Povežite se s nama

Foto i video

VIDEO Filip Hozjak: „Umjetnicima u ovoj situaciji nije jednostavno, no ne predajemo se lako!“

Objavljeno:

- dana

Za Nagradu hrvatskoga glumišta nedavno je za „izuzetno ostvarenje mladih umjetnika do 30 godina“ bio nominiran naš poznati pjevač, mladi tenor Filip Hozjak iz Preloga.

Nominaciju je zaslužio ulogom grofa Tassila (naslovna fotografija) u opereti „Grofica Marica“, koja je također bila nominirana za najbolju predstavu u cjelini u kategoriji operete i mjuzikla. Isto je vrijedilo i za „Jesus Christ Superstar“, u kojoj je Hozjak tumačio naslovnu ulogu.

– Nagrada je otišla u ruke Fabijana Pavla Medvešeka, a nominirana je bila i Dora Bogdanović. Oboje su dragi kolege kojima čestitam, a zahvaljujem i Kazalištu Komedija te njegovu tadašnjem ravnatelju Krešimiru Batiniću koji mi je pružio priliku. Nominacija je bila doista neočekivana – kaže Filip, koji je obično veoma zauzet brojnim angažmanima, što se ove godine za većinu umjetnika stubokom promijenilo.

Podrška kolega

– Sa svojom trupom „Četiri tenora“ prošle sam godine održao 32 koncerta, što su gotovo tri koncerta mjesečno. Nastupali smo na brojnim respektabilnim lokacijama: otvarali smo Festival „Rocks & Stars“ na području staroga rimskog kamenoloma Cave Romane u Medulinu, napunili smo Trg Slobode u Prelogu na Operi pod zvijezdama, povodom Valentinova nastupali u Cankarjevu domu u Sloveniji… Potonji koncert odradili smo uz orkestar, a kritike su bile doista fantastične, čak su naš došli poslušati i neki menadžeri iz Italije. Osim toga, nastupali smo i na Šalati pred 4500 gledatelja/slušatelja s Revijskim orkestrom Zagrebačke filharmonije.

Kao gosti na pozornici su nam se pridružili Radojka Šverko i Goran Karan. Kao jedan od ljepših koncerata iz prošle godine sigurno bih izdvojio i zatvaranje Špancirfesta s tamburašima Centra tradicijske kulture iz Varaždina, što je specifični koncert upravo zbog nastupanja uz zvuke tambura, zbog čega smo ponešto promijenili repertoar. Čak je i ulazak u 2019. bio fenomenalan: nastupali smo na dočeku Nove godine u Zagrebu na Trgu bana Jelačića pred tridesetak tisuća ljudi!

rujan, czk program

Filip dodaje da se s kolegama iz sastava izvrsno slaže te da se međusobno podupiru. Podsjetimo, uz njega u grupi pjevaju i Đani Stipaničev, Marko Pecotić te Vladimir Garić.

– Imamo razumijevanja jedni prema drugima: svaki od nas ima i solo karijeru i druge angažmane – primjerice, Đani i ja, uz Nevena Stipčića, tumačimo ulogu Isusa u već spomenutome „Jesus Christ Superstaru“ Kazališta Komedija pa dok ne nastupa jedan od nas, često nastupa drugi, što znači da u tome slučaju ne možemo održati nastup s „Tenorima“. Marko Pecotić član je Klape „Iskon“ pa i on često ima druge nastupe… Uglavnom, podržavamo se u tome i prilagođavamo situaciji.

Lani smo pjesmom „Brod bez imena“ pobijedili na Šibenskoj šansoni. Uspjeh smo ponovili ove godine uz pjesmu „Moja Dalmacija“. Prije snimanja svi otpjevamo sve dionice pa nakon toga vidimo kome koji dio najviše odgovara, tu nema nikakve ljutnje! (smijeh) Kolege su mi puno pomogli i s izgovorom – većina naših koncerata je u Dalmaciji, a kajkavski dijalekt je potpuno drukčiji od tamošnjih govora pa mi je bila potrebna pomoć. Sad već puno bolje izgovaram, a uslugu sam im bio u prilici vratiti kad smo nastupali u čakovečkome Centru za kulturu povodom Valentinova ove godine…

Naime, izvodili smo pjesmu „Rožica sem bila“ – to je bilo „top“, dakle, izazvali smo salve smijeha, ali je tako i bilo zamišljeno, ispalo je izrazito simpatično, na dobrome tragu. Odlično je što si možemo i želimo tako pomagati. Koncert u Centru održali smo također uz CTK: to je bio prvi put da smo u istome danu održali čak dva koncerta – ističe Hozjak.

Nova pjesma, radionice…

Sretan je i s izdavačkom kućom „Scardona“ s kojom surađuju.

– Osnivač, vlasnik i direktor kuće je poznati hrvatski producent Branko Paić, koji je ujedno osnivač brojnih drugih glazbenih institucija u Hrvatskoj. Surađivao je s Prljavim kazalištem, Azrom, Colonijom, Tajči, Goranom Karanom, Jasminom Stavrosom, Klapom „Intrade“… Pjesmu „Moja Dalmacija“ napisao nam je Goran Karan, s kojim smo kliknuli: kako je i sam tenor, a ponekad nam se i pridruži na pozornici, zna kako funkcioniramo. Nastavili smo suradnju s njim, a pjesmu nam je producirao Nikša Bratoš. Spot smo snimali u Sutivanu, kod Hotela „Lemongarden“.

