Povežite se s nama

Foto i video

VIDEO Provozali smo se novom cestom kroz Gospodarsku zonu Brezje, očekuje se uklanjanje bala

Video: Regionalni tjednik

Objavljeno:

- dana

Danas je u Varaždinu održana završna konferencija projekta “Izgradnja prometnica i odvodnje u Gospodarskoj zoni Brezje”.

Gradu Varaždinu je temeljem javnog poziva „Razvoj infrastrukture poduzetničkih zona“, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske dodijelilo 6.879.808,71 kuna bespovratnih sredstava za provedbu ove prometnice. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a ukupna vrijednost projekta je 19.085.325 kuna.

Ovo je cesta koja ide kroz bale, a uz njezin dio već su neke tvrtke izgradile svoje kapacitete.

Izgrađena je južna prometnica duljine 366 metara, širine 7 metara, a s obje strane je pješačko-biciklistička staza. Napravljena je i sjeverna prometnica duljine 1047 metara, koja također ima pješačko-biciklistička staza. Sjeverna prometnica 2, duljine 136 metara, također je završena. Posađeno je i 150 stabala lipe.

Gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj nije krio zadovoljstvo što je završena cesta koja će omogućiti širenje Gospodarske zone Brezje. Napomenuo je da za ovu Zonu vlada dobar interes.

– Ovo je najmodernija prometnica u Varaždinu. Ova prometnica će biti žila kucavica gospodarskog života Varaždina u godinama pred nama. EU je sufinancirao ovu prometnicu s gotovo 7 milijuna kuna, a Grad Varaždin je iz svojih sredstava izdvojio da se napravi elektronička komunikacija i infrastruktura, da se naprave koridori za HEP te javna rasvjeta. Naš Varkom je odradio vodovod, odvodnju i kanalizaciju. U Zoni imamo već nekoliko hala, a radove su počeli još neki investitori. Gospodarska zona Brezje ima veliku budućnost, a o tome najbolje govore nova pisma namjere, 8 ili 9 budućih investitora. Ali velika zapreka i najveća sramota Varaždina su bale. Svaki investitor koji dolazi pita kad ćemo ih maknuti. Maknut ćemo bale uskoro i ova Zona će disati punim plućima – pojasnio je Bosilj.

Sani Ljubunčić, načelnik Sektora za potpore i poduzetničku infrastrukturu u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, rekao je da mu je drago što je projekt u Varaždinu realiziran te je naglasio važnost poduzetničkih zona u Hrvatskoj. – Ministarstvo je aktivni partner u smislu regulative, ali i potpora te transfera zemljišta da se takav skupi sustav realizira. Cilj je otvaranje novih tvrtki i radnih mjesta. U Hrvatskoj imamo 300 verificiranih poduzetničkih zona više od 2000 poslovnih subjekata i 60.0000 otvorenih novih radnih mjesta. S obzirom na situaciju na tržištu rada nova radna mjesta sada su već i problem, ali poduzeli smo korake u dopuštanju uvoza radne snage. Sve što je najavio gradonačelnik Bosilj samo znači da će se strvari odvijati vrlo brzo. Čestitam još jednom – zaključio je Ljubunčić.

Provozali smo se novom cestom, pogledajte kako to izgleda.

Foto i video

FOTO Uz mise i proštenje traje proslava nebeske zaštitnice župe u Biškupcu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: IVAN AGNEZOVIĆ

Župa uznesenja Blažene Djevice Marije na Nebo iz Biškupca danas slavi svoju nebesku zaštitnicu.

Svake je godine to prigoda da domaći vjernici i hodočasnici iz drugih mjesta na blagdan Velike Gospe posjete Biškupec te sudjeluju u nekoj od četiri svete mise. Svetu misu u 11 sati predslavio je vlč. Ivica Horvat, župnik Župe svih svetih u Beletincu, dok završno misno slavlje u 18 sati predslavi mons. Bože Radoš, varaždinski biskup.

Vjerski dio uvijek prati i proštenje na kojem se može naći za svakoga ponešto.

Nastavite čitati

Foto i video

FOTO Zavrtio se klopotec na Kotarima u Oštricama, najavio je i raniju berbu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga vinogradara i voćara „PINTA“ Novi Marof i ove je godine povodom Lovrečeva organizirala već tradicionalnu manifestaciju, podizanja klopotca. Ove je subote klopotec za dobar početak vinogradske sezone podignut kod kapelice u Oštricama – Kotari.

Manifestacija je započela blagoslovom vlč. Mihaela Čavleka, župnika župe Oštrice, a sama ceremonija podizanja klopoca održana je kod kleti Maria Šafrana.

Tradicija postavljanja klopotca njeguje se od 1999. godine, otkad i postoji Udruga vinogradara i voćara Pinta, jedna od najbrojnijih udruga vinogradara na području Varaždinske županije koja ima više od 160 članova.

Na tu je činjenicu, kao i na rad i brojne aktivnosti, ponosna predsjednica Udruge, Anica Kuzmić, prva žena na čelu jedne udruge vinogradara.

– Ovo je tradicija koju njegujemo od kad postojimo, kao i ostale manifestacije vezane uz vinogradarstvo. U siječnju slavimo Vincekovo i na tom mjestu gdje organiziramo proslavu postavljamo u kolovozu iste godine i klopotca, kao nagovještaj skore berbe – kazala je Kuzmić.

Posljednje dvije pandemijske godine sve su vinogradarske manifestacije, pa tako i podizanje klopotca, bile u manjem obimu, no sad se sve vratilo na staro.

– Ove je godine bilo doista lijepo, puno, bogato i fešta je bila odlična. Gostima smo ponudili jela s roštilja, kotlovinu i grah, uz odličnu domaću kapljicu i glazbenu pratnju Tamburaškog sastava Skandali, a doživljaj su uljepšali i kuburaši Grebengradske haramije – rekla je predsjednica Pinte.

Pozivu na podizanje klopotca odazvali su se i novomarofski gradonačelnik Siniša Jenkač i voditeljica Turističkog ureda Renata Horvatić.

– S Gradom Novim Marofom i Turističkom zajednicom imamo odličnu suradnju. Oni nas prate financijski, a mi njih dobrom voljom, sudjelujemo u svim manifestacijama na koje nas pozovu. Odazivamo se jedni drugima, na obostrano zadovoljstvo – istaknula je Anica Kuzmić.

Prema riječima predsjednice Pinte, ova se vinogradarska godina pokazala dobrom, no suša je predugo trajala, berba će krenuti nešto ranije i možda neće biti „puno litri”, ali kvaliteta vina bi trebala biti dobra.

Gradonačelnik Jenkač istaknuo je kako ovu drugu tradiciju treba njegovati.

– Drago mi je da i ove godine mogu nazočiti podizanju klopotca. Našim brojnim vinogradarima ovo je važan događaj i želim im dobru berbu, te da i dalje nastave s proizvodnjom odličnog vina. S našim vinogradarima, vinarima i udrugama njegujemo kvalitetnu suradnju te ćemo ih rado podržavati i dalje – rekao je Jenkač.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje