Udruga udomitelja za djecu i mlade Varaždinske županije „Zipka“ djeluje od 2007. godine i okuplja 54 udomiteljske obitelji. Svoje djelovanje usmjerili su na podizanje kvalitete udomiteljstva, a posebno brinu o mladima koji izlaze iz udomiteljstva.

Na tom tragu tj. pomoći mladima u osamostaljivanju, odlučili su pomoći četiri sestre koje su ostale bez odgovarajuće roditeljske skrbi i proteklih pet godina žive u udomiteljskim obiteljima (Mihaela, Klementina, Barbara i Lucija M.). Dvije starije sestre su završile srednju školu i zaposlile se (jedna je još uvijek kod udomitelja, dok je druga kod dečka), a dvije mlađe su učenice srednje škole.

One posjeduju roditeljsku kuću u Novakovcu, no kuća je u takvom stanju da se sada u njoj ne može živjeti i potrebna je kompletna adaptacija. Udruga želi da ta kuća opet postane njihov dom pa su s 1. ožujka 2019. godine krenuli u humanitarnu akciju koja će trajati tri mjeseca, do 31. svibnja 2019. godine.

Za osiguravanje potrebnih financijskih sredstava za adaptaciju i opremanje kuće, „Zipka“ Varaždin pokrenula je medijsku kampanju, te ima u planu uključiti u akciju regionalnu (Županija) i lokalnu samoupravu (gradovi i općine), poslovne i financijske subjekte, ali i građane. U ovim planovima podržava ih Županija i Općina Jalžabet na čijem području se kuća nalazi.

Nadležne službe odobrile su humanitarnu akciju pod nazivom „Da kuća postane dom”.

U tu svrhu u prosincu 2018. godine od strane ovlaštenog arhitekta izrađen je Troškovnik adaptacije. Troškovnik obuhvaća građevinske radove, obrtničke radove, vodovod i kanalizaciju, elektroinstalacije te uređenje okoliša (procjena je da je za navedeno potreban iznos od 511.218,13 kuna).

U akciju su se uključili i učenici Elektrostrojarske škole koji su u sklopu prakse izradili logo humanitarne akcije te ostale promotivne materijale (video, letci, plakati, motivacijska pisma) koji će pridonijeti boljoj vidljivosti kampanje u javnosti.

Glumac Jan Kerekeš također pruža svoju podršku kao “poznato lice” koje podržava kampanju i pomaže u pronalasku donatora.

Sredstva se mogu uplatiti na račun u Hrvatskoj poštanskoj banci, IBAN: HR8923900011500146046 te se za druge oblike pomoći potencijalni donatori mogu obratiti Udruzi “ZIPKA” Varaždin na broj telefona: 092/354-7443 ili na e-mail: udomitelji.zipka@gmail.com.

Komentari

Komentara