U pripremi je i nova pjesma iste ekipe, no s obzirom na situaciju ne znamo kad će točno izaći. Što se tiče Kazališta Komedija, nastavljamo s dosadašnjim produkcijama, mada su izvedbe dosta podložne promjenama i odgodama, a u planu je i svečani koncert povodom 70. obljetnice Kazališta – objašnjava mladi tenor.

Hozjak je nedavno počeo sudjelovati i na glazbenim radionicama te radionicama solo pjevanja u organizaciji Dječjega kluba „Sims“ iz Preloga. Glazbene radionice namijenjene su klincima starosti od 5 do 9 godina, a radionice solo pjevanja djeci od 12 godina nadalje.

Podsjećamo da ćete dvije subote zaredom, 12. i 19. prosinca, imati prilike pogledati snimke dvaju koncerata iz čakovečkoga Centra za kulturu koje smo gore spomenuli.

Foto i video

FOTO U Sračincu otvoren park za igru i rekreaciju kakvog nema u Hrvatskoj!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ivan Agnezović

U Sračincu je u subotu svečano otvoren Park Velika graba, koji velikim i malim rekreativcima nudi brojne sadržaje. Riječ je o jedinstvenom projektu koji je s PDV-om vrijedan više od 9 milijuna kuna, s tim da je za realizaciju projekta osigurano više od 6 milijuna kuna europskog novca.

Park je otvorila ministrica poljoprivrede Marija Vučković koja je u Sračinec stigla u  pratnji državnog tajnika Zdravka Tušeka. Njihov domaćin, općinski načelnik Božidar Novoselec, predstavio je svim gostima i uzvanicima ovaj osebujni projekt kakvog nema ni u jednom hrvatskom gradu.

Naime, u Sračincu su napravili sadržaje za sve generacije mještana, za one od tri godine pa i za vitalne 90-godišnjake.

– Prije svega, razmišljali smo o mladima i o tome da za njih napravimo mjesto na kojem će se okupljati i družiti. No, Park Velika graba nudi toliko sadržaja da će u njemu svi pronaći mjesto za svoje aktivnosti. Tu je amfiteatar s binom gdje će se moći održavati ljetno kino, postavljene su edukativne staze zahvaljujući kojima će posjetitelji moći doznati sve o povijesti općine i drugo. Imamo fitness na otvorenom s 18 sprava, zatim spin roller, stijene za penjanje, terene za odbojku na pijesku, badminton i stolni tenis, dvije staze za boćanje, stolove za šah, ali i onaj na zemljanoj površini s velikim figurama. Tu su i dva dječja grada s mnoštvom igrala…, a dvije prelijepe fontane s vodenim tokom simboliziraju naša dva naselja Sračinec i Svibovec Podravski – rekao je između ostalog Novoselec.

Dodao je  da „ovakvog parka nema nigdje drugdje u Hrvatskoj.“ Na njega se nadovezao zamjenik općinskog načelnika Krunoslav Lukačić koji nije skrivao iznimni ponos i zadovoljstvo kojim ga je ispunila svečanost koju će dugo pamtiti.

-U projektu sam od početka, od kad smo obilazili strane gradove tragajući za detaljima koji su na kraju ugrađeni u ovaj park. Ne žalim ni minute uloženog vremena i znanja u ovaj projekt.  Pozivam sve svoje sumještane, Svibovčane i Srakare, sve žitelje Varaždinske županije i one iz dalje okolice da dođu u općinu Sračinec i uživaju u svemu što im nudi Park Velika graba – naglasio je Lukačić.

Ministrica Marija Vučković istaknula je da je riječ o lijepom i velikom višedimenzionalnom parku koji će mnogo značiti svim mještanima, a osobito mladim obiteljima.

-Mnogi se pitaju zašto Ministarstvo poljoprivrede financira i ovakve projekte. Nama je prva zadaća ojačati produktivnost hrvatske poljoprivrede, osnažiti je, učinkovito koristiti resurse, povezati naše lance sa našom poljoprivrednim i prerađivačkom industrijom te stvoriti konkurentan hrvatski prehrambeni lanac u svim međunarodnim okvirima. No, to nije naša jedina zadaća, jer dana nam je i časna uloga promicatelja hrvatskog ruralnog razvoja – ustvrdila je ministrica.

Kakva je bila atmosfera u Parku Velika graba pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

Foto i video

FOTO Stančić na Uskrsni ponedjeljak dobro popunjen, mnogi upijali zrake sunca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Mnogi ne rade na Uskrsni ponedjeljak pa su neki slobodan dan iskoristili za ispijanje prijepodnevne kave.

Trg Miljenka Stančića, odnosno tamošnje terase kafića bile su dobro popunjene.

Sve je zabilježio naš fotoreporter Ivan Agnezović.

Nastavite čitati