Jučer se navršilo točno 220 godina od rođenja varaždinskoga gitarističkog virtuoza Ivana Padovca.

Rođen je u Varaždinu 17. srpnja 1800. godine. Violinu i gitaru učio je kao autodidakt, to jest, samouk kako bi se upisao na preparandiju. To mu je 1819. uspjelo u Zagrebu. U isto vrijeme kod J. K. Wisner-Morgensterna uzimao je satove iz glasovira i harmonije. Uz brzo napredovanje, uskoro je i sam počeo davati lekcije. Napustio je preparandiju i posvetio se glazbi, najviše gitari i skladanju.

Osnovao je Zagrebački sekstet: prvi nastup toga sastava 18. travnja 1827. obilježio je početak djelovanja Glazbenoga društva (“Musikverein”), današnjega Hrvatskoga glazbenog zavoda. Padovec iste godine odlazi na prvu turneju u Rijeku, Zadar i Trst. Od 1829. do 1837. boravi u Beču, gdje je razvio uspješnu koncertantnu karijeru.

Jedini gitarski virtuoz

Mnogo je putovao pa je tako gostovao u Austriji, Njemačkoj, Češkoj, Mađarskoj, Poljskoj, Engleskoj… Zbog sve slabijeg vida vratio se 1837. u Varaždin. Samo 11 godina kasnije potpuno je oslijepio. U Varaždinu je ostao do smrti. Podučavao je, skladao, povremeno koncertirao u Varaždinu i Zagrebu te konstruirao gitare. Prema njegovu nacrtu je u Beču izrađena gitara s 10 žica (čuva se u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt), za koju je napisao i priručnik. Franjo Kuhač za njega je rekao: “Padovec je bio možda prvi i jedini hrvatski gitarski virtuoz”.

Njegov skladateljski opus broji 162 djela. Preminuo je u Varaždinu 4. studenoga 1873. Njegovo ime nosi i Međunarodno natjecanje učenika osnovnih glazbenih škola “Mladi Padovec” koje se održava u Novome Marofu. Osim toga, Koncertni ured Varaždin u studenom svake godine organizira i “Dane Ivana Padovca” njemu u čast. Povodom obljetnice Padovčeva rođenja jučer, 17. srpnja, varaždinskoj publici predstavili su se gitarist Viktor Vidović te pijanistica Maja Zec u sklopu programa “Ljeto u Varaždinu”.

Detalj s Natjecanja “Mladi Padovec”

Zanimljiv video o životu gitarističkog virtuoza Ivana Padovca (u prilogu ispod) izradio je 2015. tadašnji 4.h razred Prve gimnazije Varaždin pod stručnim vodstvom profesorice Slavice Kelemen.

Komentari

Komentara