Povežite se s nama

Međimurje

VIDEO Sretan Božić uz Big band Čakovec i “O, kakva to svetlost!”

Objavljeno:

- dana

Big band Čakovec svoju je priču započeo prije četvrt stoljeća, 1995. godine. Kvalitetom su se afirmirali vrlo brzo i postali jednim od vodećih orkestara te vrste u Međimurju, regiji, a i šire.

Prvi voditelj Big banda bio je Ladislav Varga, donedavno i ravnatelj Centra za kulturu Čakovec, na čiji poticaj je orkestar i formiran. Osim njega, dirigentskom palicom upravljali su i Antun Horvat, Filip Horvat te Mario Jagec koji ovaj glazbeni sastav vodi i danas. S njim smo i razgovarali povodom 25. godišnjice osnutka orkestra.

Ljubav prema glazbi

– Edukacija glazbenika i stvaranje ljubavi prema kvalitetnoj glazbi za nas je svakako važna aktivnost. Iz redova Big banda Čakovec dvadesetak članova upisalo je glazbene akademije. Dosad ih je 15-ak diplomiralo, a trenutno troje studira. Surađivali smo s nekima od poznatih glazbenika, poput Boška Petrovića, Saše Nestorovića, Vlatka Stefanovskoga, Primoža Grašića, Ratka Divjaka, Zdenke Kovačiček, Jimmyja Stanića, Jasne Bilušić, Silvija Gabriela Curbella Horte, Ivane Galić, Stjepka Guta, Larryja Vučkovića…

Od članova Big banda Čakovec nastali su Dixieland band Čakovec i Scifidelity Orchestra. Nastupali smo u Hrvatskoj, Sloveniji, Mađarskoj, Austriji i Srbiji. Na Nišville Jazz Festivalu 2019. smo sudjelovali u rušenju rekorda… Moram dodati da smo i ove godine dobili poziv za nastup na glavnoj pozornici Nišvillea, gdje smo trebali nastupiti s jednom renomiranom pjevačkom zvijezdom, no nastup je zbog nagloga pogoršanja situacije nažalost otkazan – kaže Jagec, inače profesor saksofona. Dodaje i da su zbog lockdowna morali obustaviti probe:

– Ponovo smo počeli vježbati u rujnu. Dobro je to što probe imamo u dovoljno velikom prostoru pa se možemo pridržavati epidemioloških mjera. Međutim, zbog udaljenosti se glazbenici međusobno ne čuju dobro, što predstavlja izazov u pripremi programa. Članovi Big banda Čakovec ponašali su se u ovoj situaciji vrlo odgovorno – izostajali su s proba ne samo zbog samoizolacije, nego i kad su posumnjali da su bili u kontaktu s nekim tko je također bio u kontaktu s nekim zaraženim. Upravo ova izostajanja s proba predstavljaju velik problem u pripremanju programa, jer gotovo nitko nije bio na svakoj probi, pa su se iste stvari trebale stalno ponavljati.

U ovakvoj situaciji nismo znali do zadnjega dana hoćemo li uopće održati koncert 27. listopada. Ipak, održali smo ga! Atmosfera na pozornici je bila odlična, uživali smo u svakoj odsviranoj frazi i solo dionici. Možda smo tehnički mogli biti još bolji, ali s obzirom na uvjete u kakvim smo pripremali koncert, smatram da smo odradili dobar posao. Iako malobrojna, publika nas je nagradila srdačnim pljeskom.

Jazz i obrade

Standardna postava Big banda broji 18 članova, ali ukupno ih je tridesetak.

– U amaterskom ansamblu mi je draže raditi s više ljudi u nekoj dionici, nego da netko fali na nastupu. Novi članovi su uvijek dobro došli! Većina sadašnjih članova se najprije bojala priključiti sastavu, jer su smatrali da nisu dovoljno dobri glazbenici. Međutim, sviranjem u orkestru se razvijaju glazbene vještine pa se ubrzo dolazi na viši svirački nivo. Big band Čakovec je počeo djelovati s izvođenjem tipične bigbandovske jazz glazbe, ali se repertoar brzo proširio i na moderni jazz, latinoameričku glazbu i obrade pop i rock hitova. Prvi voditelj Ladislav Varga napravio je nekoliko odličnih obrada tradicionalnih međimurskih skladbi.

Preuzimanjem Big banda Čakovec nastavio sam obrađivati naše međimurske pjesme, ali sam napravio i nekoliko autorskih skladbi te više obrada jazz i pop pjesama. Upravo su obrade naše tradicionalne glazbe ono što naš Big band čini posebnim. Smatram da Međimurci nisu dovoljno svjesni ljepote i kvalitete naše glazbe. Stoga za svaki nastup pripremam barem jednu novu obradu međimurske pjesme u nekom modernom stilu, kako bi se međimurska pjesma ponovo približila Međimurcima – objašnjava dirigent, koji kao korepetitor djeluje i u poznatom čakovečkome Pjevačkom zboru „Josip Štolcer Slavenski“.

Posebno ga se dojmio, dodaje, prošlogodišnji nastup na Nišville Jazz festivalu, gdje su postavljali neslužbeni svjetski rekord u istovremenom nastupu pet big bandova.

– Osim nas, nastupili su još big bandovi iz Buenos Airesa, Blagoevgrada, domaćini iz Niša, te orkestar sastavljen od mladih glazbenika iz SAD-a i Kosova. Zbog brojnosti izvođača, koncert je bio smješten na dvjema velikim pozornicama, dok je dodatni podest za dirigenta bio u sredini publike kako bi ga svi izvođači mogli vidjeti. Osim zajedničkog muziciranja, svaki big band je izveo i nešto od svog repertoara. Mi smo izvodili moju obradu međimurske pjesme „F Kotoribi cug-mašina fučnula“.

Dobili smo odlične kritike i poziv na ovogodišnji nastup na glavnoj pozornici festivala. Ovom prilikom se zahvaljujem gospodinu Josipu Taradiju i gospođi Ruži Sašek na pruženoj logističkoj podršci – završava Jagec, uz ponovljeni poziv svima koji se žele pridružiti Big bandu da ne oklijevaju.

Članovi Big banda Čakovec svima vam žele sretan Božić te blagoslovljene i zdrave blagdane uz obradu poznate međimurske božićne pjesme “O, kakva to svetlost” koju možete preslušati klikom na ovu poveznicu!

Međimurje

Postavljen prvi paketomat u Općini Goričan

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Goričan je 8. srpnja dobio svoj prvi paketomat, smješten u sklopu buduće tržnice u Goričanu.

Paketomat građani tako mogu nesmetano koristiti za primanje i slanje paketa.

Paketomat je uređaj koji omogućuje preuzimanje paketa na lokacijama koje vama najviše odgovaraju u vrijeme kada vam najviše odgovara. Paketomat će biti dostupan svaki dan, od 0-24, a korisnici će moći preuzimati i  slati svoje pakete u vrijeme kad njima najviše odgovara te vršiti povrat robe kupljene putem e-trgovina.

U vrijeme kad je internetska prodaja jako razvijena, puno puta se može desiti da paketi dolaze na vašu kućnu adresu, a vas u tom trenutku nema kod kuće, od sad ćete moći vaš paket preusmjeriti u GLS paketomat i pokupiti paket kad Vama odgovara.

Više informacija kako preuzeti paket ili poslati paket možete pronaći na linku: Informacije o paketomatu

Nastavite čitati

Međimurje

U Parku Mladosti u Prelogu otvoren nogometni teren s umjetnom travom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Studio Vipro

U Parku Mladosti u Prelogu 2. srpnja otvoren je novi teren s umjetnom travom.

Teren je otvorio predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Marijan Kustić, a svečanosti u Parku Mladosti nazočili su i saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek, članovi Izvršnog odbora HNS-a Nenad Horvatić i Mato Kljajić, ujedno i predsjednik Zajednice sportskih udruga te mnogi drugi.

Grad Prelog prijavio je projekt pod nazivom „Rekonstrukcija pomoćnog nogometnog igrališta – FAZA I“, na Natječaj za sufinanciranje izgradnje, građevinskog zahvata i opremanja sportskih građevina u 2022. godini, kojeg je provodilo Ministarstvo turizma i sporta. Ovaj se projekt odnosio na izvedbu pripremnih radova za postavljanje igrališta s umjetnom travom, na pomoćnom igralištu Nogometnog kluba Mladost Komet, u Parku Mladosti u Prelogu. Izvođač radova je bila tvrtka Pavlic Asfalt Beton. Nakon izvedbe pripremnih radova, igralište sa umjetnom travom, postavljala je tvrtka tvrtka Maxmar Grupa iz Zagreba, dok je kompletno postavljanje travnjaka financirao Hrvatski nogometni savez.

– Zahvalio bih gradonačelniku i ljudima iz Nogometnog kluba Mladost na ostvarenju ovog projekta koji predstavlja sve ono što zagovaramo već godinama, a to je ulaganje u infrastrukturu, sportske terene, što je ujedno zalog za budućnost, za našu djecu, za buduće reprezentativce – istaknuo je prvi čovjek HNS-a Marijan Kustić.

studio VIPRO

– Zahvaljujem se svima koji su podržali ovaj projekt, koji nije bio jednostavan! Ovaj projekt je nastao zajedničkim radom Grada Preloga, Ministarstva turizma i sporta, Hrvatskog nogometnog saveza našoj djeci da se maknu od pošasti interneta, facebooka, igrica i krenu na zrak zaigrati nogomet te nauče ne samo pobjeđivati nego i izgubiti i tako mentalno ojačaju – rekao je gradonačelnik Kolarek.

Simbolično je igralište otvoreno puštanjem u zrak 111 balona u bojama Nogometnog kluba Mladost Komet, u spomen na 111 godina dugu povijest igranja nogometa u Prelogu. Prvi su igralište isprobali predsjednik HNS – a Marijan Kustić i predsjednik Gradskog vijeća Grada Preloga Đuro Ujlaki, a nakon njih mališani iz Nogometne škole Nogometnog kluba Mladost Komet te njihovi gosti, vršnjaci iz Cirkovljana

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje