Povežite se s nama

Međimurje

VIDEO Sretan Božić uz Big band Čakovec i “O, kakva to svetlost!”

Objavljeno:

- dana

Big band Čakovec svoju je priču započeo prije četvrt stoljeća, 1995. godine. Kvalitetom su se afirmirali vrlo brzo i postali jednim od vodećih orkestara te vrste u Međimurju, regiji, a i šire.

Prvi voditelj Big banda bio je Ladislav Varga, donedavno i ravnatelj Centra za kulturu Čakovec, na čiji poticaj je orkestar i formiran. Osim njega, dirigentskom palicom upravljali su i Antun Horvat, Filip Horvat te Mario Jagec koji ovaj glazbeni sastav vodi i danas. S njim smo i razgovarali povodom 25. godišnjice osnutka orkestra.

Ljubav prema glazbi

– Edukacija glazbenika i stvaranje ljubavi prema kvalitetnoj glazbi za nas je svakako važna aktivnost. Iz redova Big banda Čakovec dvadesetak članova upisalo je glazbene akademije. Dosad ih je 15-ak diplomiralo, a trenutno troje studira. Surađivali smo s nekima od poznatih glazbenika, poput Boška Petrovića, Saše Nestorovića, Vlatka Stefanovskoga, Primoža Grašića, Ratka Divjaka, Zdenke Kovačiček, Jimmyja Stanića, Jasne Bilušić, Silvija Gabriela Curbella Horte, Ivane Galić, Stjepka Guta, Larryja Vučkovića…

Od članova Big banda Čakovec nastali su Dixieland band Čakovec i Scifidelity Orchestra. Nastupali smo u Hrvatskoj, Sloveniji, Mađarskoj, Austriji i Srbiji. Na Nišville Jazz Festivalu 2019. smo sudjelovali u rušenju rekorda… Moram dodati da smo i ove godine dobili poziv za nastup na glavnoj pozornici Nišvillea, gdje smo trebali nastupiti s jednom renomiranom pjevačkom zvijezdom, no nastup je zbog nagloga pogoršanja situacije nažalost otkazan – kaže Jagec, inače profesor saksofona. Dodaje i da su zbog lockdowna morali obustaviti probe:

– Ponovo smo počeli vježbati u rujnu. Dobro je to što probe imamo u dovoljno velikom prostoru pa se možemo pridržavati epidemioloških mjera. Međutim, zbog udaljenosti se glazbenici međusobno ne čuju dobro, što predstavlja izazov u pripremi programa. Članovi Big banda Čakovec ponašali su se u ovoj situaciji vrlo odgovorno – izostajali su s proba ne samo zbog samoizolacije, nego i kad su posumnjali da su bili u kontaktu s nekim tko je također bio u kontaktu s nekim zaraženim. Upravo ova izostajanja s proba predstavljaju velik problem u pripremanju programa, jer gotovo nitko nije bio na svakoj probi, pa su se iste stvari trebale stalno ponavljati.

U ovakvoj situaciji nismo znali do zadnjega dana hoćemo li uopće održati koncert 27. listopada. Ipak, održali smo ga! Atmosfera na pozornici je bila odlična, uživali smo u svakoj odsviranoj frazi i solo dionici. Možda smo tehnički mogli biti još bolji, ali s obzirom na uvjete u kakvim smo pripremali koncert, smatram da smo odradili dobar posao. Iako malobrojna, publika nas je nagradila srdačnim pljeskom.

Jazz i obrade

Standardna postava Big banda broji 18 članova, ali ukupno ih je tridesetak.

– U amaterskom ansamblu mi je draže raditi s više ljudi u nekoj dionici, nego da netko fali na nastupu. Novi članovi su uvijek dobro došli! Većina sadašnjih članova se najprije bojala priključiti sastavu, jer su smatrali da nisu dovoljno dobri glazbenici. Međutim, sviranjem u orkestru se razvijaju glazbene vještine pa se ubrzo dolazi na viši svirački nivo. Big band Čakovec je počeo djelovati s izvođenjem tipične bigbandovske jazz glazbe, ali se repertoar brzo proširio i na moderni jazz, latinoameričku glazbu i obrade pop i rock hitova. Prvi voditelj Ladislav Varga napravio je nekoliko odličnih obrada tradicionalnih međimurskih skladbi.

Preuzimanjem Big banda Čakovec nastavio sam obrađivati naše međimurske pjesme, ali sam napravio i nekoliko autorskih skladbi te više obrada jazz i pop pjesama. Upravo su obrade naše tradicionalne glazbe ono što naš Big band čini posebnim. Smatram da Međimurci nisu dovoljno svjesni ljepote i kvalitete naše glazbe. Stoga za svaki nastup pripremam barem jednu novu obradu međimurske pjesme u nekom modernom stilu, kako bi se međimurska pjesma ponovo približila Međimurcima – objašnjava dirigent, koji kao korepetitor djeluje i u poznatom čakovečkome Pjevačkom zboru „Josip Štolcer Slavenski“.

Posebno ga se dojmio, dodaje, prošlogodišnji nastup na Nišville Jazz festivalu, gdje su postavljali neslužbeni svjetski rekord u istovremenom nastupu pet big bandova.

