Povežite se s nama

Foto i video

VIDEO Djelić atmosfere s koncerta legendarne Lepe Brene

Objavljeno:

- dana

Foto i video

FOTO Na Noći muzeja u Gradskom muzeju Varaždin uživalo gotovo 4000 posjetitelja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Noć muzeja uvijek izmami posjetitelje u Gradski muzej Varaždin jer nije potrebno platiti ulaznicu, a postav je uistinu bogat. Tako je bilo i u petak, 27. siječnja.

U Gradskome muzeju Varaždin u Noći muzeja bilo je ukupno 3943 posjetitelja, javili su iz Muzeja.

Za razgled, koji je tom prigodom bio besplatan, od 18 do 23 sata bili su otvoreni svi izložbeni postavi u Starom gradu, palači Herzer i palači Sermage. Kroz izložbeni postav u Starom gradu prošetale su i dame u povijesnim haljinama, kostimirane pripadnice Udruge Varaždinska građanska garda.

S obzirom na protekle dvije koronagodine, kada je u GMV-u 2021. ova manifestacija održana virtualno, a 2022. godine više-manje simbolično u znatno smanjenom opsegu, ovogodišnja Noć muzeja ponovno je zainteresirala mnogobrojne posjetitelje svih dobnih skupina iz Varaždina, okolice, ali i malo šireg prostora, a za mnoge od njih je to bio i obiteljski večernji izlazak.

Zanimljivo je bilo i u Muzeju vatrogastva.

Nastavite čitati

Foto i video

FOTO Viničanci znaju: “Kad snijeg leprša na Vincekovo, bit će ziher puno grožđa“!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

S prvim ovogodišnjim “ozbiljnim” snijegom, Viničanci su u nedjelju tradicionalno obilježili blagdan sv. Vinka, zaštitnika vinogradara. Okupljenim pajdašima i pajdašicama, te velečasnom Valentu Posavcu pridružio se vinički načelnik Branimir Štimec koji tvrdi da su vina u ovom kraju jako kvalitetna.

To ne čudi jer pila su se nekad na bečkom dvoru, i ono što je važno, danas opet počinju radovi u vinogradima.

– Naša udruga vinogradara jedna je od najaktivnijih na ovom području, ima brojno članstvo, slavimo i martinje uz vinski bal. Vina su odlična, a naš mali problem je što imamo 439 kleti po poreznoj prijavi, pa kad bi željeli isprobati sva vina, trebalo bi vam 10 godina… – veli načelnik na kojeg se nadovezao Stjepan Kovačić, predsjednik Udruga vinogradara Vinea Vinica.

Vincekovo obilježavaju otkako su osnovali udrugu, 1999. godine i uvijek se druže kod nekog drugog člana.

– Ove godine domaćin je Zvonko Kovačić, to je prvi vinograd na području naše općine koji je na najnižoj nadmorskoj visini, pa da vidimo kako sve to izgleda. Kad snijeg malo leprša na Vincekovo, to je dobar znak, znak da će biti puno grožđa. Prošla godina je bila dobra unatoč suši koju smo imali tijekom ljeta, a onda i muke u kišnom razdoblju. Možda je malo zakazalo u količini, ali vina su bila jako dobra – smatra Kovačić.

Domaćin Zvonko Kovačić objasnio je da u Slatnjaku (u Rupčićevoj 21, 23 i 25.) imaju oko 2700 čokota.

– Od toga imamo nešto solarisa i regenta, sorte koje se ne špricaju, a drugo su miješane sorte, muškat, sauvignon, ranjski rizling i graševina. Prošlu sezonu grožđe je bilo jako lepo, vina su bila dobra, a sve ovisi o tome kakvi smo podrumari, to je najvažnije – govori iskusan vinogradar kod kojeg nema „kemijanja“ s kapljicom.

Dodajmo da se na blagoslovu vinograda okupilo puno njegovih prijatelja i susjeda, a kakva je bila atmosfera koju su zagrijali tamburaši, pogledajte u fotogaleriji:

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje