Povežite se s nama

Međimurje

VIDEO Kruno Kamenić, glazbenik iz Pribislavca: “Poslije kiše dolazi sunce!”

Objavljeno:

- dana

Nedavno je predstavljena nova pjesma Krune Kamenića „Dolazi dan“.

Tim smo povodom o glazbenim počecima i aktualnostima razgovarali s autorom, inače iznimno aktivnim glazbenikom iz Pribislavca, kojega je kao i ostale kolege jako pogodila pandemija koronavirusa koja je u tijeku.

– Do mojih je prvih susreta s glazbom došlo početkom osamdesetih, a za to je prije svega zaslužan moj djed Mijo, koji me tada zapitao želim li početi učiti svirati. Pristao sam i krenuo u glazbenu školu. Budući da su te godine prije početka nove školske godine svi instrumenti koje bih potencijalno želio naučiti svirati već bili raspodijeljeni, mene je na prijedlog moga tadašnjeg učitelja Ivana Taradija zapala truba, što sam odmah prihvatio. Vrlo brzo, nakon dvije-tri godine, počeo sam javno nastupati, a sredinom osamdesetih već sam svirao i na nekim svadbama. U prvih par bendova sa mnom su više-manje svirali mladi glazbenici mojih godina ili nešto malo stariji od mene, u kojima sam redovito bio najmlađi, da bih u drugoj polovici osamdesetih došao u poznati bend Amaro 5, čiji su članovi bili stari, iskusni glazbeni lisci. (smijeh)

Proučavanje običaja

Do vojske sam učio o svatovskim običajima i nastupima, a nakon povratka prešao sam u jedan od najpopularnijih sastava u Međimurju u to vrijeme: grupu Albatros. S njima sam svirao do 2004. godine: otad sam u bendu Monaco, koji danas nosi ime Monaco Exclusive Band – objašnjava Kruno. Nekad su bili petorka, danas su trojka, no prema potrebi ih može biti i više, ovisno o željama onih za koje sviraju.

– Prije otprilike petnaestak godina snimili smo moju prvu autorsku pjesmu, za koju sam napisao i tekst i glazbu: bila je to „Megla“, prema kojoj je nazvan i album. Od toga vremena snimao sam po pjesmu-dvije godišnje. Postoji šansa da i u narednih nekoliko mjeseci snimim još pokoju pjesmu, no vidjet ćemo. Moje su skladbe najviše ljubavne i socijalne tematike – kako je „Dolazi dan“ socijalna, sljedeća će sigurno biti ljubavna! – uza smijeh dodaje Kamenić.

Navodi da zajedno sa svojim bendovskim kolegama, Miljenkom Horvatom i Ivanom Posavcem, jedva čeka poboljšanje epidemiološke situacije i popuštanje mjera kako bi mogli ponovo početi sa svirkama.

– Želimo se opet vratiti svojim životima, onakvima na kakve smo naviknuti. Doduše, upravo me i ova situacija nadahnula da napravim pjesmu „Dolazi dan“, u kojoj sam slušateljima htio poslati pozitivnu poruku da ne odustaju, kao i dati podršku svima kojima je teško i koji se osjećaju sputanima.

Pjesma je nastala u produkciji Škole za glazbenu produkciju i audioinženjerstvo „Media Creatus“ iz Male Subotice, a ovim povodom iskreno zahvaljujem svojim prijateljima i vlasnicima Škole, Vjekoslavu Magdaleniću i Marku Lajtmanu te njihovoj profesionalnosti, koji su zaslužni što je uradak u ovakvom obliku mogao ugledati svjetlo dana – dodaje Kamenić, kojem je bubnjeve za spomenuti zadnji singl odsvirao sin Karlo, inače član rock sastava Expendable Band i Ansambla „Paradidl“.

Ljubav – preduvjet za sve!

Što se tiče atmosfera na njihovim svirkama, vidljiva je promjena na svadbama tijekom desetljeća, primjećuje Kruno.

– Nekad je fešta počela takoreći odmah, dok danas ljudima treba vremena da se zagriju – možda tome doprinosi i činjenica da se svadbe veoma rijetko organiziraju kod kuće, pa se ne osjećaju svi toliko „domaće“. Mnogi običaji i svadbene tradicije se više ne provode, to je druga stvar koja se može zamijetiti, no to ne mora čuditi s obzirom na generacijske promjene.

Ljudi osjećaju znaš li komunicirati, voliš li se družiti i biti među njima, emocijom koju ti kao glazbenik šalješ kroz stih ili melodiju neke pjesme taj je njihov proživljeni osjećaj jako teško prevariti. Moram spomenuti i da bez podrške obitelji u ovome poslu nemaš šanse – puno svirki znači i puno odsustva. Zbog toga osobito moram zahvaliti svojoj supruzi Branki na njezinom beskrajnom strpljenju i razumijevanju. Velike zahvale idu i mojoj majci Mariji, a kao što sam spomenuo, i djedu Miji ili „dedi Miški“, kako sam ga zvao, jer bez njega teško da bismo sada razgovarali o glazbi.

Za kraj bih samo poručio: ljubav je preduvjet za sve! – završava Kruno prekrasnom krilaticom.

Međimurje

U Međimurju u posljednja 24 sata 12 pozitivnih na COVID-19, oporavilo se 14 osoba

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda PCR metodom testirana je 221 osoba, od čega je evidentirano 12 pozitivnih slučajeva na COVID-19, što je 5,42 posto pozitivnih u odnosu na broj testiranja, priopćio je 7. ožujka županijski Stožer civilne zaštite.

U protekla 24 sata oporavilo se 14 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 147.

Do danas su u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeta 42.852 uzorka, ne računajući testiranja građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

Prema dnevnim informacijama Županijske bolnice Čakovec, ukupno je hospitalizirano 28 pacijenata pozitivnih na COVID-19.

U protekla 24 sata nije bilo novih prijema, a otpuštena su 4 pacijenta. Na invazivnoj respiraciji nema COVID pozitivnih pacijenata. U protekla 24 sata nema preminulih osoba.

U nedjelju, 7. ožujka, 7-dnevna incidencija u Međimurskoj županiji iznosi 75 pozitivnih na 100.000 stanovnika, odnosno 109 pozitivnih ako se ubroji dijagnostika na temelju kliničke slike i brzi antigenski testovi.

U proteklih 7 dana PCR metodom testirana je 1021 osoba, od kojih su bile 93 pozitivne te je postotak pozitivnih u odnosu na broj testiranja 9,1 posto.

S današnjim danom, u Međimurju je oko 8520 osoba primilo barem jednu vrstu cjepiva. U internetsku platformu za cijepljenje upisano je 19.549 osoba.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Tjedan kolektivne sadnje stabala u Dječjem vrtiću “Potočnica” Mala Subotica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

I ove je godine Dječji vrtić Potočnica sudjelovao je u nacionalnoj kampanji “Tjedan kolektivne sadnje stabala u Hrvatskoj 2021.” koji se održava u razdoblju od 1. – 7. ožujka.

Inicijativa “Zasadi drvo, ne budi panj!” pokrenuta je s idejom da svatko može zasaditi stablo i tako pridonijeti poboljšanju vlastite životne sredine, ujedno i borbi protiv klimatskih promjena. Želi se potaknuti građane, udruge, tvrtke i ustanove da diljem Hrvatske zasade što više stabala i time istaknu važnost i dobrobit drveća i zelenila.

Vrtni centar Iva Štefanec i Rasadnik Žižek Sveta Marija velikodušno su donirali Dječjem vrtiću sadnice kupine, maline, smokve i jasena. Djeca su zajedno sa svojim odgojiteljicama, ravnateljicom i općinskim načelnikom zasadili sadnice u dvorištu vrtića.

Nastavite čitati