– Osim nas, nastupili su još big bandovi iz Buenos Airesa, Blagoevgrada, domaćini iz Niša, te orkestar sastavljen od mladih glazbenika iz SAD-a i Kosova. Zbog brojnosti izvođača, koncert je bio smješten na dvjema velikim pozornicama, dok je dodatni podest za dirigenta bio u sredini publike kako bi ga svi izvođači mogli vidjeti. Osim zajedničkog muziciranja, svaki big band je izveo i nešto od svog repertoara. Mi smo izvodili moju obradu međimurske pjesme „F Kotoribi cug-mašina fučnula“.

Dobili smo odlične kritike i poziv na ovogodišnji nastup na glavnoj pozornici festivala. Ovom prilikom se zahvaljujem gospodinu Josipu Taradiju i gospođi Ruži Sašek na pruženoj logističkoj podršci – završava Jagec, uz ponovljeni poziv svima koji se žele pridružiti Big bandu da ne oklijevaju.

Članovi Big banda Čakovec svima vam žele sretan Božić te blagoslovljene i zdrave blagdane uz obradu poznate međimurske božićne pjesme “O, kakva to svetlost” koju možete preslušati klikom na ovu poveznicu!

Foto i video

FOTO & VIDEO “Hrabri ljudi” Tri soprana & Igora Bakse za potresom pogođena mjesta!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Izvedbom pjesme “Hrabri ljudi” međimurski glazbenici i Društvo međimuraca u Zagrebu žele zahvaliti volonterima, zaposlenicima službi spašavanja, ali i svim dobrim ljudima koji su pokazali veliko srce, hrabrost i snagu te brzo reagirali za pomoć građanima potresom pogođenih mjesta.

– Pomoć ovom području biti će potrebna još danima i mjesecima nakon što se podrhtavanja smire, stoga pjesmom “Hrabri ljudi” želimo uz zahvalu, svakog pojedinca motivirati i ohrabriti u ustrajnosti u obnovi, pomoći i zajedništvu!

Glazbenici za glazbenu

Ovom izvedbom međimurski glazbenici nastoje dati i svoj mali doprinos akciji #zajednozaglazbenu, kako bi se glazbena scena revitalizirala i ponovo bila u mogućnosti educirati mlade talentirane ljude toga kraja.

Akciju #zajednozaglazbenu možete podržati na GoGetFunding platformi na ovoj poveznici!

Pjesmu “Hrabri ljudi” izveli su Tri soprana & Igor Baksa. Vokali grupe Tri soprana su Irma Dragičević, Tamara Korunek i Gabriela Hrženjak. Na glasoviru je inicijator projekta Nikola Grabar, a na violini Marino Tomasović.

Autor glazbe pjesme najpoznatije u izvedbi Gabi Novak je Đorđe Novković, a teksta Arsen Dedić. Zasluge za aranžman idu Nikoli Grabaru i Trima sopranima, za glazbenu produkciju Filipu Horvatu (Studio Pušćine), a za videoprodukciju Benjaminu Hameru (FilmX).

Organizator akcije je Društvo Međimuraca u Zagrebu. Društvo okuplja Međimurce svih generacija i prijatelje koji rade i žive izvan Međimurske županije. Skrbi o očuvanju kulturne baštine te promiče međimurske vrijednosti i gospodarsku suradnju.

Nastavite čitati

Kultura

Članovi i članice mihovljanskoga KUD-a skupili donacije za folkloraše iz Gline

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

KUD Mihovljan

Članovi i članice KUD-a Mihovljan 2016. godine na poziv tamošnjega Hrvatskoga amaterskog kulturno-umjetničkog društva “Glinska tamburica” sudjelovali su na 10. Međunarodnoj smotri folklora “Ivanje u Glini”.

– Nakon folklornog nastupa uslijedilo je druženje svih KUD-ova, a nama je ostalo u sjećanju kao ono na kojem je, osim veselja, poslužen izvrstan bograč koji je pripremilo domaće lovačko društvo. Nažalost, mnogobrojne članice i članove HAKUD-a “Glinska tamburica” i njihove obitelji pogodio je nedavni potres te su mnogi od njih ostali bez svojih domova, bilo privremeno, bilo trajno – objašnjava predsjednik mihovljanskoga KUD-a dr. sc. Predrag Kočila.

Članice i članovi KUD-a Mihovljan, kao i brojni simpatizeri HAKUD-a, u ovoj teškoj situaciji nisu zaboravili na svoje folklorne prijatelje iz Gline te su skupili donacije koje su 22. siječnja dostavljene u njihov sabirni centar.

– Nemoguće je riječima opisati emocije koje su me prožimale prolaskom kroz razrušeno područje, ali isto je tako i nemoguće opisati i nesebičnu zahvalnost gospođe Anite Kramarić na dopremljenoj pomoći. Usprkos nezaobilaznoj temi o koroni i potresu, kao istinski kudovci koji čuvaju tradicijsku i kulturnu baštinu dogovorili smo neki novi zajednički nastup u nekoj novoj i obnovljenoj Glini. Još jednom veliko “Hvala!” svima koji su na bilo koji način sudjelovali u ovoj akciji! – poručuje Kočila.

Nastavite čitati