Povežite se s nama

Međimurje

VIDEO Besane noći stanara jedne čakovečke zgrade: “Apeliramo na institucije da nam pomognu!”

Objavljeno:

- dana

Već smo pisali o problemima koje u jednome čakovečkome soliteru stanari imaju sa susjedom koja već duže vrijeme noću i danju višekratno urla i psuje s prozora i balkona, onemogućavajući stanarima miran san.

>>Stanari u Čakovcu očajni: njihova susjeda tijekom noći galami i remeti mir, a institucije nemoćne<<

Osim toga, dotična stanarka, koja potencijalno pati i od psihičkih problema, uznemirava susjede na razne načine – ostavljajući uvredljive i prijeteće poruke, lupajući po vratima, zvoneći na interfon u rane jutarnje sate i slično. Sve navedeno još je neprikladnije uzme li se u obzir činjenica da se u blizini nalazi nekoliko škola i dječji vrtić.

SNIMKa jednog od stanara

Stanari, nezadovoljni odgovorima koje smo dobili od nadležnih institucija (Policijske uprave međimurske i Centra za socijalnu skrb Čakovec) nakon što smo poslali upite o slučaju, ističu nekoliko spornih točaka za koje su nas zamolili da dodatno naglasimo, a u međuvremenu su nam se javili i drugi stanari te zainteresirane strane koje su htjele iznijeti svoje viđenje priče.

I prethodno pisali peticije…

– Potencijalni svjedoci uglavnom nisu željeli davati iskaze, tj. nisu bili voljni sudjelovati u prekršajnom postupku pred nadležnim sudom u svojstvu svjedoka. Nažalost, izostankom svjedoka, s obzirom na činjenicu da policijski službenici neposrednim zapažanjem nisu utvrdili elemente prekršaja narušavanja javnog reda i mira, nije moguće pokrenuti prekršajni postupak protiv potencijalnog prekršitelja – bio je dio odgovora koji smo dobili od Policijske uprave. Stanari i stanarke, od kojih su neki više puta bili u kontaktu s policijom, dok je dio njih protiv stanarke koja uznemirava susjede digao i privatnu tužbu, navode da ih nitko nikad nije pitao za bilo kakvu izjavu.

– Ne samo da bismo bili voljni svjedočiti, nego smo već i sastavljali te potpisivali peticije koje smo uputili navedenim institucijama! Predavanje peticije iz nekog je razloga također bilo problematično, jer je policija u početku nije htjela ni zaprimiti! – svjedoči jedna od stanarki, koja nam je i ustupila prijepis peticije od 21. studenoga 2019. godine koju je potpisalo 20 stanara. Kažu da se policija barem trudi, no da su trebali reagirati prije godinu dana, ali smatraju da su Centar za socijalnu skrb i stanarkin liječnik zakazali.

Posljednja peticija od 27. siječnja koju je potpisalo 32-oje stanara

– Ako se u institucijama radi o stručnim osobama poput policijskih službenika i socijalnih radnika, ne bi li oni trebali znati kako se rješavaju takvi problemi? Naša susjeda živi s majkom starijom od 80 godina, ne treba li i toj gospođi pomoć? Je li to da njezina majka kaže da je „sve u redu“ dovoljno da odvrati službene osobe od daljnjeg istraživanja? – pitaju se stanari.

– Već se puno puta zvala policija i pokušavalo ih se uvjeriti da se problem mora riješiti – ali svaki put kad se zvalo je rečeno da su jako dobro upoznati sa slučajem, ali da ne mogu ništa. Policija je u zadnje dvije godine zaprimila više od 20 poziva, a ne „nekoliko“. Moje pitanje je – dokad ćemo se vrtjeti ukrug?

Mora li se dogoditi nešto puno ozbiljnije nego dosad da se reagira? Snimaka urlanja, prijetećih pisama i ostalih neprimjerenih stavki koje dokazuju sve navedeno ima mnogo! Gospođin liječnik očito nije dovoljno informiran ili gura problem pod tepih! Apeliram na odgovorne osobe da nam pomognu riješiti problem… – poručuje jedan od stanara zgrade u ulici Ivana pl. Zajca.

Jedno od pisama koje je dotična stanarka ostavila sustanarima

Međimurje

FOTO O celijakiji i prehrani bez glutena na zanimljiv način učilo 132-oje vrtićaraca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga oboljelih od celijakije sjeverozapadne Hrvatske realizirala je projekt „Celijakija – edukacija od malih nogu“ kojim se povećala razina znanja i svijesti o celijakiji, alergiji i netoleranciji na gluten kod djece predškolske dobi i djelatnika dječjih vrtića uključenih u projekt.

U prvom dijelu projekta 24. svibnja u Scheierovoj zgradi u Čakovcu održana su dva stručna predavanja o celijakiji.

Prvo predavanje pod nazivom „Celijakija kod djece, simptomi i liječenje“ održao je dr. med., spec. pedijatrije i supspec. dječje gastroenterologije Igor Šegović, dok je drugo održala mag. psihologije i pedagogije Tihana Đumić na temu „Psihološke poteškoće djece predškolske dobi oboljele od celijakije“.

Predavanjima su prisustvovali djelatnici predškolskih ustanova na području Grada Čakovca – odgojitelji predškolske djece koji rade poslove njege, skrbi, odgoja i naobrazbe djece, osobe koje brinu za socijalnu i zdravstvenu zaštitu djece te osobe koje rade na pripremi hrane za djecu.

Drugi dio projekta provodio se u dječjim vrtićima na području Grada Čakovca. Na poziv Udruge u projekt su se uključili Dječji vrtić „Cvrčak“ sa svojim područnim odjelima – DV „Stonoga“, DV „Krijesnice“, DV „Maslačak“ i DV „Pčelice“.

Sudjelovalo je ukupno 132-oje djece, a aktivnosti su provedene na način prilagođen djeci predškolskog uzrasta radi što boljeg razumijevanja pojma celijakije i bezglutenske prehrane.

Svako dijete ponijelo je kući brošuru „Sigurno bez glutena“ te su se s celijakijom i prehranom bez glutena neposredno upoznale i 132 obitelji. Edukaciju su provodile članice Udruge uz odgojitelje skupina.

Slikovnica i zakuska

Na „Satu o celijakiji i prehrani bez glutena“ čitala se slikovnica „Patrik i prijatelji u potrazi za pekarnicom“.

Budući da je pojam celijakije apstraktan i teško razumljiv djeci, putem edukacijske slikovnice u kojoj se odvija zanimljiva radnja djeci se na slikovit način približio pojam o celijakiji i prehrani bez glutena.

Mališani su također proučavali brošuru „Sigurno bez glutena“ koja se nadovezuje na slikovnicu te su se upoznali s namirnicama koje sadrže gluten i namirnicama koje prirodno ne sadrže gluten.

Zatim su izrađivali plakat s dozvoljenim i zabranjenim namirnicama, crtali crteže kojima su izrazili usvojenu tematiku i rješavali labirint na papiru, a održana je i bezglutenska zakuska.

Vrtićarci su tako mogli kušati bezglutenske proizvode i shvatiti da hrana bez glutena nije toliko drukčija i ništa manje ukusna od njihove te da je mogu konzumirati svi. Upravo bezglutensku zakusku djeca su izuzetno pozitivno doživjela.

Osim toga, putem slikovnice o celijakiji i brošure educiralo se djecu se o različitim pristupima i ponašanjima u prehrani koji su potrebni za održavanje kvalitete života, a koji ne bi trebali utjecati na isključivanje iz društva ako se netko „drukčije“ hrani.

Direktan i zanimljiv pristup temi, prilagođen uzrastu djeteta, rezultirao je interesom djece i boljim razumijevanjem „različitosti“ djeteta s celijakijom, alergijom i netolerancijom na gluten te poboljšao uvjete u kojem dijete svakodnevno boravi.

Projekt sufinancira Grad Čakovec, a voditeljica projekta je Marija Goričanec.

– Zahvaljujemo Dječjem vrtiću „Cvrčak“ na uključenju u projektne aktivnosti, na prekrasnom prijmu i odličnoj suradnji koja će se, nadamo se, nastaviti i ubuduće – poručili su iz Udruge.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO ‘Mali, a bogati’: pjesma, rukotvorine, sport, radionice, kolači i predstava na prvim Danima Slakovca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Poseban dan za Slakovec bila je srijeda, 22. lipnja. Naime, tada su počeli prvi Dani Slakovca, koje su organizirali Mjesni odbor Slakovec i Udruga žena Slakovec. Sve se odvijalo ispred prostorija NK-a “Sloboda” i lokalnoga društvenog doma.

Najprije je prisutne nastupom oduševio Dječji pjevački zbor “Josip Vrhovski” iz Nedelišća, pod vodstvom Maje Magdalenić Barić. Nakon toga posjetitelji su mogli pogledati bogato opremljene štandove i prisustvovati raznim radionicama. Izlagači su bili mjesni OPG-ovi i obrtnici.

Svoje proizvode tako su izložili i usluge demonstrirali: OPG Heđa (med), OPG Đuran (meso z tiblice), Dragica Fegeš (kaktusi i sukulenti), Štefanija Kozar (Brezje – rukotvorine), Marina Trojok (ručno izrađene igračke – božićni gnomovi i drugi ukrasi), Stolarija Špiranec (predmeti od drva) i Kristina Trupković (kozmetičarka).

– Naše vrijedne žene izložile su svoje rukotvorine od čipke i heklane igračke, a ono što je najviše privuklo pažnju na štandu Udruge bili su i opet prekrasni i prefini kolači – zbog njih su se mnogi svako malo vraćali na štand, što je osobito razveselilo članice Udruge – kažu iz Udruge žena.

Robotičari Udruge žena Slakovec oduševili su djecu nogometom robota, u kojem su i sami mogli sudjelovati. Vidjeli su slakovsku čigu, a za najmlađe su pripremljene i zagonetke sa senzorima – “Koja životinja jede koje voće?” te “Koje je boje tvoj bombon?” Sve se odvijalo pod budnim okom njihove mentorice Mateje Šafarić Novak.

Dio radova s festivala Art Forest izložen je u njihovoj park šumi te je tako nastala prava slikarska bajka, koju je vodila Tea Mesarić Rekanović. Usto, održali su i radionice s djecom, pri čemu su upotrebljavali pjenu za brijanje i boje za kolače te Udruzi ostavili prekrasne dječje radove.

– Naše cekerašice iz Nedelišća ponovo su oduševile: napravile su izložbu svojih radova od luščija i posjetiteljima uživo pokazale kak je to negda bilo. Na terenu je bilo mnogo djece iz Teniskog kluba C LAB Slakovec, uz trenera Patrika Lebara. Svi oni nakon odlaska na školovanje izvan Međimurja rado se vraćaju i prisjećaju svojih prvih trenutaka na tom terenu.

Svojim slikama na prvim Danima Slakovca razveselio nas je i Nino Horvat. Vrijedno je crtao i na kraju nam poklonio svoj rad kao zahvalu što smo ga pozvale, a i mi njemu ovim putem zahvaljujemo – kaže predsjednica Udruge žena Slakovec, Ivanka Novak.

Kao krunu svega, članice Udruge žena izdvajaju predstavu Kerekesh Teatra “Skupština”, na kojoj su se posjetitelji od srca nasmijali i tako u veselom tonu zaključili dan.

– Zahvaljujem Općini Nedelišće, našem načelniku Nikoli Novaku i Turističkoj zajednici Općine Nedelišće na nesebičnoj pomoći oko organizacije naše manifestacije. Vjerujem da će sljedeće godine još više posjetitelja uživati na Danima Slakovca s nama – poručuje Ivanka Novak.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje