Povežite se s nama

Međimurje

VIDEO Matija Posavec ide po treći mandat: “Nastavljamo zajedno za naše Međimurje!”

VIDEO: Robert Guterman

Objavljeno:

- dana

Svoju kandidaturu za treći mandat za međimurskoga župana danas, 6. travnja, istaknuo je aktualni župan Matija Posavec.

– U ove je četiri godine u našem Međimurju napravljeno puno. S ponosom ističem da sam sa svojim suradnicima realizirao brojne kapitalne investicije u obrazovanju, zdravstvu, komunalnoj i prometnoj infrastrukturi, čime smo podigli ukupni standard u odnosu na prijašnje godine.

Snažnim usmjeravanjem proračuna prema građanima uspostavili smo sustav brojnih potpora prema našim učenicima, studentima, poduzetnicima, poljoprivrednicima, udrugama civilnog društva. Po mnogočemu smo bili prvi, predvodnici, a u nekima i jedini u zemlji.

Pokazali smo našu žilavost, dobru organizaciju i predanost poslu u vremenima koronakrize kada smo, unatoč smanjenim financijskim sredstvima, zadržali dinamiku realizacije svih naših investicija, pojačali potpore i uspjeli obraniti naš socijalni i zdravstveni sustav koji je u jednom trenutku bio najopterećeniji u Europi. Nije bilo lako, ali uspjeli smo. I na tome se posebno zahvaljujem svima u sustavu međimurskog zdravstva – bez vas bi to bilo nemoguće.

Županijska administracija s najmanjim brojem zaposlenih u Hrvatskoj, s jednim od najmanjih proračuna uspjela je na svojim leđima obnoviti dvadesetak osnovnih i srednjih škola, izgraditi nove školske dvorane, izgraditi i obnoviti zdravstvene ustanove, revitalizirati objekte kulturne baštine, izgraditi objekte prirodne baštine, izgraditi dva znanstvenoistraživačka centra, ulagati u županijsku cestovnu infrastrukturu, hrabro otvarati i neugodne teme s ciljem njihova rješavanja, pripremati projekte za buduće financijsko razdoblje Europske unije…

Brojke povlačenja EU fondova na kraju mandata govore da je Međimurske županija povukla ukupno više od tri milijarde kuna europskih sredstava na 100 kapitalnih projekata diljem Međimurja. Dobar dio projekata, a osobito onih koji su išli direktno preko županijskoga proračuna, morali smo sufinancirati ili predfinancirati vlastitim novcem i sve je to realizirano samo s jednim kratkoročnim kreditom i minusom po tekućem računu poslovanja. Bez dugoročnog zaduživanja.

U ovih četiri godine prepoznavali su nas mnogi, u zemlji i u inozemstvu. Dobivali smo brojne nagrade hrvatskih i međunarodnih institucija, od Financial timesa, UNESCO-a, UNICEF-a, Europske komisije, institucija stranih zemalja koji su nam davali priznanja i nagrade u svim segmentima našeg društva.
Efikasnost javne uprave digli smo na zavidnu razinu te pretvorili županijske stručne službe i institucije u brz i učinkovit sustav, što se pokazalo i kvalitetom pripajanja Ureda državne uprave.

U vremenu koje je pred nama želim da se Međimurje još snažnije pozicionira u Hrvatskoj, u gospodarskom, turističkom, obrazovnom ali i političkom smislu. Želim još bolje rezultate, još više projekata, još bolji standard i veću kvalitetu života te sretnije okruženje.

Osnivanjem nove političke stranke zastupat ću snažnije interese Međimurja i cijele regije, raditi na okupljanju stranaka istih i sličnih svjetonazora, okupljanju ljudi i regionalno pozicioniranje koje hrvatskom sjeveru itekako treba.

Za objavu kandidature za župana odabrao sam današnji dan iz dva razloga. Prvo, odgovornost u obnašanju funkcije župana motivirala me da odradimo posljednju sjednicu županijske skupštine u prošli četvrtak, pa tek da nakon uskrsnih blagdana, objavim kandidaturu. Drugi razlog leži u snažnoj povijesnoj simbolici današnjeg datuma, 6. travnja prije 76 godina. Tada su se naši Međimurci ponovno uspješno oduprli stranim osvajačima i kao i mnogo puta dokazali da ovdje ponosno žive Hrvati. Taj datum označava povratak Međimurja u hrvatske granice i jedan je od najvažnijih datuma naše povijesti. Tog dana obranjeno je pravo na život u okrilju hrvatske države, na slobodu, pravo na suživot, toleranciju, različitost, na sve ono što danas s ponosom ističemo da krasi naše Međimurje.

Međimurje generacijama gradi društvo tolerancije, visoke radne i moralne etike, otvorena duha koje prihvaća sve osim mržnje, netolerancije i isključivosti. I zato smo regija koju su kroz povijest mnogi željeli, ali smo uvijek znali sačuvati svoje vrijednosti, svoju kulturu, svoj jezik, svoj hrvatski i europski identitet.

Sada nekoliko riječi koje upućujem mojim političkim protivnicima koji ulaze u utrku za župana i za Skupštinu naše županije. Pozivam sve političke aktere, kandidatkinje i kandidate za župana, sve kandidate koji će biti na listama za Skupštinu županije, ali i sve kandidate na općinskim i gradskim razinama u našem Međimurju, da se u kampanji ponašamo odgovorno i politički korektno kako i zaslužuje naše Međimurje. Pozivam sve vas da i u kampanji pazimo i čuvamo vrijednosti našeg Međimurja, uljuđenost i tolerantnost, vrijednosti kojima su nas učili naši stari. Ukrstimo naše ideje, programe i rješenja, a nikako uvrede, laži ili podmetanja. Pokažimo našim građanima što znamo, za što se zalažemo i tako im omogućimo da izaberu najbolja rješenja i najbolje kandidate za naše Međimurje, ali i za svaku našu općinu i grad – rekao je Posavec.

Na kraju je poručio: “Nastavljamo zajedno, za naše Međimurje!”

Međimurje

U Međimurju 87 novozaraženih, na respiratoru tri pacijenta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađeno je 255 uzoraka, od čega je evidentirano 85 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 37,77 % pozitivnih od broja testiranih.

U protekla 24 sata oporavila se 61 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 568.

Obavljenim testiranjima brzim antigenskim testovima evidentiran je 1 pozitivan nalaz, iz drugih županija javljeno o 1 pozitivnom slučaju osoba s prebivalištem/boravištem u Međimurju. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzet 50.271 uzorak, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 45 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata hospitalizirana su 4 pacijenta, otpušteno je 8 pacijenata, dok su 3 pacijenta na invazivnoj respiraciji. U protekla 24 sata nema preminulih osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno bilježimo u MŽ 13.342 oboljelih COVID 19 osoba, a ukupno se opravilo 12.518 osoba

Stožer civilne zaštite Međimurske županije, uvažavajući upute epidemiologa donio je preporuku ravnateljima osnovnih i srednjih škola kojima je osnivač Međimurska županija da se nastava narednih tjedan dana za učenike od 1. do 4. razreda osnovnih škola i učenike završnih razreda srednjih škola organizira prema A modelu nastave, odnosno u školskim učionicama.

Preporuka je da se nastava za više razrede osnovnih škola i ostale razrede srednjih škola održi online, odnosno prema C modelu nastave.

Nastavite čitati

Međimurje

Grad Prelog organizator radionice u sklopu projekta ENES-CE

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu projekta ENES – CE Grad Prelog organizira radionicu pod nazivom “Uključi se u ko-kreiranje energetske tranzicije svoga grada i budi dio nositelja promjena!”, koja će se održati u četvrtak, 22. travnja, s početkom u 17 sati u virtualnom prostoru platforme Zoom.

  • Možeš li zamisliti kako se živi u Prelogu 2030. godine?
  • Koje promjene želiš vidjeti u svom gradu, o kakvom gradu sanjaš za sebe i svoju djecu?
  • Zanimaju te obnovljivi izvori energije i razmišljaš o ulaganju?
  • Imaš viziju, a ne možeš ju ostvariti sam/a?
  • Zajedno je lakše, pokazat ćemo ti kako!

Promjena se neće dogoditi sama od sebe, posebno ne ona o kojoj sanjaš, za sebe i svoj grad. Zato – dobro je kada se građani udruže i dogovore kakve promjene žele pokrenuti u svom gradu da bi on bio bolje mjesto za život. Ne propusti priliku saznati o čemu se radi i postani dio promjene.

Pozivaju se svi zainteresirani građani Preloga na radionicu čije predviđeno vrijeme trajanja je 2 sata. Mole se svi zainteresirani da se prijave na navedenom linku najkasnije do 20. travnja.

Program radionice se nalazi u nastavku, a više informacija o projektu može se pronaći na njegovim službenim stranicama. Sve informacije mogu se potražiti na mail adresama [email protected]  ili [email protected].

      PROGRAM RADIONICE:

VrijemeTema
17:00  -17:15Okupljanje polaznika
17:15 – 17:30Prelog 2030 – vizija energetske tranzicije
17:30 – 17:45Kako pokrenuti građansku inicijativu? – kako to rade drugi gradovi
17:45 – 18:45Dijalogom do zajedničke vizije – grupni rad
18:45 – 19:00Predstavljanje rezultata grupnog dijaloga
19:00 – 19:15Rasprava
19:15 – 19:30Sljedeći koraci i zaključak

Nastavite čitati