Povežite se s nama

Međimurje

VIDEO Besane noći stanara jedne čakovečke zgrade: “Apeliramo na institucije da nam pomognu!”

Objavljeno:

- dana

Već smo pisali o problemima koje u jednome čakovečkome soliteru stanari imaju sa susjedom koja već duže vrijeme noću i danju višekratno urla i psuje s prozora i balkona, onemogućavajući stanarima miran san.

>>Stanari u Čakovcu očajni: njihova susjeda tijekom noći galami i remeti mir, a institucije nemoćne<<

Osim toga, dotična stanarka, koja potencijalno pati i od psihičkih problema, uznemirava susjede na razne načine – ostavljajući uvredljive i prijeteće poruke, lupajući po vratima, zvoneći na interfon u rane jutarnje sate i slično. Sve navedeno još je neprikladnije uzme li se u obzir činjenica da se u blizini nalazi nekoliko škola i dječji vrtić.

SNIMKa jednog od stanara

Stanari, nezadovoljni odgovorima koje smo dobili od nadležnih institucija (Policijske uprave međimurske i Centra za socijalnu skrb Čakovec) nakon što smo poslali upite o slučaju, ističu nekoliko spornih točaka za koje su nas zamolili da dodatno naglasimo, a u međuvremenu su nam se javili i drugi stanari te zainteresirane strane koje su htjele iznijeti svoje viđenje priče.

I prethodno pisali peticije…

– Potencijalni svjedoci uglavnom nisu željeli davati iskaze, tj. nisu bili voljni sudjelovati u prekršajnom postupku pred nadležnim sudom u svojstvu svjedoka. Nažalost, izostankom svjedoka, s obzirom na činjenicu da policijski službenici neposrednim zapažanjem nisu utvrdili elemente prekršaja narušavanja javnog reda i mira, nije moguće pokrenuti prekršajni postupak protiv potencijalnog prekršitelja – bio je dio odgovora koji smo dobili od Policijske uprave. Stanari i stanarke, od kojih su neki više puta bili u kontaktu s policijom, dok je dio njih protiv stanarke koja uznemirava susjede digao i privatnu tužbu, navode da ih nitko nikad nije pitao za bilo kakvu izjavu.

– Ne samo da bismo bili voljni svjedočiti, nego smo već i sastavljali te potpisivali peticije koje smo uputili navedenim institucijama! Predavanje peticije iz nekog je razloga također bilo problematično, jer je policija u početku nije htjela ni zaprimiti! – svjedoči jedna od stanarki, koja nam je i ustupila prijepis peticije od 21. studenoga 2019. godine koju je potpisalo 20 stanara. Kažu da se policija barem trudi, no da su trebali reagirati prije godinu dana, ali smatraju da su Centar za socijalnu skrb i stanarkin liječnik zakazali.

Posljednja peticija od 27. siječnja koju je potpisalo 32-oje stanara

– Ako se u institucijama radi o stručnim osobama poput policijskih službenika i socijalnih radnika, ne bi li oni trebali znati kako se rješavaju takvi problemi? Naša susjeda živi s majkom starijom od 80 godina, ne treba li i toj gospođi pomoć? Je li to da njezina majka kaže da je „sve u redu“ dovoljno da odvrati službene osobe od daljnjeg istraživanja? – pitaju se stanari.

– Već se puno puta zvala policija i pokušavalo ih se uvjeriti da se problem mora riješiti – ali svaki put kad se zvalo je rečeno da su jako dobro upoznati sa slučajem, ali da ne mogu ništa. Policija je u zadnje dvije godine zaprimila više od 20 poziva, a ne „nekoliko“. Moje pitanje je – dokad ćemo se vrtjeti ukrug?

Mora li se dogoditi nešto puno ozbiljnije nego dosad da se reagira? Snimaka urlanja, prijetećih pisama i ostalih neprimjerenih stavki koje dokazuju sve navedeno ima mnogo! Gospođin liječnik očito nije dovoljno informiran ili gura problem pod tepih! Apeliram na odgovorne osobe da nam pomognu riješiti problem… – poručuje jedan od stanara zgrade u ulici Ivana pl. Zajca.

Jedno od pisama koje je dotična stanarka ostavila sustanarima

Međimurje

U Međimurju 67 novih slučajeva zaraze koronavirusom, preminule su dvije osobe

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađena su 282 uzorka, od čega je evidentirano 66 pozitivnih nalaz na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 23,4 posto pozitivnih od broja testiranih, javio je 9. svibnja županijski Stožer civilne zaštite.

U protekla 24 sata oporavilo se 96 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 536.

Tijekom jučerašnjem dana brzim antigenskim testovima testirano je 246 osoba, od čega je SARS-CoV-2 virus dokazan kod jedne osobe.

Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 55.649 uzoraka.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 89 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus.

U protekla 24 sata primljena su 4 pacijenta, a 4 pacijenta su na invazivnoj respiraciji. U protekla 24 sata preminule su dvije osobe, stare 82 i 80 godina.

Tijekom ovoga tjedna u Međimurskoj županiji ukupno su cijepljene 6474 osobe (5101 prva doza i 1373 druge doze) na svim punktovima i zdravstvenim ustanovama.

Tijekom subote cijepljeno je 2050 osoba na 3 punkta. U Nedelišću je cijepljeno 964 osoba, u Murskom Središću 544 osoba, a u Prelogu 542 osobe.

Ukupno je s današnjim danom utrošeno 32.285 doza. Barem jednom dozom cijepljeno je 26.045 osoba, što je 29 posto stanovništva Međimurja starijeg od 16 godina.

Dodajmo da se u ponedjeljak u školske klupe vraćaju svi učenici osnovnih i srednjih škola.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO U Murskome Središću na Majčin dan darovali mame karanfilima!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Mursko Središće

– One zaslužuju sve najbolje. Hrabre, snažne, jedinstvene …. Jednom riječju: majke!

Majčin dan je prilika da im iskažemo zahvalnost za sve što su činile i što čine za nas. Ima li ljepšeg osjećaja od zagrljaja mame ili njenog osmijeha? Nema, ona je samo jedna i sve što činila za nas, uvijek radi najbolje kako zna. Mame su odvažne, iskrene, mame su superheroji koji i ono nemoguće učine mogućim. Majčina ljubav nema granica! – poručuju iz Grada Murskoga Središća.

Simbolično na Majčin dan, nakon sv. mise, Grad Mursko Središće prigodno je darovao majke karanfilima. Uoči Majčina dana, gradonačelnik Dražen Srpak posjetio je dječje vrtiće „Maslačak“ i „Pahuljica“ kako bi im zahvalio na predanosti u njihovom radu s djecom, jer osam sati na dan one su djeci „zamjenske mame“.

Ujedno je znak zahvale uputio i Udruzi “Serjojnske mame i bebe”, koja u svoje programe uključuje djecu i mlade, ali i njihove roditelje.

Nastavite čitati