Spomenka Kiđemet-Piskač, dr. med. istaknula je da se akcijom želi upoznati javnost s problemima i potrebama s kojima se oboljeli od bolesti susreću u obitelji, u gradu, županiji, na radnom mjestu.

– Pojavnost  bolesti raste, a pogađa sve mlađe dobne skupine. Varaždinska županija osigurala je sredstva za projekt kojim se, uz ostalo, organiziraju posjeti teško pokretnima i nepokretnim članovima, prvenstveno onima u ruralnom području, odnosno, udaljenima od grada. Također,  pruža im se savjetodavna podrška, a posjetom i razmjenom informacija kod njih se razvija osjećaj da nisu sami i zaboravljeni, što doprinosi porastu njihovog samopouzdanja – rekla je Kiđemet-Piskač.

Podršku radu Društva dala je i zamjenica župana Silvija Zagorec.

– Varaždinska županija nastavlja davati podršku javnozdravstvenim akcijama koje imaju za cilj osvijestiti i educirati građane, u ovom slučaju o multiploj sklerozi. Zahvaljujem Društvu koje svojim djelovanjem i aktivnostima pruža potporu svojim članovima – rekla je zamjenica Zagorec.

Na štandu su članovi Društva predstavili  svoje radove  koje izrađuju u Kreativnoj radionici, a  Vid Pongrac, i sam obolio od multiple skleroze, odsvirao je i nekoliko glazbenih točaka na gitari.

– Društvo mi puno pomaže i uz mene je u svim onim mračnim danima kada sam mislio da nitko neće vjerovati u mene i biti uz mene. Upoznao sam ljude koji me shvaćaju i uvijek su uz mene i pružaju mi potporu – rekao je Vid Pongrac, najmlađi član Društva.

Društvo multiple skleroze Varaždinske županije trenutno broji 140 članova: 103 žene i 37 muškaraca. Društvo nastoji preko različitih programa i projekata financiranih od Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike te preko Europskog socijalnog fonda  osigurati pomoć za one najteže oboljele, poboljšati reintegraciju oboljelih u društvo te kvalitetniji i samostalniji život.

Podršku radu Društva dala je i pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje Ljubica Božić te Gradska tržnica Varaždin donacijom štanda.

Život i društvo

Prema trenutnoj prognozi ništa od ozbiljnijeg snijega na varaždinskom području narednih dana

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Meteorolozi već nekoliko dana najavljuju snijeg i za nizinske krajeve Hrvatske.

Ipak, prema sedmodnevnoj prognozi DHMZ-a na varaždinskom području past će tek pokoja pahulja i to pomiješana s kišom.

Kiša počinje padati već u srijedu, 30. studenoga, a nastavit će padati i u četvrtak ujutro. Baš tijekom četvrtka malo snijega moglo bi padati uz navedenu kišu.

Sve do nedjelje, 4. prosinca, bit će oblačno te bi svaki dan trebalo padati nešto kiše.

Najviša dnevna temperatura ide do 5 °C, a noću neće pasti ispod 0 °C.

Nastavite čitati

Život i društvo

Srednjoškolci i studenti natjecali se na talent showu na njemačkom jeziku u varaždinskom HNK-u

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gospodarska škola Varaždin i Udruga Ekult organizirali su osmi talent show na njemačkom jeziku „Max sucht den Superstar II“ u petak, 25. studenoga, u Koncertnoj dvorani HNK-a u Varaždinu.

Na „Maxu” su nastupili srednjoškolci i studenti, čak njih 62-oje u 25 nastupa, svi odlični glazbenici i ljubitelji njemačkog jezika.

– Nakon dvije godine online „Maxa“, ponovno smo organizirali talent show uživo, što nam je svima donijelo toliku radost i sreću da ćemo ovaj „Max“ pamtiti kao iznimno uspješan, pun dobre glazbe i još boljih emocija! – istaknule su ravnateljica Gospodarske škole Varaždin Jasminka Kelemen i voditeljica Maxteama Melanija Klarić, prof. njemačkog jezika.

– Što nastup na ovom talent showu znači učenicima i njihovim mentorima? Na „Maxu“ se pjeva, pleše, svira i recitira na njemačkom jeziku te mladi mogu pokazati koliko poznaju njemački jezik, kulturu i tradiciju. No, ne samo to. Natjecatelji i njihovi mentori ulažu ogroman trud kako bi pjesma koja u izvornom obliku često nije na njemačkom jeziku, zvučala dobro i „njemački“, a to nije jednostavna vježba – rekli su organizatori i dodali da tim više nastup na „Maxu“ postaje prihvaćen izazov, a uspjeh se udvostručuje kad se dvoranom prolomi pljesak.

Osim toga, mladi na „Maxu“ upoznaju nove ljude, prijatelje iz gotovo čitave Hrvatske, stječu znanja, prijateljstva i sjećanja za cijeli život te pune i obogaćuju svoj kulturni kovčežić za život, a svaki javni nastup pomaže im u izgradnji samopouzdanja, što je u mladoj dobi posebno važno, ističu organizatori.

Pobjednici ovogodišnjeg Maxa su:

1. mjesto Srednja škola Krapina:

  Saša Vidović, Karla Kunštek

  Mentorica: Jasna Sutlović – Pogačić

2. mjesto Srednja škola Zlatar

   Ana Šimunić, Petra Šimuni

   Mentorica: Melani Brezak

3. mjesto Turističko-ugostiteljska škola Šibenik

    Dorian Zovke, Maša Jakelić, Dario Morić, Lana Kursar, Daniel Jurić, Zara Perkov

    Mentorica: Danijela Badžim

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje