Povežite se s nama

Međimurje

VIDEO Eco Bridge: početak revitalizacije Spomenika parkovne arhitekture Perivoj Zrinski

Objavljeno:

- dana

U ponedjeljak, 13. prosinca, počeli su radovi prve faze obnove Spomenika parkovne arhitekture Perivoj Zrinski Čakovec prema projektu Eco Bridge.

Prije sadnje i ostalih radova revitalizacije potrebno je ukloniti stabla koja su potpuno suha (sušci), koja odumiru te predstavljaju opasnost od urušavanja na staze i prolaznike te vrste stabala koja su samonikla, odnosno strane invazivne vrste. Rušenje se sukladno pravilima struke obavlja prije sadnje kako ne bi došlo do oštećenja novog sadnog materijala.

Radovi se planiraju odrađivati u narednih šest mjeseci. Početna faza radova planirana je za prosinac 2021. i siječanj 2022. godine, a obuhvaća sljedeće građevinske radove: geodetske radove na iskolčenju svih elemenata krajobraznog uređenja; nabavu, dopremu i ugradnju plodnog tla i komposta za sadnju drveća i grmlja; radove na uklanjanju betonskih temelja. Također, planiraju se i arborikulturni i hortikulturni radovi.

O početku radova Javna ustanova “Međimurska priroda” snimila je kratki videozapis. U njemu govore Velimir Bašek, glavni čuvar prirode, Sara Srša, stručna suradnica za edukaciju, interpretaciju i promidžbu i Josip Bartolčić, izvođač radova. Na njemu su vidljivi radovi uklanjanja dotrajalih stabala, a slijede još i: iskop sadnih jama te sadnja drveća i grmlja, nabava sadnog materijala, sanitarno orezivanje stabala prema projektu te čišćenje terena od radova.

Radovi se provode i financiraju putem projekta Eco Bridge. Videozapis pogledajte u nastavku.

Međimurje

FOTO Pohvale i darovi za najuspješnije učenike OŠ Jože Horvata Kotoriba

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Za najuspješnije učenike i mentore Osnovne škole Jože Horvata Kotoriba 23. lipnja načelnik Općine Kotoriba Dario Friščić organizirao je prijam kako bi im uputio riječi pohvale i uručio prigodne darove za izniman uspjeh na smotrama i natjecanjima, gdje su postigli zavidne rezultate u ovoj nastavnoj godini.

Ovom gestom načelnik je razveselio učenike koji su se natjecali na državnim natjecanjima te njihove mentore. U uvodnom dijelu prigodnim se riječima obratio svim pristiglim učenicima i njihovim mentorima te ravnateljici škole Snježani Matoš, nakon čega se svaki učenik predstavio i ukratko ispričao u čemu je bio uspješan. Potom su mentori ukratko ispričali svoje doživljaje s natjecanja i priprema te otkrili daljnje planove.

Nagrađeni su ovi učenici i mentori: Lovro Erdelji – Državno natjecanje iz informatike (mentorica Karmen Somi), Dorotea Tilošanec i Nela Kovačić – Državno natjecanje iz tehničke kulture (Jelena Tuksar), Ana Markan – Državno natjecanje iz biologije (Lidija Ribić), Karla Novak i Ivan Markan te Vanessa Balog i Vito Peranec – Državna smotra projekata iz područja građanskog odgoja i obrazovanja, razredna nastava (Adela Horvat i Nenad Pogorelec), Mia Rajher i Gabrijel Dolenec te Sara Matulin i Lovro Erdelji – Državna smotra projekata iz područja građanskog odgoja i obrazovanja, predmetna nastava (Romina Volar).

Nastavite čitati

Međimurje

Prijam za Jakova Vuka iz Macinca: osvojio je Rektorovu nagradu Sveučilišta u Zagrebu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općinski načelnik Nikola Novak u prostorijama je Općinske uprave Općine Nedelišće priredio prijam za Jakova Vuka iz Macinca, studenta Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta koji je osvojio Rektorovu nagradu Sveučilišta u Zagrebu.

Jakov je primio Rektorovu nagradu za znanstveni rad u području biomedicine i zdravstva pod nazivom „Sinteza i karakterizacija novih hibrida harmina i primakina s potencijalnim citostatskim djelovanjem“, koji je izradio u akademskoj 2020./2021. godini u okviru istraživačkog projekta „Derivati harmina kao potencijalni antimalarici“ Hrvatske zaklade za znanost.

Rektorova nagrada dodjeljuje se za najbolje studentske radove znanstvenog sadržaja, odnosno, umjetnička ostvarenja radi poticanja znanstveno-istraživačkog i umjetničkog rada te promicanja studentskog stvaralaštva.

Općinski načelnik Nikola Novak poželio mu je sreću u daljnjem školovanju i u profesionalnoj karijeri, a za poticaj mu je dodijeljena i financijska nagrada.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje