Povežite se s nama

Kultura

VIDEO Na Glazbenom festivalu u Pitomači nastupio Etno duo Goga & Željko

Objavljeno:

- dana

U nedjelju, 5. rujna, u Pitomači se održao 28. Glazbeni festival “Pjesme Podravine i Podravlja”.

Festival je lani odgođen zbog pandemije, zbog čega su ga ove godine i publika i gledatelji za malim ekranima nestrpljivo dočekali. Odabrani uglazbljeni stihovi našli su svoju poziciju među čak dvadeset pjesama koje su izvedene na Večeri novih pjesama.

Kako je i dosad bilo uobičajeno, Etno duo predstavio je autorsku pjesmu za koju je Gordana Lach – Goga napisala stihove, dok je Željko Grahovec autor glazbe. Na isti su način funkcionirali od početka svoje suradnje koja ulazi u desetu godinu, a dodaju da će tako djelovati i ubuduće, sve dok budu mogli stvarati i sami interpretirati svoja djela.

– Moja inspiracija za ovogodišnju pjesmu, koja nosi naziv “Prazna hiža”, pronaša je temelje na ostavljenim i gotovo zaboravljenim praznim dvorištima i kućama koje nose velike uspomene i emocije iz vremena kad su bile pune života i ukućana – objašnjava Goga. Željko, koji je ove godine jubilarac s čak 25 godina staža na Festivalu u Pitomači, svojom je glazbom dao život iznimno osjećajnim stihovima.

Kreativnom i izuzetno talentiranom dvojcu u njihovu daljnjem stvaralaštvu želimo puno sreće, kao i da ih još dugo budemo mogli pratiti na festivalskim pozornicama diljem regije.

Kultura

U četvrtak i petak u Varaždinu će se ponovno održati KaLibar bestiVal

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U četvrtak i petak, 23. i 24. rujna, održat će se deveti KaLibar bestiVal, i to treći put zaredom u Varaždinu, u Centru za mlade P4.

I ove godine svečano će biti uručena Nagrada „Post scriptum za književnost na društvenim mrežama za godinu 2021.“, ovoga puta Vandi Petanjek.

Premijerno će biti predstavljena zbirka poezije „Cirkulacija nepotrebnih stvari“ (Jesenski i Turk) prošlogodišnje dobitnice Senke Kapetanović, kao i zbirka priča „Depilacija“ Mladena Kopjara (Ljevak).

Osim toga, u rodnom joj Varaždinu konačno će biti predstavljena dobitnica nagrade „Goran za mlade“ Vida Sever i njezina knjiga „Suho mjesto“, a u performativnoj varijanti bit će predstavljena zbirka „Fragmenti opsesije“ Marka Presečkog.

Tu će biti i već davno kanonizirani autori Nada Gašić i Drago Glamuzina.

Program:

Četvrtak, 23. rujna:

19.30 h, Dodjela Nagrade Post scriptum za književnost na društvenim mrežama 2021., Vandi Petanjek; sudjeluju: Kruno Lokotar, Vida Sever, Monika Herceg

20.00 h, Predstavljanje zbirke poezije „Cirkulacija nepotrebnih stvari“ Senke Kapetanović, dobitnice Nagrade Post scriptum za godinu 2020.; predstavljaju: Vida Sever i Monika Herceg

20.45 h, Predstavljanje zbirke priča „Depilacija“ Mladena Kopjara; predstavlja: Kruno Lokotar

21.30 h, Predstavljanje romana „Devet života gospođe Adele“ Nade Gašić, predstavljaju: Monika Herceg i Kruno Lokotar

Petak, 24. rujna:

19.30 h, Predstavljanje zbirke poezije „Suho mjesto“ Vide Sever

Predstavlja: Sanja Baković

20.30 h, Predstavljanje romana „Drugi zakon termodinamike“ Drage Glamuzine

Predstavlja: Kruno Lokotar

21.30 h, Predstavljanje zbirke poezije Marka Presečkog „Fragmenti opsesije“, (udaraljke Ivan Kronja)

Predstavljaju: Kruno Lokotar i Sanja Baković

KaLibar bestiVal se održava uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Nastavite čitati

Kultura

Damirov Django Group 23. rujna na Tribini “Čakovec četvrtkom”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Damir Kukuruzović, jazz gitarist, dobitnik brojnih glazbenih priznanja i najistaknutiji hrvatski predstavnik glazbe Djanga Reinhardta, naglo nas je napustio u prosincu 2020., ostavljajući za sobom bogatu glazbenu ostavštinu i svoj Django Group koji je utemeljio 2005.

Sam Kukuruzović ubrajao se u red gitarističkih virtuoza koji je uz iznimne sviračke vještine uspijevao dosegnuti najvišu estetsku razinu. Surađivao je s najvećim glazbenim virtuozima današnjice. Robin Nolan, Gismo Graf, Sinan Alimanović te Paulus Schäfer gostovali su na njegovu zadnjem albumu ˝Smile˝ koji je u kolovozu ove godine ugledao svjetlost dana.

Njegov sastav nastavlja dalje gostovati diljem Hrvatske i izvan njezinih granica kao Damirov Django Group, a međimurskoj publici predstavit će se na Tribini “Čakovec četvrtkom” 23. rujna s početkom u 20 sati.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje